Skärmavbild 2021-06-15 kl. 11.22.42.png

LAND: Norge   FOTO: Fågel  RESELÄNGD: 4 dagar   DATUM: 9-12 juni 2022   DELTAGARE: 8-16   PRIS: SEK 9.850:-

OBS: DENNA RESA ÄR FULLBOKAD. FÖR VÄNTELISTA KLICKA HÄR 

Fotografera Rundes fascinerande fågelliv med bland annat Lunnefågeln och Havsörn under ledning av naturfotografen Roger Brendhagen.

På fågelberget Runde är fåglarna och naturen ständigt närvarande och fotomöjligheterna för den fågelintresserade är nästintill oändliga. Havssulor, Stormfåglar, Havsörn och den omtalande Lunnefågeln är bara några av alla de arter som du kan fotografera här. Ta därför chansen och följ med den kände naturfotografen och Nikon ambassadören Roger Brendhagen till Norges kanske mest kända och största häckningsplats för sjöfågel. Under våra dagar tillsammans kommer Roger att ge fotohandledning, ge bildkritik och hålla inspirerande föredrag, allt för att du ska utveckla ditt fotograferande och bli en bättre fågelfotograf.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Hundratusentals häckande fåglar.
 • Plåta Lunnefåglar på nära håll.
 • Goda möjligheter att fotografera havsörn.
 • Fotografera Stormfågel, Havssulor och Toppskarvar.
 • Fågelberget Runde med sina dramatiska klippor.
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Fotohandledning och workshops med Roger Brendhagen.

Photo-Roger-Brendhagen_-2.jpg

RUNDE

Den lilla norska ön Runde, sydväst om Ålesund, har blott 150 invånare. Men så mellan februari och augusti varje år invaderas ön av runt en halv miljon fåglar som kommer hit för att häcka. Och med detta såklart en hel del turister. Ungefär 80 arter har häckat här och mer än 230 arter har observerats. Runde är ett av Skandinaviens sydligast belägna fågelberg. Förutom alla de häckande fåglarna är det också en grön, fantastiskt vacker ö där det också växer mängder med orkidéer. Även en del däggdjur lever här såsom kronhjort, igelkott och i havet tumlare och grå knubbsäl. På Runde är fotomöjligheterna för den fågelintresserade nästintill oändliga.

Lunnefågeln, med sin karakteristiska mörkt blågrå, triangelformade fläck över ögat och som tillsammans med det längre strecket bakom ögat ger fågeln en uppsyn av en ledset sminkad clown, är tveklöst öns huvudattraktion. Då Lunnefågeln häckar på gräsbevuxna, branta sluttningar på öar och vid klippiga kuststräckor och då den gärna placerar sina bon i jordhålor i gångar och i små hål i stenrösen intill kustklippor är Runde idealet för fågeln. Runt om ön finns också andra fågelarter såsom stormfågel, havssulor, toppskarvar, tretåiga måsar, tordmular, tobisgrisslor, sillgrisslor, tobisgrissla, sjöorre, havsörn, pilgrimsfalk, storspov och storlabb. På grund av sin känsliga natur så är ön skyddat område.

Förutom att locka till sig fågelentusiaster så kommer också många turister till Runde för att fiska och framför allt för att dyka. För dykare är området lite mytomspunnet då man, i det holländska skeppsvraket som förliste här 1725, har hittat guld.

Photo-Roger-Brendhagen_-11.jpg

PROGRAM 9-12 JUNI, 2022

OBS! Beroende på rådande väderleksförhållanden kan programmet komma att kastas om, allt för att maximera fotomöjligheterna.

DAG 1, (9/6) – VÄLKOMMEN TILL RUNDE
Under eftermiddagen samlas vi på Goksøyr Camp på Runde, där vi möts av Roger Brendhagen, tillsammans med en resevärd från Zoom fotoresor. Efter en introduktion av Roger och en lättare måltid är det dags att möta öns fascinerande djurliv. Från campingen vandrar vi, längs branta klippor som stupar rakt ner i havet, mot fågelberget. Men trots de dramatiska omgivningarna är vägen upp till fåglarna relativt enkel. Under vår första kväll i dessa fågelrika omgivningar får vi möjlighet att på nära håll plåta den omtalade Lunnefågeln och vi kan med lite tur komma mycket nära. Efter att vi sakta sett solen gå ner över det omgivande landskapet återvänder vi till campingen där Roger kommer att visa hur du får ut det mesta av dina bilder i redigeringsprogrammet. (Enklare måltid vid ankomst, M)

DAG 2, (10/6) – BÅTTUR & FÅGELFOTOGRAFERING
Idag startar vi tidigt och fokuserar återigen på det rika fågellivet som finns runt omkring oss. Men när solen börjar gå upp får vi också möjlighet att plåta det dramatiska landskapet i det mjuka morgonljuset. Efter en morgon fylld med fotomöjligheter äter vi gemensam frukost. Härefter är det dags för ett inspirerande föredrag från Roger, fyllt med praktiska fototips. Fyllda med inspiration får vi under dagen se Runde från ett nytt perspektiv då vi gör en båttur runt ön och får möjlighet att plåta de hundratusentals fåglar som rör sig längs de branta klippkanterna. När solen börjar gå ner rör vi oss återigen sakta upp längs sluttningarna för att i det mjuka kvällsljuset plåta allt från fåglar till landskap. Under dagen kommer vi även att gå igenom dagens bildskörd och jobba med bildbearbetning. (F, L, M)

Runde-2.jpg

DAG 3, (11/6) – FÅGELFOTOGRAFERING
Under morgonen fortsätter vi att utforska Rundes omgivningar på jakt efter nya motiv. För att utveckla vårt fotograferande så kommer Roger, efter frukost, att ge oss ett antal utmanade fotouppgifter. Efter en gemensam lunch besöker vi Runde fyr och fortsätter mot en koloni havssulor där vi plåtar under eftermiddagen. Precis som vid tidigare fotosessioner finns Roger hela tiden till hands för tips, råd och personlig handledning och för den som önskar finns det möjlighet att testa olika Nikon objektiv på upp till 600mm. Vi avslutar dagen med att än en gång fotografera de färgglada Lunnefåglarna när de rör sig längs klipporna. Efter en dag fylld av fotografering äter vi gemensam middag. Härefter kommer Roger att ge bildkritik samt utvärdera dagens fotouppgifter. (F, L, M)

DAG 4, (12/6) – RESAN AVSLUTAS
Vår sista dag tillsammans inleds med en fotosession, då vi ska fota landskap i soluppgång. Innan lunch är det dags för Roger att utse ”Resans bild”. Den utvalda bilden går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets Bild”. Vi avslutar ett par trevliga tillsammans med en gemensam lunch. Här får vi möjlighet att prata om allt vi upplevt de senaste dagarna. (F, L)

Photo-Roger-Brendhagen_-6-1.jpg

Foto: Roger Brendagen 

FOTOGRAF 

Resan leds Roger Brendhagen, Nikon ambassadör och en av Nordens främsta fågelfotografer. Läs mer om Roger här

BOENDE 

GOKSØYR CAMPING***

PRIS 

Pris per person: SEK 9.850:-Priset inkluderar:

 • Boende i dubbelrum i stugor.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fågelfotografering torsdag – söndag.
 • Båttur samt lokala transporter på plats.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela workshopen.
 • Diverse föredrag och workshops med Roger Brendhagen.
 • Medverkan av en lokal fågelguide.
 • Egen kock under hela vistelsen
 • En värd från Zoom Fotoresor som medverkar under workshopen.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation inför resan.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Runde.
 • Tillägg för eget rum i stugan. SEK 2.800:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se "reseinformation"

TRANSPORT 

Du bör ankomma Runde senast runt 15-tiden den 9 juni. Kursen beräknas vara avslutad ca 14.00 den 12 juni.

Transport till Runde sker på egen hand. Om du/ni önskar bokning av flyg till Vigra Airport, Ålesund hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågelfotografering.

Min/max antal: 8/16.

Övrigt: : För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se "reseinformation"

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • Teleobjektiv helst upp till 500 mm
 • 70-200 mm.
 • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm
 • En- eller trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.

BOKNING  

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.