ZEISS Loxia 21mm F/2,8
Manuellt fokuserat vidvinkelobjektiv framtaget för Sonys fullformatskameror i A7-serien (men passar även NEX och andra A-kameror med E-fattning). Loxia-objektiven är speciellt matchade med kamerans funktioner i Sony A7-serien.
Lämpligt för både fotografering och videofilmning
- Hög kvalitet tack vare beprövad optisk design
- Automatisk aktivering av förstoringsfunktionen när du vrider på fokusringen (beror på inställning i kameran)
- Omkopplingsbar bländarring för steglös funktion, vilket möjliggör smidig anpassning i videoläget
- Brännvidden gör detta objektiv lämpligt för så olika saker som reportage, gatufotografi, natur, landskapsbilder, arkitektur etc.

Bländare f/4.
Syskonoptik
Zeiss Loxia 21/2,8 påminner väldigt mycket om de två övriga Loxia 50/2,0 och 35/2,0 sett till konstruktion, vikt och storlek. Bara brännvidd och ljusstyrka som skiljer nämnvärt och bildkvalitén är minst lika fin. Alla tre kompletterar varann perfekt och tar ingen större plats i kameraväskan.
Allmänt
Loxia 21/2,8 är byggd till större del av metall vilket också ger en mycket gedigen känsla. Storleksmässigt är den ypperligt anpassad för Sonys spegelfria A7-modeller, näst intill perfekt i storlek. Fokus och bländarring går med underbart skönt motstånd. Gummipackning vid kamerafattningen skyddar skarven mellan kamera och objektiv mot damm och fukt. Vid fokusering växer det några enstaka millimeter på längden, men frontlinsen snurrar ej. Gammaldags avstånd och bländarskala är alltid trevligt, och tyvärr rätt ovanligt bland moderna objektiv. Suveränt för dig som vill skapa maximalt skärpedjup via hyperfokusering. Ett blomformat motljusskydd av metall ingår.
Den omkopplingsbara bländarringen för steglös bländarinställning ändras via en liten skruv i bajonettfattningen med ett kvarts varv. Nu sitter det förstås 4st skruvar till i bajonetten, så det gäller att inte blanda ihop dem och bara skruva på den som skiljer sig åt, dvs den icke stjärnformade. Det medföljer även en liten mini-skruvmejsel för ändamålet.

Bländare f/5,6.
Bildkvalitet
Redan på största öppning är skärpan bra till stor del av bilden. Vid nedbländning ökar skärpan över hela bilden och vid f/5,6 till f/11 levererar den oerhört bra resultat från hörn till hörn. Mindre bländare än f/16 är det sällan lönt att välja pga diffraktion som alltid uppstår på dessa extremt små öppningar. Om det är längre slutartider du vill åt är ND- eller pol-filter ett bättre alternativ än att blända ner till f/22.
Imponerande låg distorsion, finns en svag tendens men så pass lite att det är sällan störande i praktiken. Den är inte fri från vinjettering på största öppning, men heller inget som stör. Det enda jag kan klaga på är lateral kromatisk aberration som förekommer nära kanter och hörn, och i lite högre grad än önskat. Dock oerhört enkelt att korrigera i efterhand så länge man tar bilderna i RAW, sker oftast bara med ett knapptryck och inget man behöver oroa sig för. Den cirkulära konstruktionen med 10st bländarlameller ger en förhållandevis lugn och fin bokeh med hänsyn till dess korta brännvidd.
Motljusegenskaperna är minst lika bra som i syskonen 35/2,0 och 50/2,0 om inte bättre, och dessa tre Loxia-objektiv har blivit mina absoluta favoriter när det gäller just dessa stjärnformade reflexer vid direkt solljus eller starkt lampljus, vilket även gäller de flesta övriga egenskaper.
Betyg 1-10:
- Bildkvalitet 9,3
- Byggkvalitet 9
- Funktion 7
- Pris 7
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du som vanligt längst ner.

Bländare f/2,8 (ISO 640, 13sek, som jpeg-bilden kommer ur A7R II utan efterbehandling).

Bländare f/2,8.

Bländare f/8.

Bländare f/8.
Samma motiv som ovan på bländare f/2,8 ->>

Bländare f/11.

Bländare f/2,8.

Bländare f/11.

Bländare f/11.

Bländare f/2,8.

Bländare f/11.

Bländare f/16.

Bländare f/8.

Bländare f/4 (ISO 400, 8sek, som jpeg-bilden kommer ur A7R II utan efterbehandling).

Bländare f/8.

Bländare f/11.

Bländare f/8.

Bländare f/8.

Bländare f/2,8.
Plus
+ Oerhört bra skärpa över hela bilden runt f/5,6-f/11
+ Jämförelsevis bra skärpa till stor del av bilden på f/2,8-f/4
+ Försumbar distorsion
+ Förhållandevis lite vinjettering
+ Mycket bra egenskaper vid direkt motljus
+ Lugn bokeh
+ Kort närgräns på 25cm
+ Mycket behändig storlek
+ Byggd i metall + tätning mot kamerahus
+ Hyperfokal-skala
+ Ger exif-info ang inställd bländare och brännvidd
+ Underbar känsla i fokus & bländarring
+ Ingår motljusskydd av metall
Minus
- Kromatisk aberration förekommer i större mängd än önskat, dock ingen katastrof
- Saknar elektronisk bländarstyrning från kamerahuset (bländaren regleras på objektivet)
- Saknar autofokus
- Motljusskyddet lossnar lätt
Slutsats
Zeiss objektiv i Loxia-serien är som skapta för dig som njuter av att ratta och styra det mesta själv, du bör helst inte ha någon brådska med bildkomposition och fokusering. Personligen gillar jag verkligen dessa Loxia-objektiv, de är små och behändiga men ger minst lika fin bildkvalité (och i de flesta fall bättre) som många betydligt större objektiv av bästa sort.
Loxia 50/2,0 har jag använt sedan det lanserades och det har alltid levererat otroligt skarpa och fina bilder. Men eftersom jag föredrar betydligt kortare brännvidder och i stort sett testat alla vidvinkelobjektiv utan att finna någon riktigt favorit än, så har jag i mer än två år gått och väntat på att någon tillverkare ska släppa en fast vidvinkel som gör mig lika tillfredsställd som min Loxia 50mm. Nu har den äntligen kommit, och när man väntar på något gott väntar man ju alltid för länge!
ZEISS Loxia 21/2,8 levererar precis det resultat jag önskat (bortsett från krom.ab. i kanterna), och ifall du är lika kräsen som jag och prioriterar bildkvalité före autofokus så finns det i skrivande stund inget skarpare alternativ bland kraftiga vidvinklar till din Sony A7-kamera, och det gäller oavsett tillverkare. Nu är det julafton imorgon och jag kan nog inte komma på en bättre julklapp till mig själv.
Testad av Mats 2015-12-23.
Samtliga bilder ovan tagna med en Sony A7R II, i bästa JPEG precis som bilderna kommer direkt ur kameran utan någon efterbehandling.