Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM
Ny version av Canons 18-135-zoom för kamerahus med sensor i APS-C-storlek. Den stora nyheten på denna optik är Canons nyutvecklade Nano-USM-motor. Främsta vinsten med denna teknik är klart snabbare fokusering (upp till 4,3x snabbare än för motsvarande STM-optik i teleområdet). Nano-USM är ett linjärt verkande autofokussystem, till skillnad från de ringformiga USM-motorer som finns i traditionella USM-objektiv.
Nytt är också möjligheten att kombinera objektiv med en Power Zoom-adapter för att få följsam motorzoomning under filmning (Power Zoom Adapter PZ-E1, ingår ej - se tillbehör och film längre ner på sidan). Självklart har optiken även Canons optiska bildstabilisering för skakningsfria bilder vid handhållen fotografi.
Utmärkande egenskaper
- Zoomomfång på 18-135 mm (7,5x zoom), med ljusstyrka f/3,5-5,6
- Autofokus med Nano-USM för både snabb, säker och tyst fokusering såväl vid filmning som stillbildsfoto
- Optisk bildstabilisering med motsvarande upp till 4 st slutarstegs stabilisering
- Dynamisk bildstabilisering under filmning
- Möjlighet till motorzoom via adapter PZ-E1 (ingår ej, se tillbehör)

Brännvidd 27mm, bländare f/8.
Allmänt
Objektivet är byggt till stor del av plast men har bajonettfattning av metall. Den allmänna känslan är bra för sin klass och fokusringen går med lagom motstånd vid manuell fokus, och zoomringen känns helt okej. Låsknapp för att zoomen inte skall glida ut vid transport finns, och den växer vid zoomning ca 5 cm på längden som mest. Frontlinsen roterar ej, vilket är en fördel vid användning av roterbara filter som t ex pol och halvtonade ND-filter. Bildstabiliseringen är effektiv och hjälper mot ca 4 steg längre slutartider än normalt. Autofokuserar mycket tyst och snabbt tack vare Nano USM-motorn, och möjlighet till manuell finjustering av fokus i AF-läget finns också (DMF). Motljusskydd ingår ej.
Firmware
Canon har i samband med lanseringen av EOS 90D även släppt en ny firmware till detta objektiv för bättre funktionalitet med den kameran, och bland annat stöd för motivläget-panorering har lagts till.
Brännvidd 50mm, bländare f/9.
Bildkvalitet
Canon har i skrivande stund 3 st olika EF-S 18-135 varianter, där första version blev försedd med en enklare DC AF-motor, sen kom nästa version med tyst STM-motor, och nu denna med Nano USM som känns som en blandning av STM och USM när det gäller hastighet och följsamhet. Optiskt verkar alla tre ha ungefär samma linser eftersom bildkvaliteten skiljer sig inte nämnvärt. Skärpan är helt okej och acceptabel för de flesta hobbyanvändare till stor del av bilden redan på full öppning, och som bäst över hela bilden blir det som vanligt i nedbländat läge runt f/8 beroende på brännvidd och fokusavstånd.
Tunnformig distorsion förekommer på 18mm, men lär knappast störa nämnvärt vid normal hobbyanvändning och så länge man inte komponerar raka linjer alldeles intill bildkanterna. På övriga brännvidder är den nästan raktecknande. Normal mängd vinjettering märkbar på största öppning och avtar som vanligt i takt med mindre bländaröppningar.
Kromatisk aberration märks vid extrema kontraster och mest synbart ut mot kanterna på kortast brännvidd, och egentligen inte mer än vanligt och speciellt märkbart i RAW utan korrigering. Bakgrundsoskärpan är förhållandevis mjuk och fin, men ifall bakgrunden är alltför stökig så påverkar det naturligtvis bokeh:n negativt.
Vid direkt motljus tycker jag Canons 18-135mm-objektiv klarar sig bra för att vara superzoomar. Det går att skapa bilder utan störande reflexer när solen lyser rätt in i optiken, även om det i vissa lägen lätt kan uppstå. Men i sådana fall kan man prova vinkla eller vrida kameran en aning, eller sila solljuset genom t ex ett grenverk, vilket inte alltid hjälper med många andra liknande objektiv.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du längst ner på denna sida.
Brännvidd 27mm, bländare f/8.

Brännvidd 18mm, bländare f/9.
Brännvidd 135mm, bländare f/5,6.
Brännvidd 18mm, bländare f/10.
Brännvidd 18mm, bländare f/8.

Brännvidd 18mm, bländare f/3,5.

Brännvidd 135mm, bländare f/8.
Samma motiv och bländare som ovan på 35mm ->>

Brännvidd 67mm, bländare f/5.

Brännvidd 135mm, bländare f/5,6.

Brännvidd 18mm, bländare f/8.

Brännvidd 18mm, bländare f/11.

Brännvidd 18mm, bländare f/5,6.

Brännvidd 135mm, bländare f/5,6.
Plus
+ Trevligt och användbart zoomomfång
+ Bra mittskärpa på full öppning och relativt bra över stor del av bilden nedbländad
+ Effektiv bildstabilisering, ca 4 steg
+ Kort närgräns och bra förstoringsgrad på 135mm brännvidd
+ Tyst och snabb Nano-USM autofokusmotor
+ Försumbar distorsion (förutom på kortast brännvidd)
+ Låsknapp för zoomen
+ Godkänd mekanisk känsla i zoom- och fokusringarna
+ Möjlighet till motorzoom med extra tillbehöret PZ-E1 (se tillbehör och film nedan)
Minus
- Nivån av kromatisk aberration hade gärna fått vara mindre (dock oerhört enkelt att korrigera i RAW-program)
- Motljusskydd är extra tillbehör (se rekommenderat tillbehör)
Slutsats
Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 USM har sina fördelar med ett attraktivt zoomomfång, effektiv stabilisering, samt tyst och snabb autofokus. Vilket givetvis är extra trevligt för dig som filmar mycket, och möjligheten till motorzoomen PZ-E1 är ytterligare en fördel ifall du vill kunna zooma smidigt under pågående filminspelning. Ett bra köp för dig som fotograferar och/eller filmar för hobbybruk och är ute efter en "allround"-zoom.
Testad av Mats 2016-10-04.
Till bilderna ovan och filmen nedan har vi använt oss av en Canon EOS 7D Mark II.
Filmen ovan har vi spelat in för att du ska få en känsla hur motorzoomen PZ-E1 fungerar med Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM, och med både aktiverad kontinuerlig autofokus och manuellt låst fokus. Manuell exponering och vitbalans.