Fällkniven H1z 
Fällkniven H1z

1 990 SEK
exkl. 1 592 SEK Finns i lager

DELBETALA FRÅN 92 SEK/mån
 

Fällkniven H1z

H1 är Fällknivens första renodlade jaktkniv. Med ett 10 cm långt och 5 mm tjockt blad så är kniven optimerad för jägarens behov. Med ett hårt och segt specialstål samt ett skaft i nätskuren thermorun klarar kniven allt från vilthantering till träarbeten. 
Fällkniven H1 har ett blad som utgår från vilthantering. Spetsen är utformad för att endast tränga igenom huden på det fällda viltet, utan att sedan gå in i köttet. Reultatet blir en hygienisk hantering utan trasiga hinnor, hår i köttet och annat som kan påverka köttkvaliteten negativt. Bladstålet är VG10. Ett, av Fällkniven, beprövat stål som är starkt och håller skärpan väl. Slipningen är konvex och ger en vass egg som även fungerar bra att tälja med.
Thermorunskaftet ger ett mycket bra grepp, även när händerna är blöta. Greppet är fylligt och kniven ligger bra i handen. 

CyberPhoto testar:

8 år är en lång testperiod men det är faktiskt så länge jag har använt min Fällkniven H1. För mig är det en kniv som används när jag jagar, fiskar eller kort och gott bara befinner mig i naturen. Arbetsuppgifterna varierar stort. Klyva brasved, rensa fisk, använda med eldstål och vilthantering är några av sakerna jag utsätter min H1 för. 

Grepp
En bra jaktkniv måste ligga bra i handen. Gör den inte det så är den i mitt tycke inget alternativ. Dels måste den vara skön att arbeta med men framförallt får den inte bli halkig när den blir blöt eller blodig. Fällkniven har verkligen lyckats med detta på sina knivar och H1 är inget undantag. Kniven ligger stadigt i handen och känns skön att hålla i även vid täljande. Den fungerar även perfekt när du vänder på kniven och jobbar med eggen uppåt, till exempel när ett vilt ska tas ur. Thermorun, som greppets material kallas, gör också så kniven fungerar extra bra vid denna typ av jobb då jag upplever att blod och vatten inte försämrar greppet särskilt mycket alls. Det enda jag saknar är någon typ av parerskydd om oturen skulle vara framme men samtidigt säger Fällkniven själv att detta är ett verktyg för erfarna knivanvändare.

Blad och skärpa
Här är jag imponerad. Detta är en rejäl jaktkniv med ett 5mm tjockt blad. Trots det är eggen otroligt skarp och vad bättre är så håller den skärpan utomordentligt bra. Eggen är också utformad så att kniven lämpar sig till det mesta, även träarbete, och när det kommer till vilthantering är den särskillt bra. Stålets hållbarhet lämnar för mig inget övrigt att önska och jag är verkligen inte snäll mot mina bruksknivar. Något jag brukar göra med kniven (mot bättre vetande) är att öppna korvburkar och tända eld med eldstål. Detta rekommenderas givetvis inte men för mig har det inte påverkat bladet mer än skärpemässigt. Detta säger en hel del om vad denna kniv går för.

Storlek
Det har gått lite mode i små jaktknivar dom sista åren och till viss del kan jag förstå det. Många av jaktknivens uppgifter går utmärkt att genomföra med en mindre kniv men samtidigt är en jaktkniv i många fall också ett allroundverktyg och för eller senare kommer du sakna ett något längre blad. Fällkniven H1 har ett blad som är 10 cm och det har fungerat riktigt bra för mig.

Sammanfattning:
Detta är en kniv som kommer finnas kvar i min ägo. Greppet och bladets hållbarhet gör det till en optimal jaktkniv i mitt tycke och förutom avsaknaden av ett parerskydd så hittar jag inget att anmärka på. Betyget blir en självklar guldmedalj. 

Testad av Andreas Almquist 171120

  
     
        
  
     
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
Vi är ONLINE
090 - 200 70 00
Handla före 16:30
så skickar vi idag
© CyberPhoto 1995 - 2018