Bländare och slutartid

2.jpg

Det är viktigt att ha koll på bländare och slutartid när du jobbar med ND-filter. Det första man behöver veta är att din exponering (d.v.s. hur ljusstark en bild kommer att vara) avgörs genom att kombinera dessa två. Även ISO-värdet har också en påverkan på hur din exponering kommer att bli i slutändan.

Bländare

Bländaren kontrollerar och reglerar mängden ljus som släpps in i objektivet. Detta anges i f-värden (bländartal). Standardvärden är till exempel f/1.4, f/2 och f/2.8.

När du väljer ett högre bländarvärde stänger objektivets bländarlameller ihop sig till en mindre cirkel, och ju högre värde, desto mindre mängd ljus släpps in i objektivet - och vice versa. Till exempel, när man byter från f/1.4 till f/2, halveras mängden ljus som släpps igenom objektivet.

Bländaren påverkar även skärpedjupet (d.v.s. hur skarp eller suddig din bild kommer vara i bildens oskarpa delar). Med ett lågt bländartal (stor öppning), kan du få en mycket suddig bakgrund, och med ett högre värde får du ett längre skärpedjup och fler delar i din bild kommer att bli skarpa. På porträtt är det vanligt att vilja ha ett kort skärpedjup för suddig bakgrund, och på landskapsbilder vill man oftast ha ett långt skärpedjup för att visa alla detaljer i bilden.

Slutartid

Slutartiden är tiden som kameraslutaren är öppen.  När slutaren är öppen, träffar ljuset sensorn och bilden fångas. Ju längre slutartid, desto längre exponeras sensorn för ljus. Med en lång slutartid, kan du fånga och uttrycka objekt i rörelse i dina bilder. När du ställer in slutartiden på din kamera från 1/60 sek till 1/30 sek, fördubblas ljusmängden som träffar sensorn.