Nikon D5 kamerahus

Nikon D5 kamerahus

67 990 SEK
exkl. 54 392 SEK Finns i lager


Bästa köpet
  Värdepaket:
Nikon D5 kamerahus + dubbla minneskort + extra batteri
(visa detaljer om värdepaketet)

70 999 SEK
exkl. 56 799 SEK klicka för info

 
2018-04-03: Ny firmware (version 1.21) som ytterligare förbättrar autofokusen, genom större träffsäkerhet för fokusfälten i utkanten av bildytan. Ladda ner den här -->
Bästa proffskamera för action, enligt TIPA 2016
Toppklass, enligt Kamera & Bild 2016

Avbildade objektiv ingår ej vid köp av endast kamerahus

Nikon D5 - toppmodell i FX-format!

D5 har ett avancerat AF-system med 153 st punkter som hjälper dig att fokusera rätt, vare sig du plåtar rally, skidåkning etc. Nikon har utökat gränserna för ljuskänslighet - och vi gör det möjligt att dokumentera motiv som inte ens ögat kan uppfatta. Videoinspelning med stöd för 4K UHD-upplösning (ultrahög definition) direkt i kameran är också möjligt.

Ny ljusmätning- och bildsensor
Helt ny CMOS-bildsensor i FX-format med 20,8 Megapixel och en RGB-ljusmätningssensor med 180 000 pixlar ger väldigt exakt identifiering av motiven, och nya bildhanteringssystemet EXPEED 5 ser till att bildkvaliteten är bättre än förr över hela standardintervallet för alla ISO.

Hastighet och buffert
Fotografera med upp till 12 bilder/s med exponeringsautomatik och motivföljande AF, eller upp till 14 bilder/s med uppfälld spegel. Bufferten klarar upp till 200 st NEF-bilder (RAW) eller stora JPEG-bilder under en serietagning.  

Lars Pettersson, produktspecialist på Nikon säger ”Jag är säker på att det aldrig funnits en fotografisk produkt som är så säker på att fånga bilder i de mest komplexa och skiftande miljöer som Nikon D5. Från den mest krävande produktbilden till det ”omöjliga” uppdraget i nästan totalt mörker, kommer D5 hjälpa fotografen att säkra bilden med hjälp av bla. överlägsen dynamik och färgåtergivning, hög upplösning, lågt brus och hyperkänslig AF.

Supersnabb och träffsäker AF 
Vi kan inget annat än att hålla med Lasse på Nikon, D5:an är hittills den snabbaste och mest träffsäkra DSLR-kameran vi testat någonsin! Tack vare 153 st fokuspunkter, varav 99 st korslagda, och en AF-känslighet ner till -4 EV (ISO 100, 20 ºC), samt kamerans välprogrammerade algoritmer är fokuseringen sanslöst snabb och träffsäker. Av kamerans totalt 153 punkter är det 15 st i mitten som fungerar ner till bländare f/8, vilket innebär att AF fungerar med en 1,4x konverter på ett objektiv med största öppning f/5,6, eller 2x konverter på f/4-objektiv. Men det är bara 55 st AF-punkter som man kan styra över själv, resterande jobbar i bakgrunden och går inte att välja manuellt.

Vi testade AF-hastigheten som vi alltid brukar, nämligen att plåta bilar körandes ca 40-60 km/h i riktning både mot och från kameran, och på avstånd från ca 100m till 3m från kameran. D5 var inställd på 3D-följande AF och 12 b/sek, och objektivet var ett Nikon AF-S 70-200/2,8G IF-ED VR II på 200mm f/2,8. Av närmare 500 bilder hade kameran näst intill inte missat en enda bild, fokus satt mitt i prick (dvs bilarnas reg-skylt) på 99% av alla bilder, och på några enstaka bilder satt fokus någon annanstans på bilen. Det var bara 1 st bild som inte blev speciellt skarp. Sist jag upplevde något liknande var med Sonys spegelfria A6300, men där satt inte fokus lika konstant på en och samma punkt, utan där vandrade fokus lite mer över hela bilarna, trots fler AF-punkter fördelade över större bildyta, plus att jag inte använde lika lång brännvidd. Så Nikon D5 ger ett förbluffade bra resultat!

Mer AF
Microjusteringen för autofokus är förbättrad och oerhört förenklad. D5:an klarar nämnligen av att göra justeringen i stort sett själv via live view-funktionen. Det går till som så att man tar först en bild i live view-läget på ett kontrast- och färgrikt stillastående motiv på lämpligt avstånd, (ca 30 gånger brännvidden rekommenderas, dvs 1,5 meter med 50mm brännvidd). Viktigt är dock att man använder mittersta fokuspunkt och singel AF, samt att både kamera och motiv är 100% stilla under hela utförandet. Efter tagen bild håller man sedan in in AF-knappen (vid sidan av bajonettfattningen) och den röda inspelningsknappen samtidigt tills det dyker upp en fråga på skärmen om man vill fortsätta kalibreringen, tryck sedan på OK-knappen så fixar kameran resten. Otroligt smidigt jämfört med standard metoden. Funktionen är dock endast kompatibel med Nikons egna objektiv. Med felfokuserande objektiv från andra tillverkare kan man använda den ordinarie microjusteringen.

Hög känslighet
Kombinationen av bildsensor och processor gör det möjligt att använda ett ISO-omfång på 100-102400, som går att utöka till motsvarande ISO 3 280 000 med Hi 5-inställningen, men dessa höga 1-5 lägen lämpar sig bara för ren dokumentation typ polisspaning eller dylikt och absolut inget för normal fotografering. I standardomfånget för ISO blir bilderna renare och mer detaljrika än någonsin tidigare.

Snabb bildtagning och fyra gånger snabbare dataöverföring
Extremt snabbt arbetsflöde med dubbla XQD-kortfack (gäller inte D5-versionen för CompactFlash-minne), en ny USB 3.0-port för snabbare överföring av stora datamängder och upp till fyra gånger så snabb nätverksanslutning, via tillbehöret WT-6 och den inbyggda Ethernet-anslutningen.

Skärm och Sökare
D5:an är den första renodlade yrkeskameran med touch-känslig skärm, vilket är suveränt för dig som ofta använder sig av live view-funktionen. Det går att flytta fokuspunkten i live view-läget och pekfunktionen är även aktiv i bildvisningsläget vilket gör det hela snabbare och enklare att bläddra bland bilderna. Skärmen är 3,2'' stor med 2 359 000 punkter.

Sökaren visar 100% av bilden och spegeln är bättre dämpad, vilket ger ökad precision och mindre vibrationer än tidigare modeller. En klar fördel när man följer rörliga motiv via sökaren i samband med högsta sekvenstagning. Mycket bra sökare och skärm.

Denna bild är tagen på ISO 6400. Klicka på bilden om du vill sen den i full storlek:

Funktioner
Nikon D5 är en mycket avancerad yrkeskamera och bortsett från Focus Peaking (hjälpmedel för manuell fokusering i live view-läge) och vikbar skärm så har den i stort sett allt man kan önska för kreativt bildskapande. Kameran har bland annat 11 st anpassningsbara Fn-knappar för stillbildstagning och 6 st för videofunktionen. För autofokus finns en uppsjö av inställningar för att trimma AF precis som man vill, plus mycket mer.

Här nedan ser du ett antal intressanta och användbara funktioner:

 • Bländarförval A
 • Slutarförval S
 • Manuell exponering M
 • RAW-format
 • Exponeringskompensation
 • Blixtexp. kompensation
 • Blixtsynk på första/andra ridån 
 • Trådlös blixtstyrning via extern blixt
 • Exponeringslås
 • Spotmätning
 • Skärpedjupskontroll
 • Aktiv D-Lighting
 • Grupperat AF-område
 • 3D med kontinuerlig AF + 3D med ansiktsprioritet + normalt el. brett område
 • Exponeringsvariation (AE gaffling/bracketing)
 • Justering av digitalskärpa
 • Justering av färgmättnad & nyans
 • Justering av kontrast, ljushet & klarhet
 • Multiexponering
 • Intervallfotografering
 • HDR
 • Auto-ISO med valbart lägsta och högsta känslighet (200 - 3 280 000)
 • Auto-ISO med blixt, valbart lägsta och högsta känslighet (200 - 3 280 000)
 • Auto-ISO med valbar längst/kortast slutartid (30 s - 1/4000 s)
 • Sekvenstagning 12 b/s
 • Brusreduceringsinställningar 
 • Korrigering av distorsion och vinjettering
 • Microjustering för autofokus via live view-läget
 • PC-synk uttag
 • Sensorrengöring

Video
Nikon har väntat längre än många av sina konkurrenter med att implementera 4K i sina systemkameror, och det kanske inte var så tokigt eftersom bättre 4K-kvalitet än detta har jag sällan skådat. Det blir mycket skarpt och detaljrikt så länge man inte rör kameran alltför mycket, och självklart använder objektiv som håller måttet. Det låga bruset på höga ISO kommer givetvis till sin rätt även vid filmning och sista filmklippet nedan är filmat i ISO 12800. D5 konkurrerar med Sony A7s-modeller när det gäller brusnivåerna på höga ISO, och det är fantastiskt bra med tanke på att Nikons kamera har betydligt högre upplösning.

Nackdelarna är att i 4K blir filmklippen aldrig större än 4GB (ca 3 minuter), så det är inget man bör välja om man t ex filmar längre intervjuer etc. Samt att den inte läser av hela bilden på bredden i 4K, man får alltså en crop factor på närmare 1,5x som gör vidvinklar mindre vidvinkliga.

Ta gärna en titt på de korta videoklippen nedan och avgör om kvaliteten räcker för dina ändamål. Filmmaterialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand. Inspelat i 4K/25p, med varierande ISO från 100-400 utomhus till 3200-12800 inomhus. Ljudet var manuellt inställt på nivå 8 (men med testexemplaret hände något med ljudet som vi tyvärr inte hann kolla upp vad det berodde på, det var helt enkelt bara borta i några av inspelningarna). Glöm bara inte att välja 4K på tuben.

Bildkvalitet
Bildkvaliteten på låga ISO är inte så mycket att orda om, det blir hur bra som helst så länge optiken levererar, och det är den ju knappast ensam om i dag. Det är först när man börjar dra på ISO som Nikon D5 sticker ut från mängden, (bortsett från den fantastiska AF-prestandan förstås). Personligen tillhör jag dock den skaran som är lite smått allergisk mot brus och som sällan eller helst aldrig använder högre ISO än max 100, men om man knappt ser någon större skillnad alls i brus, detaljer och dynamik på ISO runt 800-1600 jämfört med 100 så får man nog tänka om lite. Bruset på höga ISO är faktiskt imponerande lågt, och mindre störande än vanligt eftersom det är mer monokromt än hos de flesta andra kameror, och det gäller även i det högre registret upp till 102400. Självklart finns det brus, men det är jämförelsevis så lite att det är inga som helst problem att reducera i rå-filerna utan att förlora för mycket skärpa och övrig kvalitet.

Bilden nedan är tagen på ISO 800 och det gick inte att avgöra om den var tagen på 100 eller 800, det syntes ingen skillnad alls. Klicka på bilden om du vill sen den i full storlek:

Plus
+ Sanslöst snabb och träffsäker autofokus
+ Exceptionellt låga brusnivåer
+ Mindre störande färgbrus och bättre detaljåtergivning på höga ISO än normalt
+ Superb bildkvalitet i övrigt
+ AF klarar f/8 som minsta bländaröppning
+ Fungerande autofokus ner till -4 EV
+ Fantastiskt bra och kompetent verktyg för avancerade fotografer
+ Seriebildtagning 12 b/sek med fungerande C-AF & AE
+ Buffert med upp till 200 bilder, och gäller även RAW
+ Möjlighet till elektronisk förstaridå-slutare
+ Mycket bra sökare
+ Högupplöst och bra skärm med viss touch-funktion
+ Vädertätad och mycket gediget byggd
+ Välformat och skönt grepp med god ergonomi
+ Dubbla XQD-minneskortplatser
+ Förenklad AF-microjustering via live view (endast med Nikons egna objektiv)
+ Mycket bra filmkvalitet i 4K
+ Uttag för hörlurar och extern mikrofon
+ USB 3 för snabbare överföring via kameran
+ Snabbare nätverksanslutning via WT-6 & inbyggd nätverkskontakt
+ Extremt bra batterikapacitet 

Minus
- Stor och tung
- Ej vikbar skärm
- Nikon saknar fortfarande focus peaking i live view-läget
- Saknar Wifi
- Saknar inbyggd blixt (vilket faktiskt är bra att ha oavsett proffs eller inte, om inte annat i nödfall)
- Hade inte gjort ont med fler programmerbara funktioner för några av Fn-knapparna, som t ex ISO eller exponeringskompensation till Fn-knappen vid avtryckaren på vertikalgreppet, och vissa knappar har för lite valmöjligheter och flera av dem försedda samma fåtal funktioner
-Man får en bra begagnad bil för samma pengar

Slutsats
Under testet blev vi oerhört imponerade. Efter att ha testat de bara de mest nödvändigaste grundfunktionerna så upplever vi Nikon D5 som en av de absolut bästa och snabbaste DSLR-kamerorna som tillverkats genom tiderna! Ifall Nikon D5 är rätt kamera för dig och om du vill kunna utnyttja D5:ans totala kapacitet, så rekommenderar vi också att du väljer kameran med platser för XQD minneskort istället för CompactFlash.

  Testad av Mats Ylinikka 2016-04-01.

 

 

  

  
Rekommenderade tillbehör
Liknande produkter

Ta gärna en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. Då inte annat anges är bilderna tagna med kameran inställd på bästa JPEG (som de kommer ur kameran utan efterbehandling), slutarautomatik, vitbalans auto och standard brusreducering.

Objektiv: Nikon AF-S 70-200/2,8G IF-ED VR II och Sigma 35/1,4 DG HSM (Art).

ISO 800.

 

ISO 100.

Samma motiv som ovan på ISO 3200 ->> 

 

ISO 6400.

 

ISO 800.

 

ISO 2500.

Samma motiv som ovan i svartvitt på ISO 40 000 ->>

 

ISO 1600.

 

ISO 1600.

 

ISO 1600.

 

ISO 3200.

 

ISO 40 000.

 

ISO 6400.

Samma motiv som ovan på ISO 25600 ->>

 

ISO 10 000.

 

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:

Standard brusreducering: 100 | 200 | 400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 | 12800 | 25600 51200 | 102400

 

  

Batteri - Litiumjon

Fjärrkontroll / utlösare

Kamerablixt

Nikon Speedlight SB-5000
5 790 SEK
Finns i lager

Mikrofonpaket (trådlöst)

Nikon ME-W1, trådlös mikrofon
2 399 SEK
Finns i lager

Minneskortsläsare

Rengöring

Camgloss Lenspen Mini Pro II
149 SEK
Tillfälligt slut
Camgloss To Go-kit
149 SEK
Finns i lager
Zeiss Linsrengöringskit
349 SEK
Finns i lager

Sökare och tillbehör

Trådlös överföring

XQD

Sony XQD 128GB G 440 MB/s
2 690 SEK
Tillfälligt slut
Sony XQD 128GB M 440 MB/s
1 890 SEK
Finns i lager
Sony XQD 256GB G 440 MB/s
5 490 SEK
Finns i lager
Sony XQD 32GB G 440 MB/s
1 190 SEK
Finns i lager
Sony XQD 32GB M 440 MB/s
790 SEK
Finns i lager
Sony XQD 64GB G 440 MB/s
1 590 SEK
Finns i lager
Sony XQD 64GB M 440 MB/s
1 190 SEK
Finns i lager
Antal: 26 st
Detta är ett urval av objektiv för att underlätta ditt val.
Det finns även andra objektiv som passar denna kamera, klicka här för komplett sortiment.

Macro

Normal

Nikon AF-S 50/1,4 G
4 790 SEK
Tillfälligt slut
Nikon AF-S 50/1,8 G
2 490 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 58/1,4G
14 990 SEK
Finns i lager

Normalzoom

Nikon AF-S 24-70/2,8 E ED VR
23 990 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 24-70/2,8 G ED
16 990 SEK
Finns i lager

Tele

Nikon AF-S 105/1,4E ED
21 990 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 300/2,8G IF-ED VR II
56 990 SEK
Beställningsvara
Nikon AF-S 300/4 PF ED VR
17 890 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 300/4D IF-ED
12 990 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 400/2,8E FL ED VR
114 890 SEK
Beställningsvara
Nikon AF-S 500/4E FL ED VR
104 990 SEK
Beställningsvara
Nikon AF-S 85/1,4G ED
15 490 SEK
Finns i lager

Telezoom

Nikon AF-S 200-500/5,6E ED VR
14 990 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 70-200/2,8E FL-ED VR
28 990 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 70-200/4G ED VR
13 590 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 80-400/4,5-5,6G ED VR
22 990 SEK
Tillfälligt slut

Vidvinkel

Nikon AF-S 20/1,8 G ED
7 990 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 24/1,4 G ED
20 990 SEK
Beställningsvara
Nikon AF-S 28/1,8 G
6 390 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 35/1,4 G
16 990 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 35/1,8 G ED
5 490 SEK
Finns i lager

Vidvinkelzoom

Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED
18 490 SEK
Finns i lager
Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR
11 495 SEK
Tillfälligt slut
Nikon AF-S 18-35/3,5-4,5 G ED
6 790 SEK
Finns i lager
Antal: 46 st
   
Bildsensor storlek 35,9 x 23,9 mm, CMOS sensor i FX-format (fullformat)
Upplösning bildsensor 20 800 000
Upplösning bild (effektiv) 5568 x 3712
Kompressionsstandard JPEG, NEF (RAW) 12 eller 14-bit (komprimerat, okomprimerat eller förlustfri komprimering, small/medium/large), TIFF
Objektiv Nikon F-bajonett (AF). Nikons FX-objektiv och andra kompatibla objektiv för fullformatssensor. Med DX-objektiv (och kompatibla) finns möjlighet till automatisk eller manuell beskärning till DX-format.
Filterdiameter Beror på optik
Fokusering Fasdetekterande autofokus med 153 st fokuspunkter, varav 99 st korslagda. 15 st AF-punkter stöder optik med ljusstyrka f/8. 55 st av fokuspunkterna är manuellt valbara.
Minnestyp XQD
Minne som ingår -
Optisk sökare Pentaprismasökare med dioptrijustering (-3 - +1), 0,72x förstoring, 100% täckning (97% i DX- resp. 1,2x-format). Mattskiva typ B med valbara stödlinjer (LCD).
Bildskärm 3,2'' touch-LCD med 2,359 MPixels upplösning. Inställbar ljusstyrka.
Ljusmätning 180000 punkters evaluerande 3D Color Matrix-mätning + centrumvägd + spotmätning
Vitbalans 3 st autolägen + 12 förval med finjustering + 6 st manuella inställningar + Kelvin (2500-10000K) + 2-9 bilders exponeringsgaffling (bracketing)
Ljuskänslighet ISO 100-102400 (ISO 50 - 3 280 000 i utökat läge (HI5))
Slutartider 30-1/8000s + bulb. Normal blixtsynk vid 1/250 s (eller längre tid).
Exponering Programautomatik + bländarautomatik + tidsautomatik + manuell
Exponeringskompensation +/- 5 i 1/3, 1/2 eller 1/1 steg + exponeringsgaffling (bracketing) 2-9 bilder
Självutlösare 2, 5, 10, 20 s fördröjning med 1-9 bilder i rad i intervall om 0,5, 1, 2, eller 3 s
Blixt Möjlighet till extern
Blixtinställningar Balanserad upplättningsblixt i-TTL, synk på långa slutartider, synk på andra slutarridån, Auto FP-höghastighetssynk (ner till 1/8000 s slutartid),
Räckvidd blixt Beror på val av blixt
Sekvenstagning Upp till 12 bilder/sek med autoexponering och motivföljande autofokus, upp till 14 bilder/s med uppfälld spegel (utan AF/AE) upp till 200 st JPEG eller RAW- bilder i obruten följd
Film 4K: 3840 x 2160/30/25p/24p, Full HD: 1920x1080/60/50/30/25/24p, HD: 1280x720/60/50p. Val mellan normal och hög kvalitet.
Ljudinspelning Ja, via inbyggd stereomikrofon eller extern mikrofon. (Linjär PCM, stereo). Inställbar nivå.
Anslutningar USB 3.0 SuperSpeed (micro-B kontakt), HDMI-ut (typ mini-c), PC-synk, 10-pin fjärrkontrollkontakt, mikrofoningång 3,5 mm stereoteleplugg, hörlursutgång 3,5 mm stereoteleplugg, inbyggd trådbunden LAN och möjlighet till trådlöst högprestandanätverk via WT-6
Batteri EN-EL18a
Mått 160 x 158,5 x 92 mm
Vikt ~1405 g med batteri och två minneskort (utan lock)
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara Saknas information vid lansering.
Nikon Capture NX-D och View NX (i olika versioner), finns dock för fri hemladdning från Nikon.
Medföljande tillbehör Li-jonbatteri EN-EL18a, laddare MH-26a, USB- och HDMI-kabelavlastning, USB-kabel UC-E22, nackrem AN-DC15, ögonmussla DK-27, okular DK-17F (fluorbehandlat för smuts-/vattenavstötning), kamerahuslock BF-1B, skydd för blixtsko BS-3, batterikammarlock BL-6
Övrig kommentar Svensksåld med svensk bruksanvisning
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
Liknande produkter
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018