Skärmavbild 2021-08-09 kl. 14.48.18.png

LAND: Sverige   FOTO: Fågel  RESLÄNGD:  3 dagar   DATUM: 1-3/4 2022   DELTAGARE: 8-15   PRIS: SEK 6 980:-

Fotografera Hornborgasjöns berömda trandans under ledning av fotograf Roger Brendhagen, kända naturfotograf med fåglar och wildlife som sina specialområden.

Hornborgasjön, en av Sveriges i särklass bästa fågelområde, bjuder varje år slutet på mars på en fotografisk upplevelse, den berömda trandansen med mer än 20 000 tranor. Detta ger dig fantastiska möjligheter att förädla dina kunskaper i fågelfotografering. Under ledning av Roger Brendhagen, mycket känd naturfotograf, kommer vi att dokumentera sjöns myllrande fågelliv samt jobba mycket med långa slutartider vilket ger rörelseoskärpa och en extra dimension i bilden. Att fotografera när tiotusentals tranor rör sig runt sjön är en stor upplevelse, som genererar ett oändligt antal motiv.

Trandansen är ett måste för alla fågelfotografer, något som fotografer återkommer till år efter år. Men Hornborgasjön bjuder inte bara på tranor, här finns det även möjlighet att fotografera allt från häger, vadare och doppingar, till rovfåglar som fiskgjuse och brun kärrhök.

KURSENS HÖJDPUNKTER:

 • Fågelfotografering kring Hornborgasjön vid fyra tillfällen.
 • Möjligheten att uppleva och fotografera tiotusentals tranor.
 • Chans att fota en rad olika fågelarter.
 • Lär dig hur du använder och utnyttjar ljuset på bästa sätt.
 • Fotografera med långa slutartider vilket ger rörelseoskärpa i bilden.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela workshopen.
 • Föredrag och bildbearbetning under ledning av Roger Bredhagen.

DSC_9468.jpg

HORNBORGARSJÖN

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar som varje år lockar mängder av besökare. Vackert belägen vid Billingens var Hornborga var en gång i tiden en välkänd fågelsjö, som sedan torrlades. 1965 fick Naturvårdsverket i uppdrag att utreda möjligheten att återställa Hornborgasjön. En restaurering av sjön påbörjades och mellan 1992 och 1995 höjdes vattenytan med ett genomsnitt på 0,8 meter. Restaureringen omfattade bland annat att man öppnade upp det ursprungliga utloppet där en damm upprättades för vattenreglering, att 1 200 hektar bladvass och 800 hektar med träd röjdes bort, och att betesmarker återetablerades längs sjöns stränder. Detta, ett av Sveriges största naturvårdsprojekt, har lett till att man återskapat en levande fågelsjö ur ett igenvuxet träsk. Sjön har härigenom fått en enorm betydelse som rastplats för en mängd fågelarter däribland tranor vilka kommer i tiotusentals under mars och april varje år. Som mest var det 19 400 tranor vid sjön den 30 mars 2016. Alla tiders rekord är från 2 april 2012 då över 26 500 tranor fanns vid sjön samma dag.

PROGRAM 1-3 APRIL 2022

Under kursen kommer Roger att hålla föredrag samt gå igenom mycket av det som har med djur-, natur- och fågelfotografering att göra. Roger kommer bland annat att prata om grundläggande kring komposition, konsten att upptäcka motiven, hur man kommer nära utan att störa, olika sätt att hantera ljuset, hur man skapar rörelseoskärpa i bilderna, hur man exponerar rätt och kreativa tekniker med mera. Vi kommer även att arbeta med bildbehandling av de bilder vi tagit under våra turer kring sjö. Exakta tider för detta anpassas efter väderleksförhållandena.

DAG 1, (26/3) – VÄLKOMMEN TILL HORNBORGARSJÖN            
Vi samlas vid fältstationen Trandansen vid Hornborgasjöns södra del kl. 16.00. Här möter Roger och en värd från Zoom Fotoresor upp och berättar lite mer om programmet för de kommande dagarna samt även ger tips kring vad som är bra att tänka på när man fotograferar tranor. Roger kommer också att ha dagsfärsk information om tranorna och de bästa platserna att fotografera denna kväll. När solen har gått beger vi oss till Jula Hotell i Skara vilken kommer att vara vår bas för de kommande dagarna. Efter incheckning och middag är det tid för bildbearbetning samt tips inför morgondagen. (M)           

DSC_1903.jpg

DSC_3783.jpg

DAG 2, (27/3) – HELDAG MED FOTOGRAFERING
Tidig avfärd med bil till Hornborgasjön för att möte tranorna i det tidiga morgonljuset. Nu är det mycket bra möjligheter att få bilder med rörelseoskärpa när tranorna flyger in mot sjön. Åter på hotellet i tid för en sen frukost. Härefter kombinerar vi föredrag och diskussioner med bildbehandling av morgonens bilder. Under dagen görs avbrott för lunch. Sent på eftermiddagen beger vi oss åter mot Hornborgasjön för ytterligare möjligheter att fånga den där unika bilden. Under kvällen blir det middag följt av bildbearbetning. (F, L, M)

DAG 3, (28/3) – FOTOGRAFERING & EFTERBEARBETNING
Även denna morgon blir det en tidig avfärd med bil till Hornborgasjön för fågelfotografering i soluppgången. Återsamling på hotellet följ av utcheckning, frukost och sedan mer diskussioner och efterbearbetning av morgonens bilder. Dagen avslutas på eftermiddagen då du får lämna in dina två bästa bilder för bedömning. Roger kommenterar alla bilder och väljer sedan ut workshopens bästa bild vilken automatiskt går vidare i tävlingen ”Årets bild 2022”. Workshopen avslutas ca 15.00. (F, L)

Photo- Roger Brendhagen-1-4.jpg

FOTOGRAF 

Kursen leds av den norske naturfotografen och Nikon ambassadören Roger Brendhagen. Läs mer om Roger här

BOENDE 

JULA HOTELL SKARA***+

PRIS 

Pris per person: SEK 6 980:-

Priset inkluderar:

 • Boende med del i dubbelrum på presenterat boende.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela workshopen. 
 • Föredrag och bildredigering.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Reseinformation innan workshopen.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Skara.
 • Enkelrumstillägg SEK 1 400:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".
 •  

TRANSPORT  

Transport till Skara på egen hand. Du bör Hornborgasjöns södra den och fältstationen Trandansen kl. 16.00 den 1/4. Workshopen beräknas vara avslutat ca 15.00 den 3/4.

Transport på plats mellan hotellet och fotoplatser sker med egen bil eller via samåkning.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågelfotografering.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Långa telen upp till 300-500 mm.
 • Ett en- eller trebenstativ.
 • Extrabatterier.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen och extra kläder.
 • En Laptop med Photoshop CS eller Lightroom.

BOKNING - TRANDANSEN 

Du bokar kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.