Nikon Coolpix P1000
 
Nikon Coolpix P1000

11 990 SEK
exkl. 9 592 SEK Beräknas in i slutet av september

DELBETALA FRÅN 553 SEK/mån

Bästa köpet
  Värdepaket:
Nikon Coolpix P1000 + minneskort + UV-filter + väska + mikrofiberduk
(visa detaljer om värdepaketet)

12 899 SEK
exkl. 10 319 SEK klicka för info

DELBETALA FRÅN 595 SEK/mån
 

Nikon Coolpix P1000

Nikon lanserar Coolpix P1000 samtidigt som föregångaren P900 finns kvar på marknaden. P900 är redan den tämligen extrem när det gäller zoomomfång och är mycket uppmärksammad och populär tack vara detta  - och den kvalitet den presterar. P1000 går steget längre och erbjuder hela motsvarande 3000 mm brännvidd fullt inzoomad (35mm-format), tillsammans med vidvinkelomfång ner till motsvarande 24mm brännvidd (dvs hela 125x zoom).

När systemkamerans brännvidd inte räcker till?
P1000 ger en förstoringsgrad som är i princip omöjlig att uppnå med en systemkamera, i alla fall inom rimliga prisklasser och praktiskt hantering. Så här skapar man en nisch som passar många - både de som är lite enklare fotografer, men ändå vill ha riktigt bra zoomomfång (för t ex sport och naturbilder) och avancerade fotografer som helt enkelt inte kan uppnå det de vill med sin avancerade systemkamera.

Stillbild, filmning och uppkoppling
Förutom det fantastiska zoomomfånget har kameran bl a filmning i 4K-upplösning, mikrofoningång och möjlighet att koppla upp mot mobiltelefon/surfplatta via WiFi och Bluetooth.

RAW-format
P1000 har också till skillnad från föregångaren P900 möjlighet att ta bilder i RAW-format (gäller endast i något av exponeringslägena P, S, A eller M).

Högupplöst
P1000 har en sensorupplösning på 16 Mpixel, och för denna typen av kamera en ovanligt stor EVF-sökare med hela 2,36 miljoner punkter.

Månbilder & fågelskådning
På programvalsratten finns ett speciellt läge avsett för månfotografering, och för dig som gillar fågelskådning och fågelfotografering finns ett separat läge för det också.

Utmärkande egenskaper

 • Enormt optiskt zoomomfång på 125x, med brännvidder motsvarande 24-3000 mm i 35mm-format
 • Ljusstyrka f/2,8-8
 • Påkostad optik med 5st ED linser och 1st super ED lins
 • Inbyggd effektiv bildstabilisering (sensor shift, plus extra elektronisk för video upp till 1080p)
 • Manuella inställningsmöjligheter P, S, A, M
 • Bilder i RAW-format
 • Mekanisk och elektronisk slutare med tider ner till 1/4000 sekund
 • Elektronisk sökare (EVF) med 2359 punkter, 100% visning och dioptrijustering 
 • 3,2-tums fullt vinklingsbar LCD-skärm med 921.000 pixels upplösning
 • Seriebildtagning med upp till 7 bilder/s, upp till 7 bilder i följd i högsta upplösning
 • Seriebildtagning i lägre upplösningar upp till 120 bilder/s
 • Filmning i 4K UHD 3,840x2160/30p/25p, full HD 1080/60p/50p/30p/25p, med stereoljud via inbyggd mikrofon
 • Inbyggd WiFi-funktion gör att du enkelt kan överföra och dela bilder, eller styra din kamera (kompatibel med Snapbridge)

  

Hastighet
Sekvenstagning klarar den som bäst i högsta upplösning med 7 b/sek upp till max 7 bilder per sekvens. Klarar även höghastighetstagning i 60 och 120 b/sek i lägre upplösningar. Autofokuserar mycket snabbt på korta brännvidder, men ju längre brännvidd man använder desto långsammare går det.

Byggkvalitet & känsla
Nikon Coolpix P1000 är allt annat än en liten kamera. Med en längd på närmare 40 cm (med optiken i ytterläget inkl motljusskydd), och en vikt på 1,4 kg är den klart större och tyngre än de flesta systemkamerahus. Men det är det lilla priset man får betala för denna unika kamera och det sanslöst stora zoomomfång den har. Greppet väl urgröpt och kameran ligger mycket bra till i handen. Kameran är byggd till stor del av plastmaterial, men den känns ändå helt okej med god känsla i knappar och vred.

Sökare & Skärm
Sökaren är en elektronisk variant av OLED-typ, och som visar exakt samma bild och information som skärmen. Den ger en betydligt större och tydligare bild än förgångaren, och i P1000 är sökarbilden riktigt bra för sin kameraklass. Dioptrijustering finns från -3 till +3.

Den utfällbara LCD-skärmen skulle man kunna tro var känslig för skador och en källa till problem. Denna typ av skärm har nu funnits i många år och det är förvånansvärt få reklamationer på krånglande skärmleder. Fördelen med utfällbar LCD-skärm kan de flesta som provat vittna om. Oerhört praktiskt vid fotografering i marknivå eller högt ovanför huvudet vid folksamling. Finns möjlighet till visning av histogram, vattenpass och rutnät. Mycket bra sökare och skärm.

Funktioner
Coolpix P1000 har de viktigaste funktionerna som behövs för kreativ fotografering. Här nedan har vi radat upp vi ett antal nämnvärda kamerafunktioner:

 • Bländarförval (A) (separat för stillbilder & video)
 • Slutarförval (S)
 • Manuell exponering (M) (separat för stillbilder & video)
 • Exponeringskompensation
 • Blixtexp. kompensation
 • Exponeringsvariation (gaffling/bracketing)
 • Intervalltagning för stillbilder (dvs time lapse)
 • Time lapse för video (via scen-val)
 • Focus Peaking (hjälpfunktion för manuell fokusering)
 • Picture Control (separat för stillbilder & video)
 • Vitbalans (separat för stillbilder & video)
 • ISO (separat för stillbilder & video)
 • Multiexponering (via scen-val) 
 • Panoramafunktion (via scen-val)
 • Skärpa
 • Kontrast
 • Färgmättnad
 • Focus peaking/konturförstärkning (bra hjälpmedel för manuell fokusering)
 • Seriebildtagning
 • Bildstabilisering
 • Brusreducering (3st val)
 • Aktiv D-lighting
 • Multiexponering
 • Wifi & Bluetooth


Tagen på längsta brännvidd motsvarande 3000mm. 

Snapbridge
Coolpix P1000 är kompatibel med den trådlösa bildöverföringsfunktionen Snapbridge via Bluetooth och WiFi, lämpligt för dig som vill överföra bilder trådlöst till din smartenhet, och du kan även använda mobil eller surfplatta som fjärrkontroll till kameran. Man behöver bara koppla ihop kamera och smartenheten en enda gång via Bluetooth, och sedan sköter kameran bildöverföringen automatiskt till ex.vis mobilen, och kameran behöver inte ens vara påslagen. I appen kan man välja ifall bilderna ska överföras i full storlek eller 2 Mpixel, och vill du inte vänta ca 3 minuter mellan varje bildöverföring bör du absolut välja 2 Mp-läget istället då det tar bara ca 15 sek per bild, och bilder i den upplösningen räcker gott och väl för att läggas upp på sociala medier som ex.vis Instagram, Facebook etc. Fjärrkontrollsfunktionen kommunicerar via WiFi och den är väldigt funktionsfattig som den är utformad i dagsläget, det går att ta bilder, zooma och bilden syns live på smartenheten, men inte så mycket mer. Det är heller inte möjligt i skrivande stund att styra P1000 för videofilmning via appen. För dig som använt Snapbridge förut med dåliga erfarenheter så testa gärna då det är uppdaterat och fungerar mycket bättre idag än vid lanseringen av Nikon D500.

Att tänka på: Ge inte upp ifall det krånglar första gången vid ihopkopplingen med din smartphone. Med vissa smartenheter är det inte alls ovanligt att man måste göra om proceduren flera gånger innan kameran och mobilen hittar igen varann. Bluetooth-version 4.1 eller senare krävs i smartenheten.


Tagen på kortast brännvidd motsvarande 24mm.

Video
I en kamera av 2018-årsmodell börjar filmning i 4K vara en självklarhet (3840 x 2160/30p/25p, ca 60Mbps, och i full HD upp till 60p). Kameran kan zooma optiskt och fokusera kontinuerligt under filmning, vilket går mjukt och smidigt. Men på längsta brännvidderna ökar risken för fokusjakt, och om så sker kan manuell fokusering vara ett säkrare alternativ. Vilket också fungerar hjälpligt tack vare "Focus peaking", en bra hjälpfunktion avsett för manuell fokusering, eller "konturförstärkning" som det heter i kameran med Svenska menyer.

Ljudet spelas in i stereo med den inbyggda mikrofonen, och 3,5mm ingång för extern mikrofon finns också, men hörlursuttag och manuell reglering av ljudnivån saknas. Den inbyggda micken ger också ett lite svårbeskrivet ljud, som typ nåt slags metalliskt klingande, digitaliserat ljud. Men detta försvinner om man kopplar in en extern mikrofon.

Videokvaliteten i 4K blir i mitt tycke bättre än stillbildskvaliteten, och duger säkert bra för de flesta som filmar för eget hobbybruk. Bäst skärpa och filmkvalitet blir det som vanligt på lägsta ISO 125, och från ISO 400 och uppåt gör sig brusreduceringen påmind med ett softare resultat. Slow motion-funktion med 120 b/sek i VGA-upplösning finns också att välja. P1000 har fått fler filmmöjligheter och klart förbättrad videofunktion jämfört föregående modell P900.

Ta gärna en titt på videon nedan och avgör om kvaliteten räcker för dina ändamål. Filmmaterialet har vi spelat in i all enkelhet bara för att du ska få en uppfattning om hur kameran presterar i lite olika ljussituationer på olika brännvidder och ISO. Inspelat i 4K / 25p med vitbalans i autoläge och med både manuell fokus och autofokus. ISO varierar mellan 125-800, och de filmklipp som är tagna på höga ISO ger också ett softare resultat pga kamerans inbyggda brusreducering (ej justerbart i filmläget).

Bildkvalitet
Så länge man tittar på bilderna i sin helhet utan delförstoring på sin dataskärm eller full HD-TV, och inte förstorar mer än ca 50-60% delförstoring så ser det oftast bara bra ut. Bilderna upplevs skarpa och räcker långt för hobbyanvändare som inte har till vana att granska alla bilder i 100% delförstoring. Men om du tillhör skaran fotoentusiaster med höga krav så bör du kika efter en annan modell med större sensor och mindre zoomomfång. Givetvis är det en kompromiss med bildkvalitén när 16 miljoner pixlar trängs på en väldigt liten sensoryta, och dessutom med zoomoptik som motsvarar från kraftig vidvinkel 24mm till extrema 3000mm tele. Bildkvaliteten från Coolpix P1000 fungerar utmärkt för visning på t ex Instagram, Facebook, hemsidor, bloggar, samt små och medelstora utskrifter och upp till ca A3-storlek i bästa fall. Optiken presterar bäst för stillbilder upp till motsvarande ca 1000mm.

Plus
+ Mycket imponerande zoomomfång motsvarande 24-3000mm
+ Relativt bra videokvalitet i 4K
+ RAW-format
+ Förvånansvärt lite kromatisk aberration
+ Effektiv bildstabilisering
+ Focus peaking
+ Bra vikbar skärm
+ Mycket bra EVF-sökare
+ Välformat och skönt handgrepp 
+ Ögonsensor för sökaren 
+ Mikrofoningång 3,5mm teleplugg
+ Extra zoomknapp för snabbare in-ut-zoomning för att enklare hitta igen motivet 
+ Inbyggd Wifi & Bluetooth (Snapbridge) 

Minus
- Kvaliteten på stillbilderna hade kunnat vara bättre med färre pixlar och större sensor
- Ljudet med den inbyggda mikrofonen vid filminspelning hade kunnat vara bättre 
- Saknar touch-funktion på skärmen 
- Remote-funktionen med Snapbridge är något begränsad (läs mer ovan)


Tagen på kortast brännvidd motsvarande 24mm.

Samma motiv som ovan tagen på brännvidd motsvarande 125mm ->>

Samma motiv som ovan tagen på brännvidd motsvarande 3000mm ->>

Att tänka på
Att fotografera med så pass extrema brännvidder som motsvarande 3000mm är inte så lätt som kanske många tror innan de provat. Dessutom med tanke på att ljusstyrkan är bara f/8 på längsta brännvidderna, vilket innebär att autofokusfunktionen får svårare att hitta fokus, den blir alltså långsammare och är heller inte lika träffsäker som på kortare brännvidder. Som fotograf det också betydligt svårare att finna sina motiv ju längre brännvidd man använder, men Nikon har tänkt på detta och skapat en mycket användbar knapp på objektivet som automatiskt zoomar till en kortare brännvidd och sedan direkt tillbaka till den längre. Under den tiden detta sker ökar chansen att hitta igen t ex den fågel eller vad det nu kan vara, dvs motiv som har en tendes att flytta på sig.

Slutsats
Nikon CoolPix P1000 är en ovanligt stor "kompaktkamera", som är utrustad med en otrolig zoomoptik med hela 3000mm brännvidd som längst (motsvarande 35mm-format), och så länge man inte har för avsikt att studera alla bilder i 100% delförstoring så blir bildkvaliteten också helt okej och duger för normalt husbehov. Som 4K-filmkamera upplever man också bildkvaliteten som lite bättre än stillbilderna, vilket har sin naturliga förklaring eftersom video är inget man normalt delförstorar upp till 100%. För stillbilderna är det också extra viktigt att hålla sig till lägsta ISO för bästa kvalitet, och tar man bilderna i RAW-format finns chansen att bildkvaliteten kan öka ytterligare lite till (lite beroende på den som drar i spakarna).

Även om kameran har en mycket effektiv bildstabilisering som gör att man klarar handhålla upp till 5 steg längre slutartider än normalt, så är det dock inte alltid lätt att lyckas med skakfria bilder på de längsta brännvidderna, så stativ rekommenderas så länge det inte är molnfritt och fullt solsken. Nikon Coolpix P1000 är ett bra köp för de flesta som fotograferar på hobbynivå och vill ha en långzoomare med sanslöst stort zoomomfång med hiskeligt långa brännvidder. Och för dig som gillar att filma kan den också vara ett mycket bra alternativ, även fast den är funktionsmässigt lite mer begränsad för video. Som t ex att auto-ISO-funktionen inte samarbetar med exponeringskompensation, plus lite annat. 

 Testad av Mats 2018-09-21.

 

Nikons egna film nedan:

 

  
Rekommenderade tillbehör
  

Ta gärna en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. Om inte annat anges är bilderna tagna med ISO 100. Två bilder i RAW finns längst ner på sidan. 


 


 


 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

ISO 100.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning.

ISO 200 400 800 1600 3200 6400 

RAW ISO 100 ->>

RAW ISO 1600 ->>

 

 

  

Axelväska - mindre

LowePro Toploader Zoom 50 AW II
399 SEK
Tillfälligt slut

Axelväska - större

Action Väska Black No. 4.5
399 SEK
Finns i lager
LowePro Format 160
379 SEK
Finns i lager

Batteri - Litiumjon

Nikon EN-EL20
429 SEK
Finns i lager
Nikon EN-EL20a
479 SEK
Tillfälligt slut

Bärsystem

Effektfilter

Enbensstativ, monopoder

Extern hårddisk

Canon CS100 Connect Station 1 TB
1 990 SEK
Finns i lager

Filter - övriga inkl tillbehör

Fjärrkontroll / utlösare

Fotoskrivare - A4

Canon Pixma iP7250
690 SEK
Finns i lager

Gråfilter

B+W Gråfilter ND106 77mm
1 190 SEK
Finns i lager
B+W Gråfilter ND110 77mm
1 190 SEK
Finns i lager
Dörr Gråfilter NDx1000 77mm
499 SEK
Finns i lager

Mikrofoner

Röde VideoMicro
579 SEK
Finns i lager
Röde videomikrofon
948 SEK
Finns i lager
Röde videomikrofon GO
645 SEK
Finns i lager
Röde Videomikrofon Pro +
2 690 SEK
Finns i lager
Röde Videomikrofon Pro R
1 690 SEK
Finns i lager

Minneskortsläsare

Minnesmedia förvaring

Objektivlock

Polarisation

Remmar

Joby 3-vägs kamerarem
369 SEK
Finns i lager

Rengöring

Camgloss Lenspen Mini Pro II
149 SEK
Tillfälligt slut
Camgloss To Go-kit
149 SEK
Finns i lager
Zeiss Linsrengöringskit
349 SEK
Finns i lager

Resestativ, ministativ och bordsstativ

Joby Gorillapod 3K Kit
890 SEK
Finns i lager
Joby Gorillapod Rig
2 090 SEK
Finns i lager
Sirui Bordsstativ 3T-35
749 SEK
Finns i lager

Ryggsäck

LowePro Fastpack 150 AW II
1 090 SEK
Finns i lager
LowePro Flipside 200 AW II svart
1 090 SEK
Finns i lager

SDHC, Secure Digital High Capacity

SDXC, Secure Digital eXtended Capacity

Stativ med kulled eller specialhuvud

Systemkameror tillbehör

Tillbehör väska

UV-filter

Kenko UV 77mm RealPro
699 SEK
Finns i lager
Nisi UV Pro Nano HUC 77mm
979 SEK
Finns i lager

Övriga stativlösningar

Övriga väskor

Antal: 98 st
   
Bildsensor storlek 1/2,3-tumstyp CMOS
Upplösning bildsensor 16 000 000
Upplösning bild (effektiv) 4608 x 3456
Kompressionsstandard JPEG, RAW (NRW), MP4 (MPEG-4 AVC/H.264)
Objektiv Motsvarande 24-3000 mm på 35mm kamera
Ljusstyrka optik 2,8-8
Optisk zoom 125x
Digital zoom Upp till 4x (dvs upp till förstoring motsv. 12000 mm brännvidd)
Filterdiameter 77 mm
Fokusering Automatisk + manuell
Närgräns ~1cm i macroläge (vidvinkel), ca 7m vid full inzoomning (3000mm)
Minnestyp SD/SDHC/SDXC
Minne som ingår Nej
Optisk sökare Elektronisk OLED-sökare (EVF) med 2,359 Mpixels upplösning, 100% visning och dioptrijustering -3 - +3 dioptrier
Bildskärm 3,2-tums vinklingsbar LCD (RGBW) med 921.000 punkters upplösning
Ljusmätning Flerzon + centrumvägd + spotmätning
Vitbalans Auto + 5 st lägen + färgtemperatur (K) + manuell
Ljuskänslighet Auto ISO 100-1600, 100-6400 i P, S, A, M-lägena
Slutartider 1-1/4000s (upp till 30 s i M-läge vid ISO 100), bulb upp till 60s, ner till 1/8000 vid filmning. (Mekanisk och elektronisk slutare)
Exponering Full auto, programautomatik, slutar- och bländarautomatik, manuell + motivprogram
Exponeringskompensation +/- 2 steg i 1/3-steg + exponeringsgaffling (bracketing)
Självutlösare 3s, 10s
Blixt Inbyggd, möjlighet till extern
Blixtinställningar Auto, på, av
Räckvidd blixt Vidv: 0,3–12 m, tele: 5,0–8,0 m (tele motsv. 2000mm, Auto-ISO)
Sekvenstagning 7 bilder/sek upp till 7 bilder i följd
Film 4K: 3840x2160/30p/25p, Full HD 1080/60p/50p/30p/25p, HD 720/60p/50p/30p/25p, Slow-/fastmotion 1920x1080/0,5x, 1280x720/2x, 640x480/4x
Ljudinspelning Ja, inbyggd stereomikrofon, möjlighet till extern
Anslutningar USB 2.0 Hi-Speed, HDMI micro D
Batteri Litiumjonbatteri EN-EL20a
Mått 146,3 x 118,8 x 181,3 mm
Vikt 1415 g inkl batteri och minneskort
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara Datormjukvara finns att ladda ner från Nikon, appar för mobiltelefon/surfplatta finns att ladda ner från Google Play, iTunes App Store och liknande.
Medföljande tillbehör Uppladdningsbart litiumjonbatteri EN-EL20a, nätdel/laddare EH-73P, USB-kabel UC-E21, nackrem AN-DC3, motljusskyd HB-CP1, objektivlock LC-77
Övrig kommentar Optisk bildstabilisering (dual detect). Inbyggd WiFi med Bluetooth-stöd. Intervalltagning/Timelapse/Superlapse-foto. Slow- och fastmotionlägen.
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
  
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018