Skärmavbild 2021-05-07 kl. 13.44.29.png

LAND: Indien   FOTO: Fågel   RESLÄNGD: 7 dagar   DATUM: 8-14/10  DELTAGARE: 8-14   PRIS: SEK 25 990:-

Följ med en av Sveriges absolut främsta fågelfotografer, Jonas Classon, till fågelparadiset Keoladeo National Park i Indien.

Resan går av stapeln ett par veckor efter monsunen då parken grönskar för fullt och många arter är i full häckning. Fotomöjligheterna i nationalparkens vackra landskap är oändliga. Vi fokuserar till 100% på fågelfotografering i våtmarkerna och motiven finns överallt. Vi kommer bland annat fotografera den indiska ibisstorken, världens största trana, saurustranan, örnar, ugglor och mycket mer. Jonas finns med under hela resan för att utveckla dig som fågelfotograf genom utmanande fotouppgifter, personlig handledning och inspirerande föredrag. Som en extra bonus kommer vi även att besöka Agra för att fotografera Taj Mahal i det vackra kvällsljuset.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Keoladeo med sitt enorma utbud av fåglar.
 • Möjlighet att fotografera häckande ibisstorkar.
 • Chans att fotografera världens största trana, saurustranan.
 • Ormhalsfåglar som fiskar.
 • Nationalparkens hägrar i sina praktfulla fjäderplymer.
 • Goda chanser att fotografera tre olika arter av kungsfiskare.
 • Personlig lokalguide som hjälper dig att hitta fåglarna.
 • Kvällsfotografering vid Taj Mahal.
 • Lyxigt boende alldeles intill parken.
 • Personlig handledning från en av Sveriges främsta fågelfotografer, Jonas Classon.
 • Utmanande fotouppgifter och konstruktiv bildkritik.
 • Inspirerande föredrag.

Höjdpunkter.jpg

DESTINATION 

AGRA
Staden Agra är ett måste vid ett besök i Indien. Detta på grund av dess många fantastiska byggnader från Mughal-eran, främst Taj Mahal och Agra Fort som båda finns med på UNESCO:s världsarvslista. Taj Mahal, ett av världens sju underverk, är ett mausoleum som härskaren Shah Jahan lät bygga av kärlek till sin hustru. Bygget som är gjort i marmor tog över 22 år att slutföra och resultatet blev en byggnad som än idag, 400 år senare, anses vara en av de vackraste i världen. Bortsett från sin fantastiska design och perfekta symmetri är Taj Mahal även känt för sina eleganta kupoler. Agra Fort är ett historiskt monument som byggdes av kejsaren Akbar på 1500-talet. Det är känt som ”det röda fortet” eftersom det är byggt av en slags röd sten. Fortet omfattar en radie på tre kilometer och inom denna finner man några av de mest utsökta arkitekturerna från Mughal-eran.

KEOLADEO NATIONAL PARK
Keoladeo National Park (Bharatpur Bird Sanctuarey) är belägen cirka 55 kilometer från Agra och är ett 29 km² stort fågelreservat som står värd för tusentals fåglar, speciellt under vinterhalvåret. Parken har en unik mosaik av livsmiljöer som inkluderar våtmarker, skogar, buskmarker och gräsmarker och som stöder en fantastisk mångfald av både växt- och djurarter. I parken finns över 350 fågelarter som bland annat omfattar 42 arter av rovfåglar och nio arter av ugglor detta gör att parken kan räknas som en av de fågelrikaste i världen. Utöver denna är parken hem till 34 arter av däggdjur, 22 arter av reptiler samt groddjur, fiskar, fjärilar, mer än trollsländor och över 30 spindelarter.

JC__7995.jpg

PROGRAM 8-14 OKTOBER 2022

DAG 1, (8/10) – VÄLKOMMEN TILL INDIEN
Vi samlas i Delhi där vi möts av Jonas Classon och vår naturalist som kommer att vara med under hela resan. Vi börjar vår resa mot vår första destination, Agra, där vi under eftermiddagen besöker det mytomspunna Agra Fort innan det är dags för dagens höjdpunkt, Taj Mahal. I det vackra kvällsljuset får vi på nära håll fotografera och uppleva detta fantastiska monument. När solen sakta sänker sig mot horisonten skiftar marmorn som täcker byggnaden i olika färger. Att få uppleva detta är ett minne för livet. När solen gått ner åker vi vidare mot resans huvudmål, Keoladeo National Park i Bharatpur, som de kommande dagarna kommer att ge oss mängder av fantastiska fotomöjligheter. Vid ankomst checkar vi in på vårt hotell och serveras en välsmakande välkomstmiddag. Samtidigt som vi njuter av alla de fantastiska rätter som det indiska köket har att erbjuda kommer Jonas att berätta lite om vad vi ska tänka på under morgondagens första session i ett av världens bästa fågelparadis. (L, M)

DAG 2-6, (9-13/10) – KEOLADEO NATIONAL PARK
Under dagarna utforskar vi Keoladeos vackra omgivningar och vi får verkligen fördjupa oss i att utveckla vårt fågelfotograferande under ledning av en av Sveriges främsta fågelfotografer. Vi tar oss runt i detta fågelparadis tillsammans med våra erfarna och kunniga cykelguider och efter en stund på den långa väg som sträcker sig genom våtmarkerna öppnar landskapet upp sig och vi omges av ett vackert träsklandskap där fotomöjligheterna blir fler och fler ju längre in i parken vi rör oss. Motiven finns överallt och några av arterna vi fotograferar är den mäktiga indiska ibisstorken, saurustranan, ormhalsfåglar och ugglor. Under denna period på året häckar här Indiens, enligt Jonas, häftigaste fåglar. Träden är fyllda av liv och aktiviteten är total när ungar till storkar, hägrar och flera andra arter ska få mat. Det uppstår ofta bråk bland fåglarna då kolonierna är fyllda av olika arter. Detta ökar våra chanser att få unika och fartfyllda actionbilder.

JC__6470.jpg

Upplevelsen av att blicka ut över våtmarkerna och vänta in det perfekta fotoögonblicket är lika rofyllt som spännande och det gäller att hela tiden ha kameran beredd då motivet kan dyka upp när som helst. Om vattennivån tillåter kommer vi, ett par av dagarna, att bege oss ut med båtar i den stilla morgonluften. Sakta glider vi fram genom morgondimman och ut i våtmarkerna där helt nya perspektiv och fotomöjligheter väntar. Jonas kommer under alla våra fotopass finnas till hands för att ge personlig handledning. Vi kommer även att ha gemensamma fotostopp ute i fält där Jonas inspirerar genom att ”hands on” visa hur han tänker i sitt bildskapande. När vi inte fotograferar kommer vi att ägna mycket tid åt bildredigering och gemensamma bildvisningar med konstruktiv bildkritik. Sista kvällen kommer Jonas att utse ”Resans bild”, vilken automatiskt går vidare till finalen i Zoom Fotoresors tävling ”Årets bild 2021”. (F, L, M)

DAG 7, (14/10) – HEMRESA
Förmiddagen för avkoppling. Efter lunch återvänder till Delhi för vidare transport mot Sverige på egen hand. (F, L)

JC__3781.jpg

Foto: Jonas Classon 

FOTOGRAF 

Resan leds av Canon ambassdören och fågelfotografen Jonas Classon. Läs mer om Jonas här.

BOENDE 

THE BIRDERS INN****

TILLÄGGSARRANGEMANG – INDIENS TIGRAR

För dig som i samband med resan även vill passa på att uppleva Indiens berömda tigrar är vi glada över att kunna erbjuda detta upplevelserika tilläggsarrangemang.

Förläng din resa i Indien och fotografera den mäktiga tigern i en av Indiens främsta nationalparker. Under några dagar utforskar vi Pench National Park, där vi i vackra omgivningar har möjlighet att fotografera allt från tigrar och leoparder till vildhundar och många olika arter av hjortar.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Sex safaris i ett av Indiens främsta tigerområden.
 • Goda chanser att fotografera tigrar och leoparder.
 • Pench vackra och kuperade omgivningar
 • Ett rikt djurliv med gaur, vildhundar, vildsvin och mycket mer.

PENCH NATIONAL PARK

Nationalparken är inbäddad i de södra delarna av Satpudakullarna och har fått sitt namn efter floden Pench som slingrar sig igenom parken från norr till söder. Den böljande topografin innehåller vegetation som sträcker sig från fuktiga, skyddade dalgångar till öppen, torr lövskog. Parken domineras av ett relativt öppet landskap, blandade skogar och öppna gräsbevuxna områden. Över 1200 växtarter har registrerats från området, inklusive flera sällsynta och hotade växter samt växter av etnobotanisk betydelse. Området har alltid haft ett rikt djurliv. Pench Tiger Reserve är speciellt känt för sina stora garurhjortar, vildhundar, vildsvin, leopard, varg samt naturligtvis tiger.

2.jpg

PROGRAM

DAG 1 (14/10) – ANKOMST TILL PENCH – SAFARI
Tidigt på morgonen lämnar vi Bharatpur och åker mot Delhis flygplats där flyg mot Nagpur väntar. På eftermiddagen ankommer vi till Pench National Park där vi checkar in på vår förstklassiga lodge. Vi äter en sen lunch innan det är dags för vår första safari. Fyllda av förväntan kör vi igenom grindarna i Pench National Park där vi möts av ett grönt och mycket kuperat landskap som bjuder på nya fotomöjligheter bakom varje krök. Kanske stannar vi till för att fotografera en flock langurer som hoppar från gren till gren så att lövverken skakar eller om vi har tur kanske vi stöter på en flock med vildhundar som springer på vägen bara några meter framför oss. Fyllda med mängder av intryck och bilder från vår första safari återvänder vi till lodgen där middag väntar. (F, L, M)

DAG 2-3 (15-16/10) – SAFARIS I PENCH
De kommande dagarna utforskar vi Pench djur rika omgivningar och i den svala morgonluften rör vi oss i ett genom den täta vegetationen och ser solen gå upp mellan träden. I de bergiga områdena gäller det att hålla utkik över de branta slutningarna. Med lite tur kan se en leopard som värmer sig i solens varma morgonstrålar. Tillbaka efter morgonens safari finns det innan lunch möjlighet att koppla av vid poolen innan vi beger oss ut på dagens andra safari. Från våra öppna jeepar gäller det att hela tiden vara uppmärksam på ljud och rörelser bland träden, plötsligt hörs ett varningsläte inifrån skogen och det är med spänning vi kan följa hur ljudet kommer närmre och närmre och som från ingenstans ser vi hur en tiger sakta kommer gående nedför sluttning mot oss och bara några meter framför våra jeepar korsar vägen och lika snabbt och ljudlöst som den dök upp försvinner den in bland teakträden igen. (F, L, M)

DAG 4 (17/10) – MORGONSAFRI & HEMRESA
Efter en sista morgonsafari fylld med fina fotomöjligheter lämnar vi Pench och beger oss tillbaka mot Delhi för vidare transport på egenhand. (F)

HOTELL I PENCH 

TULI TIGER CORRIDOR****

3.jpg

PRIS 

PRIS HUVUDRESAN

Pris per person: SEK 25 990:-
 

Priset inkluderar:

 • Transporter enligt bifogat program.
 • Vatten på flaska i samband med alla busstransporter.
 • Boende med del i dubbelrum på presenterat förstaklasshotell.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Inträden till Taj Mahal och till Keoladeo National Park.
 • Tillgång till en egen rickshaw under turer in i Keoladeo National Park.
 • Båtturer i Keoladeo National Park (i mån av vattentillgång).
 • Medverkan av Jonas Classon under hela resan.
 • Föredrag och bildredigering under ledning av Jonas Classon.
 • En erfaren engelsktalande naturguide under hela resan.
 • All dricks förutom till naturguiden vilken medverkar under resan.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Delhi.
 • Enkelrumstillägg: SEK 3.800:-
 • Dryck, förutom vad som angivits under ”Priset inkluderat”.
 • Visumkostnad till Indien.
 • Dricks, 10 USD / dag, till naturguiden som medverkar under resan.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Reseförsäkring och Avbeställningsskydd. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

PRIS TILLÄGGSRESA – TIGRAR

Pris per person: SEK 16 900:-
 

Priset inkluderar:

 • Flyg Delhi – Nagpur t/r
 • Busstransporter enligt bifogat program.
 • Vatten på flaska i samband med alla busstransporter.
 • Boende med del i dubbelrum på förstklassig lodge.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Sex safaris i Pench National Park.
 • Parkavgifter.
 • En erfaren engelsktalande naturguide under hela resan.
 • All dricks förutom till naturguiden, vilken medverkar under resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter.

Priset inkluderar ej

 • Enkelrumstillägg: SEK 3 800:-
 • Driks till lokalguide. Ca 10 dollar / dag.
 • Dryck, förutom vad som angivits under ”Priset inkluderat”.

TRANSPORT

Flyg till Delhi sker på egen hand. Du bör inte ankomma Delhi senare än kl 08.30 den 8 oktober och inte boka hemresa tidigare än kl. 21.00 den 14 oktober. 

Om du/ni önskar hjälp med bokning av internationellt flyg, ange detta när du gör bokningen på bokningssidan, kontakta oss på telefon +46 470 466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågelfotografering.

Min/max antal: 8/14.

Kalkylkurs: USD 9,65

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • Teleobjektiv helst upp till 500 mm samt ett typ 70-200 mm och ett vidvinkel, typ 24-70 mm.
 • En- eller trebensstativ.
 • Extrabatterier.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen.
 • En laptop med programvaran Photoshop eller Lightroom.

BOKNING - INDIENS FÅGELPARADIS 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär.  Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt. Under övrigt anger du också om du vill följa med på tilläggsarrangemanget. 

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.