Skärmavbild 2021-05-07 kl. 08.32.59.png

LAND: Sverige FOTO: Fågel KURSLÄNGD: 3 dagar DATUM: 17-19/9 2021 DELTAGARE: 8-12 PRIS: SEK 7395:-

Denna kurs är fullbokad. 

Utveckla ditt fågelfotograferande tillsammans med Sveriges främste fågelfotograf och Canon-ambassadören Jonas Classon vid hans hemmatrakter i Närke. 

Under en inspirerande helg kommer du utvecklas som fågelfotograf tillsammans med Jonas Classon. Det blir en fullspäckad helg med allt från inspirerande föredrag och teoripass till fotoexpeditioner ut i motivrika och varierande omgivningar. Jonas kommer lära oss allt från hur man kommer nära fåglar, hur man komponerar en bild och hur man får ut det mesta av sin kamerautrustning i fält. När vi är ute och fotograferar kommer han att ta oss till sina favoritplatser där vi ’’hands on’’ får utveckla det vi lärt oss med en mängd motiv framför kameran. Jonas finns under hela kursen till hands för din skull och ger dig personliga råd som tar ditt fågelfotograferande till nästa nivå.

KURSENS HÖJDPUNKTER:

 • Tranornas mäktiga intåg i Kvismaren.
 • Naturreservatet Oset och Rynningeviken.
 • Lär dig hur du använder och utnyttjar ljuset på bästa sätt.
 • Lär dig fotografera annorlunda och kreativa fågelbilder.
 • Chans att fota fågelarter så som trana, havsörn, gäss, änder och vadare.
 • Vi går igenom de bästa kamerainställningarna för fågelfoto.
 • Inspirerande bildföredrag och workshops.
 • Vi besöker flera olika områden och miljöer.
 • Medverkan av Jonas Classon under hela workshopen.
 • Fotohandledning och personliga tips av Jonas Classon.'

JC__3911.jpg

PLATSER VI BESÖKER

OSET OCH RYNNINGEVIKEN 
Naturreservatet Oset och Rynningeviken är ett naturreservat med stora naturvärden. I Rynningeviken norr om Svartån hittar du beteshagar, strandskogar, strandängar och grunda vassvikar. Söder om Svartån möter du Osets fågelrika våtmarker.

KVISMAREN
Kvismaren är ett naturerservat 2 mil utanför Örebro. Här finns en fågelstation där över 250 000 fåglar av ca 160 arter ringmärkts. Miljön består av sjöar, åar och ängsmarker. Varje år rastar ca 20 000 tranor där på hösten.

PROGRAM 

DAG 1 (17/9)  – INTRODUKTION TILL FÅGELFOTO
Vi samlas kl. 14:00 på Hotell Eurostop i Örebro. Här möter vi upp Jonas Classon, som rivstartar helgens äventyr med ett föredrag kring teknik och inställningar för att fotografera fåglar i olika situationer och miljöer, allt från en stämningsfullnärbild till bilden av en fågel som snabbt flyger förbi och där vi med rätt inställningar och tajming kan skapa en spektakulär och actionfylld bild. Här finns också tid att ställa frågor inför vår första fotoexpedition. Fyllda av förväntan åker vi sedan ut till Naturreservatet Kvismaren för att hitta motiv för våra första bilder. Med lite tur möter vi tusentals tranor som varje höst samlas i området innan de flyger söderut inför vintern. Vi får inte bara möjlighet att fotografera dessa majestätiska fåglar när de i kvällsljuset flyger över oss utan här finns också goda chanser att fotografera gäss, rovfåglar, änder och småfåglar. Efter solens nedgång återvänder vi till hotellet för gemensam middag. (M)

DAG 2 (18/9)  – KREATIV FOTOGRAFERING
Dagens fotografering inleds i Oset Naturreservat. Medan solen sakta går upp över Hjälmarfjärden fotograferar vi sjöfåglar, svanar, änder och vadare. Här har man chans att komma nära fåglarna då Oset är ett populärt promenadstråk under sommaren. Fåglarna är därför vana vid oss människor vilket möjliggör intima artporträtt och intressanta bildvinklar. Jonas finns hela tiden nära till hands för att ge tips och råd och kommer med motiven mitt framför oss visa hur vi ska dra nytta av de förutsättningar som både motivet och omgivningarna ger för att skapa den bästa bilden. Efter ett par timmars intensivt fotograferande återvänder vi till hotellet för gemensam frukost och utvärdering av morgonen.

BQ5I7770.jpg

Under dagen kommer kursen att flytta fokus från kamerainställningar och teknik till kreativt bildskapande och konsten att fånga unika bilder. Efter ett inspirerande föredrag om hur man bland annat lär sig att lära känna sina motiv, hur man kommer nära fåglarna och hur man fångar berättande bilder som berör, har vi gott om tid att gå igenom våra bilder vi tagit under morgonen och tillsammans diskutera dem. Här får du också tips i hur man i Photoshop och Lightroom får ut det mesta av sina bilder.

På kvällen återvänder vi till Kvismaren, men den här gången till en annan del med nya miljöer och bildmöjligheter. Här kommer vi att ha fokus på att ta kreativa bilder. Jonas lär oss om samspelet mellan fågel och miljö och vikten av att använda ljuset på bästa sätt. När ljuset är som bäst brukar tranorna flöda in i stora mängder vilket gör att vi får många chanser att förverkliga våra bildidéer. Har vi tur kommer även havsörnen att flyga över oss när den ska inta sin nattkvist en bit bort från där vi står. (F, L, M)

DAG 3 (19/9) – MORGONFOTOGRAFERING I MOTLJUS
Under vår sista morgon tar vi oss tillbaka till Hjälmarens rika fågelliv. Den här gången riktar vi våra kameror mot solen för att lära oss att ta tillvara på motljusets fantastiska egenskap att ge stämning och liv till våra fågelbilder. Under morgonen får vi möjligheten att samla allt vi lärt oss i helgens sista bilder innan vi återvänder till hotellet. Efter gemensam frukost kommer vi att ägna tid åt bildredigering och intressanta bildsamtal. Här utses också kursens bild som går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2021”. Som avslutning kommer Jonas att ge oss en sammanfattning tillsammans med viktiga verktyg att ta med oss även efter workshopens slut. (F, L)

JC__0046.jpg

Foto: Jonas Classon

FOTOGRAF 

Kursen leds av Canon ambassadören och en av Sveriges främsta fågelfotografer Jonas Classon. Läs mer om Jonas här. 

BOENDE 

EUROSTOP HOTELL ÖREBRO***+

PRIS 

Pris per person: SEK 7 395:-

Priset inkluderar:

 • Boende med del i dubbelrum på presenterat boende.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Jonas Classon under hela workshopen. 
 • Föredrag och bildredigering under ledning av Jonas Classon.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Reseinformation innan workshopen.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Örebro.
 • Enkelrumstillägg SEK 1 150:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Reseförsäkring och Avbeställningsskydd. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

TRANSPORT  

Transport till Örebro sker med bil eller tåg. Närmaste centralstation är i Örebro ca 5 km från vårt boende. Du bör ankomma Örebro senast kl. 14.00 på fredagen och inte boka boka hemresa före 14.30.Transport på plats mellan hotellet och fotoplatser sker med egen bil eller via samåkning.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågelfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Långa telen upp till 300 mm eller längre.
 • Ett en- eller trebenstativ.
 • Extrabatterier 
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen och en matsäck och extra kläder.
 • En Laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

BOKNING - KREATIV FÅGELFOTOGRAFERING

Du bokar kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.