Skärmavbild 2021-04-28 kl. 14.38.07.png

LAND: Storbritannien   FOTO: Landskap/natur   RESELÄNGD: 5 dagar   DATUM: 28/7-1/8 2022   DELTAGARE: 8-15   PRIS: SEK 17.980:-

OBS: FÅTAL PLATSER KVAR PÅ DENNA RESA 

Shetlandsöarna är ett paradis för både djur-, natur- och landskapsfotografer och tillsammans med den internationellt prisade konst- och naturfotografen Mats Andersson blir resan en oförglömlig fotoresa.

Mats Anderssons sätt att se på motiven i kombination med Shetlandsöarnas unika landskap och djurliv kommer att göra denna resa till en stor upplevelse och möjlighet att ytterligare utveckla ditt fotograferande. Shetlandsöarna erbjuder fantastiska fotograferingsmöjligheter med allt från lunnefåglar, sälar och spektakulära klippformationer till ett böljande landskap med ett fantastiskt ljus. Mer än en miljon fåglar häckar i mycket stora kolonier på Shetlandsöarna under sommaren. Knappt någonstans i Europa kan du komma så många sjöfåglar så nära som här. Vad som gör Shetlandsöarna så speciellt är även öarnas mycket dramatiska landskap. Under fem dagar kommer Mats Andersson, Sveriges just nu mest omtalade och prisbelönta fotograf, att visa dig runt på Shetlandsöarna, ett paradis för djur-, natur och landskapsfotografer.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Shetlandsöarnas obeskrivliga landskap.
 • St Magnus Bay med klipporna ”The Drongs”.
 • Sumburgh Head med sin spektakulära natur och sina lunnefåglar.
 • Ön Noss, ett av de mest kända naturreservaten i Europa.
 • Naturreservatet Hermaness på ön Unst.
 • Hundratusentals häckande fåglar – närkontakt med lunnefåglar.
 • Stor chans att se samt fotografera säl på många av platserna.
 • Medverkan av Mats Andersson under resan.
 • Bildbearbetning av Mats Andersson.

190801_3055_sv.jpg

SHETLANDSÖARNA

Shetlandsöarna är en skotsk ögrupp belägen på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten nordost om Storbritannien mellan Orkneyöarna, Färöarna och Norge. Shetlandsöarna består av flera hundra öar, holmar och skär. Bara 16 av öarna är numera bebodda. Öarnas totala yta uppgår till 1 445 km2 och den sammanlagda kustlinjen är cirka femtio mil. Majoriteten av Shetlands befolkning bor på huvudön Mainland. På den östra sidan av ön ligger Lerwick, som redan 1700-talet var ögruppens huvudstad. Shetlands befolkning uppgår till cirka 23 000 invånare. Av dessa bor ca 7 500 i huvudstaden Lerwick. Befolkningen kallar ofta sin ögrupp för “The Old Rock” – “Den gamla klippan”. En benämning som stämmer väl in på öarna eftersom deras urberg, liksom Grönlands, hör till världens äldsta och bildades för mer än 2 000 miljoner år sedan.

SUMBURGH HEAD
Beläget inte långt från öns flygplats och precis på yttersta änden av huvudön Mainland är Sumbrugh Head med sin karga natur och sin fyr är ett perfekt mål för fotografer. Klipporna, många upp till 70 meter höga, stupar brant ner i havet och i klippbranten häckar mängder av lunnefåglar vilka man kommer mycket nära. I närheten av Sumburgh head ligger också Jarlshof som har en spännande historia. En plats med säregna ruiner från vikingatiden och framåt.

ST NINIANS ISLAND
St Ninians Island ligger på västkusten ca 30 minuters bilfärd från Lerwick och är en liten ö förbunden med ”fastlandet”, Shetland, genom en så kallad tombolo, en smal landtunga av sand.

ÖN NOSS
Så snart man ser de kilometerlånga klipporna med sjöfåglarna förstår man varför Noss är ett naturreservat. Detta är ett av de mest kända naturreservaten i Europa. I häckningstider finns här över 150 000 fåglar samtidigt. Den kände National Geographic fotografen Franz Lanting sa ”Detta är en världsklass klippa” när han hade varit på Noss. Förutom ett stort antal fåglar bjuder Noss också på ett spektakulärt landskap med branta klippor, herdar, sandstränder, och betesmark. Vi åker med båt runt ön för att få bästa upplevelse av ön och dess fåglar.

180804_7421_sv.jpg

ST MAGNUS BAY
St Magnus Bay bjuder på Shetlandsöarnas kanske vackraste landskap med branta stup och mäktiga vågor som oavbrutet rullar in mot de karga klipporna som sticker upp ur havet. Här promenerar vi från parkeringen ner till havet där stranden består av större runda stenar. Vi går sedan upp på branterna och fotograferar klipporna som sticker upp ur havet. De mest kända klipporna är ”The Drongs” som vi kommer ganska nära efter ca 45 min promenad från bilen. När man står på stupkanten och tittar ner mot havet finns det goda chanser att se säl.

HERMANESS NATIONAL NATURE RESERVE PÅ ÖN UNST
Längs upp på toppen av ögruppen ca 2,5 timme med bil från Lerwick ligger Hermaness som med sina världsberömda kolonier av sulor är Europas förmodligen mest spektakulära fågelklippa erbjuder ett otroligt fågelliv. Med utsikt över Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste punkt, erbjuder Hermaness National Nature Reserve en oas för tusentals sjöfåglar. Efter ungefär en timmes promenad genom gräsbevuxna myrmarken når man fram till klipporna vid den gamla fyrstationen där mängder av havsfåglar inklusive fulmars, måsar, sulor, kunnefåglar och rissa häckar. Längs med klipporna kan man även se gråsälar.

PROGRAM 28 JULI – 1 AUGUSTI 2022

Då vädret på Shetlandsöarna är mycket omväxlande och kan skifta från solsken till regn på bara några timmar kan programmet ändras på plats. Detta för att du ska få ut så bra fotomöjligheter som möjligt.

DAG 1, (28/7) – VÄLKOMMEN TILL SHETLANDSÖARNA
Samling på Sumburgh Airport runt 15.00 där du möts du av Mats Andersson och en representant från Zoom Fotoresor. Från flygplatsen beger vi oss till Sumburgh Hotel för incheckning. Innan vi beger oss ut för vårt först fotopass på ön kommer Mats ska berätta lite om vad man bör tänka på vid fotografering och även lite om sitt speciella bildspråk. Härefter beger vi till Sumburgh Head/Sumbrugh Lighthouse, den sydligaste punkten på Shetlandsöarna där vi kommer inleda vårt besök med att fotografera både det dramatiska landskapet och lunnefåglar på nära håll. När solen gått ner beger vi oss åter till Sumburgh Hotel för en välkomstmiddag och för att diskuterar både dagens fotografering samt förväntningar på de kommande dagarna. ( M)

image002.jpg

DAG 2, (29/7) – ST NININAS ISLAND & ÖN NOSS
Tidigt på morgonen besöker vi St Nininas Island med sina fantastiska stränder, branta klippor samt både vildkaniner och säl.  Åter på hotellet äter vi frukost varefter vi checkar ut. Men innan vi beger oss mot Shetlandsöarnas största stad, Lerwick kommer vi att besöka den utgrävda forntidsbyn Jarlshof sin ligger ett stenkast från hotellet och som i årtusenden legat gömd under sanddynerna. Härefter fort sätter vi till Lerwick varifrån vi kommer att göra en båttur runt ön Noss med sin stora fågelkoloni och sitt spektakulära landskap. Övernattning sker på The Queens Hotel centralt beläget i Lerwick. (F, L, M)

DAG 3, (30/7) – ST MAGNUS BAY
Efter en tidig frukost beger vi oss mot Braewick vid St Magnus Bay, en av resans verkliga höjdpunkter. Landskapet vid St Magnus Bay med sina karga klippor som sticker upp ur havet i kombination med stup bjuder på oändliga möjligheter till annorlunda motiv. Övernattning på Brae Hotel. (F, L, M)

180806_6053_sv.jpg

DAG 4, (31/7) – ÖN UNST & HERMANESS NATURRESERVAT
Efter en tidig soluppgångsfotografering vid St Magnus Bay beger vi oss vidare norrut till ön Unst, Shetlandsöarnas nordligaste ö. Under dagen kommer vi att besöka Hermaness naturreservat med branta klippor, mänger av fåglar och mycket vildkaniner. Under dagen kommer vi även bland annat att fotografera Shetlandshästar. Denna vår sista kväll på Shetlandsöarna bor vi på Hotell Sax Vord, ett av endast två inkvarteringsakternativ som finns på ön. Innan kvällens middag kommer vi besöka det lokala gin destilleriet beläget vägg i vägg med hotellet. Här producerar man Shetland Reel Gin vilket vi självklart kommer att prova på. Åter på hotellet kommer vi att äta en gemensam avslutningsmiddag och summera våra intryck. I samband med middagen kommer även Mats att utse ”Resans bild” vilken går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild”. (F, L, M)

DAG 5, (1/8) – RESAN AVSLUTAS
Tidigt på morgonen beger vi till en utsiktsplats för att uppleva och fotografera soluppgången. Har vi tur och det är klart väder kan man ser Mainland  i fjärran och tvärs över viken ser man fyren och Hermaness naturreservat.  Här kommer vi även att äta vår medhavda frukost. Härefter beger vi oss söder ut mot Sumburgh och flygplatsen. På väg dit kommer vi att göra ett fotostopp vid den gamla slottsruinen vid Muness där vi även kommer att äta vår medhavda picknicklunch. Härefter fortsätter vi till flygplatsen för flyg till Edinburgh och vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

180805_7462_sv.jpg

Foto: Mats Andersson

FOTOGRAF 

Resans leds av den prisbelönta naturfotografen Mats Andersson som har ett unikt bildspråk. Läs mer om Mats här

BOENDE 

SUMBURGH HOTEL***

QUEENS HOTEL***+

SAXA VORD**

BRAE HOTEL****

PRIS 

Pris per person: SEK 17.980:-*

* Priset är baserat på 2020 års pris med normal prisökning för både 2021 och 2022. Det exakta priser för 2022 kommer att kunna presenteras under september 2021.

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Färjeöverfarter enligt program.
 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotoaktiviteter på ön dagligen.
 • Båttur runt ön Noss
 • Medverkan av Mats Andersson under hela resan.
 • Workshop och föredrag av Mats Andersson under resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Lokala skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. SEK 3.500:-. 
 • Flyg till Shetlandsöarna. 
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som dryck, telefonsamtal etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

FLYG

Vi rekommenderar att du ankommer redan dagen innan då vädret kan ändras snabbt från solsken till dimma eller stark vind vilket gör att flyget inte kan landa. Du bör dock ankomma senast med eftermiddagsflyget som ankommer ca 15.30 den 28/7 och inte boka hemresan tidigare än 15.00 den 1/8. 

Om du/ni önskar bokning av flyg hjälper vi mer än gärna till med detta. Du kan maila oss på info@zoomfotoresor.se, ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller skriva in det i bokningsformuläret.

FAKTA

Målgrupp:  Djur-, natur- och landskapsfotografer i alla åldrar. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderas dock en viss vana vid fotografering.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

Kalkylkurs: GBP 11,70

UTRUSTNING

 • En kamera som går att multiexponera med är att rekommendera.
 • Objektiv från vidvinkel till zoom telen är användbart.
 • En- eller trebenstativ.
 • Extrabatterier.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen.
 • En laptop med programvaran Photoshop. Självklart kan du även ta med Lightroom.

BOKNING - SHETLANDSÖARNA 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.