Samyang 10/2,8 ED AS NCS CS
En mycket efterlängtad nyhet från Samyang - 10mm vidvinkel med bländare F/2,8. Optiken är avsedd för kameror med APS-C sensorstorlek samt Micro 4/3 och finns till alla vanliga objektivfattningar; Canon EF och M, Nikon F (AE), Pentax K, Sony A och E, Fujifilm X, Samsung NX och Micro 4/3. Brännvidden motsvarar ca 15mm på en APS-C sensor och bildvinkeln är 109,5°. Närgränsen ligger på 25cm och optiken är relativt raktecknande vilket gör den extra lämplig för interiör- arkitektur- eller landskapsfotografering.
Samyang NCS - Nano Coating System
Den senaste tekniken med nanokristaller ger en antireflexbehandling med bättre ljustransmission och högre kontrast, och detta är Samyangs första objektiv med denna teknik. I övrigt kan nämnas att optiken har 14 linser i 10 grupper, varav två asfäriska linselement och ett ED-glas för minimal färgspridning.

Allmänt
Objektivet känns gediget byggt med lämpligt motstånd i fokus och bländarring, som ger halva bländarsteg, förutom mellan f/2,8 och f/4 där mellansteget saknas. Fastmonterat motljusskydd ingår och filterfattning finns ej pga väld frontlins.
Fokus
Som med alla Samyangs objektiv är det manuell fokusering som gäller, och säkrast är att alltid ställa in fokus på största bländaröppning, och sedan blända ner om så önskas innan exponering sker. Om man bländar ner före fokusering så är det nästan hopplöst att avgöra var fokus ligger pga det ökade skärpedjupet, plus att man inte kan lita på avståndsskalan. Men efter ett tag lär man sig var på skalan t ex oändligt ligger. Live view, focus peaking och gärna förstoringsfunktion för skärmen (alternativt EVF-sökaren) är alla tre mycket bra och näst intill nödvändiga hjälpmedel för att vara säker på att fokus hamnar där man vill. Fokusindikering som förekommer i många DSLR-kameror fungerar med de flesta modeller, bortsett från Canon EOS.
Testad nedan med Sony-fattning:
Bildkvalité
I mitten och till större del av bilden är den mycket skarp redan på f/2,8, och nedbländad några steg är skärpan hög från kant till kant. Vinjetterar märkbart på full öppning och försumbart nedbländad ca 2 steg. Den är inte helt raktecknande, tunnformig distorsion förekommer i måttlig och normal mängd för denna typ av brännvidd. Direkt solljus mot frontlinsen bör undvikas om man inte gillar reflexer, de sprids lätt över större del av bilden.
Hittills mestadels mycket goda resultat, men det finns en svaghet som jag stör mig lite på, nämligen kromatisk aberration. Sonys kameror har en inbyggd reducering av kromatisk aberration, men den fungerar bara med Sonys egna objektiv. Om du som jag är smått allergisk mot kromatisk aberration så rekommenderar jag att du tar alla bilder i RAW och avlägsnar det i RAW-programmet, det är faktiskt extremt enkelt och görs vanligtvis bara med ett knapptryck. I testbilderna nedan märks inga större mängder av det problemet eftersom det är automatiskt reducerat i RAW-hanteraren, men i den lilla bilden här nedan ser du exempel på hur det kan te sig mellan ljusa och mörka partier. Kromatisk aberration synbar i den vänstra bilden, och reducerad i den högra.

Jämfört med Samyang 12/2,0 NCS SC (anpassad för endast spegelfria kameror och är mycket mindre än 10/2,8) så ger denna lägre nivåer av vinjettering och kromatisk aberration, samt bättre kantskärpa på större bländaröppningar. Men sämre resultat vid direkt motljus pga mer välvd frontlins. Jämfört med Zeiss 12/2,8 Touit (även den endast för spegelfria modeller), så vinner Zeiss på i stort sett alla plan, men den är också betydligt dyrare än båda dessa Samyang.

Bländare f/11.

Bländare f/5,6.

Bländare f/8.

Bländare f/2,8.

Bländare f/8.

Bländare f/11.

Bländare f/11.

Bländare f/8.

Bländare f/11.

Bländare f/11.

Bländare f/11.

Klicka på bländartalen för att se bilden i full storlek: f/ 2,8 | 4 | 5,6 | 8 | 11 | 16
Slutsats
Samyang 10/2,8 är totalt sett ett mycket skarpt och bra objektiv. Det finns givetvis objektiv i liknande brännvidder som presterar bättre, och som även har autofokusfunktion, men de kostar också betydligt mer. I denna prisklass tillhör Samyang 10/2,8 de bästa alternativen för de flesta APS-C kameror oavsett tillverkare. Nivåerna av kromatisk aberration är kanske det som känns mindre bra, men det är också väldigt enkelt att korrigera digitalt i efterhand om man fotograferar i RAW, och troligtvis något vi får lära oss leva med i framtiden. Det är betydligt smidigare och billigare för tillverkarna att reducera kromatisk aberration mjukvarumässigt, än att skapa linser som är befriade från detta optiska fenomen. Det sammanlagda betyget för Samyang 10/2,8 ED AS NCS CS landar på Toppklass.
Testad av Mats 2014-05-12.
Bilderna tagna med en Sony A7R i APS-C läge.
Här nedan hittar du lite allmän info angående funktioner med Samyangs optik till olika objektivfattningar.
Canon-specifikt
På Canons kameror fungerar det bra att använda AV-läget (=slutarautomatik), då ställer man bländaren manuellt på objektivet och kameran väljer automatiskt oftast "rätt" slutartid. Fokusindikering i sökaren fungerar inte.
Nikon-specifikt
På Nikons amatörsortiment (upp till och med D90) används optiken helt manuellt och du har inte tillgång till varken ljusmätning eller exponeringsautomatik. På mer avancerade modeller (D7000/D200/D300 m.fl. och uppåt) så kan du i kamerans menyer ställa in brännvidd och ljusstyrka för optiken och därigenom få ljusmätning samt slutarautomatik att fungera korresponderande till den bländarinställning du gör på optiken (Ai-indexering).
Pentax-specifikt
På Samyangs objektiv med Pentaxfattning finns ett låsbart A-läge på bländarringen som ger tillgång till slutarautomatik. Fokusindikering i sökaren fungerar.
Sony, Fujifilm & Samsung-specifikt
För att kunna använda detta objektiv på en Sonykamera måste funktionen utl. utan objektiv finnas i kamerans meny. Liknande funktion gäller även för Fujifilm. Den funktionen saknas i regel på de billigaste modellerna från Sony, som tex A290. Så länge den funktionen finns så fungerar på det på samma sätt som med Canons kameror, se text ovan. Samsung har inget sådant krav, det fungerar direkt.
Micro 4/3-specifikt
Eftersom Micro 4/3 (Olympus och Panasonic) har mindre sensor än APS-C, så ger den självklart snävare bildvinkel på en Micro 4/3-kamera än övriga kameramärken. Motsvarar 20mm på en Micro 4/3-kamera.
För datablad på denna optik klicka här >>