Med kameran i Kroatien

Sommaren 1983 tågluffade jag runt i Europa tillsammans med en kompis och en halvt vilsen engelsk yngling som vi mötte i Aten, och vi reste bland annat genom det forna Jugoslavien. På vår hastiga resa genom landet hann vi faktiskt med några stopp också, och staden Zagreb minns jag speciellt. Det var en mycket vacker och exotisk stad för en tonåring som vuxit upp i ett litet gruvsamhälle i övre Norrland, och det var någonstans under den resan som mitt fotointresse började vakna till liv. Så här i efterhand kan man ju bara konstatera att hade vi på tok för bråttom, vi borde stannat längre och upplevt mer på varje ställe. Men fullständigt utsvultna på reseupplevelser som vi var, ville vi hinna med att uppleva så mycket som möjligt under en månad. Vi lyckades avverka totalt 10 st länder och ett ännu större antal städer. Ett klassiskt misstag, så året därpå tog vi det lugnare och båtluffade i över två månader i den Grekiska övärlden istället. Det blev hur som helst två mycket händelserika och spännande resor, men mer om dessa luffarresor får det bli en annan gång. Nu hoppar vi tillbaka till 2019 där oerhört mycket har hänt och förändrats i den regionen under åren som gått. Jugoslavien existerar inte längre och idag är Zagreb huvudstad i Kroatien.

sony_rx100m7_kroatien_1w.JPG
Tagen med Sony RX100 VII i byn Caklje nära Podgora. Motsvarande brännvidd för 35mm-kamera 73mm, bländare f/4, slutartid 1/40 sek.

Enligt rubriken överst kanske det verkar som att det bara var jag och min kamera som reste till Kroatien, men så var det förstås inte. Jag hade naturligtvis med mig 4 st kameror och 5 st objektiv också (bortsett från 1 st fru, yngste sonen och en halv familj till bestående av 4 st personer).

Trettiosex år senare var det alltså dags igen för en tur ner till forna Jugoslavien och det nuvarande Kroatien, och den lilla badorten Podgora-Caklje var det ställe vi som fastnade för när vi skulle boka vår resa. Eller rättare sagt den plats som vi enbart hade tur att det fortfarande fanns kvar lediga resor till för ett resesällskap på fyra kameror och sju personer. De flesta resor verkar vara anpassade för max två vuxna med två mindre barn, och på sin höjd 1 st kamera.

sony_a7rIII_kroatien_1w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 16mm, bländare f/1,4 , slutartid 0,13 sek. Utsikt från Podgora, och i bakgrunden syns öarna Hvar till vänster och Brac till höger.

Vi reste hyfsat sent på kvällen från Arlanda och 2,5 timmar senare strax innan planet skulle landa på flygplatsen i Kroatien la jag märke till en alldeles underbar solnedgång genom flygplansfönstret på andra sidan mittgången. Men jag var alldeles för spänd och nervös inför landningen som kändes som en studsboll på blöt is, så några tankar på att plocka fram en kamera fanns inte. Jag tror heller inte de som satt på andra sidan gången hade blivit speciellt nöjda ifall jag kastat mig över dem med systemkameran i högsta hugg. Nä, solnedgångsbilderna fick helt enkelt vänta tills vi var på plats i Podgora, och självklart blev det sen också många bilder tagna i det vackra skymningsljuset. Kanske till och med lite väl många.

sony_rx100m7_kroatien_2w.JPG
Sony RX100 VII. Brännvidd 153mm, bländare f/4,5, slutartid 1/250 sek. Hamnen i Podgora.

På plats i Kroatien kunde vi efter en bussresa på två timmar äntligen pusta ut när vi insåg att vi haft en väldigt stor tur med vår bokning. Hotellet i den pyttelilla byn Caklje som ligger ett stenkast från Podgora, visades sig vara ett fint och fräscht litet lägenhetshotell med endast 3 st lägenheter med varsitt kök och badrum av bra standard. Det passade oss perfekt.

Man brukar ju säga att världen känns liten ibland, och det måste jag verkligen påstå att den gjorde på denna resa. I den enda lägenheten som inte var uppbokad av vårat sällskap bodde det nämligen ett par som efter en kort intervju visade sig vara svenskar, och dessa svenskar var dessutom bosatta i samma lilla gruvsamhälle som jag bott och vuxit upp i. Va, det är ju helt otroligt! Och vad som var ännu märkligare var att den ena visste precis vem en av mina närmaste kompisar är då dessa två personer vuxit upp i den norrländska staden som en gång i tiden till ytan var störst i världen, och som sedan 30 år tillbaka bor mer än 50 mil ifrån varann. Visst är det väl underligt att man kan resa över 300 mil till en liten by med bara några enstaka hus, som man dessutom aldrig hört talas om tidigare, och sen möta folk där som känner samma personer som en själv. Världen är liten!

sony_rx100m7_kroatien_6w.JPG
Sony RX100 VII. Brännvidd 61mm, bländare f/4,5, slutartid 1/640 sek. Den pittoreska lilla byn Vrboska på ön Hvar, med anor från 1300-talet.

Kroatien är ett mycket vackert land med lugna och sansade innevånare, de tränger sig aldrig på som i vissa andra länder runt medelhavet, vilket vi uppskattar. Området kring Makarska Rivieran som Podgora hör till, är hissnande vackert med höga bergstoppar som sluttar rätt ner i havet och med toppar som når upp till ca 900-1000 meter över havsytan. Vattnet är glasklart och skimrar i en grön ton på grunt vatten, som sen övergår till en knallblå ton där det är lite djupare. Det vimlar också av småfisk alldeles intill stränderna som simmar omkring runt fötterna på en. Ju mer man rör omkring på botten desto nyfiknare blir fiskarna och de kan komma riktigt nära om man sen står stilla. Det är helt ofarliga och man behöver inte vara orolig för att de ska nafsa en på tårna. Men man upptäcker dem oftast inte alls om man inte tittar under vattnet med t ex ett cyklop, vilket vi gjorde och blev förvånade över det rika djurlivet nära land. Trevligt ställe för dig som gillar att snorkla, och filmexempel på några av dessa firrar återfinns längst ner på denna sida.

sony_a7rIII_kroatien_16w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 30mm, bländare f/2,5, slutartid 0,1 sek.

Det verkar finnas hur mycket som helst att uppleva och fotografera i Kroatien, och jag och min fotoutrustning hade förhoppningar om att besöka städerna Split och Dubrovnik, och även ta en lite längre fototur upp i bergen. Ska tydligen finnas en hel del spektakulära vattenfall och vackra nationalparker, och vem vet vem hade kunnat möta där... kanske nån granne hemifrån? Men eftersom det varenda dag var strålande sol och nånstans mellan trettio till fyrtio grader varmt så fanns det bara en tanke som cirkulerade i huvudet, och det var att kasta sig i havet och sen inte kliva upp därifrån förrän det blev lite svalare. Efter att ha gått en tidig morgon på upptäcktsfärd runt Podgora med hela kamerautrustningen på ryggen insåg jag också att det kan knappast vara nyttigt för en sann norrlänning att anstränga sig i sådan värme, och som tur var det krypavstånd mellan hotellet och stranden på ungefär 8 meter. Då jag har väldigt svårt för att bara ligga still för att sola och bada, så tillbringades större del av dagarna med att sprattla omkring på en badmadrass för att filma fiskarna under vattenytan. Material filmat under vatten har jag nu hur mycket som helst, och kanske jag orkar titta igenom alla filmsnuttar till vintern när temperaturen kryper ner mot minus 20-30 grader. Fast då är det ju oftast som vackrast ute, nä det får bli någon annan gång.

sony_rx100m7_kroatien_11w.JPG
Sony RX100 VII. Brännvidd 30mm, bländare f/5,6, slutartid 1/125 sek. Utsikt över Caklje med bergen i bakgrunden som sluttar brant hela vägen ner i havet.

Stränderna på Makarska Rivieran består av små runda stenar och några stränder med finkornig sandstrand såg vi inte till. Fördelarna med stenstrand är att man inte behöver oroa sig för sand som har en tendens att etsa sig fast överallt och även tränga in och förstöra det mesta som hör till kamerautrustningen. Enda nackdelen som jag ser det är att det gör lite ont i fötterna om man inte hunnit vänja dem vid att gå barfota, så någon form av badskor rekommenderas för dig med lika bortskämd och ömtålig hud under fötterna som jag.

På tal om sandstrand. På många ställen i Podgora såg man reklam om en sagolikt vacker strand på ön Brac som ligger strax utanför Makarska rivieran, och där samtliga bilder visade en öde strand fotograferad rakt ovanifrån med helikopter eller drönare. Det ser verkligen ut som ett paradis. Naiva som vi var bokade vi naturligtvis in oss på en båttur som avverkade öarna Hvar och Brac med den "fantastiska" stranden Zlatni Rat nära byn Bol. Första stoppet gjordes på ön Hvar och den mysiga gamla byn Vrboska med anor redan från 1300-talet. Hvar var helt klart värt ett besök, och jag hade gärna stannat betydligt längre för att utforska mer på den ön. Upptäckte i efterhand att det finns en lite större stad på andra sidan Hvar med namnet Stari Grad som nyligen firade 2400 år, och som blev världsarv 2008. Klart intressant om man gillar historia och gamla byggnader.

sony_rx100m7_kroatien_3w.JPG
Sony RX100 VII. Brännvidd 200mm, bländare f/4,5, slutartid 1/800 sek. Byn Vrboska på ön Hvar.

Efter det korta besöket på Hvar bar det iväg till ön Brac och stranden Zlatni Rat som på alla bilder vi såg innan verkade underbar. Båten la till i byn Bol som ligger ungefär 20-30 minuters promenad från Zlatni Rat. Vi hoppade på en av alla taxibåtar som körde i skytteltrafik mellan Bol och stranden eftersom båten till fastlandet skulle gå tillbaka efter drygt tre timmar. Men hade vi vetat innan om vad Zlatni Rat hade att erbjuda skulle vi valt en annan båttur och siktat in oss på Hvar istället. Den paradisiska stranden såg vi nämligen inte ens skymten av. Stranden var absolut smockfull med människor, parasoller, solstolar, badmadrasser, paddelbrädor, vattenfarkoster och exakt allt övrigt du kan tänka dig som kan användas på en strand eller i vatten. Vi letade en lång stund efter någonstans att sätta oss ner och fick till slut bara pressa in oss mellan barnfamiljer och övriga turister som mest bara såg irriterade ut. Det blev ett snabbt havsdopp i trängseln och sen drog vi vidare tillbaka till byn Bol som var betydligt lugnare för att invänta tillbakaresan.

sony_rx100m7_kroatien_8w.JPG
Sony RX100 VII. Brännvidd 93mm, bländare f/5,6, slutartid 1/640 sek. Byn Bol på ön Brac.

Båtturen varade från 8 på morgonen till ca 18 på kvällen, varav ungefär halva tiden spenderades på båten. Utsikten från båten var stundtals mycket vacker och kameran gick varm under resans gång.

sony_rx100m7_kroatien_9w.JPG
Sony RX100 VII. Brännvidd 200mm, bländare f/5,6, slutartid 1/500 sek. Staden Makarska på fastlandet fotograferad från båten.

Innan vi åkte så satt jag hemma och gjorde som jag alltid brukar göra när jag ska ut och resa, jag googlar på allt möjligt som finns att hitta om destinationen. Vad folk i allmänhet skriver om platsen, boendet, maten, lokalbefolkningen, och hade jag trott på allt som stod så hade jag nog stannat hemma. Jag "körde" även igenom alla vägar i Podgora som fanns tillgängliga på google street view, och jag kände ganska snabbt en stark lust att avboka resan på studs. Det såg nämligen väldigt trist, kallt och öde ut. Men mitt sunda förnuft tog över och talade till mitt medvetande: -glöm inte ta allt du ser och läser på nätet med en enorm nypa salt. Vilket gjorde att jag började tänka positivt igen, och tur var väl det. Efter en vecka i Kroatien blev vi samtliga i sällskapet lite smått förälskade i landet, vilket även gäller för mina kameror.

sony_a7rIII_kroatien_9w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 30mm, bländare f/2, slutartid 1/100 sek. Efter strandpromenaden mellan Caklje och Podgora.

Maten tycker jag är en mycket stor del av reseupplevelsen, är maten mindre bra så är det ett väldigt stort minus. När jag läste i forum om vad folk tyckte om maten på alla de olika restaurangerna i Podgora blev jag också lite orolig och började fundera på om vi kanske skulle ta och kolla på något annat resmål. Men samma sak igen, ta allt med en nypa salt och hoppas istället på att de positiva recensionerna stämmer bättre överens med verkligheten. Som tur var stämde de positiva till 100% och något som vi alla sju i sällskapet kan intyga. Vi åt på olika restauranger både lunch och middag, och samtliga mål var till belåtenhet. Godare käk har jag faktiskt aldrig upplevt i något annat land under en hel veckas tid, och vi var alla mycket nöjda med smakupplevelserna. Frukosten gjorde vi själva och handlade färska varor varje morgon på affären som låg bara några meter bort från hotellet.

sony_a7rIII_kroatien_13w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 30mm, bländare f/2,8, slutartid 1/125 sek.

Information om lokala prisnivåer på mat och dryck brukar inte alltid vara så lätt att hitta på nätet. I turistområdena vid kusten och i storstäderna får man räkna med betydligt högre priser än på landsbygden, men det går att komma undan billigt även där om man letar upp det billigaste ställena. Som vanligt runt medelhavet är kaffe och alkoholhaltiga drycker betydligt billigare än i Sverige. Maten är också billigare även om det inte skiljer i lika hög grad som vissa andra produkter. I livsmedelsbutiker märker man också stora skillnader jämfört med Sverige, och speciellt på produkter som produceras lokalt som bröd, grönsaker, frukt, vin m.m. Importerade varor är som vanligt oftast dyrare.

Några exempel i Podgora i standard prisklass Augusti 2019:
* Lättare lunch typ pasta, omelett etc: ca 45-60 kr
* Enklare middag typ hamburgare, pizza etc: ca 60-100 kr
* Lite bättre middag med kött- eller fiskrätter etc: ca 80-200 kr
* Vatten i butik: ca 10 kr per liter
* Nybakat bröd typ stor baguette eller limpmodell i butik: ca 7-15 kr
* Stor kopp kaffe på restaurang eller kafé: ca 10-20 kr
* Lokal starköl på burk i butik / restaurang: ca 10 kr / ca 20-30 kr
* Lokalt vin i livsmedelsbutik: ca 20-40 kr

sony_a7rIII_kroatien_6w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 21mm, bländare f/11, slutartid 1/200 sek. Hamnen i Podgora.

Plus
+ Vackra landskap och fina samhällen, perfekt för dig som gillar att fotografera allt möjligt
+ Glasklart havsvatten med rikt djurliv under ytan, och glöm inte ta med en vattentät kamera
+ Överlag mycket bra och positiva matupplevelser
+ Fantastiskt gott kaffe, och mycket billigare än i Sverige
+ Större delen av lokalbefolkningen är lugna och vänliga
+ Såg inte en enda inkastare till restauranger eller affärer
+ Lägre priser på det mesta jämfört med Sverige, och ännu billigare utanför turistställena
+ Rent och välstädat på de flesta platser utomhus
+ Kort flygtid från Arlanda på ca 2,5 timmar

Minus
- Den överbefolkade stranden Zlatni Rat på ön Bol hade vi skippat om vi hade vetat mer
- Bussresan till/från flygplatsen i Split tar ca 2 timmar enkel väg

Slutsats
När vi berättade för folk vi kände att vi bokat en resa till Kroatien så fick vi höra bara positiva kommentarer, och efter att själva ha besökt landet förstår vi nu varför. Vi blev nöjda med i princip allt och för vår del blir det garanterat fler resor till Kroatien istället för de länder runt medelhavet vi tidigare prioriterat. Det är också sällan jag upplevt så mycket intressant att fotografera på en semester- eller badort som Podgora, och oftast brukar jag inte finna så mycket som är värt att ta fram kameran för på liknande ställen. Men oftast handlar det om det fotografiska ljuset också, och på Makarska Rivieran kan jag inte klaga på ljuset under de tider på dygnet när det är som bäst. Men man får se upp så att det inte bildas "Kroatisk aberration" i objektivet :-)

Vi fick verkligen mersmak och vi ser redan framemot nästa resa till Kroatien, och gärna senare på hösten när det inte är lika hett om man ska orka uppleva mer än bara havets svalka, men det är härligt det också.

Text och bilder © Mats Ylinikka 2019-09-02.

mylin25s.jpg

Fotoutrustning
För dig som är fototekniskt intresserad kan jag berätta jag reste lätt med bara en Sony A7R III, en Sony RX100 VII, en Sony RX0 II och en GoPro Hero7. Objektiv till A7R III: Zeiss Loxia 21/2,8, Sony FE 70-300/4,5-5,6 G OSS, Sigma 16/1,4 DC DN Contemporary, Sigma 30/1,4 DC DN Contemporary och Samyang MF 85/1,8 ED UMC CS. Brännvidderna som uppges för Sony RX100 IV är motsvarande 35mm-kameraformat och endast låga  ISO 100 eller 64 är använt till samtliga bilder. Bilderna tagna med A7R III är tagna i RAW och lite lätt redigerade i Capture One, medan bilderna från RX100 VII är i JPEG som de kommer ur kameran utan yttre påverkan eftersom kameran var för ny för RAW-programmet och därför ej kompatibla med varann.

Fler bilder och film från Kroatien finner du nedan:

sony_a7rIII_kroatien_4w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 16mm, bländare f/1,4, slutartid 1/80 sek. Vid stranden i Podgora.

sony_a7rIII_kroatien_15w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 30mm, bländare f/2,5, slutartid 1/25 sek. Inne på en restaurang i Podgora.

sony_a7rIII_kroatien_8w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 16mm, bländare f/5. slutartid 1/25 sek. Utsikten från vår balkong.

sony_a7rIII_kroatien_12w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 30mm, bländare f/8, slutartid 1/80 sek. En helt vanlig camping och mysig stugby hittade vi mitt inne i Podgora.

sony_a7rIII_kroatien_18w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 16mm, bländare f/8, slutartid 1/200 sek. Hamnen i Caklje.

sony_a7rIII_kroatien_7w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 21mm, bländare f/4, slutartid 30 sek. Stranden i Caklje alldeles nedanför vårat lägenhetshotell.

sony_a7rIII_kroatien_2w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 16mm, bländare f/1,4, slutartid 1/20 sek. Litet marknadsstånd med kollijox i Podgora.

sony_a7rIII_kroatien_5w.jpg
Sony A7R III. Brännvidd 21mm, bländare f/11, slutartid 1/125 sek. Hamnen i Podgora.

sony_a7rIII_kroatien_3w.jpg
A7R III. Brännvidd 16mm, bländare f/1,4, slutartid 1/30 sek. En av alla restauranger i Podgora.

sony_a7rIII_kroatien_10w.jpgA7R III. Brännvidd 30mm, bländare f/2,2, slutartid 1/20 sek. Utsikt från Podgora där ön Bol skymtar i bakgrunden.

Film
Till sist några korta filmsnuttar från Kroatien filmat med RX0 II och RX100 VII - Klicka här ->>>

Det var tydligen skogsbrand någonstans i närheten eftersom det plötsligt en dag dök upp två vattenbombplan som hämtade vatten flera gånger alldeles intill Podgoras stränder bland båtar, vattenskotrar och andra vattenfarkoster. Piloterna verkade inte bry sig speciellt mycket om alla människor som befann sig i vattnet, och folk verkade heller inte vilja flytta på sig. Men de lyckades inte pricka av någon person eller farkost, och vi såg inte till någon brand, tack och lov.