Umeå400_hero.jpg

Under 2022 så firar Umeå sitt 400-årsjubileum och det vill vi självklart vara med att både fira och uppmärksamma. Som företag har vi varit verksamma i Umeå sedan 50-talet och Umeå ligger oss mycket varmt om hjärtat. Vi vill att bygden ska få blomstra och leva. Vi har därför valt att stanna kvar i Norrland trots en del utmaningar. Idag är vi stolta över att vi kan leverera fullständig hjälp för både proffs och nybörjare här i stora och vidsträckta Norrland - det enda företaget av sitt slag som finns kvar här. Som ett tack till Umeå och till dig som också har Umeå och Norrland i ditt hjärta har vi därför sammanställt en film med ett urval bilder från vår vackra och omväxlande omgivning. 

Bildpresentationerna har sitt ursprung i det arbete som vår produktspecialist Mats har gjort. Mats har under sina närmare 20 år på CyberPhoto fångat den skönhet och omväxling som Umeå med omnejd bjuder på när han har varit ute och testat kameror och objektiv. Det har genom åren blivit otaliga testbilder och Mats har här samlat dem i en bildpresentation så att du kan få en lugn och vacker stund och njuta av och uppleva Umeå du med. Dela gärna med dig till andra Norrlandsvänner.

 

Nedan kan du läsa om när Mats svarar på frågor om hans fotografering.

Hur kommer det sig att du började med foto?
Från första början var helt enkelt ett uppdämt behov av att skapa bilder eftersom jag "såg bilder" nästan överallt i omgivningen. Jag minns också att bildseendet började smyga sig på efter att jag läst Sagan om ringen-trilogin när jag var runt 15-16 år. Men det var lite senare i livet efter att jag blivit pappa som jag började fotografera mer seriöst, och då riktade jag oftast kameran mot mina barn. Men jag tycker även om att vistas ute i naturen, så det har blivit en hel del landskap- och naturbilder genom åren. Under flera år hade jag även en fotostudio där jag fotograferade mestadels porträtt och stillében.

Vilka är dina favoritplatser när du är ute och testfotograferar - är det olika platser för olika säsonger?
I jobbet blir det såklart Umeå centrum eftersom det är ligger så nära till hands, men eftersom jag av någon underlig anledning har en väldigt stark dragning till vatten, så blir det ofta även Täfteå, hamnen i Holmsund, Vitskärsudden eller Bäcksjön. Det är i stort sett samma platser oavsett sommar som vinter, men om det är mycket snö så kan det förstås begränsa tillgängligheten till vissa fotoställen. 

Vilka objektiv skulle du just nu rekommendera för landskapsfoto?
Min absoluta favorit för tillfället är Sigma 14-24mm f/2,8 DG DN Art. Den finns även med fattningar till Canon EF, Nikon F och Panasonic L-fattning.

I motljussituationer rekommenderar jag en fast vidvinkel som ger fantastiskt vackra "sunstars" som exempelvis Zeiss Loxia objektiven.

Men personligen anser jag att man kan använda vilken brännvidd som helst för landskapsfotografering, och jag använder ofta även teleobjektiv. Jag gillar nämligen det ihoptryckta perspektivet som man får med längre brännvidder. En bra 70-200/2,8 är användbar till det mesta, till exempel Sony FE 70-200/2,8 GM II OSS. En skarp och bra 70-200/2,8 -telezoom finns till nästan alla kamerafattningar.

Vad packar du alltid med i din fotoväska förutom fotoutrustningen?
En kraftig powerbank som jag kan ladda både kameran och mobilen med finns alltid med. Jag har också alltid med mig en liten ficklampa eftersom det kan vara rätt mörkt ute vintertid.