Olympus PEN-F kamerahus svart
 
Utgången modell som inte säljs längre
 

Olympus PEN-F

Olympus fortsätter att hämta inspiration från äldre kultmodeller i sin design - och kombinera det med den senaste tekniken från den digitala eran. Nya Pen-F bär till och med samma namn som sin inspirationskälla från 60-talet. Innanför retroskalet hittar man Olympus bästa teknik, delvis lånad från E-M5 Mark II. Det handlar bland annat om en 20 Mpixels bildsensor, en elektronisk sökare av högsta klass och höga prestanda vad gäller korta slutartider och snabba bildserier. Hur kan man bättre kombinera gammalt med nytt?

Utmärkande egenskaper

 • Nyutvecklad 20 Mpixels Live MOS (CMOS) - sensor i 4/3-format
 • 5-axlig bildstabilisering med panoreringssensor
 • Snabb autofokus med ögondetektion och Touch AF på kamerans LCD-skärm
 • Elektronisk OLED-sökare på 2,36 Mpixel
 • Seriebildstagning med upp till 10 bilder/s 
 • Vinklingsbar 3-tums LCD-skärm på 1,04 Mpixel
 • Högupplösningsläge på 50 Mpixel
 • Kortaste slutartid på 1/8000 s (1/16000s med elektronisk slutare)
 • Filmning i Full HD 1080/24/25/30/50/60p
 • Smidigt och tåligt kamerahus helt i aluminium- och magnesiumlegeringar med greppytor i konstläder
 • Funktionsvred med valbar funktion och separat reglage för exponeringskompensation
 • Speciellt Creative-vred för snabb växling mellan färg och svartvitt, samt ett antal bildeffektlägen
 • WiFi-funktion för delning av bilder via appen OI.Share
 • Kompakt extern blixt FL-LM3 ingår (ledtal 12,9)

 

Färger
Olympus Pen F finns i två varianter, helsvart eller silver/svart, och kamerahus inklusive objektiv levereras med svart version av objektivet, oavsett kamerahusets färg.

Förenklade nyheter
Pen F har som tidigare nämnt lånat en hel del innanför skalet från E-M5 Mark II, det som skiljer dem åt i första hand är den nya och mer högupplösta sensorn, samt designmässiga egenskaper. Pen F har enligt Olympus själva även fått ett antal extra funktioner som ska underlätta för dig som bland annat lägger upp bilder på Instagram etc.

Ratten på framsidan av kameran är också en nyhet som ger snabbare åtkomst av ändringar av kamerans Art-filter och olika färginställningar eller svartvita alternativ. Perfekt för dig som snabbt och enkelt vill kunna göra dina bilder klara direkt i kameran i de färger och effekter du önskar, för att sedan med kamerans inbyggda Wifi föra över dem till din smartphone eller tablet, och sen direkt vidare till ditt sociala nätverk. Istället för att behöva gå den krångliga vägen via dator. Allt för att underlätta och ge tillgång till bättre bildkvalitet och fler inställningsmöjligheter än din mobiltelefon.

Känsla
Olympus Pen F känns mycket gediget byggd av metall och med en enormt stor portion av retro, bra känsla även i knappar och rattar. Den är dock ej vädertätad. Till skillnad från föregående Pen-modeller har Pen F nu inbyggd sökare och samma typ av skärm som E-M5 Mark II som går att vrida och vinkla i fler riktningar än vad som tidigare varit möjligt. Storleksmässigt har den också vuxit jämfört med tidigare Pen-modeller och är mer i klass med E-M modellerna.

Hastighet
Kameran startar på ca 1 sek och fokuserar mycket snabbt för sin kategori, oftast på bara några tiondels sekunder beroende på optik, brännvidd, avstånd och kontrast. Ingen nämnvärd fördröjning mellan bilderna heller. Sekvenstagningen med mekanisk slutare ligger som snabbast på 10 b/sek med låst fokus och exponering. Med kontinuerlig AF och varierande exponering klarar den ca 5 b/sek. Bufferten är förbättrad och Pen F klarar närmare 40 bilder i bästa JPEG med högsta hastighet, och omkring 28 bilder i RAW med ett snabbt minneskort.

Skärm & Sökare
Skärmen är precis som på E-M5 Mark II vrid och vinklingsbar i fler riktningar än endast vertikalt som tidigare varit vanligt bland Olympus modeller, vilket är helt suveränt vid fotografering på låga eller höga nivåer. Skärmen ger en skarp och väldetaljerad bild och bilderna går att förstora upp till 14x. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns. Den har även touch-funktion där kameran fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen. Fullt möjligt också via touch att flytta AF-punkten skärmen när man tittar genom sökaren.

Den elektroniska sökaren är också av liknande modell som sitter i E-M5 Mark II med totalt 2,36 Mpixel, dock inte samma. Både skärm och sökare får högsta betyg.

Wifi
Med Olympus Wifi-applikation går det snabbt och enkelt att koppla upp kameran mot smartenheten. Det första man behöver göra är att ladda hem Olympus gratis app Image share till sin smartphone eller surfplatta, och sen hittar de igen varann direkt efter att man skannat av QR-koden som dyker upp på kamerans skärm.

Förutom att överföra och dela med sig av bilder till sociala medier etc, så kan man även använda telefonen som fjärrkontroll med live view-visning. Åtkomliga funktioner i appen är exponeringslägena P/A/S/M och Art, bländare/slutartid, exponeringskompensation, ISO och vitbalans. Man kan även välja om touch-funktionen på smartenhetens skärm bara ska fokusera, eller både fokusera och ta en bild. Räckvidden är ca 10-12 meter inomhus, vilket är fullt tillräckligt för de flesta användningsområden. Övriga funktioner i appen är bildöverföring, geotaggning och bildredigering. En mycket bra och användbar Wifi funktion.

Funktioner
Det finns en hel del funktioner i denna lilla godbit och det är inte mycket som saknas ens för den avancerade användaren. Nedan nämner vi de kanske mest intressanta och användbara funktionerna:

 • Bländarförval (A)
 • Slutarförval (S)
 • Manuell exponering (M)
 • RAW-format
 • Inbyggd rå-konvertering till JPG
 • Exponeringskompensation
 • Exponeringslås (via FN-knapp)
 • Spotmätning
 • Trådlös blixtstyrning (med kompatibla blixtar)
 • Exponeringsvariation (gaffling/bracketing)
 • Programmerbara Fn-knappar och rattar
 • Auto-ISO med valbart lägsta och högsta känslighet mellan 200-25600
 • Bildstabilisering (med alla objektiv)
 • Sekvenstagning upp till 10 b/s
 • Anpassad självutlösare/intervalltagning (1-30s fördröjning, 1-10b, 0,5-3s intervall)
 • Multiexponering
 • HDR bilder
 • Panoramabilder
 • Live Bulb/Time (bilden visas live på skärmen vid långa exponeringstider)
 • Focus peaking (bra hjälpmedel vid manuell fokusering, se mer info nedan)
 • Skärpedjupskontroll
 • Programmerbara FN-knappar 
 • Brusreduceringsinställningar 
 • Pixelmapping för sensorn
 • Wifi

 

Manuell fokusering
Kameran har något som kallas för Focus Peaking (aktiveras i menyn under MF hjälp - toppar), vilket är en suverän hjälpfunktion avsedd för manuell fokusering. Det fungerar som så att kameran ökar kontrasten markant där fokus ligger och man kan välja denna funktion med antingen vit eller svart färg. Det går även att välja ifall bilden ska förstoras på skärmen så fort man vrider manuellt på fokusringen eller inte.

Video
Kameran spelar in som bäst i full HD 1920x1080 (24/25/30/50/60p) MOV. Finns också möjlighet att filma i utrarapid med 120 f/sek i VGA-upplösning (640x480). Filmkvalitén i full HD har blivit märkbart bättre jämfört med äldre Pen-modeller. Det ser även bättre ut vid sämre ljusförhållanden. Ljudet från stabilisering och autofokus hörs ganska tydligt så länge det är tyst i omgivningen. Med den lilla kit-zoomen 14-42 EZ så fungerar själva zoomningen mycket tyst och mjukt tack vare inbyggd motorzoom i objektivet. HDMI kontakt finns av typ D-micro. Kameran saknar dock ingång för mikrofon och hörlurar.

Ta gärna en titt på videon nedan och avgör om kvaliteten räcker för dina ändamål. Filmmaterialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand. Full HD i 50p, ISO 1600 inomhus och ISO 200 utomhus. Med auto vitbalans och ljudet inställt på nivå -10.

Bildkvalitet
Olympus har länge stannat kvar vid 16 Megapixel medan andra tillverkare (som använder sig av större sensorer) bara ökat pixelantalet för varje ny modell som släppts. Jag var därför lite orolig att bruset ökat i och med 4 miljoner fler pixlar på sensorn än tidigare, men brusnivåerna har inte ökat nämnvärt och detaljåtergivning har blivit märkbart bättre. Olympus har lyckats bra och med skarpa och väl-tecknande objektiv blir också bildkvaliteten riktigt bra. Vi rekommenderar som vanligt att använda RAW format för att ta vara på kamerans fulla potential. JPG-bilderna blir i regel bra men det går att hämta så mycket mer från en RAW-fil, särskilt för dig som har till vana att granska och analysera alla bilder i minst 100%.

Att kameran dessutom klarar av att ge högupplösta bilder i 50Mp trots sensor med "bara" 20Mp är lite fascinerande. För att göra detta möjligt använder sig kameran av den rörliga bildstabiliserade sensorn, och genom att ta åtta exponeringar med sensorn i olika lägen så lyckas den bygga en bild med betydligt högre upplösning än det antal pixlar som finns på sensorn, genialt! Stativ är dock nödvändigt för denna typ av fotografering och rör man kameran det minsta under dessa exponeringar så blir det allt annat än skarpt. Kan dock i vissa fall uppstå artefakter i små detaljer som inte syns i 20Mp bilderna på samma sätt.

Klicka här för att se en bild tagen i 50Mp-läget ->>

Samma motiv som ovan i 20Mp ->>

En annan viktig egenskap att tänka på när det gäller bildkvalité, är att många av objektiven i Micro 4/3 systemet är oerhört skarpa och bra. Panasonics Leica Nocticron DG 42,5/1,2 ASPH är t ex ett av de absolut skarpaste objektiven vi testat hittills, och då syftar jag på alla tillverkare. Flera av kit-zoomarna presterar också bättre än vanligt jämfört med övriga tillverkares likvärdiga zoomar. Sen måste jag också tillägga att vi som använder Micro 4/3 kameror här på Cyberphoto har i stort sett aldrig märkt av någon form av felfokus, alltså varken bak eller frontfokusering, vilket inte alls är ovanligt förekommande hos andra tillverkare. Olympus autofokus-funktion tillhör enligt vår erfarenhet den mest träffsäkra på marknaden, och snabbare än de flesta spegelfria kameror. Spegelreflexkameror klarar i regel bättre av att följa rörliga motiv än spegelfria, men de missar också oftare när det gäller att sätta fokus med millimeterprecision.

Plus
+ Mycket bra bildkvalité och fin färgåtergivning
+ Möjlighet till högupplösta bilder i 50Mp
+ RAW format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Oerhört kompetent för sin storlek
+ Kortast slutartid 1/8000 sek & 1/16 000 med elektronisk slutare
+ Möjlighet till i princip ljudlös fotografering i "tyst-läge"
+ Programmerbara Fn-knappar
+ Fantastiskt effektiv bildstabilisering
+ Ger stabilisering med alla objektiv
+ Bra EVF-sökare
+ Mycket bra vrid och vinklingsbar skärm med touch-funktion
+ Känns oerhört gedigen och robust byggd
+ Blixtsko för extern blixt
+ Den medföljande blixten har vinklingsbart blixthuvud
+ Fokus peaking (hjälpmedel för manuell fokusering)
+ Snabb för att vara en spegelfri kamera
+ God film- och ljud-kvalitet
+ Bra och lätthanterlig Wifi-funktion med trådlös fjärrkontroll

Minus
- Saknar inbyggd blixt (ingår dock extern blixt)
- Fokus och exponering är låsta vid seriebildtagning med 10 b/sek
- Skärmen är nästan omöjlig att vika ut ifall man har handskar på händerna
- Saknar uttag för mikrofon och hörlurar
- Ingen 4K-filmning 

Slutsats
Olympus Pen F passar och fungerar utmärkt för de flesta sorters användare, både för avancerade fotoentusiaster och alla som föredrar helautomatiska funktioner. Olympus har även tänkt lite extra på dig som ofta lägger upp bilder på sociala nätverk (typ Instagram) och som inte är nöjd med funktioner och bildkvalitet i mobilkameran. Pen F är för övrigt en mycket bra och kompetent kamera med fantastiskt fin och gedigen känsla. Riktigt snygg retrodesign också enligt mitt tycke.

  Testad av Mats Ylinikka 2016-03-04.

 

 

 

 

  
Rekommenderade tillbehör
  

Ta gärna en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. Då inte annat anges är bilderna tagna med kameran inställd på bästa JPEG (som de kommer ur kameran utan efterbehandling), slutarautomatik, vitbalans auto, ISO 200.

Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital 17/1,8 MSC.

 

 

ISO 800.

 

 

 

 

 

 

 

 

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:

Standard brusreducering: 200 | 400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 | 12800 | 25600

  

Axelväska - mindre

Action Väska Black No. 0.7
199 SEK
Finns i lager
LowePro Adventura SH 100 II
249 SEK
Finns i lager
LowePro M-Trekker HP 120 grå
339 SEK
Finns i lager

Axelväska - större

LowePro ProTactic SH 120 AW
690 SEK
Finns i lager

Batteri - Litiumjon

Olympus BLN-1
599 SEK
Finns i lager

Bärsystem

Peak Design Capture POV kit
579 SEK
Tillfälligt slut

Enbensstativ, monopoder

Extern hårddisk

Canon CS100 Connect Station 1 TB
1 990 SEK
Finns i lager

Fjärrkontroll / utlösare

Handgrepp systemkameror

Hårda väskor

PELI 1200
599 SEK
Tillfälligt slut

Kamerablixt

Olympus FL-300R
1 390 SEK
Beställningsvara

Minneskortsläsare

Lexar Kortläsare USB 3.0 25-i-1
349 SEK
Tillfälligt slut

Minnesmedia förvaring

Objektivadaptrar

Objektivlock

Remmar

Rengöring

Camgloss Lenspen Mini Pro II
149 SEK
Finns i lager
Camgloss To Go-kit
149 SEK
Finns i lager
Genesis linsrengöringskit 5-1
99 SEK
Tillfälligt slut
Zeiss Linsrengöringskit
349 SEK
Finns i lager

Resestativ, ministativ och bordsstativ

Velbon EX-Macro
255 SEK
Finns i lager

Ryggsäck

SDHC, Secure Digital High Capacity

SDXC, Secure Digital eXtended Capacity

Stativ med kulled eller specialhuvud

Stativ med panorama- eller videohuvud

Övriga stativlösningar

Övriga systemkameratillbehör

Övriga väskor

LowePro GearUp, kameraväska
349 SEK
Finns i lager
Antal: 63 st
Detta är ett urval av objektiv för att underlätta ditt val.
Det finns även andra objektiv som passar denna kamera, klicka här för komplett sortiment.

Macro

Normal

Normalzoom

Superzoom

Tele

Telezoom

Vidvinkel

Vidvinkelzoom

Antal: 38 st
   
Bildsensor storlek 4/3 (17,3 x 13,0 mm)
Upplösning bildsensor 20 300 000
Upplösning bild (effektiv) 5184 x 3888
Kompressionsstandard JPEG, RAW (12-bitars), MOV (MPEG‑4AVC/H.264), AVI (Motion JPEG)
Objektiv Micro 4:3
Filterdiameter Beror på val av objektiv
Fokusering Kontrastdetekterande AF, 81 punkter i normalläget, 800 punkter vid förstorad vy
Minnestyp SD/SDHC/SDXC, UHS-I / II. Minst Class 6 för filmning
Minne som ingår Uppgift saknas
Optisk sökare Elektronisk EVF med 2,36 Mpixels upplösning, 100% visning, 1,23x förstoring (motsv 0,61x i fullformat), dioptrijustering -4 - +2 dioptrier
Bildskärm 3,0-tums vinklingsbar touch-LCD med 1,037 Mpixels upplösning
Ljusmätning 324-fälts evaluerande mätning (ESP), centrumvägd, spotmätning
Vitbalans Auto + 7 lägen + finjustering + Kelvin (2 st personliga inställningar kan lagras)
Ljuskänslighet ISO 200-1600 (ISO 80-25600 i utökat läge)
Slutartider 8-1/8000s (60 - 1/16000 s med elektronisk slutare) + Bulb (max 30 min bulb). 1/250s blixtsynk (+ fp-synk upp till 1/8000 s)
Exponering Programautomatik + bländarautomatik + tidsautomatik + manuell. Bulb (B) + Tid (T) + HDR + motivprogram
Exponeringskompensation +/-5 steg i 1/3-steg
Självutlösare 2 eller 12 s, samt egen inställning
Blixt FL-LM3 ingår, andra Olympus-kompatibla blixtar passar också
Blixtinställningar Auto, upplättningsblixt, på/av, manuell inställning, synkronisering på långa slutartider, synkronisering på andra slutarridån,
Räckvidd blixt Medföljande blixt ledtal 12,9 (ISO 200/m)
Sekvenstagning Upp till 10 bilder/s, 16 RAW i följd eller obegränsat antal JPEG (beroende på minneskortets prestanda och kapacitet)
Film Full HD 1080/60p/50p/30p/25p/24p, HD 720/60p/50p/30p/25p/24p, 640x480/30p
Ljudinspelning Inbyggd stereomikrofon. möjlighet till extern mikrofon via grepp HLD-8/HLD-8G (3,5 mm miniteleplugg)
Anslutningar USB 2.0 high speed, HDMI (micro D), A/V-ut (via USB-multikontakt), standardtillbehörssko/blixtsko
Batteri Li-jonbatteri BLN-1
Mått 124,8 x 72,1 x 37,3 mm
Vikt 373 g utan batteri
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara Olympus Viewer
Medföljande tillbehör Laddbart batteri BLN-1, batteriladdare BCN-1, USB-kabel CB-USB6, axelrem, kamerahuslock BC-2, bruksanvisning
Övrig kommentar Extern blixt FL-LM3, elektronisk och mekanisk slutare, 5-axlig bildstabilisering, WiFi
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
  
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018