Canon Powershot SX60 HS
 
Utgången modell som inte säljs längre
 

 

Canon Powershot SX60 HS

Canon Powershot SX60 HS har en enorm zoomoptik på hela 65x, motsvarande otroliga 21-1365 mm! SX60 filmar i Full HD-kvalitet (1080, 60p), har 3 tums 922 k-pixel vinklingsbar LCD-skärm, samt en 922 k-pixel elektronisk sökare. Kameran har även inbyggd WiFi och NFC-anslutning, så att du som användare kan dela dina stillbilder och videoklipp på nätet snabbt och enkelt med hjälp av kompatibla och mobila smartenheter.

Programvaror laddas ner via Canon, men än så länge är dom inte tillgängliga via Canon.se,
så dom hänvisar till Canon i England, så klicka här

Egenskaper:

 • 16 Mpixel CMOS-sensor
 • Digic 6 bildprocessor
 • Intelligent IS optisk bildstabilisering
 • 65x optisk zoom (motsvarande 21-1365 mm)
 • 3 tums vinklingsbar LCD-skärm (922 k-pixel)
 • Elektronisk sökare (922 k-pixel)
 • WiFi och NFC
 • JPEG + RAW-format
 • Seriebildstagning upp till 6,4 b/s
 • Manuella kontroller
 • Blixtsko, kompatibel med Speedlite EX-serien
 • Ingång för extern mikrofon

Hastighet
Kameran startar snabbt, under en halv sekund. Mellan bilderna tar det ca 1 sek, och med blixt ca 3 sek beroende på hur mycket ljus den måste använda. Fokuserar strax under en halv sekund beroende på motiv och kontrast. Sekvenstagning klarar den som bäst med ca 6,4 b/sek (låst fokus och exponering) så länge minneskortet räcker. Med fungerande kontinuerlig AF och i Live view-läget klarar den ca 3,8-4,6 b/sek. Powershot SX60 HS är en jämförelsevis snabb långzoomare.

Skärm & Sökare
Skärmen är vinklingsbar i flera led och ger en mycket skarp och kontrastrik bild med bra betraktningsvinkel. Möjlighet till histogramvsining i realtid och elektroniskt vattenpass finns. Kort sagt en mycket bra skärm.

Sökaren är rätt liten och oansenlig, men kan vara bra att ha i nödfall vid tillfällen då det är svårt att se bilden på skärmen. Den visar exakt samma information som skärmen och har dioptrijustering.

Känsla
Kameran är byggd till större del av plast, men känns bättre byggd än vanligt och har ett riktigt skönt och ergonomiskt grepp. Bra känsla i även i samtliga knappar och rattar.

Funktioner
SX60 HS är en också kompetent långzoomare. Den har bland annat tre olika knappar som kan programmeras och där man kan välja mellan en rad olika funktioner. Den kan det mesta en avancerad kamera behöver kunna och här nedan har vi radat upp vi ett antal nämnvärda egenskaper och funktioner:

-Bländarförval (AV)
-Slutarförval (TV)
-Manuell exponering (M)
-Exponeringskompensation +/- 2 steg
-Exponeringslås-knapp (via programmerbara knappar)
-Blixtexp. kompensation
-Blixtsynk på första/andra ridån
-Auto-ISO med valbart högsta ISO
-RAW format
-Spotmätning
-Brusreducering
-Bildstabilisering
-Sekvenstagning med kontinuerlig AF
-Fokus Peaking (bra hjälp vid manuell fokusering)
-Korrigering av dynamiskt omfång (ljusa partier), endast för JPEG
-korrigering av lågdagrar (mörka partier), endast för JPEG
-Alternativexponering (bracketing)
-Inbyggt ND-filter
-HDR
-Uttag för fjärrkontroll RS-60E3

Wifi & GPS
Med Canons gratis-app Camera Window kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone eller surfplatta, alternativt till sociala nätverksajter via CANON IMAGE GATEWAY. Det går numera även att ta bilder och styra kameran via appen, vilket inte varit möjligt med Canons lite äldre kompaktkameror med Wifi-funktion. Vid testtillfället fungerade tyvärr inte appen än, men mest troligt kommer det att fungera på samma sätt som med G1 X, och resten av texten angående Wifi är därför kopierad från den kameran:

Det är ganska magert med funktioner för fjärrstyrningen. Det går att zooma och aktivera självutlösaren, och givetvis finns det avtryckarknapp för bildtagning. Men det går inte att ändra t ex exponering, ISO, vitbalans etc. Möjlighet till att gps-tagga sina bilder finns dock via applikationen.

Video
Powershot SX60 filmar som bäst i full HD 1920 x 1080 med 60 eller 30 bilder/sek, och som vanligt begränsat till 4GB eller maximalt 29,59 minuter i full HD, alternativt 1 timme med lägre upplösningarna 1280 x 720 eller VGA, samt iFrame format. Den ger även möjlighet till slow motion-funktion med 120 b/sek i VGA-upplösning. SX60 kan som de flesta kameror idag fokusera kontinuerligt och zooma optiskt i filmläget. Start och stopp sker med hjälp av den röda knappen på baksidan av kameran, och kameran jobbar relativt tyst och smidigt. Ljudet spelas in i stereo via inbyggd mikrofon, och det går att justera nivån manuellt. Den har även 3,5mm uttag för extern mikrofon. För filmuppspelning via exempelvis HD-TV så är kameran försedd med HDMI kontakt typ C-mini (HDMI-kabel medföljer ej). SX60 ger bra ljud och filmkvalité.

Bildkvalité
Jämfört med föregångaren SX50 så har Canon utökat zoomomfånget och tryckt in miljontals fler pixlar på sensorn, men det har trots detta inte blivit sämre. Brusnivåerna är överlag lite lägre på de flesta färger och detaljåtergivningen har ökat en aning. De flesta långzoomande kompakter med 16MP ger nämligen rätt medioker bildkvalité, men här skiljer sig SX60 och Canon har lyckats bättre, återigen. Optiken med hissnande 65x zoom är också imponerande bra jämfört med hur det brukar se ut.

DPP
Vill man ta vara på kamerans potential så ska man absolut ta bilderna i RAW format, det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Canon skickar med Digital Photo Professional (DPP) för RAW hantering till de flesta av sina kameror som kan ta bilder i rå-formatet. (Till vissa kameror medföljer ingen CD-skiva, utan man får ladda hem den gratis via Canons hemsida). Det är ett mycket kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas.

Tips för bättre bilder med din SX60 HS
Automatik i all ära, men det tar i princip aldrig vara på kamerans kapacitet till bästa möjliga bildkvalité. Det är oftast mycket bättre att använda slutarautomatik-läget (AV på exponeringsratten), och sträva efter största möjliga bländare (lägst tal). Detta för att hålla slutartiderna så korta som möjligt och därmed minska risken för skakningsoskärpa i bilderna. Stabiliseringen hjälper delvis till att undvika skakningsoskärpa, men det är bara till en viss gräns och brukar normalt röra sig om 3-4 steg längre slutartider än normalt.

Men vad är normalt då? Jo, det är att man utgår i från att aldrig (utan stabilisering) använda längre slutartider än vad brännvidden är. Vi tar som ett exempel denna kamera som har en motsvarande längsta brännvidd på 1360mm. Här bör man utan stabilisering ligga på slutartider runt 1/1500 sek eller helst kortare. Men med stabiliseringen aktiverad kan man istället klara av att handhålla kameran med slutartider upp till 1/125 sek, och särskilt om man använder sökaren istället för skärmen, vilket ger ett bättre stöd. När slutartiderna blir för långa för handhållen fotografering är det stativ som gäller, och i så fall bör du alltid stänga av stabiliseringen eftersom det kan annars ge motsatt verkan. Du kan givetvis öka ISO istället för att använda stativ, men det kommer också att ge sämre bildkvalité.

För skarpare bilder inomhus brukar jag alltid tipsa om att använda blixten istället för att öka ISO-talet, eftersom bildkvalitén som sagt var försämras i takt med högre ISO-tal. Men välj då istället S-läget på exponeringsratten och ställ in en slutartid runt 1/10- 1/30 sekund. Då får du oftast med lite av det befintliga ljuset, vilket ger trevligare ljus i bilden än bara ljuset från blixten. Blixten minskar också risken för skakningsoskärpa eftersom dess brinntid är betydligt kortare än den valda slutartiden. Att använda blixt fungerar ofta bra utomhus också, och speciellt när solen står högt i skyn och ljuset ger hårda skuggor. Blixten lättar nämligen upp skuggor inom sin räckvidd, men om slutartiderna blir för korta så orkar inte blixten ge tillräckligt mycket ljus. Var heller inte rädd för att använda exponeringskompensation och blixtkompensation, det är den funktion som jag använder mest av alla funktioner. Vill du ha ljusare bild så drar du den mot plus, och mörkare bild mot minus. Exponeringskompensation finns i de flesta kameror.
Kom ihåg: Håll koll på slutartiderna, aktivera stabiliseringen när du inte använder stativ, sträva efter så lågt ISO som möjligt, och till sist ställ in bästa möjliga JPEG kvalité i kamerans meny. Detta var en kortfattad lektion i hur du använder tekniken i denna kamera på ett bättre sätt än att bara använda dig av de helautomatiska funktionerna. Nu tillbaka till testresultatet:

Fördelar:
+ Zoomoptik motsvarande 21-1365 mm
+ Bildkvalitén är mycket bra med tanke på sensor och optik
+ Kompetent
+ RAW-format
+ Blixtsko för extern blixt
+ Bra och vinklingsbar skärm
+ Mycket effektiv bildstabilisering
+ Uttag för extern mikrofon
+ Uttag för fjärrkontroll
+ Slow motion-funktion
+ Wifi & NFC för snabb och enkel delning

Nackdelar:
- Bildkvalitén skulle varit ännu bättre med större sensor och färre antal pixlar
- EVF-sökaren hade kunnat vara bättre
- Skärmen saknar touch-funktion

Slutsats
Jag var lite orolig att Canon också gjort bort sig som så många andra tillverkare genom att låta ytterligare 4 miljoner pixlar trängas på den lilla 1/2,3 tum sensorn, och dessutom ökat zoomomfånget till hiskeliga 21-1365mm! Men det här ser riktigt lovande ut, och den har absolut inte blivit sämre än föregångaren SX50, tvärtom. Canon Powershot SX60 HS är i skrivande stund den bästa långzoomaren med längre brännvidder än 600mm. Den lilla sensorn har självklart sina begränsningar, och förmodligen inget för dig med höga proffskrav, men för den normala hobbyanvändaren räcker bildkvalitén långt, och zoomen ännu längre.

  Testad av Mats Ylinikka 2014-09-26.

  
Rekommenderade tillbehör
Liknande produkter

Bildkvalitet
Ta en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. Vitbalans auto, slutarautomatik och ISO 100 om inte annat anges. Brännvidderna är motsvarande för 35mm kamera-format.

Brännvidd 1365mm.

 

Brännvidd 21mm.

 

Brännvidd 64mm i macro-läge.

 

Brännvidd 22mm.

 

Brännvidd 1365mm på fri hand och 1/125 sek.

 

Brännvidd 63mm.

 

Brännvidd 110mm i macro-läge.

 

Brännvidd 21mm.

 

Brännvidd 1365mm på fri hand och 1/320 sek.

 

Brännvidd 690mm, ISO 400.

 

Brännvidd 21mm.

 

Brännvidd 280mm i macro-läge.

 

För att se detta motiv tagna med olika brännvidder, klicka på brännvidderna nedan: 
21mm | 58mm | 150mm | 460mm | 1365mm

 

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:

ISO: 100 | 200 | 400 | 800 | 1600 | 3200 

 

 

  

Axelväska - mindre

Action Väska Black No. 1
279 SEK
Finns i lager

Batteri - laddare litiumjonbatteri

Batteri - Litiumjon

Canon NB-10L
699 SEK
Finns i lager
Dörr motsvarande NB-10L
299 SEK
Finns i lager

Enbensstativ, monopoder

Extern hårddisk

Filteradapter

Fjärrkontroll / utlösare

Fotoskrivare - A4

Canon Pixma iP7250
690 SEK
Finns i lager

Hårda väskor

Minneskortsläsare

Lexar Kortläsare USB 3.0 25-i-1
349 SEK
Tillfälligt slut

Minnesmedia förvaring

Motljusskydd

Remmar

Rengöring

Camgloss Lenspen Mini Pro II
149 SEK
Finns i lager
Camgloss To Go-kit
149 SEK
Finns i lager
Genesis linsrengöringskit 5-1
99 SEK
Tillfälligt slut
Zeiss Linsrengöringskit
349 SEK
Finns i lager

Resestativ, ministativ och bordsstativ

Joby Gorillapod 500
379 SEK
Finns i lager
Velbon EX-Macro
255 SEK
Finns i lager

SDHC, Secure Digital High Capacity

Stativ med kulled eller specialhuvud

Stativ med panorama- eller videohuvud

USB-kablar

Övriga stativlösningar

Antal: 47 st
   
Bildsensor storlek Bakbelyst CMOS av 1/2,3-typ
Upplösning bildsensor 16 100 000
Upplösning bild (effektiv) 4608 x 3456
Kompressionsstandard JPEG, RAW, MP4 [Video: MPEG-4 AVC/H.264)
Objektiv Motsvarande 21–1365 mm på 35mm kamera
Ljusstyrka optik 3,4-6,5
Optisk zoom 65x
Digital zoom 4x
Filterdiameter Nej
Fokusering Autofokus, manuell
Närgräns 0cm (vid motsvarande 24 mm brännvidd)
Minnestyp SD, SDHC, SDXC
Minne som ingår Nej
Optisk sökare EVF (0,17-typ), bildförhållande 4:3, cirka 922 000 punkter, med dioptri-möjlighet
Bildskärm 3,0'' (922.000 pixel)
Ljusmätning Evaluerande (länkad till AF-ram för ansiktsigenkänning), Centrumvägt genomsnitt, Spot (central eller länkad till AF-ram för ansiktsigenkänning eller FlexiZone)
Vitbalans Auto (bland annat ansiktsigenkännande VB), Dagsljus, Skugga, Molnigt, Glödlampa, Lysrör, Lysrör H, Blixt, Egen 1, Egen 2
Ljuskänslighet 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, AUTO ISO: 100–3200
Slutartider 15–1/2000 sek (upp till 15 s beroende på programval)
Exponering Programautomatik, slutar- och bländarautomatik samt manuell
Exponeringskompensation 1/3–2 EV i 1/3 steg
Självutlösare 2 s, 10 s, custom
Blixt Inbyggd, möjlighet till extern
Blixtinställningar Auto, Manuell blixt På/Av, Långsam synkronisering
Räckvidd blixt 50 cm–5,5 m (vidvinkel) / 1,8 m–3,0 m (tele)
Sekvenstagning Upp till 6,4 bilder/sek tills minneskortet är fullt, med AF: cirka 3,8 bilder/sek, med Live View: cirka 4,6 bilder/sek
Film (Full HD) 1 920 x 1 080, 60 b/s, 30 b/s (HD) 1 280 x 720, 30 b/s (L) 640 x 480, 30 b/s Super Slow Motion-film (L) 640 x 480, 120 b/s, (M) 320 x 240, 240 b/s Miniatyreffekt (HD, L) 6 b/s, 3 b/s, 1,5 b/s Hybrid Auto (HD) 30 b/s iFrame-film (Full HD) 30 b/s
Ljudinspelning Ja, stereo
Anslutningar USB highspeed, HDMI-minikontakt, A/V-utgång (PAL/NTSC), Extern mikrofon (3,5 mm stereominikontakt) Fjärr
Batteri Laddbart litium-jonbatteri NB-10L
Mått 127,6 x 92,6 x 114,3 mm
Vikt Cirka 650 g (inklusive batteri och minneskort)
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara ImageBrowser EX, CameraWindow PhotoStitch, Map Utility, Digital Photo Professional för RAW-framkallning
Medföljande tillbehör Linsskydd (med rem), Kamerarem NS-DC11, Batteri NB-10L, Batteriladdare CB-2LCE, nätkabel Användarhandbokssats
Övrig kommentar Svenskasåld med svensk bruksanvisning, WiFi och NFC, ingång för extern mikrofon, sökare
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
Liknande produkter
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018