Canon EOS M6 silver hus

Kampanj! Begränsat antal! (Ord.pris 6990kr) 
Utgången modell som inte säljs längre
 


Canon EOS M6

Ny modell i Canons M-serie och i grunden samma specifikationer som Canon EOS M5, men med lite färre funktioner och en annan design som påminner om vissa andra spegelfria kameror på marknaden. Enligt Canon säger de att tyngden är helrätt, reglagen känns distinktare och bättre placerade, samt att skärmen är bättre än på föregångarna. 

Kameran saknar inbyggd sökare, men det går att använda ex.vis EVF-DC2 eller EVF-DC1 som tillbehör om man vill ha detta. Andra funktioner är bl a 5-axlig bildstabilisering (endast i videoläge), seriebildtagning upp till 9 bilder per sekund, WiFi, NFC och BLE (Bluetooth-variant) för konstant uppkoppling mot en smart enhet.

Egenskaper:

 • 24,2 MPixel APS-C CMOS-sensor med Dual Pixel AF
 • Digic 7-processor
 • Elektronisk 5-axlig bildstabilisering i videoläget
 • 3-tums tiltbar LCD-skärm med touth-funktion (2.360.000 punkter)
 • Upp till 9 bilder per sekund i seriebildtagning
 • Timelapse-funktion (intervallfoto-film)
 • WiFi, NFC och BLE (Bluetooth)

 

Nya möjligheter, för den kreative filmaren
Använd samma manuella kontroller för video, som du gör för stillbildsfotografering. Den inbyggda 5-axliga bildstabilisatorn, håller kameran stadigt även när du själv rör dig på olika sätt.

Riktigt smidigt format
Canon EOS M6 är så liten och lätt, att du kan ta med den i princip överallt och inte missa att dokumentera de viktiga ögonblicken. 

5-axlig stabilisering
För att korrigera oskärpa vid videoinspelningar när man använder oblektiv utan inbyggd stabilisering, så hjälper kamerans inbyggda 5-axlig elektroniska stabilisering mot oönskade kameraskakningar. Inspelningarna blir naturligtvis ännu stadigare med objektiv som har optisk bildstabilisering (IS).

24,2 megapixels sensor
Sensorn innehåller mikrolinser utan mellanrum för att maximera sensorområdet, öka pixlarnas ljuskänslighet och göra kameran mindre mottaglig för digitalt brus. Sensorn innehåller liknande tekniker som i den välkända EOS 80D och EOS M5. Den förbättrar även det dynamiska omfånget och ger redigeringsfrihet för fina skuggor och kontraster. Där det krävs kort skärpedjup, till exempel vid porträttfotografering eller kreativa uttrycksformer, förenklar kamerans APS-C-sensor jobbet. Med ISO- värden upp till hela 25600 hanterar EOS M5 ljuset enkelt och klarar alla tagningar även under besvärliga ljusförhållanden.

Test nedan gäller endast kamerahuset och ej eventuellt kit-objektiv. Canon EOS M6 är i mångt och mycket samma modell som EOS M5, och därmed också texten nedan.

Hastighet & AF
EOS M6 är efter start redo för bildtagning på ca 1,5 sekund och ger en seriebildtagning på hela 7 b/s i samband med kontinuerlig autofokus och exponering, eller 9 b/s med låst fokus och exponering. Den har även tack vare Dual pixel CMOS AF, en ytterligare förbättrad AF-hastighet. Tidigare EOS M-modeller var inte kända för att vara snabba direkt, men EOS M6 (och M5) är klart förbättrad på den punkten och nu mer än tillräckligt snabb för de allra flesta normalanvändares behov.

Byggkvalitet
Kameran känns relativt välbyggd med bra känsla även i de flesta knappar och reglage. Jag gillar också att on/off-reglaget är flyttat till höger sida jämfört med M5:an, det känns helt enkelt mer naturligt att den sitter på den sidan.

Skärm & sökare
M6 är försedd med en 3" skärm som är vikbar i vertikal riktning, vilket är suveränt vid fotografering på låga nivåer, och perfekt för dig som gillar att ta selfies (självporträtt) i och med att den går att vinkla även uppåt/framåt. Skärmen ger en mycket skarp och tydlig bild. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns också. Den har även touch-funktion där kameran bland annat fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen. Pek-avtryckaren går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den. EOS M6 har en mycket bra skärm. 

EOS M6 saknar egen sökare, men det finns en externa sökare att köpa till och som passar i blixtskon (EVF-DC2 eller EVF-DC1).

Objektiv: Canon EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM.

Funktioner
Canon EOS M6 kan självklart inte allt, men har de mest nödvändiga funktionerna man normalt behöver för kreativ fotografering. Utvändigt reglage för exponeringskompensation är alltid trevligt och bra att det tillkommit en extra inställningsratt. Skärpeinställningen fungerar numera som "oskarp mask" där man kan ställa in den digitala skärpan i bilderna mer exakt med tre parametrar istället för bara en. Canon har också lagt till några bra och användbara funktioner som t ex Focus Peaking, men jämfört med många andra spegelfria kameror har Canon kanske varit lite snål med "lull-lull" funktioner som exempelvis panorama, bracketing, multiexponering etc. Fast det är ju sånt som de flesta användare i regel klarar sig utan och här nedan har vi radat upp de kanske mest intressanta funktionerna i M6:an:

 • Bländarförval (AV)
 • Slutarförval (TV)
 • Manuell exponering (M)
 • Exponeringskompensation +/- 3 steg
 • Blixtexp. kompensation
 • Blixtsynk på första eller andra ridån
 • Manuell blixteffekt (3 fasta lägen)
 • Auto-ISO med valbart högsta ISO
 • RAW format
 • Spotmätning
 • Bulb
 • Brusreduceringsinställningar
 • Bildstabilisering (beror på objektiv)
 • Sekvenstagning 7 b/s (eller 9 b/s låst fokus & expon.)
 • Elektroniskt vattenpass
 • Rutnät 
 • Fokus Peaking (bra hjälpmedel vid manuell fokusering)
 • Justering av digital skärpa (a lá oskarp mask)
 • Justering av kontrast
 • Justering av färgmättnad
 • Justering av färgton
 • Korrigering av vinjettering
 • Korrigering av kromatisk aberration 
 • Korrigering av diffraktion
 • HDR-läge
 • Wifi  

Objektiv: Canon EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM.  

Wifi, NFC & Bluetooth
Med Canons gratis-app Camera Connect kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone eller surfplatta. Trevligt också med NFC på kameran för snabbare och direkt uppkoppling till appen i smartenheten. Det ska vara enkelt och gå fort att koppla upp sig, annars tröttnar man ganska snabbt på att använda sig av Wifi. Det går även bra att ta bilder och styra kameran via appen. Åtkomliga funktioner är bländare och slutartid (beroende på inställt exponeringsval i kameran), zoom, exponeringskompensation, ISO, bildtagningsläge och AF-läge. Man kan även flytta fokuspunkten genom att trycka på smartenhetens skärm. Tack vare Bluetooth så kan du låta kameran vara ständigt uppkopplad för enklare överföring av bilder till din smartphone eller surfplatta. 

Video
Kameran filmar som bäst i full HD 1920x1080 med 50 eller 25 b/sek. För dig som vill komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar (i Europa). Det går att filma antingen med full automatik, eller med manuell exponering, där man även under pågående filmning kan justera, bländare, slutartid och ISO. Kontinuerlig autofokus jobbar mjukt och följsamt med de flesta STM objektiven. USM motorn fokuserar i regel snabbare, men också ryckigare och inte alls lika smidigt och lämpligt för filmning, men bäst resultat får man som regel med manuell fokusering. Zooma får man som vanligt göra manuellt på objektivet. EOS M6 ger tillgång till en inbyggd 5-axlad bildstabilisering avsedd endast för filmläget, och som kan kombineras med IS-optik för ytterligare effektivare stabilisering. Kameran har ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), och det finns manuell nivåreglering av ljudet direkt i kameran, men den saknar uttag för hörlurar. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns inte. Filmkvaliteten får godkänt betyg och fungerar bra för normalt hobbybruk, personligen saknar jag 4K på en kamera av 2017-årsmodell.

Objektiv: Canon EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM.

Bildkvalitet
Bildkvaliteten är precis lika bra som Canons betydligt större och tyngre DSLR-kameror typ EOS 80D, 760D m.fl. i och med samma typ av sensor och liknande signalbehandling. Det som egentligen har störst betydelse för bildkvaliteten är vilket objektiv man använder, och en positiv egenskap som vi märkt med EOS M-systemet är att zoomarna EF-M zoomarna ger lite bättre bildkvalitet än Canons liknande varianter med EF-S fattning. Sen får vi också hålla tummarna att Canon släpper fler fasta objektiv i liknande storlek och med samma fina bildkvalitet som EF-M 22/2 STM, det objektivet tycker jag nämligen matchar denna kamera perfekt.

DPP
Vill man ta vara på kamerans potential så ska man absolut ta bilderna i RAW format, det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Canon skickar med Digital Photo Professional (DPP) för RAW hantering till de flesta av sina kameror som kan ta bilder i rå-formatet. (Till vissa kameror medföljer ingen CD-skiva, utan man får ladda hem den gratis via Canons hemsida). Det är ett mycket kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv.

Objektiv: Canon EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM.

Mycket bra
+ Bra bildkvalitet
+ Sensor i APS-C format
+ Inbyggd 5-axlad stabilisering som kan kombineras med IS-optik (för video endast)
+ RAW-format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Bra och vikbar skärm med touch-funktion
+ Focus peaking för manuell fokusering 
+ Seriebildtagning med 7 b/s med kontinuerlig AF & exponering 
+ Fokus och exponering är ej låsta vid seriebildtagning (till skillnad från M3)
+ Förbättrad AF och snabbare än äldre EOS M-modeller
+ Den inbyggda blixten går att vinkla uppåt (manuellt)
+ Känns gediget byggd och i mycket smidigt format
+ Separat ratt för exponeringskompensation
+ Möjlighet till EF-objektivadapter
+ Separat batteriladdare medföljer
+ Wifi & fjärrkontroll via applikation till smartenhet
+ Både inbyggd blixt och blixtsko för externa blixtar & sökare
+ Extremt tyst autofokusering med STM-objektiv
+ EF-M zoomarna presterar i allmänhet bättre än likvärdiga EF-S zoomar

Mindre bra
- Ingen 4K filmning
- Servo AF (kontinuerlig fokussökning) drar ner farten på serietagningen  
- Saknar högdagervarning typ Zebra-mönster i realtid
- Batteriet kan ej laddas via Micro-USB-kontakten
- Synd att den inbyggda stabiliseringen inte fungerar även vid stillbildstagning
- Finns i skrivande stund endast 1st litet och platt objektiv med EF-M fattning

Sammanfattning
Canon EOS M6 är (precis som den lite dyrare och mer påkostade EOS M5) en bra och relativt kompetent systemkamera i miniatyrformat som räcker långt för både stillbild och video, och på vissa punkter tycker vi att även M6 förtjänar högsta betyg bland de mindre och enklare modellerna. Men idag finns det väldigt många kameror med varierande prestanda i olika prisklasser som också är bra på väldigt mycket. Så bara för att skilja "agnarna från vetet" på ett tydligare sätt, samt för att videofunktionerna inte hängt med i utvecklingen enligt 2017 års krav, så landar betyget på Bra köp istället. Canon EOS M6 ger givetvis inte sämre bildkvalitet på något vis än tidigare modeller som vi gett ett högre betyg, vi har bara anpassat betyget efter den snabba kamerautvecklingen som pågår i skrivande stund, och där givetvis också kraven ökar i samma takt. Nu är det förstås långt ifrån alla användare som har behov av 4K, och det kan också bli en ganska dyr historia ifall man också behöver uppgradera alla prylar till 4K såsom dator, bildskärm, programvara, TV m.m. 

 Testad av Mats 2017-03-15.

 

  
Rekommenderade tillbehör
  

Ta gärna en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. Raw-bilder tagna på olika ISO finns att ladda hem längst ner på sidan

Objektiv: EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

ISO 100.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:

ISO:  400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 | 12800  | 25600 

RAW ISO 100 ->>

RAW ISO 3200 ->>

  

Axelväska - mindre

LowePro Adventura SH 120 II
349 SEK
Finns i lager

Batteri - laddare litiumjonbatteri

Batteri - Litiumjon

Canon LP-E17
495 SEK
Finns i lager

Batteri inkl. laddare - Litiumjon

Bildskärms- & HDMI-kablar

Effektfilter

Enbensstativ, monopoder

Extern hårddisk

Filter - övriga inkl tillbehör

Fjärrkontroll / utlösare

Gråfilter

Dörr Gråfilter NDx1000 49mm
299 SEK
Finns i lager

Minneskortsläsare

Lexar Kortläsare USB 3.0 25-i-1
349 SEK
Tillfälligt slut

Minnesmedia förvaring

Objektivadaptrar

Objektivlock

Polarisation

Remmar

Canon EM-300B kamerarem
229 SEK
Finns i lager

Rengöring

Camgloss Lenspen
149 SEK
Finns i lager
Camgloss Lenspen Mini Pro II
149 SEK
Finns i lager
Camgloss To Go-kit
149 SEK
Finns i lager
Genesis linsrengöringskit 5-1
99 SEK
Tillfälligt slut
Zeiss Linsrengöringskit
349 SEK
Finns i lager

Resestativ, ministativ och bordsstativ

Velbon EX-Macro
255 SEK
Finns i lager

SDHC, Secure Digital High Capacity

Stativ med kulled eller specialhuvud

Stativ med panorama- eller videohuvud

Systemkameror

Sökare och tillbehör

Tillbehör väska

UV-filter

B+W UV 49mm MRC XS-Pro Nano
449 SEK
Finns i lager

Övriga stativlösningar

Övriga väskor

LowePro GearUp, kameraväska
349 SEK
Finns i lager
Antal: 64 st
   
Bildsensor storlek 22,3 x 14,9 mm CMOS
Upplösning bildsensor 24 200 000
Upplösning bild (effektiv) 6000 x 4000
Kompressionsstandard JPEG, RAW, MOV (film)
Objektiv EF-M (EF- och EF-S-objektiv kompatibla via adaptern EF-EOS M)
Filterdiameter Beror på objektiv (49mm på 15-45)
Fokusering Dual Pixel CMOS AF System. Fasdetektionspixels inbyggda i bildsensorn
Minnestyp SecureDigital, SDHC, SDXC (UHS-1 kompatibel)
Minne som ingår Nej
Optisk sökare Nej, men möjlighet finns att använda EVF-DC2 (extra tillbehör)
Bildskärm 3.” ClearView II Touch-LCD (TFT). 3:2 i sidförhållande. 1 040 000 punkter. Kapacitiv pek-/touch-funktion, tiltbar
Ljusmätning 49 st AF-punkter (maximalt)
Vitbalans Auto + Dagsljus, Skugga, Moln, Glödlampa, Lysrör, Blixt, Egen
Ljuskänslighet ISO AUTO (100–25600), 100–25600 i 1/3 steg, Video: ISO AUTO (100-6400), 100-6400 i 1/3 steg
Slutartider 30–1/4 000 sek (1/3 steg), Bulb (beroende på övriga inställningar)
Exponering Realtidsmätning från bildsensorn, Evaluerande ljusmätning (384 zoner), Partiell mätning vid centrum (cirka 10%), Spotmätning (cirka 2%), Centrumvägd genomsnittsmätning
Exponeringskompensation +/-3 EV i 1/3-steg, AE-Bracketing +/-2 (3 bilder i 1/3 EV-steg)
Självutlösare självutlösare 2 s, 10 s, custom, samt kontinuerlig (hög), kontinuerlig (låg) och fjärrkontroll (RC-6/RS-60E3, ingår ej, säljs separat)
Blixt Inbyggd, möjlighet till extern
Blixtinställningar Auto, Manuell blixt På/Av, synk på långa slutartider
Räckvidd blixt Ledtal 5
Sekvenstagning Max. cirka 9 b/s (max 7 b/s, med live view and C-AF)
Film Full HD 1080/30p/25p/24p, HD 720/60p/50pp, 640x480/30p/25p
Ljudinspelning Ja, inbyggs stereomikrofon, möjlighet till extern mikrofon
Anslutningar Hi-Speed USB 2.0 (micro-B), HDMI-utgång (D-micro), extern mikrofon (3,5 mm stereoteleplugg), Bluetooth, WiFi/NFC
Batteri Litiumjonbatteri LP-E17
Mått 112 x 68 x 45 mm
Vikt 343 g inkl batteri och minneskort
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara Digital Photo Professional, Picture Style Editor, EOS Utility, Image Transfer Utility
Medföljande tillbehör Laddbart batteri LP-E17, batteriladdare LC-E17, USB-kabel IFC-400PCU, nackrem EM-200DB
Övrig kommentar DPOF, Pictbridge, WiFi/NFC, Bluetooth, ingång för extern mikrofon, sökare
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
  
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018