Nikon D5300 hus svart + AF-S DX 18-140/3,5-5,6 G ED VR
 
 

Nikon D5300

Nikon D5300, en avancerad systemkamera som inspirerar till kreativt fotograferande och filmande med stor flexibilitet. Kameran inbjuder till att fånga och dela vardagsmagin i en otrolig detaljrikedom. CMOS-bildsensorn i DX-format med 24,2 megapixlar är särskilt utformad utan optiskt lågpassfilter (OLPF), så att även de finaste detaljerna fångas med hög återgivning. Bilderna kan delas omedelbart med hjälp av den inbyggda Wi-Fi-funktionen som ansluter kameran till en smartphone eller surfplatta, medan GPS-funktionen geotaggar resebilder direkt i kameran. 

 

Egenskaper i korthet:

- Högupplöst CMOS-sensor, 24Mpixel i APS-C-format
- Utökat ISO-omfång. ISO 100-12800 (ISO 25600 i utökat läge)
- Filmning i Full HD med möjlighet till manuella inställningar och stereoljud och enklare inbyggda redigeringsfunktioner.
- 39-punkters autofokus system varav 9 är korslagda
- Ljusmätare med 2016 punkter
- Seriebildtagning med upp till 5 bilder/s
- Inbyggda bildredigeringsfunktioner
- Aktiv D-lighting, hjälper dig att få jämnare exponering och naturligare kontrast i bilderna vid krävande ljusförhållanden
- Wifi och GPS-taggning 

 

 

Skillnader mellan D5300 och föregångaren D5200?
- D5300 saknar optiskt lågpassfilter (precis som Nikon D7100)
- Bättre detaljåtergivning och mindre brus i D5300
- Inbyggd Wifi i D5300
- D5300 har ljuskänsligare autofokus (-1EV mot 1EV)
- Högsta ISO 12800 på D5300, mot ISO 6400 på D5200 (gäller ej utökade lägen)
- 3,2 tum skärm på D5300, mot 3 tum D5200
- D5300:s skärm har lite högre upplösning
- Sökaren i D5300 har lite större förstoring
- Bättre videokvalité i full HD med 50p i D5300, istället för 50i i D5200
- Förbättrad batterikapacitet på D5300
- D5300 några millimeter mindre
- D5300 25gram lättare 

 

Inget lågpassfilter?
I samma anda som för Nikon D7100, Sony A7R och Pentax K-3, har man på D5300 tagit bort lågpassfiltret framför bildsensorn. Detta förtjänar en närmare förklaring. Det har varit brukligt i digitala kameror att ha ett optiskt lågpassfilter framför bildsensorn. Detta filters uppgift är egentligen att dra ner skärpa/mikrokontrast i bilden något. Detta har man gjort för att minska graden av moiré-effekter i den färdiga bilden. Moiré uppstår när du fotograferar ett så fint mönster (t ex en tät textil) att linjetätheten i det avbildade mönstret närmar sig pixeltätheten i kamerans bildsensor. Ju lägre pixeltäthet (dvs normalt lägre upplösning) i kamerans sensor, desto mer moiré-problem även vid fotografering av glesare mönster.

Men, hur kan man nu helt plötsligt ta bort detta filter som varit nödvändigt tidigare? Ja, till stor del beror det på att pixeltätheten i sensorn på dessa kameror är så hög att det krävs oerhört täta mönster i bilden för att generera moiré. Det är helt enkelt väldigt sällan risk för moiré med denna sensor. Möjligen kontrollerar man även detta till dels på digital väg i kamerans bildbehandlingsmotor (?). Vinsten med att ta bort lågpassfiltret är alltså att man försöker bibehålla en högre bildupplösning utan att förlora skärpa i den färdiga bilden.

Autofokus
D5300 har (liksom D40, D60, D3000, D3100, D3200, D5000, D5100 & D5300) ingen inbyggd autofokusmotor, så AF får man bara med objektiv med AF-S- eller AF-I-motor då fokusmotor sitter inbyggt i dessa (Obs, nära nog samtliga DX-objektiv har AF-S-motor och är anpassade för dessa kameror). Andra autofokusobjektiv avsedda för Nikon fungerar, men bara med manuell fokus. Anledningen till att AF-motorn är borttagen är pga vikt, storlek och kostnad. Dock finns inbyggd fokushjälp om man vill använda objektiv som saknar inbyggd AF-motor. Använder man Sigma-objektiv fungerar AF enbart med objektiv som har HSM-motor. Tamron och Tokina har begränsat antal objektiv med inbyggd AF-motor.

Byggkvalité
Kameran känns relativt robust för att vara en kamera i nybörjarklassen. Stadigt och skönt grepp trots sin ringa storlek, lämpligt motstånd i knappar och rattar.

Hastighet
Den är i stort sett klar för bildtagning direkt efter påslag. Sekvenstagning klarar D5300 med 5 b/sek, och upp till ca 10 JPEG bilder i bästa kvalité innan den förlorar hastighet. D5300 är en snabb kamera för sin klass.

 

 

Funktioner
Det finns gott om inställningar och funktioner som bör tillfredsställa de flesta användare. Några specialfunktioner som finns är bl.a. multi-exponering, HDR-funktion, intervall-fotografering, gaffling m.m. Någon nedbländningsfunktion finns dock inte. Den har också precis som sina föregångare en smart och pedagogisk inbyggd hjälpfunktion / bruksanvisning. Tryck på frågetecknet om det är något i menyn du inte förstår.

Det finns ett antal redigeringsfunktioner av JPEG bilder direkt i kameran, som t ex:

- Aktiv D-lightning (lättar upp mörka partier i bilderna)
- Röda ögon-reducering
- Beskärning
- Monokrom (svartvitt) och andra färgeffekter
- Filtereffekter som t ex varmton, stjärnfilter m.m.
- Färgbalans
- Hantera RAW-bilder och skapa JPEG av dem
- Justera distorsion
- Fisheye-effekt
- Miniatyr-effekt
- Hantera filmklippen (beskära etc)

 

Wi-Fi
D5300 är den första digitala systemkameran från Nikon med inbyggd Wi-Fi, vilket garanterat kommer att bli en standard i alla kameror inom närmaste tiden. Det är en mycket angenäm funktion för dig som vill skicka bilder till smartphone eller surfplatta. Men kanske bäst av allt är att man kan fjärrstyra kameran via Wifi också, perfekt för dig som till exempel tar bilder med kameran monterad på en fotomast, eller kanske vill fotografera djur och människor utan att störa ditt objekt. Man laddar helt enkelt bara hem och installerar Nikons gratis-App Wireless Mobile Utility (WMU) till sin smartphone eller surfplatta, aktiverar därefter Wifi i båda enheterna, och sedan är det bara att börja ta bilder alternativt titta på tagna bilder. De överförda bilderna blir 1620x1020 eller VGA 640x480. En extra eloge till Nikon för att de inte krånglat till wifi-funktionen i onödan, det tog inte ens en halv minut innan allt fungerade med en Samsung S3 Android-smartphone. Remote-funktionen är dock i enklaste laget, det går inte att ändra några inställningar i kameran via appen. Men däremot kan man förflytta fokuspunkten via smart-enhetens skärm, och det är mycket användbart och bra.

Inbyggd GPS
När du vill dela dina bilder kan du låta dem integreras med D5300:s inbyggda GPS och via kamerans Wi-Fi-funktion. Det är enkelt att geotagga bilder utan externa adaptrar. GPS-funktionen gör resebilderna redo att delas genom att lägga till platsinformation som latitud, longitud och altitud i bildens EXIF-data. Resebilderna får en extra detaljnivå, och eftersom GPS-loggningsfunktionen fungerar även när kameran är avstängd, kan du hålla koll på din resväg till och med när du inte tar bilder. Nikons programvara ViewNX 2 skapar vackra resekartor som kan visas upp på NIKON IMAGE SPACE, eller andra sociala nätverk och webbplatser för fotodelning med stöd för GPS, som t ex Flickr.

 

 

Skärm & Sökare
Vridbar skärm blir allt vanligare bland systemkameror. Att den är vridbar har sina fördelar, speciellt i kombination med Live View och film. Vilket gör att man kan fotografera och filma i alla möjliga och omöjliga vinklar. Dessutom om man viker skärmen inåt mot kamerakroppen så är den skyddad vid t ex transport eller vid fotograferande i sämre förhållanden. Har man en gång vant sig vid vikbar skärm så kan det kännas trist att vara utan. Skärmen har bred betraktningsvinkel, är på 3,2 tum och har 1.037.000p, en mycket bra skärm med andra ord. Den optiska sökaren visar 95% av bilden med 0,82x förstoring, och i menyn kan man välja visning av rutnät.

Video
D5300 kan spela in videofilm i 1080x1920 HD-upplösning (50p, 24p, 25p), samt fler alternativ med lägre upplösningar. 50p-läget ger betydligt bättre filmkvalité än 50i som bara fanns i D5200. Ljudet spelas in i stereo med den inbyggda mikrofonen, och den har förutom automatik även val av manuell känslighet mellan 1-20 för ljudet. Ingång för extern stereomikrofon finns också, men inget hörlurs-uttag. D5300 har också möjlighet till manuella kontroller under pågående filmning, som t ex justera bländare och exp.kompensation. Stabilisering får man bara om objektivet har det, och man får räkna med att det hörs ett surrande ljud på filmen så länge man inte använder en extern mikrofon. Även ljudet från AF kommer med, och speciellt tydligt blir det om objektivet inte har tyst autofokusmotor. AF fungerar endast med kontrastavkännande autofokus och fokuserar gör man antingen med avtryckaren, eller knappar in kontinuerlig fokus (Aktiv Servo AF) i menyn, vilket fungerar smidigast för hobby-filmning. Kontinuerlig AF i film och liveview läget fungerar bra, och klart bättre jämfört med många tidigare modeller, vilket gör filmfunktionen mer användbar för gemene man. 

Bildkvalité
D5300 är kapabel till mycket väldetaljerade och skarpa bilder, till viss del på grund av det borttagna lågpassfiltret. Men tänk även på att objektivets skärpa och kontrast också har stor betydelse i det fallet. Kit-objektiven som säljs i paket med kamerorna tar sällan vara på kamerans fulla potential, dock räcker de oftast väl till för normalt husbehov. Fasta objektiv är i regel både skarpare och ljusstarkare än zoomar. Nikons kameror är dock i allmänhet inställda på relativt låg digital skärpa från fabrik, så för dig som fotar mestadels i JPEG och inte har tid eller lust att lägga ner en massa tid på att efterbehandla dina bilder, rekommenderar vi att ställa upp skärpan ett steg. Detta kommer man åt via meny-valet *Ställ in Picture Controll*.

Brusnivåerna har Nikon lyckats minska mot (inte bara föregångaren D5200), utan även den dyrare och mer avancerade D7100, och det är ju fantastiskt bra. 

Slutsats
Största skillnaderna mot dess föregångare är framförallt bättre detaljåtergivning och bildkvalité på samtliga ISO-tal, bättre videokvalité samt inbyggd wifi-funktion. Nikon D5300 är en mycket bra och kompetent instegskamera som räcker långt för både stillbild och video, och vi tycker den förtjänar Toppklass bland instegsmodellerna!

 

  Testad av Mats Ylinikka 2013-11-21.

 

 

  
Rekommenderade tillbehör
  

Bildkvalitet
Ta en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. Bilderna är tagna i bästa JPEG. Vitbalans auto, slutarautomatik och ISO 100 om inte annat anges.

Objektiv: Nikon AF-S DX 35/1,8 G

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning.

Brusreducering avaktiverad: ISO 100 | 200 | 400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 | 12800 | 25600

Med brusreducering i normalläge: ISO 400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 | 12800 | 25600

 

 

 

 

  

Axelväska - mindre

LowePro Adventura SH 120 II
349 SEK
Finns i lager

Axelväska - större

Action Väska Black No. 4.5
399 SEK
Finns i lager
LowePro Format 160
379 SEK
Tillfälligt slut

Batteri - Litiumjon

Nikon EN-EL14a
599 SEK
Finns i lager

Batterigrepp

Bärsystem

Enbensstativ, monopoder

Extern hårddisk

Canon CS100 Connect Station 1 TB
1 990 SEK
Finns i lager

Filter - övriga inkl tillbehör

Fjärrkontroll / utlösare

Fotoskrivare - A4

Canon Pixma iP7250
690 SEK
Finns i lager

Gråfilter

Dörr Gråfilter NDx1000 67mm
399 SEK
Finns i lager

Kamerablixt

Nikon Speedlight SB-300
1 349 SEK
Finns i lager
Nikon Speedlight SB-500
2 290 SEK
Finns i lager
Nikon Speedlight SB-5000
5 790 SEK
Finns i lager
Nikon Speedlight SB-700
2 690 SEK
Finns i lager
Sigma EF-610 DG Super (Nikon)
2 090 SEK
Finns i lager

Macroblixt

Mikrofoner

Mikrofonpaket (trådlöst)

Nikon ME-W1, trådlös mikrofon
2 295 SEK
Finns i lager

Minneskortsläsare

Lexar Kortläsare USB 3.0 25-i-1
349 SEK
Tillfälligt slut

Minnesmedia förvaring

Objektivlock

Polarisation

Portabel strömförsörjning

Remmar

Joby 3-vägs kamerarem
369 SEK
Finns i lager

Rengöring

Camgloss Lenspen Mini Pro II
149 SEK
Finns i lager
Camgloss To Go-kit
149 SEK
Finns i lager
Genesis linsrengöringskit 5-1
99 SEK
Tillfälligt slut
Zeiss Linsrengöringskit
349 SEK
Finns i lager

Resestativ, ministativ och bordsstativ

Joby Gorillapod 3K Kit
890 SEK
Finns i lager
Joby Gorillapod Rig
2 090 SEK
Finns i lager
Sirui Bordsstativ 3T-35
749 SEK
Finns i lager

Ringblixtar

Ryggsäck

LowePro Fastpack 150 AW II
1 090 SEK
Finns i lager
LowePro Flipside 200 AW II svart
1 090 SEK
Finns i lager

SDHC, Secure Digital High Capacity

SDXC, Secure Digital eXtended Capacity

Stativ med kulled eller specialhuvud

TTL-blixtkablar, TTL-adaptrar

Nikon SC-28 TTL-blixtkabel
790 SEK
Beställningsvara

UV-filter

Kenko UV 67mm RealPro
549 SEK
Finns i lager
Nisi UV Pro Nano HUC 67mm
799 SEK
Finns i lager

Övriga stativlösningar

Övriga väskor

Antal: 101 st
   
Bildsensor storlek 23,4 x 15,6 mm
Upplösning bildsensor 24 100 000
Upplösning bild (effektiv) 6000 × 4000
Kompressionsstandard RAW, JPEG
Objektiv Nikon F-bajonett. Autofokus enbart med AF-S och AF-I-objektiv (och kompatibla objektiv med inbyggd fokuseringsmotor)
Filterdiameter Beror på val av optik
Fokusering Automatisk, manuell
Minnestyp SD/SDHC/SDXC
Minne som ingår ingår ej
Optisk sökare Ja
Bildskärm 3.00 1,037,000
Ljusmätning Flerzon + centrumvägd + spotmätning
Vitbalans 12
Ljuskänslighet 100–12 800
Slutartider 30-1/4000s
Exponering Programautomatik + bländarautomatik + tidsautomatik + manuell
Exponeringskompensation +/- 5 steg
Självutlösare 2 sek., 5 sek., 10 sek., 20 sek
Blixt Inbyggd
Blixtinställningar Normal synk, synk på bakre slutarridån, synk på långa slutartider, ''röda ögon''-reduktion (med kompatibla blixtar)
Räckvidd blixt 12 m
Sekvenstagning 5 bilder /sek
Film MPEG-4H.264
Ljudinspelning ja
Anslutningar USB HDMI mini C
Batteri Lithium-Ion EN-EL14a, EN-EL14
Mått 125 × 98 × 76 mm
Vikt 480 g utan batteri
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara ViewNX 2
Medföljande tillbehör Lock till tillbehörssko BS-1, ögonmussla DK-25, kamerahuslock BF-1B, uppladdningsbart litiumjonbatteri EN-EL14a (med polskydd), batteriladdare MH-24, kamerarem AN-DC3, USB-kabel UC-E17, audio-/videokabel EG-CP16, sökarlock DK-5 ViewNX 2 handbok på cd
Övrig kommentar Uppgift saknas
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
  
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018