Fujifilm GF 120/4 R LM OIS WR Macro för GFX
Bland de första objektiven för Fujis mellanformatssystem GFX, är denna 120 mm macrooptik med optisk bildstabilisering. Brännvidden ger en bildvinkel motsvarande 95 mm på 35mm fullformatskamera - en brännvidd som, förutom för närbilder, fungerar utmärkt för porträttfoto på kortare avstånd (t ex för studiobruk).

Allmänt
Alla WR-objektiv i Fujis GF-serie har integrerat skydd mot damm, fukt och köld. Optiskt består GF 120/4 av 14 st linselement fördelade i 9 st grupper. Av dessa linser är hela 3 st tillverkade av lågspridande ED-glas, vilket minimerar graden av kromatisk aberration och därigenom ger högre skärpa över hela bildytan och mindre problem med färgfel. Fokuseringslösning med flytande linselement, bidrar till optimal bildkvalitet på alla avstånd. Autofokuserar relativt tyst och snabbt, men GFX 50S använder endast kontrastbaserad AF och är absolut ingen "sportkamera", den som förväntar sig snabb kontinuerlig AF bör välja en 35mm-småbildskamera med snabb fasdetekterande autofokus istället.
Inbyggd bildstabilisering underlättar vid fotografering på fri hand eller i lite sämre ljusförhållanden, med en funktion motsvarande upp till 5 steg kortare slutartid. En linjär fokuseringsmotor gör autofokuseringen relativt tyst och snabb. Fokuseringslösning med flytande linselement, bidrar till optimal bildkvalitet på alla avstånd. Objektivet ger ifrån sig svagt kluckande, susande och gnisslande ljud som förmodligen orsakas av fokuseringsmotorn, stabiliseringen och de flytande linselementen. Motljusskydd ingår.
Macro innebär i detta fall en avbildningsskala på 1:2 på kortast närgräns som är 45 cm, vilket i sin tur ger en minsta fotograferbar yta på ca 88 x 66 mm. Alltså inte skala 1:1 som på ett "äkta" macroobjektiv.

Bländare f/8.
Bildkvalitet
Optikens kvalitet ska enligt Fujifilm vara optimerad för sensorupplösningar på upp till 100 Mpixel, vilket gör att GF-objektiven även ska klara mycket högt ställda krav även i framtiden. Skärpan är också bevisligen mycket bra redan på full öppning över större del av bilden, och nedbländad några steg några runt f/5,6 - f/11 helt fantastisk från kant till kant. Förhållandevis låg diffraktion gör den också användbar även för den kräsne användaren på bländare ner till f/22. I och med den större sensorn får man också vara beredd på att blända ner ett steg extra jämfört med småbild, dvs ifall man är ute efter ett större skärpedjup. Men om man istället är ute efter ett kortare skärpedjup är det snarare bara fördelar ju större sensorn är, och jämfört med småbild motsvarar f/4 ungefär f/3,2 (dvs i skärpedjup och inte ljusstyrka).
Optiska egenskaper som vinjettering, distorsion och kromatisk aberration håller sig inom försumbara nivåer, och inget som syns nämnvärt på JPEG-filerna som de kommer ur kameran. Samtliga bilder är tagna i JPEG format, och resultatet blir så otroligt bra att behovet av RAW-format minskas radikalt. Nu ska man vara medveten om att Fujis kameror trixar och fixar mycket med bilderna digitalt direkt i kamerorna, och det kan faktiskt vara svårt och nästan hopplöst ibland att göra bilderna bättre från rå-filerna än vad kameran klarar. JPEG-bilderna känns liksom färdiga att användas och man behöver i regel inte sitta och jobba i efterhand med optiska korrigeringar, skärpning, färger, brusreducering etc, i samma utsträckning som med många andra kameror och objektiv.
Motljusegenskaperna är bra, och faktiskt bättre än normalen GF 63mm f/2,8:an, vilket jag inte hade väntat mig. Bakgrundsoskärpan är också mjuk och fin vilket gör att optiken passar bra för bl a porträtt m.m.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du som vanligt längst ner. Finns även 2 st bilder i RAW som du kan ladda hem och prova redigera ifall du har tillgång till kompatibel programvara, länkar finns under de två bilderna som det gäller.

Bländare f/4 (ISO 1600) i befintligt kontorsljus.

Bländare f/4.

Bländare f/8.

Bländare f/8.

Bländare f/5,6.

Bländare f/8. Samma bild i RAW ->>

Bländare f/8.

Bländare f/4.

Bländare f/8.

Bländare f/4.

Bländare f/8.

Bländare f/4.

Bländare f/4.

Bländare f/4.

Bländare f/8.

Bländare f/5,6.

Bländare f/8 på kortast närgräns.

Bländare f/8.

Bländare f/4.
Plus
+ Skarpare än vanligt från kant till kant redan på full öppning
+ Knivskarp över hela bilden från f/5,6 till f/11
+ Inbyggd och effektiv bildstabilisering
+ Relativt soft och fin bokeh
+ Låg vinjettering (jpeg)
+ Ingen märkbar distorsion (jpeg)
+ Försumbar kromatisk aberration (jpeg)
+ Känns mycket välbyggd och robust
+ Väderskyddad konstruktion
+ Skön känsla i fokus och bländarring
+ C-läget på objektivet tillåter bländarstyrning från kamerahuset
+ Motljusskydd ingår
Minus
- Hyfsat stor och tung
- Macro innebär ej skala 1:1 (bara 1:2)
- Objektivet lever om en hel del
Slutsats
FujinonGF 120/4 R LM OIS WR Macro levererar skarpa och välartade bilder både på full öppning och i nedbländat läge, och kanske just precis det resultat jag förväntat mig av ett objektiv som är framtaget för Fujis magnifika GFX 50 S. Jag skulle inte kunna tänka mig äga en GFX 50 S, och inte samtidigt äga detta objektiv. Rekommenderas utan någon som helst tvekan.
Testad av Mats 2017-03-10.
Fler objektiv i GF-serien
De objektiv som redan lanserats eller förväntas framöver, är bl.a dessa:
GF 23/4 R LM WR, GF 45/2.8 R WR, GF 63/2.8 R WR, GF 32-64/4 R LM WR, GF 110/2 R LM WR och GF 120/4 Macro R LM OIS WR.
