-
Vanliga frågor
-
Hur betalar jag?
Du väljer detta i kundvagnen
-
När börjar jag betala?
Din första avi skickas i mitten på månaden efter du gjort ditt köp och förfaller till betalning per den sista varje månad.
-
Kan jag betala via autogiro?
Kan jag betala via autogiro? Visst kan du det! Kontakta SveaWebPay så skickar dom ut en autogiroanmälan till dig.
-
Kan jag ändra min leveransadress?
Nej, leveranserna sker alltid till folkbokförd adress. Din adress hämtas online i kundvagnen. Vill du däremot hämta i vår Lagershop (i Umeå) så går det bra. Vi kommer dock kräva legitimation av dig.
Exempel på effektiv ränta vid köp om 10,000 kr upplagt på 12 månader, 0 % ränta, 295 kr uppläggningsavgift och 29 kr aviavgift i enlighet med Konsumentverkets riktlinjer är 10,68 %.
Allmänt Svea Ekonomi AB erbjuder er att, efter godkänd kreditprövning som sker efter ni fyllt i personuppgifterna i kassan, teckna ett kontokreditavtal på de villkor som framgår av de allmänna villkoren till bilagt kontoavtal. Ett kontoavtal innebär att ni får en kredit som ni kan använda till inköp hos till Svea anknutna leverantörer. För varje tillfälle ni betalar till Svea så kan ni disponera motsvarande kreditutrymme som ni amorterar för andra inköp under den tid som kontokreditavtalet gäller. Krediterbjudandet gäller det belopp som anges i kontoavtalet. Kredittiden väljer ni genom att kryssa i det alternativ som passar er bäst. Ni åtar er att inom kredittiden återbetala hela krediten. Det innebär att ni varje månad måste betala minst den summa som framgår av det val ni gjort.
Självklart kan ni betala mer eller betala hela krediten på en gång utan att detta kostar något extra. Om ni vill utnyttja kontokrediten under kredittiden för andra köp kommer – för att krediten skall vara slutbetald inom den avtalade kredittiden - den lägsta månadsbetalningen att höjas. Desto kortare kvarvarande kredittid desto högre lägsta månadsbetalning. Vill ni ha kvar samma lägsta månadsbetalning kan ni kontakta Svea på telefon 08 – 51493113 och ansöka om förlängd kredittid.
Av datatekniska skäl kommer Svea, om ni utnyttjar kontokrediten för flera inköp att tills vidare fakturera er separat för de olika köpen. Självklart slipper ni i så fall att betala för mer än en aviseringsavgift per månad.
Möjligheten till att välja delbetalning via Svea Ekonomi AB är att det totala värdet i kundvagnen ligger mellan 500 SEK till 50 000 SEK. Ligger värdet i kundvagnen utanför spann kommer valet inte bli tillgängligt i kundvagnen.
Har Du några frågor så kan du ringa 08 – 51493113 för närmare information. Leverans sker endast till den adress du är folkbokförd på. Din adress hämtas online i kundvagnen. Vill du däremot hämta i vår Lagershop (i Umeå) så går det bra. Vi kommer dock kräva legitimation av dig.
-
Blog flag
-
CyberPhoto Testar
Sony A7
Sony gör det igen! Vänder mer eller mindre upp och ner på marknaden genom att vara först med ny teknik och nya lösningar. Det har blivit lite av en tradition på senare år!
Det man gör nu är helt enkelt att man som första märke sätter in en fullformatssensor i en spegelfri kamera (bortsett från Leica M). På det sättet kommer man åt den bästa bildprestandan på marknaden i kombination med de fördelar man har med en spegelfri konstruktion, såsom storlek, hastighet (seriebildtagning t ex) och bättre funktion i liveview och filmning. I och med detta visar Sony även att man sätter ett tydligt fokus på E-systemets objektiv och att man satsar på att utöka och förbättra detta system framgent, förmodligen då på viss bekostnad av det traditionella DSLR/SLT-systemet.
Utmärkande egenskaper är bland annat:
- Fullformats Exmor CMOS-sensor på 24,3 Mp
- BIONZ X-processor med cirka tre gånger högre processorhastighet och ny områdesspecifik brusreducering
- 14-bitars RAW
- Kontrast & fasdetekterande autofokus med 117 punkter
- Ljusmätare med 1200 mätpunkter
- XGA OLED Tru-Finder -sökare med 100% visning
- 3" vikbar skärm
- Kamerahus i komposit med damm- och väderskydd
- Filmning i full HD 1080/50p/25p med ljudkontroll och "ren" HDMI-utgång
- NFC och WiFi för enkel anslutning via smartphone och tablet
Sony A7 vs Sony A7R
A7 och A7R bygger i grund och botten på samma modell, det som skiljer i första hand är antalet pixlar på sensorn (36,4 Mp i A7R och 24,3 i A7), samt att A7R saknar lågpassfilter framför sensorn. Autofokussystemet skiljer sig också åt, och många blir säkert förvånade att den dyrare A7R endast har kontrastbaserad fokusering med 25 punkter, medan A7 har en 117-punkters hybridfokus bestående av både kontrast och fasdetekterande, vilket i regel ger snabbare AF. Detta tyder på att A7R riktar sig till fotografer som pysslar med lite lugnare och stillastående motiv som t ex studio, landskap etc, där hög skärpa och detaljåtergivning är av prioritet. Upplösning på 36 Mp ger dessutom filer som blir onödigt tungrodda för den som fotograferar rörliga motiv med sekvenstagning, där förresten A7 klarar en bild mer per sekund, eller betydligt fler bilder per sekund med fungerande kontinuerlig fokusering. Fördelen med kontrastdetekterande AF är att den är mer pålitlig och träffsäker än fasfokusering, men behöver längre tid på sig. Ytterligare en egenskap som tyder på de riktar sig till olika sorters fotografer är att A7 har kortast blixtsynk 1/250 sek, mot 1/160 s i A7R. Materialet i frontkåporna är även de olika, komposit i A7R och magnesiumlegering (= metall) i A7, och därmed aningen lägre vikt på A7R.Byggkvalité
A7 är till viss del vädertätad och känns relativt robust och välbyggd. Om man knackar lite försiktigt på A7 och A7R så hörs det en liten skillnad på ljudet som tyder på att A7 är byggd i mer metall. Bra känsla även i de flesta knappar och rattar, men ratten på baksidan av kameran och alla öppningsbara luckor känns inte lika gedigna som kameran i övrigt. Storleksmässigt är den nästan makalöst liten och behändig för att vara en fullformatskamera.Fattning
Bajonetten är densamma som Sonys Nex-kameror har, dvs Sony E-fattning. Men objektiven för Nex-modellerna tecknar inte ut för hela sensorn på A7 och A7R, och Sony kommer därför att släppa ca 15 st FE-objektiv fram till 2015. Under 2013-2014 släpper de Zeiss 24-70/4, Zeiss 70-200/4, Zeiss 55/1,8 och Zeiss 35/2,8. Plus att man kan räkna med fler objektiv och adaptrar från tredjepartstillverkarna. E-objektiv avsedda för Nex kameror ger beskuren bild med 1,5x cropfaktor, och bilder i max 10 Mp istället för 24 Mp.Hastighet
Kameran är redo för bildtagning i stort sett direkt efter start. A7 har totalt 117 autofokuspunkter till sin hjälp och jobbar med en blandning av både med fas och kontrastdetekterad fokusering. Tidmässigt tar det allt från några tiondelar till ca en halv sekund att hitta fokus, men detta kan givetvis variera beroende på motiv, kontrast och objektiv. Vi provade jämföra autofokushastigheten med A7 och A7R, vilket rimligtvis borde gå fortare i A7 i och med fas och kontrastfokus. För vanlig fotografering av stillastående motiv var det ingen uppenbar skillnad, och väldigt svårt att avgöra utan avancerad mätutrustning när det oftast bara handlar om några tiondels sekunder. Men i sekvenstagningsläget och med kontinuerlig AF gick det betyligt snabbare med A7:an. A7 klarar 5 b/sek med följande fokusering, och A7R inte ens hälften med låst fokus. A7R klarar inte av kontinuerlig fokus ens i det långsammaste sekvenstagningsläget, det går att välja men fungerar allt annat än bra.Manuell fokusering
A7 har något som kallas för Focus Peaking, vilket är en suverän hjälpfunktion avsedd för manuell fokusering. Det fungerar som så att kameran ökar kontrasten markant där fokus ligger och man kan välja denna funktion med antingen röd, vit eller gul färg. I bilden nedan ser du skillnad mellan ofokus och fokus med röd färg. Det finns ytterligare en bra funktion för manuell fokus där man kan välja i menyn att bilden ska förstoras på skärmen så fort man vrider manuellt på fokusringen. Men personligen använder jag hellre focus peaking eftersom det framgår tydligare när man fokuserat rätt, och man ser hela bildens komposition.
Funktioner
Sony A7 är en mycket kompetent och proffsig kamera riktad till avancerade proffs och semi-pro fotografer. Man kan bl.a programmera de flesta knappar som finns utanpå kameran, och därmed skräddarsy den med de viktigaste funktioner man vill ha lättillgängliga, helt suveränt. Om du tänkt använda kameran i manuellt exponeringsläge för exempelvis studiofotografering, bör du i menyn ändra valet Livevisning till Effekt av, annars kan det lätt bli svart på skärmen eller i sökaren. Det finns inget pc-synk uttag i kameran, men det går att lösa med blixtsko-adapter tack vare att den har Sonys nya blixtsko av standardmodell. Jag gillar också knappen på baksidan för snabb växling mellan autofokus och manuell fokus. Här nedan radar vi upp några intressanta och användbara funktioner:- Bländarförval (A)
- Slutarförval (S)
- Manuell exponering (M)
- RAW
- Exponeringskompensation med +/- 5 steg i menyn, (3 steg via utvändig ratt)
- Spotmätning
- Exponering + vitbalans-gaffling (bracketing)
- Trådlös blixtstyrning med kompatibla externa blixtar
- Blixtsynk på första eller andra ridån
- Skärpa
- Kontrast
- Färgmättnad
- Seriebildtagning 5 b/s med kontinuerlig AF
- Flera val av brusreducering
- Korrigering av Vinjettering
- Korrigering av kromatisk aberration
- Korrigering av Distorsion (även i RAW)
- Manuellt valbart auto-ISO mellan 100-25600
- Microjustering för AFPrecis som med Nex-modellerna saknas bildstabilisering i A7 och A7R, men det får man om man använder Sony E-objektiv med beteckningen OSS. Kameran saknar även inbyggd blixt.
Sökare & LCD-skärm
Nu är jag ingen vän av elektroniska sökare, de brukar vanligtvis ge en lågupplöst och grynig bild som man oftast bara vill använda i yttersta nödfall. Men sökaren på A7 är lite större och klart bättre än vanligt. Större än Nex-kamerornas sökare, men något mindre än SLT-modellernas. Självklart kommer den inte upp i samma klass som vanliga optiska sökare som sitter i t ex Nikon D800 eller Canon EOS 5D Mark III, men A7:s sökare får fullt godkänt betyg. Ögonsensor samt dioptrijustering från -4.0 m-1 till +3.0m-1 finns för sökaren.Den vikbara skärmen med 1.230.000 pixlar är mycket bra. Visning av histogram, vattenpass och rutmönster för skärmen finns också, men någon touch-funktion har den inte.
Batteri & laddare
Lite synd att Sony inte skickar med någon separat laddare. Den som ingår laddar batteriet direkt i kameran, men det finns faktiskt en mycket trevlig fördel med det också. Tack vare att batteriet klarar av att laddas via kamerans USB-port så kan man använda portabla reseladdare som t ex Jupios Power Vault modeller. Däremot går det inte att fotografera med kameran så länge laddkabeln sitter i kameran, men en Power Vault är suverän att ha i kameraväskan då batteriet i kameran börjar ta slut. Bara att plugga in kabeln och fortsätta vandra eller ta en paus. Power Vault hittar du under tillbehörsfliken ovan.Wifi
Inbyggd Wifi är en trevlig funktion för dig som vill skicka bilder till smartphone eller surfplatta. Enheterna hittade igen varann snabbt och det går bra att överföra bilder. Funktionen för att kontrollera kameran och ta bilder via mobilen var inte möjlig vid testtilfället, men berodde nog bara på att Sony inte hade uppdaterat appen.
Video
A7 filmar i AVCHD (50i, 50p, 25p), samt MP4 (1440x1080 & VGA). Den kan självklart fokusera kontinuerligt under filmning, och AF jobbar relativt tyst och följsamt, men observera att detta kan skilja mellan olika objektiv. Via exponeringsratten kan man välja P, A, S eller M i filmläget (i filmläget med symbolen av en fyrkant). Trycker man direkt på den rödmarkerade MOVIE-knappen i stillbildslägena på övre ratten så använder sig kameran av full exponeringsautomatik. Film och ljudkvalitén blir enormt bra, och speciellt i AVCHD och 50p eller 25p. För dig som bara ska titta på film via dator och saknar större intresse för videoredigering så duger det bra att använda MP4 format istället. Det tar mindre utrymme på minneskort och hårddisk. För dig som är kräsen på ljud finns både 3,5mm mikrofon-ingång och hörlurs-uttag. HDMI kontakt finns av typ D Micro, och A7 kan skicka ren videosignal via HDMI. Zebra mönster finns att välja i menyn för dig som är van att använda det. A7 är inte bara en bra och kompetent stillbildskamera, den fungerar mycket bra som videokamera också.Bildkvalité
Bildkvaliten och detaljåtergivningen är oerhört bra, och skillnaden mot A7R som har ca tolv miljoner fler pixlar och dessutom inget lågpassfilter finns där om man granskar mycket noga, men egentligen inte speciellt stor i verkligheten. Skalar man ner en bild från A7R till samma 24Mp i A7 så är det svårt att se någon skillnad överhuvudtaget.Brusnivåerna är aningen lägre på A7 än A7R, men differensen är även här mindre än väntat och rätt marginell. Jämfört med Nikon D600/D610 som har en mycket snarlik 24Mp sensor, så brusar A7 lite mer redan från ISO 200, men Sonys JPEG-filer är mer detaljerade än Nikons JPEG. Jämfört med Canon EOS 5D Mark III så brusar Canon minst av dessa tre på höga ISO, men ger heller inte samma distinkta detaljåtergivning som Sony.
A7 är precis som A7R utrustad med en funktion som reducerar effekten av diffraktion via processorn, vilket betyder att man får bättre skärpa med stora och små bländaröppningar där diffraktion som regel alltid uppstår, och det fungerar alldeles utmärkt (men tyvärr endast i JPEG). Bländare f/16 ger skarpare och mer väldetaljerade bilder än normalt.
Kitobjektivet FE 28-70/3,5-5,6 OSS som sälj i paket med A7, är som väntat inte lika bra den fasta 35:an som vi testade i samband med A7R. FE 35/2,8 är klart skarpare sett över hela bilden på samtliga bländartal, och speciellt markant i bildens utkanter. 28-70:an är dock absolut inget dåligt zoomobjektiv, det är snarare den fasta 35:an som är fantastisk.
Bilden nedan är ett utsnitt i 100% mellan A7R i översta bilden och A7 under.
OBS, det är inte brus som syns i bilderna, det är dammkorn.
Slutsats
Sony Alpha 7 är rätt kamera för dig som är ute efter mycket bra bildkvalité och fotar mestadels på låga ISO. Om du har svårt att bestämma dig om du ska skaffa A7 eller A7R, och fotograferar t ex sport eller andra rörliga motiv. Då rekommenderar vi helt klart A7:an. A7R är lite väl långsam på den fronten, den lämpar sig i stort sett bara för stillastående motiv som studio, landskap etc.
Testad av Mats 2013-11-29.
-
Testbilder
-
Tillbehör
Axelväska - mindreAxelväska - störreBatteri - laddare / nätdelar (videokameror)Batteri - laddare litiumjonbatteriBatteri - litiumjonBatterigreppBärsystemEnbensstativ, monopoderExtern hårddiskFjärrkontroll / utlösareFotohandskar-
Blog flag
Hårda väskorLaddare - portabel-
Blog flag
MikrofonerMinnesmedia förvaringObjektiv-
Blog flag
-
Blog flag
-
Blog flag
-
Blog flag
-
Blog flag
-
Blog flag
-
Blog flag
-
Blog flag
-
Blog flag
Objektivadaptrar-
Blog flag
-
Blog flag
Portabel strömförsörjningRemmar-
Blog flag
Rengöring-
Blog flag
Resestativ, ministativ och bordsstativRyggsäckSD, Secure Digital-
Blog flag
-
Blog flag
Stativ med kulled eller specialhuvud-
Blog flag
-
Blog flag
Tillbehör stabilisering & riggarÖvriga stativlösningarÖvriga väskor -
Tekniska data
Bildsensor storlekFullformat 23,9 x 35,8 mmUpplösning bildsensor24300000Upplösning stillbild (effektiv)6000 x 4000KompressionsstandardJPEG, RAW, AVCHDObjektivSony E, FE och A-objektiv (A-objektiv kräver adapter)NärgränsBeror på val av objektivLjusstyrka optikBeror på val av objektivOptisk zoomBeror på val av objektivFilterdiameterBeror på val av objektivFokuseringAutofokus (117 mätfält, fas- och kontrastdetekterande), manuell fokusMinnestypSD/SDHC/SDXC/Memory Stick Pro Duo/ Pro-HG DuoOptisk sökareJa, elektronisk 2,4MpixelBildskärm3,0' (1230000 pixel)LjusmätningFlerfälts evaluerande + centrumvägd + spotVitbalansAuto + förvalslägen + manuellLjuskänslighetAuto ISO 100 - 25600, manuellSlutartider30-1/8000 + bulbExponeringProgramautomatik, bländarförval, slutarförval, manuellExponeringskompensation+/- 5 steg i 1/3 stegSjälvutlösare2 eller 10 sekBlixtMöjlighet till externBlixtinställningarBeror på val av blixtRäckvidd blixtBeror på val av blixtSekvenstagningUpp till 5 bilder/sekundFilmningAVCHD 1080/60p/50p/60i/25p/24pLjudinspelningJa, inbyggd stereomikrofon + möjlighet till externBatteriLi-jon NP-FW50AnslutningarUSB, HDMI (mini c), mikrofoningång, hörlursutgång, fjärkontrollsingångMått127 x 94 x 48 mmVikt474g med batteriMedföljande programvaraCD-ROMMedföljande tillbehörLaddningsbart batteri Li-jon NP-FW50, laddningsnätadapter, USB-kabel, axelrem, kamerahuslock, bruksanvisningÖvriga kommentarerWiFi- stöd, NFC-stöd
Populära tillbehör

Vi byter in fotoprodukter!

Sony
Sony är ett företag med lång historia i teknikbranschen. Företaget startade redan 1946 och har sedan dess gått framåt till en av världens största företag inom konsumentelektronik, mobilt, spel, film med mera. Hos oss hittar du bland annat Sony systemkameror, videokameror, objektiv och mobiler. Vi har en lång erfarenhet av varumärket Sony. Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.