Skärmavbild 2021-08-19 kl. 17.00.59.png

LAND: Rumänien FOTO: Fågel LÄNGD: 7 dagar DATUM: 16-22/5 DELTAGARE: 8-12 PRIS: SEK 19.950:-

Följ med Jonas Classon, Sveriges mest lovande fågelfotograf till Donaudeltat, ett paradis för både fåglar och fotografer.

Ta chansen och följ med på en fantastisk fotoresa till Donaudeltat, Europas största våtmark och ett paradis för fågel- och naturfotografer. I Donaudeltat som är ett av UNESCOs världsarv och finns med på WWF:s lista över de 200 viktigaste ekoregionerna i världen lever över 5 000 växt- och djurarter. Donaudeltat tillhör de områden som har den största biologiska mångfalden i världen, tätt efter Stora Barriärrevet och Amazonas.
I deltat lever inte minde än 300 olika fågelarter bland annat häckar här den vita pelikanen vilken är mycket spektakulär att plåta både när den lyfter, flyger och landar. Här finns även möjlighet att fotografera bronsibis, nästan samtliga av Europas hägerarter, dvärgskarvar, styltlöpare, skedstorkar, samt olika falkar och örnar. Vår resa leds av Jonas Classon, Sveriges mest lovande fågelfotograf.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Sju dagars fotografering runt om i Donaudeltat.
 • Donaudeltat, Europas största våtmark.
 • Möjligheten att fotografera många unika fågelarter.
 • De spektakulära vita pelikanerna.
 • Dvärgskarvar, bronsibis och skedstorkar.
 • Nästan samtliga av Europas hägerarter.
 • Pilgrimsfalkar och havsörnar.
 • Besök på Enisala Fortet för att plåta fortet i solnedgången.
 • Medverkan och workshops av Jonas Classon under hela resan.

JC_003.jpg

DONAUDELTAT 

Donaudeltat som är den största våtmarken i Europa. I området lever över 5 000 växt- och djurarter vilket innebär att Donaudeltat har en av de största biologiska mångfalderna i världen. I området kring Donaudeltat lever omkring 15 000 människor från skilda etniska grupper. 50% av området är dock fortfarande orört och bildar ett av de viktigaste naturreservaten i Europa. Donaudeltat är ett av UNESCO:s världsarv och finns med på WWF:s lista över de 200 viktigaste ekoregionerna i världen. Deltat är helt enkelt ett vildmarksparadis för naturfotografer. Donaudeltat har skapat en tillflyktsort för inte minde än 300 olika fågelarter vilket är mer än hälften av det totala antalet fågelarter som lever på kontinenten. Här finner man bland annat Europas största population av den vita pelikanen samt en stor del av världens dvärgskarvar. Listan av fågelarter kan även kompletteras med arter såsom ägretthägrar, skedstorkar och många olika arter av änder och vadare samt ett stort antal rovfåglar som pilgrimsfalk och havsörn.

DONAU.JC005.jpg

BÅTAR OCH GÖMSLEN 

Beroende på vattennivån i området och de platser som fåglarna befinner sig på kommer vi att ha både båtar och mobila gömslen. Gruppen delas in i två grupper, där den ena beger sig till mobila gömslen och den andra söker efter fåglar från båt varefter man byts så att alla får chansen att fotografera både från gömsle och från båt. Båtarna har fyra bänkar som nästan är två meter långa och på dessa kan man enkelt sitta två personer. I och med att vi endast kommer att vara högst sex personer i varje båt kommer det att finnas gott om utrymmet och därmed goda fotomöjligheter. Hur och var mobila gömslena kommer att användas beror dels på vattennivån, dels på var fåglarna befinner sig vid det aktuella tillfället. Varje gömsle är anpassat för att rymma två personer.

PROGRAM 16-22 MAJ

DAG 1, (16/5) – VÄLKOMMEN TILL RUMÄNIEN
Ankomst till Bukarest runt lunchtid. Här väntar Jonas och en värd från Zoom Fotoresor. Transfer till Tucea nära Svarta Havet och vidare med båt till Mila 23, en liten fiskeby belägen på en ö mitt i Donaudeltat. Under båtturen kommer vi att få uppleva deltats skönhet och vi kommer även att få möjligheter att ta de första bilderna. I samband med ankomst till Mila 23 checkar vi in på Vanessa Guesthouse där vi kommer att bo i fyra nätter. Innan kvällens middag kommer vi att plåta fåglar i solnedgången. Middag på hotellet. (M)

Eventuell-startbild.jpg

DAG 2-4, (17-19/5) – FÅGELFOTOGRAFERING I DONAUDELTAT
Dagarna påbörjas redan vid soluppgången då beger vi oss ut i båtar för att fotografera fåglar i morgonljuset. Gruppen delas upp i två mindre grupper där ena gruppen kommer att bege sig till gömslen på land och andra gruppen upplever området från vattnet. Härefter byter grupperna platser. Efter lunch kommer vi sedan att jobba någon timme med efterbearbetning av de bilder som vi tagit tidigare under dagen. Sent på eftermiddagen är det dags för ännu en fotosession. Även denna gång kommer vi att använda oss av både gömslen och båt. Från gömslena finns det goda möjligheter att fotografera vadare, ägrett- och andra hägrar, svanar, olika arter av änder, kungsfiskare och förhoppningsvis även dvärgskarv. Under båtturen kommer vi att kunna plåta pelikaner, rallhägrar och natthägrar, storskarvar, vita storkar, måsar och tärnor, falkar samt om vi har tur även skedstork och doppingar. Vi kommer under våra dagar på Mila 23 även att göra en vandring runt ön där det ges möjlighet att träffa lokalbefolkningen och se hur de lever. Denna vandring är mycket uppskattad då man verkligen kommer lokalbefolkningen nära med möjlighet för annorlunda bilder. (F, L M)

JC__7223.jpg

DAG 5, (20/5) – GÖMSLEN OCH VI ÅKER TILL SALTSJÖARNA
Även denna morgon spenderar vi i gömslen och på båt. Efter frukost och utcheckning beger vi oss vidare mot byn Murighiol, belägen på fastlandet mellan Donaudeltat och Razum-Sinoe sjöarna. Vid ankomst checkar vi in på pensionatet Villa Pike Inn där vi kommer att bo i två nätter. På eftermiddagen beger vi oss med buss till saltsjöarna vid Sărături. Från mobila gömslen på stränderna kommer vi förhoppningsvis att se och fotografera styltlöpare, skärfläcka, gravand, rödhuvad dykand och mycket mer. (F, L, M)

Slutbild.jpg

DAG 6, (21/5) – GÖMSLEN OCH SALTSJÖARNA
Denna morgon blir det en tidig avresa mot våra gömslen vid saltsjöarna, dit vi även återvänder på eftermiddagen.  Under dagen kommer vi även att gå upp till Enisala Fortet vilket är beläget på en kulle och byggdes under 1400-talet för att bevaka Donaus utlopp i Svarta havet för att fotografera fortet i solnedgången. Utsikten från fortet är häpnadsväckande med stäppen på ena sidan och en fantastisk utsikt över deltat på den andra. Åter på hotellet blir det stor avslutningsmiddag. I samband med middagen utdelar Jonas pris för resans bästa bild. (F, L, M)

DAG 7, (22/5) – HEMRESA
Efter en tidig morgon vid våra gömslen följt av frukost beger vi oss så sakta åter mot Bukarest och flygplatsen dit vi ankommer under eftermiddagen. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)

Med 1 kopia (kopia).jpg

FOTOGRAF 

Kursen leds av Canon ambassadören och en av Sveriges främsta fågelfotografer Jonas Classon. Läs mer om Jonas här.

HOTELL 

VANESSA GUESTHOUSE***
VILLA PIKE INN***+

PRIS 

Pris per person: SEK 19.950:-



Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Tillgång till båtar och förare enligt program.
 • Tillgång till gömslen enligt program.
 • Inträde till Donaudeltat.
 • Fotoskatt i Donaudeltat.
 • Hanledning och workshops av Jonas Classon under resan.
 • Medverkan av Zooms värd under resan.
 • Engelsktalande fågelguider under hela resan.
 • Hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Bukarest.
  Enkelrumstillägg 3.900:-
  Dricks till chaufförer/båtförare etc. Ca 8 Euro per dag. Lämnas på plats.
  Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
  Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

FAKTA 

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågelfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Kalkylkurs: EURO 10,15 (per den 28/5 2021)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING 

 • Din digitalkamera
 • Teleobjektiv helst upp till 500 mm
 • 70-200 mm.
 • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm
 • En- eller trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.

BOKNING 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.