Skärmavbild 2021-12-10 kl. 15.39.29.png

LAND: Sverige  FOTO: Makro/natur  LÄNGD: 4 dagar  DATUM: 9-12 juni 2022  DELTAGARE: 8-15  PRIS: SEK 7.950:-

Gotland är Sveriges främsta orkidéparadis. Av Sveriges 52 arter orkidéer hittar man inte mindre än 39 på Gotland, vilket är flest av alla landskap. Du har nu möjlighet att följa med naturfotografen Mikael Gustafsson till Gotland och fotografera orkidéer.

Ingenstans i Sverige är försommarblomningen så omfattande som på Gotland. Inte bara ängarna, naturreservaten och myrar är fyllda av blomster utan den kalkrika marken gör att även skogar, vägkanter, trädgårdar, ja i princip all mark är fylld med orkidéer och andra fagra blomster. Under Mikael Gustafssons sakkunniga ledning får du stifta bekantskap med många växter. Mikael jobbar, förutom som fotograf och fotolärare, även som naturguide. Detta gör såklart att han kan sina orkidéer. Mikael har spenderat mycket tid på Gotland och dokumenterat det magnifika, gotländska landskapet med raukar, kalkklippor och tallskog. Under workshopen kommer han att ta dig till ängar, vätar (myrar) och stränder för att ge dig möjlighet att fotografera många av öns orkidéarter. Mikael kommer också att hjälpa dig med tips om hur du lyckas med dina bilder.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Fotografering i Sveriges orkidéparadis.
 • Vackra miljöer där orkidéerna växer, från äng till myr.
 • Fotografera den vackra Gotländska naturen.
 • Fårö med sina vackra raukar.
 • Sakkunnig ledning av fotografen Mikael Gustafsson.
 • Mikael har dagsaktuell kunskap om Gotlands bästa orkidéplatser.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson.

 

Unknown-14.jpeg

DESTINATION 

GOTLAND
Gotland har en enormt skiftande natur med tallskog, långsträckta stränder med sand och kalkklippor, myrar, ängen, hedmark och Sveriges största areal av alvarmark. Enligt experter är Gotland en riktig guldgruva när det kommer till blommor och växter. Ett sällsynt inslag är de vilda orkidéerna som alla är fridlysta. Av alla orkidéarter som finns i Sverige så växer hela 39 av dem på Gotland. Den speciella naturen gör att det finns mer än 100 växter som i Sverige bara finns på ön. Raukar och raukfält är något väldigt speciellt i den gotländska naturen som man inte hittar någon annanstans.

SÖDRA  & ÖSTRA GOTLAND
Vid Gotlands södra punkt, i området kring Hoburgen är klipporna höga och stupar på många ställen 30 meter ner i havet. Här hittar man en mycket varierad natur med många olika arter. Här hittar man bl.a. alpnycklar, salepsrot, nattviol, vit skogslilja, kärrnycklar, blodnycklar och flugblomster. Man har dessutom möjlighet att se halsbandsflugsnappar. På östra Gotland hittar man en hel del ängar med bl.a. göknycklar och växterna blodtopp och svensk ögontröst. Här kan man också hitta alpnycklar. Vackra miljöer och chans på guckusko. I tallskogen finns spindelblomster och flera arter pyrola. 

KLINTEHAMN
Omgivningarna kring Klintehamn bjuder på mjuka stigar genom lummig tall- och blandskog, över fuktig myrmark och längs öppna fält och åkrar med utsikt över kust, hav och Karlsöarna. Här finner man gott om röd skogslilja och stor skogslilja. 

FÅRÖ
Hela ön är i princip en enda kalkstensklippa, med spridda inslag av lågväxande skog och mer eller mindre bördiga jordbruksmarker. Fårö är en flack moränö med många myrar och träsk. Det finns flera områden med raukar på Fårö, bland annat Gamla hamn, Digerhuvud och Langhammars.

Unknown-18.jpeg

PROGRAM 9-12 JUNI 2022

DAG 1, (9/6) – VÄLKOMMEN TILL GOTLAND
Vi samlas vid lunchtid i Visby hamnen där du möts av Mikael Gustafsson tillsammans med en representant från Zoom Fotoresor. Vi åter härefter mot Tofta på södra Gotland och vårt hotell under kursens första två nätter, Hotell Toftagården. Efter incheckning och lunch kommer Mikael att gå igenom lite generella fototips och berätta vad man ska tänka på under vår första orkidéfotografering i omgivningarna vid Toftastrand och Klintehamn. Tillbaka på hotellet serveras middag, varefter vi åter beger oss ut i naturen för att fotografera i det vackra kvällsljuset. (L, M)

Unknown-2.jpegDAG 2, (10/6) – HELDAG AV FOTOGRAFERNG
Vi lämnar hotellet tidig morgon för att kunna fånga det första morgonljuset. Åter på hotellet serveras frukost, varefter vi beger vi oss av mot södra Gotland och Hoburgen. Området kring Hoburgen bjuder på ett böljande landskap med fantastisk utsikt, vackra stenmurar, dramatiska klippor, vackra ängar och ett antal olika orkidéarter. Kombinationen gör att fotomöjligheterna är många. Åter på hotellet serveras middag följt av bildgenomgång. Dagen avslutas med kvällsfotografering på en plats med många orkidéer och vacker kust. (F, L, M)

Unknown-26.jpeg

DAG 3, (11/6) – VIDARE MOT FÅRÖ
Även denna morgon fotograferar vi i gryningsljuset och efter frukost ger checkar vi ut för att beger vi oss mor Fårö. Längs vägen fotograferar bland annat röd skogslilja och anländer till Fårö lagom till lunch vilken vi intar på Sudersand Resort vackert beläget vid havet. Det är även har vi kommer att bo sista natten. På eftermiddagen fortsätter vi vårt fotograferande. Det finns flera fina raukområden på Fårö vilka vi besöker. Vi kommer även att besök Ulla Hau, den mäktiga sanddynen som tallskogen fryst i sin marsch över ön. I det öppna sandlandskapet långt från havet lurar myrlejonet på jakt i sina grävda gropar. Här hittar man även Avaeken, mäktig redan på Linnés tid .Efter middag är det dax att fotografera öns berömda raukar både i solnedgången och i det blå timmen. (F, L, M)

Langhammaren 017.jpg

DAG 4, (12/6) – MORGONFOTO & KURSENS BILD
Vi stiger upp tidigt och fotograferar raukar i det mjuka morgonljuset. Efter frukost så redigerar vi våra raukbilder och hinner med att summera kursens bilder genom att utse kursens bästa bild viken går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild 2022” där förstapriset är ett 5 000:-. Avslut efter lunch för att hinna med eftermiddagens färja i Visby. (F, L)

FOTOGRAF 

Kursen leds av naturfotografen Mikael Gustafsson. Läs mer om Mikael här.

BOENDE 

TOFTA STRAND***

SUDERSAND RESORT***

PRIS 

Pris per person: SEK 7.950:-


Priset inkluderar:

 • Fyra dagars workshop i orkidéfotografering.
 • Transporter på Gotland.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Mikael Gustafsson under hela resan.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson.
 • Medverkan av en resevärd från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Gotland. Bokas genom Destination Gotland.
 • Tillägg för eget rum i stugan. SEK 1.700:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Transport till Gotland på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Till Gotland tar du dig antingen med flyg från Stockholm eller med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn.

Du bör ankomma Gotland senast 12.00 den 9/6 och inte boka hemresa tidigare än ca 15.00 den den 12/6.

Ankommer du någon dag tidigare eller vill stanna kvar någon dag längre hjälper vi gärna till att boka hotell.

FAKTA

Målgrupp: Naturfotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fotografering.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

KAMERAUTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Objektiv från vidvinkel till medellångt tele.
 • Gärna makroobjektiv, alternativt försättslinser eller mellanringar.
 • Ett trebensstativ (vid stacking i fält).
 • En laptop med Photoshop eller Lightroom.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen, matsäck och lite extrakläder.

BOKNING - GOTLANDS ORKIDÉER 

Du bokar kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.