Tomtom Touch
Allt fler ger sig in i fighten om den plats på armen som historiskt prytts av en analog klocka. Senaste tillverkare att ansluta sig till skaran är GPS fantasterna på Tomtom.
Design
Tomtom Touch ser ut som det flesta andra produkter inom samma produktkategori som redan existerar på marknaden. En liten huvudenhet som vilar i ett enkelt plastband. Armbandet sitter skönt och under min testperiod upplevde jag aldrig att bandet orsakade klåda eller skav.

Armbandet har också (för ovanlighetens skull) försetts med en generös mängd hål och gör att bandet sitter bra oavsett storlek på handleden som den pryder. Jag har svårt att se varför Tomtom ens bemödar sig att producera fler storlekar då jag bett flera kompisar av varierande kroppsform att testa bandet och ingen upplevde bandet som för stort eller den delen för litet (testmoddelen som jag använt är av typen L).
Designmässigt sticker inte Tomtom touch ut från mängden, enkel design som varken imponerar eller stör. Jag spår dock en framtid där tillverkarna i större utsträckning samarbetar med formgivare för att skapa något mer eleganta och visuellt tilltalande produkter. Än så länge är man fortfarande i produkternas ungdomsår där funktioner kommer framför design och i dagsläget är det främst redan aktiva människorna som sneglar på denna typ av produkt. Så innan man nått en bredare marknad med denna typ av produkt kanske det är rätt val.
Användning
Tomtom touch navigeras enkelt med en svartvit OLED-skärm och som namnet indikerar är skärmen försedd med touch-funktion. Menyerna är enkla att navigera även om touch-funktionerna ibland är lite tröga och man kan få svepa på skärmen några gånger innan skärmen reagerar. Detta visar sig extra tydligt när bandet är kallt alternativt fuktigt. Med ett enkelt tryck på Tomtom Touch´s övre sensor vaknar skärmen och visar en enkel grafik där det går att utläsa både hur nära du är ditt stegmål för dagen och den aktuella tiden. Svep nedåt och ytterligare menyer visar sig, start av aktivitet, kroppsmätning och pulsmätning. Svep åt andra hållet och bandet visar antal steg, antal förbrända kalorier och distans. Tyvärr mäts inte det sistnämnda med GPS-teknik, då bandet saknar detta, utan görs istället med hjälp av en matematisk uträkning baserat på antal steg.
Kroppssammansättningen - Fett, muskelmassa & övrigt
Tomtom testar en ny idé i sitt Touch-band, som vi inte sett från speciellt många andra spelare på marknaden, kroppsmätning! Något som gör bandet än mer användbart för träningsfantasten och faktiskt en funktion jag själv väntat på. Tekniken bygger på impedans, mer eller mindre samma teknik som återfinns i vissa personvågar. Kroppssammansättningen räknas ut genom att skicka en elektronisk signal från en punkt till en annan och på så vis mäter bandet motståndet i kroppen. Tomtom Touch har två sensorer, huvudsensorn sitter på undersidan av armbandet och den andra sitter på bandets ovansida. Genom att välja kroppsmätning i menyn och placera ett finger på den sistnämnda sensorn sluts cirkeln och en lyckad mätning indikeras med en bock på skärmen. Sen är det bara dyka in i appen och se resultatet från mätningen.

Det är i just detta skede som Tomtom Touch börjar visa på brister, mätningarna känns inte så exakta och grunden för hur mätningarna och uträkningarna utförs förklaras tyvärr aldrig. Mätningen av kroppssammansättningen som jag nämnde ovan gav mig följande resultat. 12,5% kroppsfett 49% muskler och 38,5% övrigt. Kontrollmätningar med hjälp av Dexa gjord under testperioden visar 8% kroppsfett. Det missvisande resultatet från Tomtom Touch skulle kunna bero på bristerna i sensorns förmåga, men eftersom impedansen mäts mellan två punkter, båda belägna på överkroppen har jag svårt att se hur Tomtom får med underkroppens sammansättning i mätresultatet. Kanske kan det missvisande resultatet bero på att Tomtom helt enkelt inte mäter hela kroppen.
Än mer förbryllad blir jag när 3 kollegor testar mätningen och ansluter mot appen på min telefon och får exakt samma värden.
Enligt TomTom så anpassar sig Touch efter sin ägares puls mm, därav felaktiga/konstiga resultat om man lånar ut den till någon som inte använt den under en längre period.
Exakta mätresultat kanske ändå inte är relevant för gemene man, för så länge mätningen är konsekvent går alltid förbättring att urskiljas oavsett mätresultatets exakthet, och det är kanske det som är det viktigaste?
Anslut till din smartphone
Applikationen heter ”MySports” och finns tillgänglig för både android, iOS och PC. Layouten är enkel att förstå och den mest relevanta informationen finns tillgänglig utan att man behöver borra sig ner i undermenyer. Dock kan jag uppleva presentationen av informationen aningen oinspirerande, nästan lite livlös. För den inbitne tränaren kanske detta är att föredra men ska man motivera den bredare massan kunde lite mer eftertanke lagts på presentation. Appen kan i många lägen kännas lite tunn och ibland kan jag rent ut av önska att det skulle gå att dyka djupare i diagrammen och mätningarna. Trevligt vore tillexempel om man kunde få mer exakta sovcykler och se pulsen data sammankopplad med sömncykeln över en angiven tidsram, istället för att informationen endast går att utläsas i olika delar av applikationen. På detta sätt skulle man kunna läsa ut mer från samma mängd data.

Bandet har lite andra små finesser som att vibrera för att meddela att ett nytt sms eller telefonsamtal inkommit. Jag önskar dock att funktionen stöddes av fler applikationer så som Facebook, instagram och messenger. En avsaknad är också ”smart väckning” som många andra konkurrenters produkter erbjuder, där bandet märker när du är närmast ett vaket tillstånd (i närhet av den ämnade tiden du tänkt stiga upp) och vibrerar frenetiskt tills dess att man vaknat. En smidig funktion hade varit, om man istället för att behöva trycka på sensorn för att se klockan, skulle kunna väcka OLED-skärmen med en handledsrörelse (en funktion vanligt hos smartklockor).
Batteritid och slutsats
Batteritiden lämnar fortfarande mer att önska, detta är inte bara ett problem för Tomtom utan generellt inom produktkategorin ”träningsarmband”. Tomtom stoltserar med 5 dagars batteritid i sin marknadsföring men i realiteten svävar batteritiden någonstans mellan 3-4 dagar. Det är inte så att batteritiden är orimligt kort, men för en produkt vars nytta bygger på att den används dygnet runt blir det lite problematiskt. Nått som hela industrin måste arbeta med.
Fördelar
+ Enkla Menyer
+ Touch funktion
+ Kroppsmätning
+ IP-klassad
Nackdelar
- Saknar smart väckning
- Opålitlig touchskärm
- Batteritid
På det hela taget är tomtom touch en bra produkt med en del nya idéer och implementationer, men än behövs mer innan man når den breda massan. Slutsatsen är ändå att bandet har en hel del att bjuda på och även om mätningen av kroppsammansättningen inte känns helt 100 rätt så kan den ändå ge en bättre indikation att man är på rätt väg än att endast ställa sig på sin våg varje morgon och kolla in vikten.
I slutändan så förtjänar bandet ett betyg i form av "bra köp"
Testad av Albin Larsson 2016-11-29