Nikon KeyMission 170

Utgången modell som inte säljs längre
 

Nikon KeyMission 170

KeyMission 170 är Nikons andra actionkamera i serien. Kameran är rustad med ett NIKKOR 170° -graders ultravidvinkelobjektiv med ljusstyrka f/2,8. 

Nikon KeyMisson 170 har en hel del gemensamt med 360 modellen och man kan verkligen se att de kommer från samma "familj". Kamerahuset är robust byggt och istället för ett extra objektiv på baksidan (som på 360-modellen) har man placerat en LCD-skärm och tre stycken menyknappar för att enkelt se vad man filmar och snabbt kunna ändra kamerans inställningar. 

Utmärkande egenskaper:
 • 4K UHD video
 • Bildstabilisering upp till FullHD
 • Slow motion i FullHD 100 fps /120 fps (PAL / NTSC)
 • Objektiv 2,4mm f/2,8 (motsvarande 15mm i 35mm-format) med 170° bildvinkel
 • Stillbilder i 8,3 Mpixel
 • Bildskärm på 1,5-tum
 • Vattentät ned till 10m utan extra UV-hus (ned till 40m med UV-hus WP-AA1)
 • Stöttålig från höjder upp till 2m
 • Köldtålig ner till -10°C


ISO 100.

Koppla upp mot SnapBridge
Tillsammans med KeyMission serien har Nikon även tagit fram en speciell SnapBridge version för deras actionkameror, SnapBridge 360/170. Med den appen kan du enkelt överföra dina bilder och videor via bluetooth, stabilisera ditt material, spela upp och redigera, ändra kamerans inställningar, använda telefonen som fjärrkontroll samt uppdatera din enhet. Det är alltså bara din kreativitet som sätter stopp för vad du kan göra. Appen Snapbridge finns att ladda ner både till iOS och Android.

Bildstabilisering
I FullHD och lägre upplösningar får man tillgång till elektronisk bildstabilisering, vilket ger stadigare bild vid filminspelningar. Men funktionen går ej att aktivera ifall man filmar med högsta upplösning UHD (4K), och har man valt VR i HD så behöver man stänga av VR innan man kan välja 4K. Stabiliseringen gör ett bra jobb, se vårat filmexempel nedan (tänk dock på att bildkvaliteten försämras en aning vid konverteringen till youtube, originalfilerna ser märkbart bättre ut).


Inspelat i 1080 / 50p och ISO-autoläge som varierar mellan 100-500.

Robust byggd 
Vare sig du har tänkt köra cross längs grusvägar, åka utför mellan träden i fjällen eller hoppa fallskärm från ett flygplan på 3500m höjd så kommer KeyMission 170 klara av det. Kameran är robust byggd och klarar det mesta som en actionkamera kan tänkas utsätas för, damm, kyla stötar etc. Kameran är vattentät ner till 10m utan att behöva något extra undervattenshus och den är även IPX6 klassad vilket gör den dammtät. När vintern smyger sig på brukar en del kameror krypa i ide, men för KeyMission 170 är kyla inget problem. Den klarar av att ta bilder och spela in film ner till -10°C (dvs invändig temperatur inuti kameran), och skulle man råka tappa kameran när man håller på att spela in en actionscen så är den enligt Nikon stöttålig upp till 2m (gäller förstås inte ifall skärmen eller objektivlinsen landar på en sten eller dylikt).

ISO 100.
 
Detta ingår:
 • KeyMission 170
 • Laddningsnätadapter EH-73P
 • Uppladdningsbart litiumjonbatteri EN-EL12
 • USB-kabel UC-E21
 • Basadapter AA-1B
 • Linsskydd AA-14B
 • Undervattenslinsskydd AA-15B
 • Fjärrkontroll ML-L6
 • Platt basfäste AA-2
 • Krökt basfäste AA-3
 • Instruktionsmanual


ISO 200.

Testad!
Vi har testat KeyMission 170 lite snabbt ute i fält för att se vad den går för. Mer om detta kan du läsa om nedan, och kika gärna på filmen som vi spelat in för att få ett hum om den filmkvalitet som Nikon KeyMission 170 ger i 4K.

Lite allmänt om kameran
Nikon KeyMission 170 är en mycket välbyggd och robust actionkamera, kamerahuset är av metall och den känns riktigt stabilt byggd. Känns i stort sett lika gedigen som den extremt tåliga Sony RX0, och kan inte jämföras med de flesta övriga actionkameror som känns mycket plastigare. Kameran är samtidigt väldigt liten och smidig.

På ovansidan sitter det två avtryckare, där den högra är för stillbilder och den vänstra för video. Man behöver därmed inte gå in i menyn för att växla mellan film och stillbild. För att starta kameran trycker man bara på någon av de två avtryckarna. På baksidan hittar man tre stycken knappar, en OK-knapp och två pilknappar som man använder för att navigera i menyn. Den övre pilknappen fungerar även som av/på för skärmen samt OFF-knapp, och den undre för att titta på inspelat material. 

Menysystemet är i övrigt också enkelt och lätthanterligt, men svenska som menyspråk saknas.

Inställningar
Nikon KeyMission 170 har inte överdrivet många inställningsmöjligheter, men några finns i alla fall och i punktlistan nedan har vi radat upp de kanske mest intressanta.

 • Välja upplösning för video (men ej stillbilder)
 • Slow motion 4x i 1080p, el. 8x i 720p
 • Time lapse i videoläget 
 • Stillbildstagning (singel eller kontinuerlig)
 • Bildstabilisering (fungerar upp till FullHD)
 • Exponeringskompensation
 • Vitbalans; Auto + 4 st manuella val
 • Speciellt undervattensläge
 • Färgval; standard, vivid och svartvitt
 • Volyminställningar; 3st fasta lägen + Off
 • 5 val av automatisk avstängning av skärmen
 • Växla mellan PAL & NTSC
 • WiFi & Bluetooth

Laddning
Tack vare att batteriet klarar av att laddas via kamerans USB-port så kan man använda portabla reseladdare/Powerbanks som t ex Jupios Power Vault modeller, (som också klarar av att ladda de flesta mobiltelefoner). Dock inte möjligt att fotografera eller filma så länge laddkabeln sitter i kameran. 

Stillbildskvalitet
Vid relativt bra ljusförhållanden blir också stillbilderna mycket bra jämfört med många liknande actionkameror, men så fort det blir lite sämre ljus så ökar kameran automatiskt ISO och bruset blir rätt påtagligt och inte speciellt vackert. För ISO-inställningen gäller alltid autoläget som håller sig inom spannet 100 till 1600 ISO.


ISO 100. 

Videokvalitet 4K
Videokvaliteten vid inspelning i UHD (4K) blir riktigt bra, mycket tack vare skarp optik och med låga nivåer av kromatisk aberration. Optiskt är Keymission i stort sett lika bra som vår favorit bland actionkameror; Sony X3000R. Nikons kamera är också aningen bättre på att exponera än både X3000R och Hero6, man behöver inte exponeringskompensera lika mycket och ofta. Distorsion och vinjettering är däremot mer påtagliga i Keymission, men optiken är också mer vidvinklig och kraftig distorsion får man på köpet eftersom det är en s k fisheye-optik. 

Filmklippen nedan har vi spelat in i all enkelhet bara för att du ska få en aning om filmkvaliteten, så ta gärna en titt och avgör om kvaliteten räcker för dina ändamål (tänk dock på att bildkvaliteten försämras en aning vid konverteringen till youtube, originalfilerna ser märkbart bättre ut). Materialet är precis som det kommer ur kameran, dvs utan några som helst korrigeringar i efterhand. Inspelat i 4K 25p. Auto-ISO som varierar mellan 100-800.

Plus
+ Mycket bra filmkvalitet i sin klass
+ Exponerar bra (behöver sällan -/+ kompenseras)
+ Bra stillbildskvalitet i sin klass
+ Bra optik med ljusstyrka f/2,8
+ Kraftigare vidvinkel än närmaste konkurrenter (dvs ett + för den som gillar det)
+ Låg kromatisk aberration (till skillnad från många andra actionkameror)
+ Inbyggd bildstabilisering (upp till FullHD)
+ Time lapse-funktion
+ Slow motion-funktion i FullHD 
+ Exponeringskompensation finns
+ Kortast slutartid ner till 1/16 000 sekund (elektronisk slutare)
+ Liten och behändig
+ Ytterhölje av metall
+ Stöttålig från höjder upp till 2m
+ Vattentät ned till 10m utan extra UV-hus
+ Undervattenshus (ner till 40m) finns som extra tillbehör
+ Dubbla avtryckare, 1 för stillbilder och 1 för video
+ 1/4" stativgänga under kameran
+ Fjärrkontroll ingår
+ Samma typ av batteri som många av Nikons kompaktkameror
+ WiFi, NFC & Bluetooth 
+ Prisvärd actionkamera

* (Med "i sin klass" ovan avses actionkameror av bästa sort, och där vi använt Sony X3000R och Gopro Hero6 som referenskameror).

Minus
- Bildstabiliseringen fungerar bara upp till FullHD
- Saknar manuell ISO-inställning och exponering
- Ljudet hade kunnat vara bättre och saknar ingång för extern mikrofon
- Lite halvsnålt med manuella inställningar, men kameran har en väl fungerande automatik
- Vitbalans går ej att ställa in i fasta kelvin
- Ej möjligt att fotografera eller filma så länge laddkabeln sitter i kameran. 

Slutsats
Nikon KeyMission 170 ger mycket bra filmkvalitet i 4K med hög skärpa och bra optiska egenskaper. Stillbilderna blir på låga ISO bättre än väntat tack vare bra förhållandevis skarp och bra optik. Filmkvaliteten tål att jämföras med de bästa actionkamerorna av idag, och byggkvaliteten är betydligt stabilare samtidigt som priset är lägre än både Sony X3000R och GoPro Hero6 (i skrivande stund). Det sammanlagda betyget landar därmed också på Toppklass.

 Testad av Mats 2017-12-28.

Bra att veta:
Nikons basfästen avsedda för KeyMission är ej kompatibla med GoPros snarlika varianter (som ex.vis "Flat & Curved Adhesive Mounts" m.fl.)

 

 Nikons egna film nedan:

  
Rekommenderade tillbehör
Liknande produkter
  

Actionkamera tillbehör

Batteri - Litiumjon

Nikon EN-EL12
399 SEK
Finns i lager

Fästen & stabilisering - actionkamera

Resestativ, ministativ och bordsstativ

Antal: 4 st
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018