Gabriel-4_blogg.jpg

Lars Bredenberg från Premium Visuals demonstrerar porträttfotografi med två blixtar från Profoto!

Det är inte alltid av största vikt att ha en stor studio eller liknande för att ha möjligheten att ta ”studiobilder”. Visst är storleken avgörande av många anledningar men framför allt att det gör det enklare att flytta runt saker och man trasslar inte i sig lika lätt. Men rent bildmässigt kan man åstadkomma ganska kul resultat med en vanlig grå bakgrund och ett par blixtar.

Gabriel-BTS_blogg.jpg

Dom här bilderna är tagna under en kul liten session i mitt vardagsrum med skådespelaren Gabriel Berg. Jag ville ha olika typer av bilder och få variation men endast med samma utrustning. Så det vi har är 2st Profoto B10X Plus med olika ljusformare samt en grå bakgrund hängande på en bom.

Gabriel-1_blogg.jpg

1:a bilden gick vi på en hård look med ett ganska aggressivt intryck från Gabriel. Ljuset här är blixtarna nästan rakt i sidan på honom, lite mer bak än exakt i sidan men med softboxar så vrider ljuset in tillräckligt men sparar ett skuggområde i mitten av ansiktet. I en drömvärld hade jag använt 2 st stripboxar men jag fick laborera med en beauty dish och en stripbox då jag inte hade 2 likadana ljusformare. Men det gick ju vägen ändå, man får hitta på saker med det man har.

Gabriel-2_blogg.jpg

Bild 2 är egentligen samma setup ljusmässigt men jag flyttade bak ljuskällorna ännu mer för att bara få en ”kick” med ljus för konturen av Gabriels överkropp. Den övriga exponeringen kommer från att rummet är helt vitt och en del ljus studsar runt.

Gabriel-3_blogg.jpg

Bild 3 är endast en beauty dish white med diffusor som är hängd rakt över Gabriel när han sitter på golvet. Jag ville ha ett ganska avslappnat intryck men ändå med en belysning som ger drama. Här ser vi samma effekt som i Gudfadernfilmerna, riktigt mörka ögon. Vi människor söker alltid ögonkontakt hos folk vi träffar och ser, men tanken i Gudfadern var att sätta en touch av obehag till karaktärerna i vissa scener och då valde man att belysa uppifrån så att ögonen skuggades och man känner personerna inte är allt för vänliga.

Gabriel-4_blogg.jpg

Bild 4. Här ville jag bryta av helt och hållet och göra ett Headshot och satsa på Beauty lighting, eller clam shell som man kallar det ibland. Så här kör vi en Beauty dish white rakt framifrån strax över linsen riktat direkt i ansiktet, och under så möter vi upp med en stripbox liggandes för att eliminera skarpa skuggor.

Så strunta inte i att fota i hemmamiljö bara för att ni tror att en stor studio är lösningen på allt och håll inte igen för att ni inte har den senaste och dyraste utrustningen heller. Jag har haft förmånen att ha tillgång till Profotos utrustning sen jag började fotografera och har sedan dess fortsatt att investera i det då det håller en enormt hög kvalitet och det är mitt arbetsverktyg. Dom missar väldigt sällan blixtar och håller samma färgtemperatur hela tiden samt är otroligt enkla att använda, så jag har aldrig velat titta åt ett annat håll märkesmässigt. Men oavsett utrustning så kan man ta snygga bilder och det handlar om att få vara kreativ och ha roligt.

Så de här bilderna speglar en timmas kreativitet hemma hos mig en sen eftermiddag.

Allt gott!
Lars Bredenberg

Profoto B10X Plus

 • Profoto
  901193
  Beställningsvara
  • Lätt och trådlös
  • Valfri blixtstyrka i 10 steg
  • Anslut med Profotos app
  28 790 :-
 • 901195
  I lager
  • Lätt och trådlös
  • Valfri blixtstyrka i 10 steg
  • Anslut med Profotos app
  56 990 :-