Skärmavbild 2021-04-29 kl. 09.56.47.png

LAND: Norge   FOTO: Fågel   RESLÄNGD: 8 dagar   DATUM: 25/3-1/4 2022   DELTAGARE: 5-8   PRIS: SEK 29 500:-

OBS: DENNA RESA ÄR FULLBOKAD 

Upplev arktisk miljö och med Barents hav som närmaste granne. Här får du fantastiska möjligheter att fotografera lunnefågel, toppskarv, praktejder, alförrädare och andra vackra arktiska arter.

Denna fågelfotoresa till Varangerhalvön vid Barents hav i Nordnorge erbjuder unika möjligheter till annorlunda och spännande fågelbilder i arktisk miljö. Under resan kommer du att fotografera arter som lunnefågel, praktejder och alförrädare i gömsle, från båt och på land. Detta gör vi under ledning av fågelfotografen Niclas Ahlberg. Under åtta dagar kommer vi att fotografera på tre olika platser. Hornöya, en av Europas bästa fågelklippor för att fotografera arter som spetsbergsgrissla sillgrissla, toppskarv, lunnefågel, tretåiga måsar, med mera. Eftersom vi som enda arrangör bor på ön kan vi erbjuda fantastiska fotomöjligheter både i soluppgång och i solnedgång. Har vi tur kommer vi sent på kvällen också att försöka fotografera norrsken. Vårt andra stopp är Båtsfjord där du bland annat kommer att fotografera praktejdrar och alförrädare på mycket nära håll i fantastiska ljusförhållanden. Detta gör vi både från gömslen i vattennivå och från ribbåtar där det goda möjligheter att få fina flygbilder. Vårt sista stopp är Pasviks Nationalpark precis vid den ryska gränsen där vi kommer att fotografera vinterfåglar som tallbit, lappmes, snösiska och talltita.

Denna resa är ett måste för dig som är intresserad av fågelfotografering i ett arktiskt landskap där vädrets makter kan erbjuda spännande fotomöjligheter. Ofta har man årets alla årstider under samma dag.

RESANS HÖJDPUNKTER :

 • Åtta dagar med fantastisk fågelfotografering.
 • Två nätter på Hornöya ön med ett stort utbud av alkor, lunnefåglar, sillgrisslor, toppskarvar och tretåig mås.
 • Med lite tur kan vi också få fotografera havsörn och jaktfalk.
 • Om vädret tillåter så kan det också bli tillfälle till norrskensfotografering.
 • Fotografering både från gömslen i vattenlinjen och från ribbåt i Båtsfjord.
 • Möjlighet att fotografera praktejder och alförrädare på nära håll.
 • Fotograferar oskygga vinterfåglar i ett vackert vinterlandskap såsom tallbit, lappmes, snösiska/gråsiska och talltita.
 • Trevliga och genuina små fiskelägen.
 • Upplev ett mäktigt arktiskt vinterlandskap som gjort för bra bilder.
 • Medverkan av Niclas Ahlberg under hela resan.
 • Föredrag och bilddiskussioner med Niclas Ahlberg.
 • Bildredigering och bildkritik av Niclas Ahlberg 

Varanger-fotoresa-500.jpg

DESTINATIONER 

Varangerhalvön bjuder på fantastiska möjligheter till fågelfotografering i ett arktiskt vinterljus där snöfall och tunga mörka moln snabbt skiftar till sol med vackra färger och långa skuggor. Under resan besöker vi nedan tre platser med helt olika men likväl mycket spännande möjligheter till fågelfotografering.
 
HORNÖYA
Hornöya är en cirka 900 meter lång och 650 meter bred fågelklippa och är ett naturreservat på grund av sitt rika fågelliv. Den högsta höjden är på cirka 60 m ö.h. och ligger på öns norra del. Denna kala ö med sina klippor och branta stup erbjuder bland de bästa och mest lättillgängliga fotomöjligheterna i Europa när det gäller havsfågel. Hela ön myllrar av fåglar med allt från 10-tusentals spetsbergsgrisslor sillgrisslor, toppskarvar, lunnefåglar, tretåig mås, tordmule och med lite tur kan man även se havsörn och jaktfalkar. Hornøya är ett naturreservat med stort biologiskt värde och av den anledningen får du endast röra dig inom vissa områden. Motiven är dock mycket lättåtkomliga både på klipporna och längs stigarna på ön. Om man sätter sig och väntar kommer fåglarna väldigt nära. 

Några av höjdpunkterna på Hornöya:

 • Två nätter på ön i den gamla fyren för att maximera fotomöjligheterna i fint ljus.
 • Här fotar vi framförallt lunnefåglar, sillgrisslor, alkor, toppskarvar och tretåig mås.
 • Med lite tur kan vi också få fotografera havsörn och jaktfalk.
 • Om vädret tillåter så kan det också bli tillfälle till norrskensfotografering.

Varanger-fotoresa-501.jpg

BÅTSFJORD 
Båtsfjord ligger på Varangerhalvöns norra kust. Tidigare fanns det flera byar längs denna karga kust, men i dag bor alla i staden Båtsfjord, som ligger skyddad längst in i Båtsfjordens inlopp. Båtsfjord är ett paradis för fågelskådning, friluftsliv, jakt och fiske mycket tack vare sina oförstörda vyer. Båtsfjord är även ett paradis för fågelfotografering av arktiska arter som praktejder, alförrädare, eider, vittrut, vitvingad trut, alfågel med mera. I Båtsfjorden fotar vi från specialbyggda flytande gömslen i hamnen i gryningen och från RIB-båtar på eftermiddagen. 

Några av höjdpunkterna i Båtsfjord:  

 • Fotografering både från gömslen i vattenlinjen och från ribbåt.
 • Möjlighet att fotografera praktejder och alförrädare på när håll.
 • Andra arter är alfågel, vitvingad trut, vittrut och vanlig ejder.
 • Möjlighet att från ribbåtar få flygbilderna på bland annat praktejder. 

PASVIK NATIONALPARK
Pasvik Nationalpark är beläget ca 10 mil söder om Kirkenes och på gränsen till Ryssland. Här bjuds du på en vacker taigaurskog med vinterfågelarter som tallbit, lappmes, snösiska och talltita vilka vi fotograferar från olika matningsplatser. 

Några av höjdpunkterna i Pasvik:

 • Här fotograferar du oskygga vinterfåglar i ett vackert vinterlandskap.
 • Bland fåglarna återfinns tallbit, lappmes, snösiska/gråsiska och talltita.
 • Här finns även chans på dalripa och andra hönsfåglar.

Båtsfjord-praktejder9.jpg

PROGRAM 25 MARS – 1 APRIL 2022

Under Niclas ledning kommer vi under resan att ägna mycket tid åt fotografering i fält. Detta kommer att ge mycket tid för individuella fototips och råd. Under resan kommer det också att genomföras ett antal teoripass där Niclas visar bilder och håller inspirerande föredrag för att ge idéer till fotograferandet. Det kommer även att bli bilddiskussioner och vi går igenom och utvärdera varandras bilder och härigenom utbyta erfarenheter, allt för att du ska utvecklas som fågelfotograf. Under veckan bli det även tid för bildredigering och du kommer att få konstruktiv bildkritik på dina bilder av Niclas. Eftersom vi är i arktiska förhållanden kan vädret med stor sannolikhet att växla många gånger från snöstorm till klaraste solsken på en och samma dag. Teoripassen kommer därför att genomföras baserat på väder och vind och hur de fotografiska möjligheterna ser ut.

DAG 1, (25/3) – ANKOMST TILL VARANGER
Vid ankomst till Kirkenes ca. 18.00 möts du upp på flygplatsen av Niclas Ahlberg och en värd från Zoom Fotoresor. Busstransfer ca 3,5 timmar till Vardö. Innan vi påbörjar resan gör vi ett stopp för middag på en lokal restaurang. Middagen beställs och betalas av var och en på plats. Vid ankomst till Vardö checkar vi in på Vardö Hotell för en god natts sömn.

DAG 2-3, (26-27/3) – HORNÖYA
Frukost på hotellet. På morgonen beger vi oss ner till hamnen för en ca 15 minuter lång båttur för att ta oss över till Hornöya som är en av Europas bästa platser för fågelfotografering. Nu är det tid att fotografera fåglar i den dramatiska naturen och på den karga ön. Här möts du av 10-tusentals sillgrisslor som flyger fram och tillbaka i ett ordnat kaos. Här ser du även toppskarvar, lunnefåglar, tretåig mås och med lite tur även jaktfalk. Förhoppningsvis är det en del snö kvar på ön så vi kan variera bilderna med olika bakgrunder. Niclas finns hela tiden med för att ge tips och råd. På kvällarna äter vi middag, prata foto och jobba med dagens bildskörd. Har vi tur med vädret så kommer vi på kvällarna även att fotografera norrsken. 

På lördagen åker vi ut till ön på morgonen med en chartrad båt och hem på eftermiddagen med den normala turavgången. På söndagen åker vi ut med den normala turavgången och hem med egen chartrad båt efter solnedgång. Arbete i konferensrummet läggs in vid lämpliga tidpunkter under dagen. Prioriteringen är dock att fota så mycket som möjligt. (F, L, M)

puffin-2.jpg

DAG 4, (28/3) – HORNÖYA – BÅTSFJORD
Efter frukost packar vi ihop vår utrustning och beger oss med våra minibussar iväg på den ca 25 mil långa körningen till Båtsfjord. Det är en vacker resa längs med Varangerfjorden. På vägen till Båtsfjord åker vi över det karga fjället där kan vi förvänta oss att få se ren. Detta innebär att det kan bli spontana fotostopp för landskapsfoto eller om något annat dyker upp på vägen. Om det är mycket vind och snö kan det bli aktuellt med kolonnkörning bakom en plogbil. Vi ankommer till Båtsfjord lagom till en sen lunch på hotellet. I samband med detta kommer Niclas att berätta mer om vad du kan förvänta dig av dagarna i Båtsfjord och vilken utrustning du kommer att behöva. Härefter beger vi oss ner till hamnen för en tur ut i fjorden med ribbåt på jakt efter de perfekta flygbilderna och efter flockar med praktejder och alförrädare. Vi kryssar runt i fjorden där tusentals ejdrar av alla tre arterna övervintrar. Här ges fina möjligheter till flygbilder på bland annat tretåig mås, tobisgrissla, vitvingad trut och vittrut. Att fotografera från ribbåt ger helt andra bilder än från gömslen. Här är avstånden längre, men i gengäld finns det möjlighet till flygbilder och spännande bilder med rörelseoskärpa och större flockar med fåglar. Du har också det vackra andskapet med bergen och fjorden att lägga in i kompositionerna. Under hela turen finns Niclas med för att dela med sig av sinatips och råd. (F, L, M)DAG 5, (29/3) – BÅTSFJORD
Idag stiger vi upp mycket tidigt för att bege oss till hamnen i Båtsfjord för en annan sorts fågelfotografering. Denna morgon kommer vi att fotografera från flytande gömslen belägna i hamn. Gömslena är stora och rymliga och fotogluggarna ligger precis i vattenytan vilket innebär att du får bilder ur ett lågt perspektiv med fåglarna precis i ögonhöjd. Möjligheterna till spännande bildkompositioner där fåglarna simmar runt gömslen är därför mycket goda. Mycket ofta är det vidvinkelobjektiv som gäller men ett zoom tele är även användbart. Det kan också vara en fördel med stora brännvidder och kort skärpedjup för att sudda ut detaljer man inte vill ha med i bilden. Fåglarna samlas i hamnen tack vare den närbelägna fiskfabriken och de fiskrester som släpps ut därifrån. Det är framförallt praktejder och alförrädare som är huvudmotiven men vanlig ejder, alfågel, vitvingad trut och vit trut är andra gäster framför gömslena. Efter en god lunch på hotellet och någon timmes avkoppling är det åter dags för en tur med ribbåt enligt samma upplägg som gårdagen. (F, L, M)

Varanger-103.jpg

DAG 6, (30/3) – BÅTSFJORD – PASVIKSDALEN  
Efter ett sista pass i våra gömslen och förhoppningsvis nya bra bilder beger vi oss till hotellet för utcheckning. Härefter fortsätter vår resa mot den vackra Pasviksdalen söder om Kirkenes och precis vid en ryska gränsen. Under resan som ta ca 5 timmar gör vi ett stopp för att äta våra medhavda lunchpaket samt självklart spontana fotostopp när vi kör över de snöklädda fjällvidderna. Pasviksdalen är känd för sitt rika fågelliv vilket vi under Niclas ledning kommer att utforska. Målet under dagarna är att fotografera både tallbit, lappmes, lavskrika, talltita och andra vinterfåglar. Har vi tur kan också det dyka upp någon övervintrande lapp- eller hökuggla. Nöjda och med minneskorten fulla av bilder beger vi oss till ett guesthouse för incheckning och middag. (F, L, M)

DAG 7, (31/3) – PASVIK 
Idag kommer vi att bege oss ut i vildmarken med snöskoter och hundspann. Målet är en koja i skogen och där fotografera tallbit, lappmes och lavskrika på mycket nära håll. Har vi lite tur kan vi även få fotografera en eller annan övervintrande lapp- eller hökuggla. Lunchen serveras över öppen eld vid kojan. Åter på boendet arbetar vi med våra bilder och innan avslutningsmiddagen samlar Niclas in ett antal bilder från var och en vilka han kommer att kommentera. Därefter utser han ”Resans bild” vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2022”. (F, L, M)

DAG 8, (1/4) – HEMRESA
Är ljuset det rätta så blir det ett tidigt fotopass innan frukost, Härefter packar vi ihop vår utrustning och beger oss mot flygplatsen i Kirkenes för flyg under förmiddagen. (F) 

Pasvik-gråsiska1.jpg

Foto: Niclas Ahlberg.

FOTOGRAF 

Resan leds av fågelfotografen Niclas Ahlberg. Läs mer om Niclas här

HOTELL 

VARDÖ HOTELL***+

HORNÖYA FYR**

BÅTSFJORD HOTELL***+

GJESTEHUS I PASVIK**+

PRIS 

Pris per person: SEK 29 500:-Priset inkluderar:

 • Inkvartering i dubbelrum på hotell i Vardö och Båtsfjord.
 • Inkvartering i stugor i dubbelrum/flerbäddsrum på Hornöya och i Pasvik.
 • Måltider enligt program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av fotograf Niclas Ahlberg.
 • Teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Kirkenes.
 • Enkelrumstillägg i Vardö och Båtsfjord. SEK 2 300:-
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

TRANSPORT 

Transport till Kirkenes sker på egen hand. Du bör vara på plats ca kl. 18.00 den 25/3 och inte räkna med hemresa tidigast vid kl. 11.00 den 1/4.

Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg eller vill ha hjälp med extra hotellnätter bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomphototours.com eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att uppleva och dokumentera Varangers fantastiska fågelliv och att utveckla sig inom fågelfotografi.

Min/max antal: 6/8.

Kalkylkurs: NOK 99,00 (per den 4 mars 2021)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING 

 • Vidvinkelobjektiv eller kortas zoomobjektiv.
 • Medellångt tele typ en 70-200 zoom.
 • Ett långt tele eller ett zoom tele typ 150-600
 • Ett trebensstativ.
 • Extra batterier till kameran.
 • Extra minneskort.
 • En laptop med Photoshop CS eller Lightroom.
 • En kameraryggsäck som även ger plats till en varm tröja.

BOKNING - VARANGERS FÅGELLIV 

Du bokar kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.