Foto 6.jpg

Drönare ger dig som fotograf goda möjligheter att fånga fina vyer som annars inte hade synts från marken. I denna guide har vår Content Partner Kevin Bruseby sammanställt sina bästa tips för dig som vill skapa foto- och videomaterial med din drönare.

Fotografering med drönare

En viktig sak som man inte får glömma bort när man fotograferar med drönare är att komponera bilderna ordentligt. Det är lätt hänt att man lyfter med drönaren, blir helt förundrad över vyn, och enbart tar bilder av landskapet för att fånga utsikten på bild. Det är såklart inget fel med detta, men bilderna kan bli ännu bättre om man även har kompositioner i åtanke. Jag brukar ofta börja med att ta några överblickande landskapsbilder i början av flygturen, för att sedan ägna resten av tiden åt att hitta unika detaljer i landskapet som jag vill fokusera på. Vissa av de nyare drönarna erbjuder också möjligheter till zoom, vilket är en möjlighet som definitivt är värd att ta tillvara på.

Foto 1.jpg

När det kommer till kompositioner kan du egentligen använda samma teknik som du hade gjort med en vanlig kamera. Tredjedelsregeln, som innebär att motivet placeras cirka en tredjedel in i bilden, är en perfekt komposition att använda om du vill skapa ett bättre djup i dina bilder. När du fotograferar med drönare kan du även arbeta med symmetri på ett helt annat sätt. Med ett top-down perspektiv, som du åstadkommer genom att vinkla kameran rakt ner mot marken, kan du fånga mönster i naturen som inte hade synts från marknivå. Om du vill spana efter platser som skulle kunna lämpa sig bra för top-down bilder, är Google Maps ett mycket användbart verktyg.

När man fotograferar med drönare inser man snabbt att man inte alltid får den bästa bilden genom att flyga högt. En del motiv kan såklart göra sig bra från högre höjder, men ofta upplever jag att man får mer djup och dynamik i bilderna på lite lägre höjder. Genom att flyga lägre och istället experimentera med infallsvinklar mot det valda motivet, kan man få riktigt härlig känsla i sina foton. När jag exempelvis fotograferar över skogar, brukar min sweet-spot ligga omkring 50-80 meter i höjd. Detta kan helt klart vara värt att ha i åtanke när man flyger.

Foto 2.jpg

Inställningar och förhållanden

Gällande kamerainställningarna på drönaren rekommenderar jag starkt att fotografera i RAW-format. Detta ger dig goda möjligheter att senare kunna redigera samt finslipa dina bilder på önskat sätt. Jag brukar även ta stillbilderna i högsta möjliga upplösning, så att man får maximal kvalitet vid redigering av bilderna.

Foto 3.jpg

För att få så bra bilder som möjligt, spelar väderleken såklart otroligt stor roll. Det viktigaste att tänka på är att ljussättningen blir bra. Ju mörkare och sämre ljuset är, desto större är risken att du får mer korniga bilder. Genom att istället fotografera när ljuset är bra, kommer du att spara mycket tid när du senare redigerar dina foton. Jag rekommenderar starkt att fotografera vid soluppgång och solnedgång, eftersom dessa tider på dygnet vanligtvis ger ett välbelyst och harmoniskt landskap. Om det är stora skillnader i ljus mellan himlen och marken när du fotograferar, är det smart att ta en serie bilder med varierande exponering. På det här sättet kan du vid redigering sätta ihop dessa för att få en mer jämnt exponerad bild. I DJIs drönare finns det ett läge som heter AEB (Auto Exposure Bracketing), som lämpar sig perfekt för just detta ändamål.

Foto 4.jpg

Filma med drönare

Utöver de föregående punkterna, är det extra viktigt att tänka på hur man manövrerar drönaren när man filmar. Då man oftast vill ha videosekvenser med jämna rörelser, är mitt första tips att bli riktigt säker på hur du styr din drönare. Ägna så mycket tid som du kan åt att bara flyga runt på öppna ytor och manövrera drönaren. När du blir allt bättre på att styra din drönare, kommer du dessutom känna dig tryggare i luften.

Foto 5.jpg

Inställningar i DJI-appen

DJI-appens flik “Gain & Expo Tuning” innehåller många funktioner som är värda att experimentera med. Här hittar du massor med anpassningsbara inställningar som har med drönarens rörelser att göra. För att hitta hit klickar du på meny-knappen i högra hörnet, följt av “Control” och slutligen “Gain & Expo Tuning”.

Meny 1.jpg

Meny 2.jpg

Meny 3.jpg

Under fliken “Gain & Expo Tuning” hittar du först parametrarna “Max Angular Velocity” och “Yaw Smoothness”. Värdet på max angular velocity avgör hur fort drönaren roterar när du drar i den vänstra styrspaken. Ett lägre värde på denna innebär alltså att drönaren roterar långsammare. Yaw smoothness påverkar istället början och slutet av rörelsen, där ett högre värde på yaw smoothness ger en mjukare start och avslutning på drönarens rotation.

Meny 4.jpg

Reglagen “Max Control Speed” och “Tilt Smoothness” är mycket användbara om du vill få dina klipp att se mer cinematiska ut. Ett lägre värde på “Max Control Speed” kommer göra att gimbalens lodräta rörelser blir långsammare, medan ett högre värde på “Tilt Smoothness medför att rörelserna blir mjukare i början och slutet av panoreringarna. När det kommer till de här reglagen är det bra att själv prova sig fram med olika inställningar, för att lista ut vad som passar bäst för en själv.

Meny 5.jpg

Expo-inställningarna som finns i samma meny under Normal-läget innehåller de tre parametrarna Pitch/Roll, Yaw samt Up/Down. Pitch/Roll påverkar drönarens rörelser framåt, bakåt samt i sidled. Yaw påverkar rotationen, medan Up/Down precis som det låter styr rörelserna uppåt och nedåt. Ju högre samtliga värden är, desto känsligare svarar drönaren på styrspakarnas rörelser. Om du vill få jämnare klipp, kan det vara klokt att ha ett relativt lågt värde på samtliga tre. Med lägre värden behöver du dra lite mer i spakarna innan drönaren reagerar, vilket gör att du slipper oönskade plötsliga rörelser hos drönaren.

Meny 6.jpg

För många personer kan drönarens förinställda inställningar under Cine-läget räcka gott och väl, men för dig som vill skräddarsy reglagen in i detalj är dessa steg otroligt värdefulla. En bra sak är även att de tre olika lägena Cine, Normal och Sport är oberoende av varandra, så ändringar som exempelvis görs till Cine-läget påverkar inte de övriga två lägena. Detta gör det enklare att hålla de olika inställningarna organiserade på din kontroll.

Övriga saker att tänka på

När du flyger med drönaren och ska filma, finns det ett antal olika sekvenser som du inte får missa! Genom att antingen flyga framåt eller bakåt samtidigt som du panorerar kameran nedifrån och upp, får du en fin effekt som stegvis avslöjar landskapet. Känslan i videon förstärks ännu mer om du har ett objekt i bilden som fokuset ligger på. När jag filmar över skogar, brukar jag till exempel välja ut ensamma träd eller stugor, och ha motivet som utgångspunkt genom hela klippet för att förstärka känslan.

Foto 6.jpg

Du kan även få riktigt fina drönarklipp genom att flyga i sidled. Ett tips är att använda båda styrspakarna när du gör detta, då det ger klippen en helt annan dynamik. Innan jag börjar filma, brukar jag ofta välja ut en punkt i landskapet som jag vill ha någorlunda centrerat i bild under klippet. Med denna metod får du dels fina cinematiska sekvenser, samtidigt som det blir lättare att synka styrspakarnas rörelser. Om du exempelvis drar för hårt i den vänstra styrspaken, märker du snabbt att motivet inte längre är centrerat. De olika inställningarna i DJI-appen som vi tog upp i den föregående delen, blir högst aktuella i det här läget. För att filma dessa sekvenser, är det mycket lättare om styrspakarnas känslighet är lägre. Man kan säga att det då blir lite mer förlåtande, eftersom det inte märks lika tydligt om panoreringen inte är helt perfekt.

Foto 7.jpg

En funktion som definitivt är värd att nämna är DJIs FPV-läge. FPV-läget innebär att drönaren precis som det låter beter sig mer likt en FPV-drönare. Den stora skillnaden blir då att gimbalen följer drönarens rörelser istället för att hålla horisonten rak, vilket bidrar till att skapa den dynamiska FPV-liknande känslan. För att ändra till FPV-läget, går du till “Control” menyn och väljer “FPV Mode”.

Meny 7.jpg

När du ska redigera ihop dina drönarklipp till en video, kommer du långt med att ha en lagom och logisk variation av olika panoreringar. Jag brukar ofta försöka skapa ett skönt flyt i videon genom att ha klipp med liknande rörelser och tempo efter varandra. Till exempel, kan man inleda med ett klipp som gradvis avslöjar landskapet, följt av ett antal panoreringar i sidled. När man vill markera en förändring i videon eller skapa variation, är det istället smart med ett klipp som bryter det föregående mönstret. Detta skulle exempelvis kunna vara en roterande top-down sekvens, eller ett klipp där drönaren panorerar bakåt. Det finns många kreativa metoder för att sätta samman drönarklipp, och det är helt klart värt att experimentera med detta. I slutet av denna artikel finns en kort video som illustrerar ett exempel på hur man kan sammanfoga sina klipp till en video.

Foto 8.jpg

En del nyare drönare har möjligheten att vrida kameran 90 grader vilket erbjuder fotografering och filmning i stående format. Detta är såklart en fantastisk möjlighet för dig som filmar för sociala medier. Jag rekommenderar dock att alltid åtminstone filma någon sekvens i horisontellt format, eftersom detta trots allt är det mer vanliga formatet. Dessutom kan du enkelt beskära horisontella videoklipp för att passa in i sociala mediers 9:16 format, så med det liggande formatet är du alltid säkrad.


Jag hoppas att denna guide varit till hjälp, så får jag önska dig stort lycka till med ditt drönarflygande!

Text, bilder och video av Kevin Bruseby 2023-06-30.

Drönare & tillbehör