Fujifilm Fujinon XF 18-120mm F/4
Här har vi en optik med påtagliga fördelar och lika påtagliga nackdelar. Jag ska förklara detta lite kluvna påstående mer i detalj, men redan nu kan jag sammanfatta denna optik att vara ett mycket praktiskt verktyg för filmaren men är bristfällig för stillbildsfotografen.
Fujifilm Fujinon XF 18-120mm F/4 har ljusstyrka f/4 genom hela zoomomfånget, en fördel vid filmning då en konstant bländare ser till att ljusinsläppet inte förändras när du zoomar. Det är en lättviktig och kompakt design med intern zoomning. Intern zoom är perfekt för att använda objektivet ihop med en gimbal och det stora zoomomfånget minimerar behovet av att byta objektiv. Fujifilm Fujinon XF 18-120mm F/4 har dessutom nästan ingen focus breathing alls, dvs när du fokuserar så ändras inte brännvidden, vilket är en mycket stor fördel vid filmning
Utmärkande egenskaper
- Kompakt design
- Perfekt för en stor mängd användnings områden inom video
- Intern zoom
- Utvecklad för att att täcka de optimala brännvidderna för både foto och video
- Parfokal, zooma utan att behöva ställa om fokus
- Jämn fokusering, zoomning och bländarjustering
- Snabb fokus
- Fujifilm XF-fattning
- Zoomomfång 18-120mm
- Ljusstyrka f/4 genom hela zoomomfånget
- Snabb och tyst autofokus
- Fukt- och dammtätad konstruktion
Slutsats
Jag måste dela upp min slutsats för två olika typer av fotografer, nämligen filmaren och stillbildsfotografen. De flesta är i och för sig hybridfotografer idag som både filmar och tar stillbilder, och i de flesta fall så spelar det ingen roll, men denna optik kräver en knivskarp gräns mellan film och stillbild.
Som filmare duger bildkvaliteten bra upp till 4K, speciellt om du undviker 120mm. Optikens fina balans på en gimbal är värd mycket. Ni som kalibrerat om gimbals stup i kvarten när ni bytt optik eller zoomat på en optik som ger en väsentlig viktomfördelning vid zoomning vet vad jag pratar om. Den interna zoomen är ett stort plus. Den motoriserade zoomen är ytterligare ett plus vid filmning och du kan styra den på flera sätt, bland annat via vridzoomringen, eller vickzoomringen, eller vickzoomknappen, alla dessa tre sitter på objektivet. Jag använde Fujifilm X-T5 vid testen och där kunde jag även zooma från bildskärmen vilket var mycket praktiskt. Slutligen är det stora plus att optiken är parfokal, dvs den ändrar inte fokus vid zoomning, samt att den har ingen påtaglig focus breathing heller. Detta underlättar enormt vid filmning.
Som stilbildsfotograf så har denna optik för dålig hörnskärpa och det gäller alla brännvidder och på alla bländare. Hur du än gör så kan den inte prestera en tillräckligt god hörnskärpa för stillbildsfotografering. På 120mm så är den optiska kvaliteten helt undermålig för stillbildsfotografering. Det finns många bättre alternativ för dig som stillbildsfotograf i Fujifilms XF-serie. Vill du absolut ha en zoom så är lilla XF 18-55/2,8-4 en riktigt bra optik. Eller XF 16-55/2,8 om du vill en extra bra optik. Tamron 17-70/2,8 är också ett mycket bra val.

På en sådan här bild ser bildresultatet helt okej ut. Man lägger ändå inte märke till kantskärpan och mittskärpan är typ okej-ish. Det är en typ av bild man inte riktigt analyserar och där klarar sig optiken unden med sina svagheter.

När jag testar hörn eller kantskärpa så vill jag veta hur objektivet presterar på landskapsbilder och på det avståndet. Det gör att jag inte vill använda ett testtavla som ligger på kanske 1 meters avstånd. Det jag gör är att jag vrider kameran 45 grader så att jag får detaljerat motiv även i hörnen. Jag har testat objektivet på detta motiv på 18mm, 35mm och 120mm och på alla bländare. Kort sagt så får man aldrig tillräckligt bra hörnskärpa för stillbildsfotografering på någon brännvidd eller på någon bländaröppning. Denna bild är bland det bästa optiken som kan prestera och det är på 35mm och f/5,6. På 120mm blir det inte riktigt skarpt någonstans alls, så 120mm ska man undvika.

Objektivet presterar nästan sämst på närbilder. Här på 120mm och f/5,6. Ingen höjdare. Nej, det är inte skakningoskärpa, kameran står på ett stabilt stativ. Jag tog dessa bilder flera gånger med både autofokus och manuell fokus men jag får inte bättre skärpa än detta. Jag provade också med ett annat exemplar och även om det skiljde lite så kvarstod problemet. Drar du ner zoomen till typ 100-110mm så ser det direkt bättre ut, långt ifrån från perfekt men märkbart bättre.

Ett snapshot på fri hand efter vägen och här borde kraftledningarna stå krispiga i hård kontrast mot solnedgången men återigen så kan den inte prestera en krispig skärpa på 120mm. 1/80s med kamerans bildstabilisering på och f/5,6.
Testad av Thomas 2022-12-05.