Zeiss Milvus 85/1,4
Zeiss har verkligen inte legat på latsidan på sistone och nu lanserar man ytterligare en objektivserie för D-SLR-kameror från Nikon och Canon (eller t ex Sony A7-serien via passande adapter).
Milvus ska möta de allt högre krav som ställs på optisk kvalitet tack vare den kraftiga stegring i sensorupplösning som skett på proffs- och semiproffskamerorna de senaste åren.
Förutom synnerligen hög optisk upplösning, ska Milvus-seriens objektiv även ge mycket hög kontrast och tålighet mot ströljusproblematik. Detta menar man ska göra dem extra lämpliga för HDR-tillämpningar och även förbereda dem för kommande videostandarder med ytterligare förhöjda krav.

Bländare f/1,4
Manuell fokusering
Alla objektiv i Milvus-serien är manuellt fokuserade, däremot kommunicerar objektiven med kameran när det gäller övrig funktion som ljusmätning, bländarstyrning, EXIF-information etc, så exponeringsautomatiken i kameran fungerar som vanligt.
Zeiss har medvetet designat fokuseringsreglagen med stort rörelsespann för att underlätta exakt manuellt fokusering. Att den mekaniska känslan är bra behöver vi knappast oroa oss för när det gäller Zeiss.
85mm f/1,4
Som de flesta inbitna vet är 85mm en klassisk porträttbrännvidd på en fullformats-SLR (24x36mm film/sensoryta). Brännvidden är i princip ett måste för den som jobbar seriös med porträtt i studio eller on location.
Den mycket fina ljusstyrkan ger dig som fotograf stora möjligheter att kontrollera skärpedjupet, för att t ex avteckna dit huvudmotiv skarpt mot en mjuk, vilsam bakgrund (bokeh). Samtidigt ger den förstås möjlighet till fina resultat även när ljusförhållandena inte är de bästa.

Bländare f/1,4 (ISO 800 på fri hand i befintlig kontorsbelysning)
Konstruktion
Objektivet känns mycket robust och gediget byggt, precis som Zeiss-objektiv brukar göra. Fokusringen som är klädd med syntetgummi som ger ett bra grepp även med handskar på händerna, och går med nästintill perfekt motstånd. Fokuseringen är väldigt exakt i sin inställning, vilket är suveränt vid manuell fokusering.
Bildkvalité
Oj, det här är klart skarpare än vanligt till ovanligt stor del av bilden redan på största bländare, och nedbländad ett till två steg rent ut sagt fantastisk över i princip hela bilden. Imponerande!
Försumbar distorsion, den är i stort sett raktecknande. Kromatisk aberration går att hitta ifall man granskar noga bilder tagna på f/1,4 vid extrema kontraster, men i nedbländat läge är det praktiskt taget fritt från sådant. Vinjetterar ganska markant på f/1,4, men avtar som vanligt på mindre bländaröppningar och försumbart redan på f/2,8. Bokehn är oerhört mjuk och fin.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du längst ner på denna sida.

Bländare f/5,6

Bländare f/2

Bländare f/8

Bländare f/2,8
Samma motiv som ovan på bländare f/1,4 ->>

Bländare f/11
Samma motiv som ovan på bländare f/2 ->>

Bländare f/3,5

Bländare f/11

Bländare f/8 (det suddiga i nederkanten är en plåtlist som råkade komma med i bild, inte något fel i objektivet)
Samma motiv som ovan på bländare f/2,8 ->>

Bländare f/8

Bländare f/2,8

Bländare f/8

Bländare f/2,8
Plus
+ Skarp som få redan på f/1,4 till större del av bilden
+ Knivskarp från kant till kant redan på f/2
+ Väldigt låg distorsion och praktiskt sett raktecknande
+ Försumbar kromatisk aberration
+ Låg vinjettering från f/2,8
+ Mjuk och fin bokeh
+ Känns oerhört gediget byggd
+ Vädertätad
+ Motljusskydd ingår
Minus
- Påtaglig vinjettering på f/1,4
- Saknar autofokus (kan vara bra att ha ibland)
- Saknar bildstabilisering (har också sina fördelar)
Slutsats
Zeiss har lyckats otroligt bra med nya Milvus 85mm f/1,4. Den är skarpare än vanligt redan på f/1,4, och dessutom till större del av bilden än normalt, och bländar du ner ett steg så får du toppenskärpa från kant till kant. Detta måste vara ett av de skarpaste och bästa objektiven jag någonsin fotograferat med och jag skulle personligen utan tvekan välja denna före deras mer än dubbelt så dyra Otus 85/1,4:a.
Testad av Mats Ylinikka 2015-11-27.
Samtliga bilder ovan tagna med en Nikon D810.