 |
Bästa innovation (foto), enligt EISA 2017-2018
|
Tamron AF 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD
Världens första superzoom med 22,2x zoom!
Tamron 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD är anpassad för kameror med APS-C-formatssensor och har ett zoomfång på hela 22,2x - med brännvidder från vidvinkel ända upp till supertele. Brännvidderna motsvarar ca 27-600mm på en 35mm kamera (för Canon gäller ca 29-640mm).
Det enorma zoomomfånget på 18-400 mm täcker in de flesta motiv och praktiskt taget eliminerar behovet av att byta objektiv. Inbyggd bildstabilisering och en väderskyddad konstruktion bidrar också till dess lämplighet som ”allt-i-ett-lösning” för både vardags- och semesterfotografering.

Brännvidd 18mm, bländare f/10.
Egenskaper
- 18-400mm f/3,5-6,3
- Ultrazoom som når 400 mm brännvidd, med en bildvinkel motsvarande ca 600 mm på en fullformatskamera
- Närgräns på endast 45 cm (ändå upp till 400 mm brännvidd)
- Möjlighet till makrofotografering vid skala 1:2,9 i 400 mm-läget
- Optisk konstruktion med asfäriska linselement och LD-glas
- HLD-motor (High/Low torque modulated Drive) för snabb, tyst och säker fokusering
- Inbyggd bildstabilisering (VC = Vibration Compensation)
- Väderskyddad konstruktion, för bekymmersfri användning utomhus
- Elektromagnetisk bländare för både Canon- och Nikon-kameror
- Zoomlås förhindrar att objektivet zoomar in av sin egen tyngd
- Kompatibel med Tamron TAP-in Console
Kort närgräns
Med en närgräns på endast 45 cm, hela vägen upp till 400 mm-läget är det möjligt att ta närbilder av växter, insekter och andra små ting som man kan stöta på under en dag på resande fot. Maximal avbildningsskala är 1:2,9.

Brännvidd 400mm, bländare f/6,3.
Snabb och tyst AF-motor
Optiken har utrustats med en specialdesignad fokusmotor, HLD (High/Low torque modulated Drive), som inte bara har högt vridmoment för snabb och exakt fokusering vid alla brännvidder utan dessutom är tyst och strömsnål. En annan finess är elektromagnetisk bländare (se mer info nedan), som ger exakt bländarstyrning med snabb respons, uppskattat inte minst vid filmning.
Elektronisk bländarstyrning (Nikon)
Som de flesta nyare objektiv har också denna elektronisk bländarstyrning även på Nikon-modellen, vilket ska innebära mer exakt bländarkontroll och därför jämnare exponering från bild till bild - speciellt synligt vid serietagningar. Nikon-kamerahus äldre än ~2005 har inte stöd för elektronisk bländarstyrning och fungerar inte fullt ut med denna optik, det går bland annat inte att justera bländarinställningen. Säkerställ detta innan du köper objektivet, om du är osäker. (Alla objektiv till Canon EOS har elektronisk bländarstyrning och alla EOS-hus stöder detta).

Allmänt
Tamron AF 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD är till stor del byggd av plastmaterial, men känslan i optiken är bra och den har väderskyddande konstruktion. Bajonettfattningen är dock av metall. Objektivet är varken speciellt stort eller tungt med tanke på det enorma zoomomfånget, men vid zoomning mot 400mm växer den på längden ca 9,5 cm som mest. Zoomreglaget går med lämpligt motstånd från 18mm till ca 50mm, runt 70-300mm går det markant trögare, och sen lite lättare igen sista biten mot 400mm. Att zoomreglage inte går jämnt med samma moststånd hela vägen är varken ovanligt eller något fel. VC innebär att den har inbyggd bildstabilisering som kompenserar för ca 2,5 steg längre slutartider än normalt på längsta brännvidd. Stabiliseringen har två lägen, av och på. Låsknapp för att zoomen inte ska glida ut av egen tyngd vid transport finns. Blomformat motljusskydd medföljer.

Brännvidd 18mm, bländare f/8.
Bildkvalitet
Ärligt talat hade så hade jag ganska låga förväntningar med tanke på dess enorma zoomomfång, men bilderna ser faktiskt förvånansvärt bra ut för att komma från en så här extrem optik. Nu ska vi förstås inte överdriva, den har alla de typiska egenskaperna som superzoomar brukar ha med bland annat markant softare resultat på de längre brännvidderna.
Inom det kortare brännviddsområdet är skärpan mycket bra i mitten av bilden, och bländar man ner runt f/8 till f/11 ser det bättre ut än vanligt från hörn till hörn. På största bländare är dock kantskärpan soft på samtliga brännvidder, (men jag misstänker att du som prioriterar en sådan här optik inte bryr dig särskilt mycket om kantskärpa :-) På längsta brännvidd ser det oftast bra ut i mitten av bilden, och bäst resultat på längre brännvidder får man på lite kortare fokusavstånd inom ca 1-10 meter, då det i många fall kan se riktigt bra ut (se t ex bilderna på fåglarna, blommorna och vågen nedan), och speciellt om man bländar ner lite till f/8.
Kromatisk aberration går att hitta både lateral och longitudinell, och mestadels den laterala varianten på längsta brännvidd. Dock busenkelt att korrigera i efterhand så länge man tagit bilderna i RAW. Tunnformig distorsion förekommer på de kortare brännvidderna, men avtar som vanligt i takt med längre brännvidder. Vinjettering på full öppning likaså, alltså mer synligt på 18mm och mest bara på största bländaröppning.
Motljusegenskaperna är jämförelsevis bra på korta brännvidder, det bildas inte särskilt många reflexer eller spökbilder ifall man väljer att komponera med solen i bild. Bakgrundsoskärpan (bokeh) är inte så pjåkig och får godkänt betyg, jag har sett betydligt sämre resultat hos andra liknande zoomar.

Brännvidd 400mm, bländare f/6,3.

Brännvidd 18mm, bländare f/8. Bilden under är tagen från samma plats som denna men på längsta brännvidd 400mm.

Brännvidd 400mm, bländare f/6,3.

Brännvidd 18mm, bländare f/8.

Brännvidd 250mm, bländare f/6,3.

Brännvidd 29mm, bländare f/8.

Brännvidd 116mm, bländare f/10.

Brännvidd 400mm, bländare f/6,3.

Brännvidd 400mm, bländare f/6,3.

Brännvidd 250mm, bländare f/6,3.

Brännvidd 18mm, bländare f/3,5.

Brännvidd 18mm, bländare f/9 i motljus.

Brännvidd 18mm, bländare f/11.

Brännvidd 155mm, bländare f/8.

Brännvidd 400mm, bländare f/8.

Brännvidd 18mm, bländare f/8.
Samma motiv och brännvidd som ovan på f/3,5 ->>

Brännvidd 18mm, bländare f/3,5.

Brännvidd 155mm, bländare f/5,6.
Plus
+ Fantastiskt trevligt zoomomfång
+ Jämförelsevis bra skärpa i centrum över hela zoomomfånget redan på full öppning
+ Ovanligt bra skärpa på korta brännvidder till större del av bilden på f/8-f/11
+ Kort närgräns ger bra förstoring på längsta brännvidd
+ Relativt bra motljusegenskaper för att vara en superzoom
+ Godkänd bokeh
+ Låg vinjettering (förutom på 18mm)
+ Autofokuserar tyst och relativt snabbt
+ Inbyggd bildstabilisering
+ Väderskyddad konstruktion
+ Relativt smidig och lätt med tanke på 22,2x zoom
+ Låsknapp för zoomen vid transport finns
+ Kompatibel med Tamron TAP-in Console för bl a uppdatering av firmware m.m.
+ Motljusskydd ingår
Minus
- Softare resultat på längre brännvidder (dock normalt bland superzoomar)
- Kantskärpan hade kunnat vara bättre på vissa brännvidder och bländaröppningar
- Påtaglig lateral kromatisk aberration (mest på 400mm)
- Ej fri från longitudinell kromatisk aberration
- Märkbar distorsion på korta brännvidder
- Stöder ej DMF (direkt manuel fokusjustering) i AF-läget
- Ljusstyrka f/6,3 på 400mm (men om ljusstyrkan varit bättre så hade även priset varit betydligt högre, samt objektivet större och tyngre)
Slutsats
Tamron AF 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD presterar faktiskt bättre än väntat och tillhör du den typiska superzoom-användaren (dvs: som helst aldrig vill byta objektiv och som fotograferar endast för eget husbehov utan några större optiska krav), så är detta en superzoom som vi absolut kan rekommendera. Detta är kan vara den perfekta reskamraten som du gått och längtat efter. Även fast jag själv aldrig skulle skaffa en superzoom som denna (pga för höga krav) så måste jag medge att den var fantastiskt kul och befriande att fotografera med, 18-400mm täcker in de allra flesta motivområden och det går snabbt och enkelt att zooma och komponera bilden med det utsnitt man önskar. Objektivet väger heller inte speciellt mycket och tar ingen större plats i fotoväskan (om jag ska ta med mig mina objektiv som täcker in lika stort brännviddsomfång behöver jag fylla en hel ryggsäck :-)
Testad av Mats 2017-09-12.
Samtliga bilder ovan tagna med en Nikon D810 i DX-läge, och som bilderna kommer ur kameran i JPEG-format med avaktiverade korrigeringar för distorsion och vinjettering.