Skärmavbild 2021-11-05 kl. 12.27.13.png

LAND: Grönland   FOTO: Landskap  LÄNGD: 6 dagar   DATUM: 18-23/8 2022   DELTAGARE: 8-15   PRIS: SEK 37.680:-

Ta chansen och fotografera enorma isberg och glaciärer under ledning av Hans Strand, prisbelönt landskapsfotograf med Grönland som en av sina favoritdestinationer.

Upplev det magiskt vackra Grönland, tillsammans med vår internationellt mest kända landskapsfotograf, Hans Strand. Under denna inspirerande workshop kommer Hans ta med dig till några av sina favoritplatser runt Isfjorden och Diskobukten på västra Grönland. Både till fots och med båt får du möjlighet att fotografera Arktis med dramatiska landskap och gnistrande isberg när det är som allra vackrast. Vi lägger ett speciellt fokus på de gigantiska isbergen vid den inuitiska byn Ilulissat vid Diskobuktens mynning. Detta ger många möjligheter för bra bilder och intressanta bildkompositioner. Hans, som har besökt Grönland ett stort antal gånger, kommer att visa hur du ska tänka i ditt bildskapande, från ljus till komposition, allt för att fånga Grönlands mäktiga landskap och isberg.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Grönlands spektakulära landskap.
 • De mäktiga glaciärerna Kangia och Eqi.
 • Ilulissat, isbergens stad.
 • Chans att fotografera valar och sjöfågel i Diskobukten.
 • Båtturer bland mäktiga isberg och kalvande glaciärer.
 • Flera fotvandringar kvällstid då ljuset är som bäst. 
 • Hans Strand visar dig sina favoritplatser.
 • Fotohandledning och föredrag av Hans Strand.

Start.jpg

GRÖNLAND

Grönland är en del av kungariket Danmark. Det hade kolonistatus fram till 1953, då Danmarks författning ändrades och Grönland fick rollen som ett danskt landområde som vilket som helst. Efter införandet av hjemmestyre 1979 har dess självbestämmande gradvis ökat. 2008 röstade man igenom självstyre och idag har landet rätt att självt bestämma vilka politiska ansvarsområden som ska skötas av den egna förvaltningen. Landets storlek betyder att den norra kusten är världens nordligaste landområde samtidigt som sydspetsen ligger ungefär i höjd med Stockholm. Inlandsisen täcker nära 85 procent av Grönlands totala yta. Den sträcker sig 2 500 km från nord till syd och upp till 1 000 km från öst till väst. Vid inlandsisens mitt är istäcket 3 kilometer tjockt. Den grönländska inlandsisen representerar tio procent av hela världens färskvattenreserv och är norra halvklotets största sammanhängande istäcke. Antalet invånare på ön är strax över 50 000 personer, varav 17 000 är bosatta i huvudstaden Nuuk.

PROGRAM 18-23 AUGUSTI 2022

OBS! Dagsprogrammet kan komma att kastas om, beroende på rådande väderleksförhållanden. Allt för att optimera fototillfällena.

DAG 1, (18/8) – ANKOMST OCH BÅTTUR I SOLNEDGÅNGEN
På eftermiddagen samlas vi på förstklassiga hotell Arctic i Ilulissat, isbergens stad. Hotel Arctic är Grönlands bästa hotell och här möts du upp av Hans Strand och en fotovärd från Zoom Fotoresor. Efter incheckning inleder vi våra dagar tillsammans med lunch följt av ett inspirerande föredrag av Hans. Hans som har besökt Grönland ett stort antal gånger kommer att blanda vackra bilder från några av de områden vi kommer besöka med handfasta tips på vad du ska tänka på när vi med våra kameror dokumenterar det Grönländska landskapet. Fyllda med inspiration beger vi oss ut på en första fotovandring i området kring Ilulissat. Ett självklart motiv är Isfjorden med glaciären Kangia, vilken resulterar i 20 miljoner ton isberg per dygn. Dessa enorma isberg, som reser sig uppemot 100 meter över havsytan gör att man som fotograf hittar makalösa motiv i vilken riktning man än vänder sig. Efter middagen, när solen börjar gå ner, ger vi oss ut med en specialchartrad båt för ett fantastiskt möte med Grönlands isberg i sent kvällsljus. Vi möter gigantiska isväggar som successivt ändrar färg från gult till rosa, allt eftersom solen närmar sig horisonten. Har vi lite extra tur kan det också bli en och annan val som klyver vattenytan framför vår båt. (M)

Icebergs.jpg

DAG 2, (19/8) – SKIMRANDE ISBERG
Vi inleder dagen med en tidig morgonvandring i inuitsamhället Ilulissat och dess omgivningar. I hamnen möts vi av ett myller av fiskebåtar och sjöfågel, allt inramat av färggranna hus som är förknippade med den grönländska byggstilen. Tillbaka på hotellet och efter vår lunch går vi igenom gårdagens och dagens bildskörd. Vi jobbar både med efterbearbetning men också med bildkritik där vi har öppna diskussioner kring fotograferande samtidigt som Hans ger konstruktiv kritik på våra bilder. Under eftermiddagen kommer du att fotografera isberg i nya vinklar och med nya förutsättningar för bildkompositioner, vilket ger möjlighet att bygga upp dina bilder med förgrunder av slipade klippor. Efter middagen gör vi en kvällsvandring längs med kusten fram till toppen av en udde söder om Ilulissat. Här fotograferar vi isbergen i skymningsljus, vilket blir en värdig avslutning på vår första dag bland Grönlands mäktiga isberg. (F, L, M)

DAG 3, (20/8) – VALAR OCH KALVANDE GLACIÄRER
Tidigt på morgonen beger vi oss iväg med båt för nya fotoäventyr. Längs Ataa fjorden har via ett spektakulärt kustlandskap mot glaciären Eqi, där mäktiga fotomöjligheter väntar. Under båtturen så finns det goda chanser att fotografera både knölval, grönlandsval, vikval, och fenval. Framme i Eqi kommer vi att få uppleva när glaciären kalvar och när ismassor störtar ner i havet från den närmare 90 meter höga isväggen. Att höra dånet från isen som bryter sig loss och bevittna kraften när den slår i vattenytan är en storslagen naturupplevelse som också ger möjlighet för många spektakulära bilder. Hans, som har lång erfarenhet av att fotografera i dessa omgivningar, kommer att visa hur vi ska tänka för att skapa intressanta utsnitt och kompositioner av den mäktiga isvägg som reser sig framför oss. På väg tillbaka gör vi ett fotostopp i Oqaatut. Detta är en avskild liten by där det endast bor 40 invånare som primärt lever på sitt fiske. Där får vi också möjlighet att dokumentera den grönländska kulturen på nära håll. Tillbaka på hotellet äter vi en sen middag och sammanfattar dagens äventyr som gett oss mängder av bilder. (F, L, M)

Grönlands mäktiga isberg. Zoom fotoresor-4.jpg

DAG 4, (21/8) – GRÖNLANDS LANDSKAP & BÅTTUR
Som vanligt börjar vi dagen med en genomgång av gårdagens bildskörd. Hans hjälper till med bildarbetet i datorn och ger personlig feedback. Efter lunch beger vi oss ut i landskapet mellan Ilulissat och Isfjorden och fotograferar det lilla landskapet såsom stenformationer, klyftor och den lågvuxna vegetationen av blåbärsris, mossor och färggranna lavar. Vi besöker också en vik där små isberg speglar sig i det kristallklara vattnet. Efter middagen, när solen börjar gå ner, gör vi  åer en tur med specialchartrad båt för ett fantastiskt möte med Grönlands isberg i sent kvällsljus. Ingen kväll är den andra lik i Arktis. (F, L, M)

DAG 5, (22/8) – FOTOUPPGIFT–OCH RESANS BILD
Under förmiddagen kommer vi att jobba i datorn med de bilder vi tagit de senaste dagarna och vi kommer gemensamt att prata kring våra bilder. Hans kommer att sitta med och vägleda er i bildhanteringen. Efter lunch kommer Hans att dela ut en del fotouppgifter som bygger på det du lärt dig under dagarna på Grönland och som du ska utföra och sedan redovisa under kvällen. Då kommer Hans också att utse resans bild som går vidare till finalen i tävligen ”Årets bild 2022”. Kvällen avslutas med en gemensam avslutningsmiddag på Ulo, Grönlands absolut bästa restaurang. (F, L, M)

DAG 6, (23/8) – HEMFÄRD
Efter en tidig frukost och utcheckning från hotellet är det dags att ta sig till flygplatsen för flyg till Köpenhamn och vidare hem på egen hand.  (F)

Giant-Iceberg-Fog-Icefjord-Greenland.jpg

FOTOGRAF 

Resan leds av Sveriges internationellt mest kände landskapsfotograf Hans Strand. Läs mer om Hans här.

BOENDE 

HOTEL ARCTIC****

PRIS 

Pris per person: SEK 37.680:-

Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende med del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program. (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag)
 • Alla fotoaktiviteter enligt program.
 • Flera båtturer.
 • Medverkan av Hans Strand under hela resan.
 • Föredrag av och bildbearbetning med Hans Strand.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Hotell- och andra skatter.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Ilulissat.
 • Enkelrumstillägg: SEK 4.900:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Flyg till Grönland på egen hand. Du bör vara på Hotell Arctic vid ca 14 .00 den 18 augusti. Hemresan sker på morgonen den 23 augusti.

Vi har fått ett specialpris på flyg till Iluissat med Air Greenland om du önskar hjälp med att boka flyg. Du är välkommen att maila oss på info@zoomphototours.com eller meddela detta när du gör din bokningen så återkommer vi med pris.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Språk: Svenska / Engelska

Kalkylkurs: EURO 9,90 (per den 3/10 2021)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera.
 • Teleobjektiv upp till 500 mm.
 • Zoom typ 70-200 mm.
 • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm.
 • En- eller trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.
 • BOKNING - GRÖNLANDS MÄKTIGA ISBERG 

 • Du bokar resan/kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

  Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

   När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.