Nikon J5 svart kamerahus
 
Utgången modell som inte säljs längre
 

Nikon J5

Ny uppfräschad modell i Nikons J-serie, där både designen och funktionaliteten är omarbetad och upputsad. Kameran har fått ett mer traditionellt utseende, eller "retro-look" om man så vill, med rejälare grepp och gummerad greppyta. Förutom nya linjer så har man adderat ett extra kontrollvred för bättre åtkomlighet till grundläggande inställningar. Skärmen är fortfarande på 3 tum, men är nu även vinklingsbar upp/ner.

För vår testfilm, se längst ner.

Utmärkande egenskaper är bland annat:

 • Ny CMOS-bildsensor på 20,8 Mpixel i CX-format 13,2 x 8,8 mm
  (beskärningsfaktor 2,7x jämfört med fullformat)
 • Inget lågpassfilter framför bildsensorn
 • 3-tums pekskärm med 1,037 Mpixels upplösning, vinklingsbar -86 - +180° neråt/uppåt
 • Ny Expeed 5A-processor
 • Hybridautofokussystem där mer vikt lagts på fasdetekterande fokussensorer, nu 105 stycken
 • Seriebildtagning med upp till 20 bilder/s med kontinuerlig autofokus (JPEG), upp till 60 bilder/s utan kontinuerlig AF
 • Elektronisk slutare
 • Filmning i 4K: 3 840 × 2 160/15p, full HD: 1080/60p/30p + slowmotionlägen 1280x720/120, 800x296/400, 400x144/1 200
 • Fullständiga manuella inställningsmöjligheter (P,S,A,M)
 • Inbyggd WiFi ger dig möjlighet att föra över filer till din smartphone/surfplatta eller dela dem på sociala medier.

Byggkvalité
Kameran är tillverkad till stor del av metall och kamerahuset känns mycket robust. Godkänd känsla även i dess knappar och reglage. J5 är verkligen en behändig liten systemkamera, om man bortser från objektiven så är den faktiskt mindre än många kompaktkameror.

Hastighet
Själva kameran startar strax under 1 sek, men med vissa zoomobjektiv kan det ta upp till ca 3-4 sek i de fall där zoomen måste åka ut i rätt läge innan det går att ta en bild. Nikon J5 är annars en oerhört snabb kamera. Tid mellan avtryck och exponering är extremt kort, och seriebildtagning klarar den med en hastighet av 20 b/sek med fungerade autofokus (max 20 bilder per sekvens), och upp till 60 b/sek med låst fokus. Högsta upplösning och låst exponering gäller med samtliga val av hastighet för seriebildstagningen. 

Funktioner
Nikon J5 har de nödvändigaste funktionerna som krävs för kreativ bildtagning. Fn-knappen på framsidan av kameran är programmerbar och det finns 7 st olika val att välja bland. Via F-knappen kommer man också åt ett antal viktiga funktioner. Här nedan har vi radat upp några av kamerans kanske mest användbara funktioner:

 • Bländarförval (A)
 • Slutarförval (S)
 • Manuell exponering (M)
 • RAW format
 • Exponeringskompensation
 • Blixt exp.komp.
 • Bulb (dock max 2 minuter)
 • Manuell reglering av blixteffekten
 • Spotmätning
 • 3 st fasta Auto-ISO lägen
 • Brusreducering (på/av)
 • Digitalskärpa
 • Kontrast 
 • Ljushet
 • Färgmättnad 
 • Nyans
 • Aktiv D-lighting 
 • Auto-korrigering av distorsion
 • Intervalltagning
 • Panoramafotografering
 • HDR-bilder
 • Rutnät för skärmen
 • Ljudlös bildtagning
 • Pixelmappning

Wifi, NFC & fjärr
Inbyggd Wifi ger bland annat möjligheten att dela med dig av dina bilder, men det bästa är enligt mitt tycke att man kan använda sin smartphone eller surfplatta som fjärrkontroll. Installation efter att ha laddat hem Nikons Wireless mobile utility är oerhört enkel och bekymmersfri, till skillnad från vissa andra tillverkare. Räckvidden är närmare 25 meter inomhus, vilket är bra. Påverkbara funktioner i Nikons app är dock mycket begränsat, det finns inte så mycket mer än en avtryckare och fungerar endast för stillbildstagning.

Blixten
En lite rolig och ganska ovanlig detalj är att den lilla inbyggda blixten går att vinkla uppåt, och att den faktiskt slår i det läget. Nu vet jag inte om Nikon hade tänkt sig att blixten ska fungera på det sättet, men det gör den. Genom att rikta blixten uppåt kan man få betydligt naturligare blixtbilder ifall ljuset studsar i taket istället för "pang på" rakt fram. Nu är den inte så enormt stark, men i ett normalstort rum med vitt tak fungerar det bra, och personen som blir fotograferad blir heller inte lika störd och bländad av det indirekta blixtljuset.

Blixtrande tips
Börja med att ställa in kameran i M-läge med en slutartid runt 1/15 till 1/25 sekund och använd helst objektivets största möjliga bländaröppning (lägst tal). ISO 200 fungerar oftast bra, men det kan i vissa fall vara nödvändigt att gå upp till ISO 400 eller 800 ifall blixtljuset inte räcker till. Den relativt långa slutartiden gör att du får med mer av det befintliga ljuset, och vinklar du dessutom blixten mot ett vitt tak så får du ett mycket behagligare blixtljus i bilden. Tänk på att slutartiden påverkar inte blixtens ljus, utan endast det befintliga ljuset. 

Video
Videofunktionen har fått sig en ansiktslyftning och J5 erbjuder nu möjlighet till 4K-film (3840x2160), dock begränsat till 15 bilder/s, vilket kan ge en ryckig effekt i fall motivet och kameran inte står helt stilla. I full HD 1920x1080 och 30 eller 60 b/sek blir det betydligt lugnare och bättre flyt i bilden. Filmkvalitén ser generellt mycket bra ut. Det går att filma antingen med full automatik, eller med manuell styrning av bländare, slutare. För dig som vill kunna filma i Ultrarapid så har J5 slow motion-funktion med 120 b/sek i HD 1280x720, samt 400 b/s i 800x296 eller 1200 b/s i 400 x 144. Kameran saknar ingång för extern mikrofon, men det finns manuell nivåreglering av ljudet i menyn för den inbyggda stereomicken.

Skärm
Den 3 tum vikbara skärmen ger en skarp och tydlig bild, fungerar bra i solljus också. Finns möjlighet till visning av rutnät och histogram. För dig som gillar ta självporträtt så är skärmen vikbar 180 grader uppåt/framåt. Den är också försedd med pekfunktion, vilket är mycket användbart när man vill flytta fokuspunkten snabbt. Det är bara att trycka på skärmen i det område man vill lägga fokus, så fokuserar kameran och bilden tas automatisk. Finns ett läge där den bara fokuserar också. Och vill man inte använda sig av touch-funktionen så är det inga svårigheter att stänga av den.

Bildkvalité
Nikon har ökat pixelantalet mot föregående modell och även plockat bort det optiska lågpassfiltret framför sensorn. Vilket i praktiken innebär mer distinkt skärpa och högre detaljupplösning i bilderna än tidigare. Sensorn i J5:an är dock mindre än systemkamerornas APS-C och 4/3 sensorer, men större än de flesta kompaktkamerors sensorer. Detta speglar också lite av den bildkvalité man får ut från Nikon 1 kamerorna, det landar någonstans mittemellan. Generellt bättre detaljåtergivning och mindre brus på höga ISO än vad de flesta kompakter lyckas med, men det når självklart inte upp till samma nivå som systemkameror med större sensorer. På grund av den lilla sensorn bör man helst undvika att använda mindre bländaröppningar än f/8. Anledningen är att diffraktion framträder tidigare ju mindre sensorn är, och f/8 motsvarar ur den synpunkten minst två steg mindre bländare jämfört med en kamera med fullformatssensor och motsvarande brännvidd. Diffraktion är en egenskap som uppstår i optiken, men påverkas även av storleken på sensorn och dess pixeltäthet. Sensorstorleken ger också en synbar effekt på skärpedjupet, ju mindre sensor desto större skärpedjup på samma avstånd, bländaröppning och motsvarande brännvidd.

Objektiva objektivtips
Om man vill ta vara på kamerans bästa möjliga bildkvalité bör man också välja något av Nikon 1-systemets bästa objektiv, som t ex 1 Nikkor 32/1,2, 1 Nikon 1 Nikkor 18,5/1,8 eller 1 Nikkor VR 70-300/4,5-5,6. Den lilla fasta 10/2,8 är helt okej, men ger faktiskt inte särskilt bättre skärpa än zoomarna som börjar på samma brännvidd. Fördelen med 10mm f/2,8 gluggen är däremot att den är oerhört smidig och matchar kamerans storlek bättre än de flesta zoomar, samt har bättre ljusstyrka. Bland normalzoomarna ger 11-27,5:an bästa resultatet.

Samtliga Nikon 1 objektiv skall multipliceras med 2,7 för att motsvara bildvinkeln/brännvidden på en 35mm kamera, d.v.s. 10-30 zoomen som bl.a. ingår i kit med Nikon 1-modellerna, motsvarar en standard 27-80mm normalzoom. I skrivande stund finns det 11 st olika objektiv att välja bland, och med bajonett-adaptern FT1 (extra tillbehör) kan man dessutom använda alla Nikons objektiv, (autofokus fungerar bara med AF-S och AF-I objektiv). Objektivets ljusstyrka bibehålls med adaptern. Glöm heller inte räkna med 2,7x brännviddsförlängningen. En vanligt förekommande telezoom som t ex 70-300mm motsvarar ca 190-810mm, perfekt för dig som vill komma nära dina motiv.

Bilden nedan är tagen med Nikon J5 samt Nikkor VR 70-300/4,5-5,6 med Nikon 1-fattning, och jag blev faktiskt mycket förvånad över hur bra autofokus lyckades följa motivet. Nikon J5 fokuserar oerhört snabbt och med serietagning och motivföljande fokus är det inga större problem att fånga flygande fåglar eller andra motiv som rör sig snabbt. Övriga bilder i samma sekvens som råkade bli oskarpa eller utan fågel i bild berodde mer på fotografen än kameran.


F
ler bilder finns under fliken Testbilder

Plus
+ Imponerande snabb och träffsäker autofokus
+ Seriebildtagning 20 b/s med kontinuerlig AF
+ Bra bildkvalité och lågt brus i förhållande till den lilla sensorn
+ RAW-format
+ 1/16 000 sek som kortast slutartid
+ Bra och vikbar skärm med touch-funktion
+ Tillräckligt kompetent för de flesta användare
+ Känns mycket gediget byggd och i oerhört smidigt format
+ Dubbla inställningsrattar
+ Programmerbar Fn-knapp
+ Helt ljudlös bildtagning möjlig tack vare elektronisk slutare 
+ Inbyggda blixten slår även om man vinklar den uppåt
+ Bra filmkvalité i full HD 30/60 b sek
+ Slow motion-funktion med 120 b/sek i HD

Minus
- Saknar möjlighet till sökare
- Saknar mekanisk slutare vilket innebär 1/60 sek som kortast möjliga blixtsynk
- Endast 15 b/sek i 4K
- Går ej att ladda med portabla reseladdare trots USB-laddning
- Applikationen för trådlös styrning är väldigt funktionsfattig

Slutsats
Nikon J5 är perfekt för dig som är ute efter en extremt liten och oerhört snabb systemkamera. Bildkvalitén har blivit bättre mot tidigare Nikon 1-modeller och räcker mer än väl till för de flesta som fotograferar för eget husbehov. Sen kan det också vara ett stort plus i kanten om du har Nikon F-objektiv sedan tidigare och vill använda dem tillsammans med FT1-adaptern, suveränt för dig som gillar långa teleobjektiv i och med 2,7x crop-faktorn. Det sammanlagda betyget för Nikon J5 landar på Bra köp.

  Testad av Mats Ylinikka 2015-05-13.

 

  
Rekommenderade tillbehör
  

Ta en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. Då inte annat anges är bilderna tagna med stativ och kameran inställd på bästa JPEG. Slutarautomatik, vitbalans auto och ISO 160 om inte annat anges. 

Nikon 1-objektiv: Nikkor 32/1,2, Nikkor VR 10-100/4,5-5,6 PD-Zoom, Nikkor VR 70-300/4,5-5,6, Nikkor 18,5/1,8 och Nikkor 10/2,8.

 

 

ISO 400.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning.

Med brusreducering. 
ISO: 160  | 400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 

Utan brusreducering. 
ISO: 160 | 400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400

 

  

Axelväska - mindre

Action Väska Black No. 0.7
199 SEK
Finns i lager
LowePro Adventura SH 100 II
249 SEK
Finns i lager
LowePro M-Trekker HP 120 grå
339 SEK
Finns i lager

Axelväska - större

LowePro ProTactic SH 120 AW
690 SEK
Finns i lager

Batteri - Litiumjon

Nikon EN-EL24
595 SEK
Beställningsvara

Bärsystem

Peak Design Capture POV kit
579 SEK
Tillfälligt slut

Enbensstativ, monopoder

Extern hårddisk

Hårda väskor

PELI 1200
599 SEK
Tillfälligt slut

Micro-SD/SDHC

Micro-SDXC

Minneskortsläsare

Lexar Kortläsare USB 3.0 25-i-1
349 SEK
Tillfälligt slut

Remmar

Rengöring

Camgloss Lenspen Mini Pro II
149 SEK
Finns i lager
Camgloss To Go-kit
149 SEK
Finns i lager
Genesis linsrengöringskit 5-1
99 SEK
Tillfälligt slut
Zeiss Linsrengöringskit
349 SEK
Finns i lager

Resestativ, ministativ och bordsstativ

Velbon EX-Macro
255 SEK
Finns i lager

Ryggsäck

Stativ med kulled eller specialhuvud

Stativ med panorama- eller videohuvud

Övriga stativlösningar

Övriga väskor

LowePro GearUp, kameraväska
349 SEK
Finns i lager
Antal: 40 st
Detta är ett urval av objektiv för att underlätta ditt val.
Det finns även andra objektiv som passar denna kamera, klicka här för komplett sortiment.

Superzoom

Tele

Nikon 1 Nikkor 32/1,2 svart
7 390 SEK
Finns i lager
Antal: 2 st
   
Bildsensor storlek Nikon CX-format, 13,2 x 8,8 mm (CMOS)
Upplösning bildsensor 20 800 000
Upplösning bild (effektiv) 5568 × 3712
Kompressionsstandard JPEG, RAW (NEF), H.264/MPEG4 (MOV)
Objektiv Nikon 1-objektiv (CX-format)
Filterdiameter Beror på val av objektiv
Fokusering Hybrid AF med 105 st fasdetekterande och 171 kontrastdetekterande fält
Minnestyp microSD, microSDHC, microSDXC
Minne som ingår -
Optisk sökare Nej
Bildskärm 3,0-tums vinklingsbar touch-LCD med 1,037 Mpixels upplösning och ställbar ljusstyrka
Ljusmätning Bildsensorbaserad evaluerande flerfältsmätning, centrumvägd och spotmätning
Vitbalans Auto + 6 lägen + manuell
Ljuskänslighet ISO 200-12800 (ISO 160-12800 i utökat läge, 160-6400 i autoläge)
Slutartider 1/16000-30s + bulb (max 2 min slutartid i bulb-läge) (elektronisk slutare)
Exponering Programautomatik, slutarförval, bländarförval, manuell och motivprogram
Exponeringskompensation +/- 3 steg i 1/3-steg
Självutlösare 2 s, 10 s
Blixt Inbyggd
Blixtinställningar Upplättningsblixt, upplättningsblixt + långsam synk, röda ögon-reducering, röda ögon-reducering + långsam synk, synk på bakre ridå, bakre ridå + långsam synk
Räckvidd blixt Inbyggd blixt ledtal 5
Sekvenstagning Upp till 20 bilder/s med kontinuerlig AF, upp till 60 bilder/s utan kontinuerlig AF
Film 4K: 3 840 × 2 160/15p, Full HD: 1920x1080/60p/30p, Slowmotion: 1280x720/120, 800x296/400, 400x144/1 200
Ljudinspelning Inbyggd stereomikrofon, inställbar nivå
Anslutningar USB (2.0 High Speed), HDMI Micro-D, DC-in (kräver EH-5b+ EP-5F, ingår ej)
Batteri Uppladdningsbart litiumjonbatteri EN-EL24
Mått 98,3 × 59,7 × 31,5 mm
Vikt 231 g
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara Nikon View NX2
Medföljande tillbehör Kamerahuslock BF-N1000, uppladdningsbart litiumjonbatteri EN-EL24, batteriladdare MH-31, rem AN-N1000, USB-kabel UC-E20
Övrig kommentar Uppgift saknas
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
  
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018