Frågor och svar om ND-filter

7.jpg

 

Vilket ND-filter bör jag välja?

Om du vill testa att fotografera med ett ND-filter och lång slutartid för första gången, är det bästa valet ett mycket allsidigt ND-filter, som ett ND8 eller ND16. Eftersom dessa värden inte är höga, är filtren lätta att använda och lämpliga för nybörjare.

Kan jag låta mitt skyddsfilter/UV-filter sitta kvar på objektivet, när jag använder ND-filter?

Nej. Innan du monterar ett ND-filter, försäkra dig om att du tagit bort skyddsfiltret från objektivet. Att lägga ihop två filter kan orsaka vinjettering (svarta hörn i slutbilden). Dessutom är det mer sannolikt att reflexer uppstår när två filter överlappar.

Exponeringsmätning är så svårt! Finns det ett enkelt sätt att beräkna detta?

Nya dedikerade appar för smarttelefoner kan vara till stor hjälp och kan räkna ut vad slutartiden kommer vara när du använder ND-filter.

Är stativ nödvändigt?

Förutom när man panorerar eller bara tar enkla bilder är ett stativ nödvändigt eftersom man fotograferar med lång slutartid. Var noga med att välja ett stativ som är stabilt och robust. En fjärrutlösare är också nödvändig för att undvika oönskade skakningar, och för att kontrollera timingen när du utlöser slutaren. Stativ är nödvändigt!

Vad är den rätta ordningen när man lägger ihop två ND-filter?

Som en allmän regel ska ND-filtret med det högre värdet vara på utsidan i riktning mot objektet som du fotograferar. Innan oönskade reflektioner uppstår mellan de två filtren kommer det främre ND-filtret att minska ljusmängden som förorsakar reflektionerna. Högre ND på utsidan, helt enkelt.

Hur ställer jag in en slutartid som är längre än 30 sek?

Kamerainställningar tillåter en slutartid på upp till max 30 sek. För längre slutartid, välj "bulb" (B)-inställningen. Med hjälp av en fjärrutlösare låter du slutaren vara öppen under hela exponeringstiden som du bestämt dig för. För mer exakta mätningar kommer en fjärrutlösare med inbyggd timer till särskild bra användning. En fjärrutlösare är nödvändig!

Är ND-filter nödvändiga när man videofilmar med DSLR-kameror?

När man videofilmar behöver man ställa in lämplig slutartid enligt bildfrekvensen (fps) gånger två, för att matcha 180-gradersregeln. Filmar du i 25 bilder per sekund bör du ställa slutaren på 1/50 sek. Om slutartiden är för kort, kommer videobilderna framstå som onaturliga och ryckiga, eftersom att det saknas rörelseoskärpa i bilden då kamerans slutare läser av för snabbt. Filmar du ute på en solig dag och vill behålla ditt skärpedjup blir ND-filter nödvändiga under videoinspelning.

Några tips för en fördjupad kunskap om fotografering med lång slutartid?

Varje gång en bild i fototidningar, på webbsidor eller i sociala medier fångar din uppmärksamhet för att de är vackra och häftiga, försök att vara uppmärksam på uppgifterna (slutartid, bländare, ISO-inställningar) som många gånger står listade under bilderna. Så småningom kommer du att behärska fotografering med lång slutartid och hitta din egen stil.