Huawei P9 Silver

Utförsäljning! Ordinarie pris 4490kr


 
Utgången modell som inte säljs längre
 

Huawei P9 

Nu har Huawei släppt sin nya telefon i P-serien. Med en helt ny kameralösning och fullpackad med inoativ teknik. Eller vad sägs om dubbla kameror från Leica. Detta är något som vi på CyberPhoto såklart höjer ögonbrynen lite extra :)

Höjdpunkter är:

  • Craftsmanship design
  • Dubbla kameror från Leica
  • Nya Kirin 955-processorn
  • Makalös batteritid
  • Nya generation fingeravtryckssensor

Vi har testat den
Den kinesiska mobiltillverkaren Huawei har visat att man vill vara med och tävla och inte låta Apple och Samsung stå ensamma på tronen som kungar på inom mobilindustrin.

Huaweis senaste satsning heter P9 och fortsätter i samma anda som företagets tidigare lansering P8. Företaget har alltid haft en star ställning på den asiatiska marknaden och det är först med P8 och nu med uppföljaren man vidgar sina vyer och blickar söder ut. Marknadsföringen var stark i Kina med namn som Scarlet Johanson och Henry Cavill som frontpersoner, tyvärr verkar inte satsningen lika stor här i väst och vi har inte nåtts av samma kampanjer. Det är fortfarande lite försiktigt Huawei valt att göra entré, kanske för att se om det finns ett intresse och ett utrymme för en till mobiltillverkare i toppen.

Så hur står sig telefonen i dagens 2016? Huawei svävar just nu tillsammans med LG, Sony och HTC som en stark spelare i det övre mellansegmentet. Man har lagt sig ett steg under rent prismässigt trotts en stilren design och på pappret gediget innanmäte som utan problem kan hantera allt som förväntas av vår tids mest använda produkt.

På pappret har Huaweis P9 inga problem att mäta sig med konkurrenterna, ett smart drag då få idag är beredda att kasta ut 5000kr+ på ett varumärke man inte hört speciellt mycket om. I praktiken blir man inte heller besviken, processorn har fått sig en uppgradering sedan föregångaren och använder nu Kirin 955 chippet tillsammans med 3GB ram som utan att fundera på saken hanterar alla applikationer jag kastat på den. Men Huawei har inte valt att flagga så mycket med innanmätet, istället har man sett vad slutkonsumenten värdesätter mest i en telefon och lyssnat till marknaden.

Kameran
Idag är det främst kameran som lockar användare. Istället för att göra som Sony, LG, Samsung och i någon utsträckning Apple har Huawei lyckats skruva till funktionerna en aning och skapat något unikt för just deras produkt. Man har gått ihop med den omåttligt välkända kameratillverkaren Leica i utvecklingen av kameran till P9'an. Med det sagt vet vi inte hur mycket Leica faktiskt hjälp till i skapandet eller om Huawei faktiskt bara licensierat vissa patent och namnet från företaget. Men det är helt klart intressant.

Telefonen har utrustats med två stycken 12 megapixels kameror, en med full RGB sensor och en som endast fångar monokroma bilder. Dessa två jobbar i tandem för att kunna fånga skärpan från och detaljåtergivningen från den monokroma sensorn och sedan låta den andra sensorn fokusera på färgåtergivning. Man kan också välja att endast låta den monokroma sensorn jobb och fånga mycket trevliga svartvita bilder. En ganska liten marknad idag måste medges men för en fotonörd som mig är det det billigaste sättet att få komma nära Leicas M 246 som använder sig av liknande teknik.

Kvalitetsmässigt står sig kameran bra mot övriga spelare på marknaden med snabb reaktionsförmåga, bra möjligheter till manuella inställningar och fin återgivning av färger. Det enda jag funnit som är negativt i mina tester av kameran är att autofokussystemet får jobba lite extra i sämre ljusförhållanden där både Apple och Samsung presterar bättre.

Se våra testbilder som är tagna i både monokromt läge samt normalt färgläge.

   

  

 

Design
Designmässigt håller P9 sig i klass med de bästa på marknaden just nu. Elegant, tunn och en skärm som limmats på ett sådant sätt att ramens kan inte gör sig påmind. Stilrent.

Batteriet
Batteritiden är som man förväntar sig från dagens telefoner. Lite beroende på användning räcker telefonen genom en hel dag utan speciellt mycket hantering eller eftertanke. Givetvis finns också ett strömspararläge för de situationer där det är extra viktigt att telefonen håller sig vid liv. Men idag är det inte speciellt mycket att oroa sig för då det allt som oftast finns tillgång till ett strömuttag eller så kan man köra som mig och kasta ned en portabel strömbank i fotoväskan innan man ger sig ut i världen. På tal om laddning har Huaweis P9 utrustats med nästa generations USB kontakt, USB typ C, en på sikt underbar lösning på ett i landsproblem då kontakten går att plugga in åt vilket håll som helst till skillnad från föregångaren micro USB som jag handen på hjärtat aldrig lyckats klura ut vilken väg som är upp och vilken som representerar ned. Som sagt är det en ny standard och likt allt är det lite frustrerande fram tills att den breda massan följt efter och alla använder sig av denna kabel typ. Nu är bara frågan vad jag ska göra med skattkistan full med förra årets kabel typ?

Slutsats
På det hela taget är Huaweis telefon en stark produkt med snygg design, enkla menyer och ett bra val för den som inte vill lägga närmare 7000kr för en telefon bara för att få det absolut bästa. Avsaknaden av bildstabilisering i kameran och att telefonen inte är fukttålig gör att Huaweis P9 faller aningen kort för att få högsta betyg.

Testad 2016-05-12 av Albin Larsson

 

 

  
Rekommenderade tillbehör
  
  

Billaddare

Försäkring

Headset trådlöst

Plantronics Voyager Legend
699 SEK
Finns i lager

Hållare/bordsställ

Högtalare

Hörlurar standard

Laddare

Micro USB

Micro-SD/SDHC

Övriga mobiltillbehör

Antal: 16 st
   
Batteri 3000mAh Inbyggt
Trådlös laddning Nej
Nätverk 2G
3G
4G
Displaytyp FHD Screen, 2.5D
Displaystorlek 5,2 tum
Upplösning 1920 x 1080
Plats för minneskort Upp till 128GB
Internt minne för lagring Upp till 32GB
Processor HiSilicon Kirin 955, Octa Core (4x A72 2.5GHz, 4 x A53 1.8 GHz)
RAM-minne 3GB
Blåtand Ja, v4.1
Kamera Dual 12 MP, f/2.2, 27 mm, Leica optics
Video 1080p@30fps
Operativsystem Android
Inbyggd FM-radio Uppgift saknas
GPS Ja
Typ av SIM-kort Nano
Mått 145 x 70,9 x 6,95 mm
Vikt 144g
I förpackningen Handenhet, Headset, Laddare, USB-kabel, Snabbstartsguide, Säkerhetsinformation
Övrig kommentar USB-C anslutning
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
  
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018