Välja rätt ND-filtret till dina motiv

5.jpg

Vattenfall, älvar: ND8/ND16/ND32/ND64

Genom att fotografera med lång slutartid, kan du skapa sidenlika och mjuka vågor som ofta syns i drömska bilder av vattenfall och älvar. En slutartid på 1/4 sek - 1 sek funkar också bra till dessa motiv. Ett första ND-filter som passar de flesta är ett ND16-filter. Det är lätt att använda, och ger tillräckligt lång slutartid för att göra susen.

BILD

Foto: 江藤博文 | ND+PL filter

Människor i stadens puls: ND1000/ND500

Genom att fotografera stadsliv med lång slutartid, kan du effektivt återge den suddiga rörelsen av människor som går fram och tillbaka på gatorna. Den livliga och kaotiska atmosfären i staden fångas effektivt i din bild. Med 30 sekunders slutartid - eller ännu längre - kan silhuetterna av förbigående nästan helt suddas ut, medan människor som står stilla återges med skärpa. På så vis kan du skapa en intressant kontrast.

Ett ND8 eller ND16-filter och en slutartid på 1/30 - 1/10 sek är ett bra val, för att få bilder som fångar människornas rörelse.

BILD

Foto: 顾益民様 | ND filter

Sjöar och insjöar: ND1000/ND500

Genom att fotografera sjöar med en lång slutartid, kan du effektivt skapa en vacker bild av vattenytor.

En vattenyta på en molnfri, solig dag kan bli väldigt ljus och då är kanske inte ens en ND1000-filter och en sekunds slutartid tillräckligt. Prova då att sälla in en exponeringstid på 60 sek, för att minimera till och med minsta lilla våg, och kombinera sen ett ND1000+ND16-filter.

Eftersom solljuset avtar och ljusstyrkan ändras, kan det vara svårt att gissa rätt exponering. Här gäller det att ha mer än ett filter tillhands, som ett ND64, ND8 eller ett variabelt ND, för att rädda situationen.

BILD

Foto: Chung Kwong Leung | ND filter, f/18, 20 sec, ISO100

Moln: ND1000/ND500

Med en lång slutartid kan du fånga och uttrycka den dynamiska rörelsen av moln som passerar förbi med vinden.

Eftersom både molnens hastighet och riktning ändras snabbt, kan du genom en slutartid på 60 sek fånga en spännande bild av moln som majestätiskt passerar förbi. Om ND1000 inte är tillräckligt, prova en kombination av ND8+ND16-filter.

BILD

Foto: 佐々木 和一朗 | ND filter

Spår av stadsljus: ND4/ND8

Ljuset som på kvällstid avges av bilar, båtar, flygplan, pariserhjul, o.s.v., kan avbildas i form av spår av ljus genom att förlänga slutartiden. Genom att lägga till rätt ND-filter kan du ytterligare förlänga slutartiden, vilket får spåren av ljus att framstå som längre, utan avbrott från hörn till hörn.

Här, tack vare en redan lång slutartid, kommer det mest passande ND-filtret vara ett med låg ND-faktor, som ND4 eller ND8.

BILD

Foto: Derek John Draper | ND filter, f/6.3, 108 sec, ISO100

Fyrverkerier: ND4/ND8

Fyrverkerier är ett mycket ljusstarkt fotograferingsobjekt och överexponering kommer att uppstå även vid låga ISO-inställningar. Utan ND-filter kommer det nödvändiga f-värdet vara för högt, vilket resulterar i dålig bildkvalitet på grund av ljusdiffraktion. Genom att använda ND-filter kan du fånga dessa färgrika och ljusstarka fyrverkerier i korrekt exponerade bilder.

Med kamerans standard ISO100 eller ISO200-inställningar, rekommenderar vi ND4 respektive ND8.

BILD

Foto:  藤正司 | ND8 filter, f/14, 13 sec, ISO100

Panorering: ND4/ND8/ND16

Panorering är en fotograferingsmetod som används för att fånga objekt i rörelse. Genom att röra kameran i samma hastighet som objektet du fotograferar, kommer bakgrunden att framstå som suddig i slutbilden. Det är en effektiv visuell teknik för att fånga och återge hög hastighet. Här är användningen av ND-filter fundamental, eftersom du kommer att behöva ställa in din slutartid på ett mycket lågt värde för att denna fotograferingsteknik ska bli effektiv. Den rätta slutartiden beror även på objektet, men generellt sett är en slutartid på 1/30 sek en bra hållpunkt.

BILD

Foto: Tarumi Kazuo | ND filter, f/10, 1/6 sec, ISO50

Blommor på vattenyta: ND1000/ND500

ND-filter med ett högt värde som ND1000 är särskilt lämpade för att fånga blomblad som flyter långsamt, eller linjerna och spiralerna som löven lämnar på vattenytan. I skuggiga scenarier är redan ett ND64 ett bra alternativ. Med en testbild kan du kolla hur långt bladet flyter och på hur många sekunder, för att kunna ställa in rätt slutartid. Dessutom, med rätt slutartid och ND-filter, kan du fånga och uttrycka rörelsen av löv och grenar som vajar i vinden.

BILD

Foto: 松田慎司 | ND1000+PL filter, f/8, 95.8 sec, ISO100