Olympus E-PL8 Pen svart kamerahus
 
Olympus E-PL8 Pen svart kamerahus

3 990 SEK
exkl. 3 192 SEK Finns i lager

DELBETALA FRÅN 184 SEK/mån

Bästa köpet
  Värdepaket:
Olympus E-PL8 Pen svart kamerahus + minneskort + extra batteri
(visa detaljer om värdepaketet)

4 599 SEK
exkl. 3 679 SEK klicka för info

DELBETALA FRÅN 212 SEK/mån
 

 

  
     

Olympus E-PL8 Pen

En ny stilikon!

Ny modell från Olympus, som ersätter den mycket populära E-PL7, nu med bl.a en mjukare och rundare design för att ligga bättre i handen.

PEN E-PL8 är en stilren blandning av vacker, mjuk form och sömlös sociala-medier-teknik för bloggare, fashionistas och andra uppkopplade millenials. Snygg design i elegant helvitt, tufft svart-silver eller frapperande läderlook.

Den nya kameran i PEN-familjen är, trots kamerahus i metall och utbytbara objektiv, tillräckligt lätt och kompakt för att passa i en smidig handväska. Nedfällbar display gör den perfekt för selfies – touchdisplayen ger dig bekvämt tillgång till viktiga kontroller som avtryckare, exponeringsreglage och kreativa artfilter. Bilder och foton kan redigeras direkt i kameran, lägg till musik och effekter, kombinera i en fil och dela via inbyggd Wi-Fi.

Egenskaper:

 • 16,1 MPixels 4:3-Live MOS-sensor
 • TruePic VII processor
 • 3" vinklingsbar skärm med touch-funktion (1,037,000 Pixel)
 • 81 fokuspunkter
 • Seriebildtagning med upp till 8,5 bilder/s
 • 3-axlig bildstabilisering (sensor shift)
 • ISO 100-25600
 • Slutartider 1/4000-60 sekunder
 • Batteri: BLS-50
 • 14 st inbyggda konstnärliga Art-filter
 • Videoredigering med effekter, direkt i kameran
 • WiFi-funktion (IEEE 8.02.1 b/g/n)

Olympus E-PL8 Pen finns i tre färgvarianter: vit, svart och brun.

Mängder av snygga tillbehör
Med lanseringen av ”Fashion Accessory” i slutet av förra året blev Olympus första kameratillverkaren i världen med en egen serie kvalitetsaccessoarer för modemedvetna. Och fler accessoarer är på väg – sköna moderiktiga tillbehör som matchar nya E-PL8 perfekt.

Touch selfies
E-PL8 PEN gör selfies till en ny konstform. Selfieläget aktiveras automatiskt när du fäller ner den vändbara displayen och ger dig touchkontroll av kamerans funktioner, utan risk för att du skymmer bilden med handen. Du kan skapa skarpa och välexponerade bilder även i starkt motljus.

Redigera video direkt i kameran
E-PL8 gör videofilmandet lättare och enklare. Filma korta videosekvenser, spara dem till ”Mina klipp”, redigera ihop dem, släpp loss kreativiteten med artfilter och gör en promofilm med ditt soundtrack. Allt snabbt och direkt i kameran. Sedan delar du din film direkt via kamerans Wi-Fi-koppling till din smartmobil och gratisappen Ol.Share. Via appen kan du även trådlöst styra kameran och t ex föra dagbok över dina klädval, dag för dag.

Denna bild har vi tagit med E-PL8 (klicka på bilden om du vill se den i större storlek).

Testad!

Hastighet
Kameran startar under en halv sekund och fokuserar mycket snabbt för sin kategori, i regel bara på några tiondels sekunder beroende på optik, brännvidd, avstånd och kontrast. Ger ingen nämnvärd fördröjning mellan bilderna. Sekvenstagningen är som snabbast 8,5 b/sek med låst fokus och exponering, med en lägre hastighet på 3,7 b/s fungerar motivföljande fokusering och exponeringen. E-PL8 är en snabb kamera i sin kategori, men givet inte optimal för ex.vis sportfotografering eller dylikt i och med kontrastbaserad autofokus.

Blixt
Inbyggd blixt saknas, men Olympus skickar med en liten extern blixt som är klart bättre än vad inbyggda blixtar brukar vara på små kameror.

Känsla
E-PL8 är en mycket liten och behändig systemkamera. Den är lika liten, eller till och med mindre än många kompaktkameror. Kameran är tillverkad av bl a metall och känns också mycket robust och välbyggd. Greppet på framsidan som på tidigaste E-PL-modellerna gick att montera bort är nu fast integrerat i kameran. Det är relativt bra känsla i samtliga knappar och rattar. Jag gillar också att kameran har fått en separat och mer distinkt inställningsratt på ovansidan, istället för den sladdriga och svårkontrollerade ratten runt OK-knappen som förekommit på många tidigare Pen-modeller.

LCD-skärm
Den 3 tum stora skärmen är vinklingsbar, vilket är suveränt vid fotografering på lägre nivåer än midjehöjd eller ovan huvudet. För att se bilden framifrån för t ex "selfies" viker man skärmen nedåt. Skärmen ger en skarp och tydlig bild. Visning av rutnät, histogram och vattenpass finns, samt numera även fokus peaking som är ett suveränt hjälpmedel för manuell fokusering. E-PL8 har också touch-funktion där kameran fokuserar och tar en bild så fort man pekar någonstans på skärmen (alternativt bara fokuserar). Touch-kontrollen går givetvis att stänga av om man inte vill använda sig av detta. Mycket bra skärm.

Funktioner
Det ryms mycket kompetens i lilla E-PL8 och det är verkligen inte mycket som saknas. Av kamerans alla knappar är dessutom 7st programmerbara och det finns att välja mellan 24 olika favoritfunktioner. Nedan nämner vi de kanske mest användbara funktionerna i kameran:

 • Bländarförval (A)
 • Slutarförval (S)
 • Manuell exponering (M)
 • RAW-format
 • Inbyggd rå-konvertering till JPG
 • Exponeringskompensation
 • Blixtexp. kompensation
 • Manuell styrning av blixteffekten från kameran
 • Exponeringslås (via FN-knapp)
 • Spotmätning
 • Trådlös blixtstyrning (med kompatibla blixtar)
 • Exponeringsvariation (gaffling/bracketing)
 • Bracketing för vitbalans, ISO, HDR m.fl
 • Programmerbara Fn-knappar och rattar
 • Auto-ISO med valbart lägsta och högsta känslighet mellan 200-25600
 • Bildstabilisering (med alla objektiv)
 • Sekvenstagning upp till 8,5 b/s
 • Anpassad självutlösare/intervalltagning (1-30s fördröjning, 1-10b, 0,5-3s intervall)
 • Multiexponering
 • HDR bilder
 • Live Time (bilden visas och byggs upp under bulbexponeringens gång)
 • Fokus peaking
 • Skärpedjupskontroll (via FN-knapp)
 • 7st programmerbara FN-knappar
 • Brusreduceringsinställningar
 • Pixelmapping för sensorn
 • Wifi 

WiFi
Med Olympus Wifi-app går det snabbt och enkelt att koppla upp kameran mot smartenheten. Det första man måste göra är att ladda hem Olympus gratis app Image share till sin smartphone eller surfplatta, och sen hittar de igen varann direkt efter att man skannat av QR-koden som dyker upp på kamerans skärm. Perfekt bland annat för dig som bloggar och är ute efter en högre kvalitet på bilder och film samt fler funktionsmöjligheter än vad en vanlig smartphone kan erbjuda.

Förutom att överföra och dela med sig av bilder till sociala medier etc, så kan man även använda mobilen som fjärrkontroll med live view-visning. Åtkomliga funktioner i appen är exponeringslägena P/A/S/M och Art, bländare/slutartid, exponeringskompensation, ISO och vitbalans. Man kan även välja om touch-funktionen på smartenhetens skärm bara ska fokusera, eller både fokusera och ta en bild. Räckvidden är ca 10-12 meter inomhus, vilket är fullt tillräckligt för de flesta användningsområden. Övriga funktioner i appen är bildöverföring, geotaggning och bildredigering. Olympus har skapat en mycket användbar och lättanvänd Wifi-funktion. 

Video
Kameran filmar givetvis i full HD 1920 x 1080, samt fler val av lägre upplösningar och komprimeringar, dock ingen 4K filmning tyvärr. Programautomatik, bländarförval, och slutarförval är möjligt även för filmläget. Kameran kan autofokusera kontinuerligt under filmning och zooma manuellt går självklart bra så länge objektivet är ett zoomobjektiv. Ljudet är i stereo, och det finns tre fasta lägen av ljudnivån. Det går också att stänga av ljudet. HDMI kontakt finns och är av typ D (micro). Kameran och objektivet autofokuserar i stort sett ljudlöst. Dock hörs alltid ett svagt bakgrundsbrus från kameran, vilket är fullt normalt i klassen.

 

Bildkvalitet
E-PL8 ger bra bildkvalitet, och brus och detaljåtergivning är minst lika bra som många kameror med större APS-C sensorer, och i vissa fall faktiskt snäppet bättre beroende på vilken kamera och egenskap man jämför med. Bruset är relativt lågt upp till ISO 3200, och så länge man inte förstorar bilden för mycket duger även de högre ISO-lägena. Kameran exponerar och vitbalanserar också bra, jag gillar speciellt färgåtergivningen i Olympus kameror.

En annan viktig egenskap att tänka på när det gäller bildkvalitet, är att många av objektiven i Micro 4/3 systemet är oerhört skarpa och bra. Panasonics Leica Nocticron DG 42,5/1,2 ASPH är t ex ett av de absolut skarpaste objektiven vi testat hittills, och då syftar jag på alla tillverkare. Flera av kit-zoomarna presterar också bättre än vanligt jämfört med övriga tillverkares likvärdiga zoomar. Sen måste jag också tillägga att vi som använder Micro 4/3 kameror här på Cyberphoto har i stort sett aldrig märkt av någon form av felfokus, alltså varken bak- eller frontfokusering, vilket inte alls är ovanligt förekommande hos andra tillverkare. Olympus kontrastbaserade autofokus-funktion tillhör enligt vår erfarenhet den mest träffsäkra på marknaden. Spegelreflexkameror klarar i regel bättre av att följa rörliga motiv än spegelfria, men de missar också oftare när det gäller att sätta fokus med millimeterprecision.

Denna bild har vi tagit med E-PL8 (klicka på bilden om du vill se den i större storlek).

Mycket bra:
+ Mycket bra bildkvalitet och fin färgåtergivning
+ RAW format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Mycket kompetent för sin storlek
+ Programmerbara Fn-knappar
+ Ger bildstabilisering med alla objektiv
+ Mycket bra vinklingsbar skärm med touch-funktion
+ Gediget byggd av metall
+ Liten och smidig
+ Blixtsko för extern blixt eller extern sökare
+ Fokus peaking (hjälpmedel för manuell fokusering)
+ Relativt snabb och mycket träffsäker autofokus
+ Bra och lätthanterlig Wifi-funktion inkl trådlös fjärrkontroll via smartenhet

Mindre bra:
- Saknar inbyggd sökare (vilket dock skulle gjort kameran klumpigare)
- Saknar inbyggd blixt (men medföljer en extern av mindre modell)
- Endast vit eller svart för fokus peaking (röd eller gul syns tydligare)
- Ingen 4K filmning

Sammanfattning:
Jag gillar verkligen Olympus små systemkameror i E-PL serien. Bildkvalitet och färgåtergivning är riktigt bra och 1st kamera med 2-3 objektiv tar nästan löjligt liten plats i fotoväskan, och väger i princip ingenting jämfört med t ex ett Canon eller Nikon-system med samma antal prylar. Sen att dessa godbitar ger betydligt bättre bildkvalitet än de flesta kompaktkameror i ungefär samma storlek gör ju knappast saken sämre. Olympus E-PL8 är utan tvekan ett riktigt Bra köp för dig som är ute efter en liten och bra kamera, vilket också blir det sammanlagda betyget. Men på flera punkter ligger den och nosar väldigt nära Toppklass och egentligen enda anledningarna till att vi avstår från att sätta högsta betyg är att den inte riktigt hänger med på dagens krav på videofronten (anno 2017), samt för att skilja lite mer på "agnarna från vetet" på ett tydligare sätt.

 Testad av Mats 2017-01-13.

  

Micro 4/3 versus 35mm (fullformat)
Hur brännvidd, ljusstyrka och skärpedjup hänger ihop med olika sensorstorlekar är inte alltid så lätt för den som inte är insatt. Det är ju inga kunskaper som man föds med direkt, och eftersom vi märkt att det ofta förekommer missuppfattningar om vad som egentligen sker så ska vi försöka oss på att förklara lite kort om vad som påverkas eller inte. 

1: Brännvidd! Olika storlekar på filmformat är inget nytt och har förekommit långt innan den digitala kameran ens var uppfunnen, och brännvidd är faktiskt alltid brännvidd oavsett film- eller sensorstorlek. Det är alltså inte brännvidden i sig som förändras i takt med storleken på film eller sensor, utan endast bildvinkeln, och där ex.vis en mindre sensor ger en snävare bildvinkel, men som då ger samma effekt och bildutsnitt som om brännvidden vore längre. Exempel: 25mm brännvidd på en Micro 4/3-kamera eller ~31-33mm på en APS-C (vilket varierar beroende på kameratillverkare), ger motsvarande bildvinkel som ett 50mm normalobjektiv på en 35mm-fullformatskamera. Inget format är rätt eller fel, men 35mm har blivit ett mer vedertaget format som man gärna utgår ifrån eftersom det är det vanligast förekommande bildformatet sedan lite drygt 100 år tillbaka, och det många idag kallar "fullformat" eller småbildsformat som det kallades innan digitalkamerorna tog över. Men en normaloptik för en inbiten mellanformatsfotograf ligger istället på brännvidder runt ~80-100mm, lite beroende på varierande sidförhållanden från 6x4,5 till 6x9 cm osv. Så vilken brännvidd som anses vara "rätt" beror mest på vilket bildformat man är van att tänka i, men glöm inte att brännvidd är alltid brännvidd utan någon som helst hänsyn till film- eller sensorstorleken.

2: Ljusstyrka! Objektivets ljusstyrka påverkas aldrig av olika sensorstorlekar, (vilket tyvärr många fått om bakfoten). Ett 50mm f/1,4 objektiv ger exakt samma slutartider på samma bländare och ISO-tal oavsett om det sitter på en Micro 4/3 kamera eller fullformatskamera, men naturligtvis bara så länge det inte finns ljusa och mörka partier i motivet som påverkar exponeringen pga den förändrade bildvinkeln och utsnittet. Mäter man ljuset mot t ex ett enfärgat gråkort under exakt samma ljusförhållanden och med samma bildutsnitt så kommer också exponeringen att bli densamma. Men F-ljusstyrkan som tillverkarna uppger på objektiven är sällan exakta, så det kan skilja något tredjedels steg hit eller dit.

3: Skärpedjup! Med samma brännvidd och samma bildutsnitt så påverkas skärpedjupet till det större ju mindre sensorn är, och skillnaden i skärpedjup mellan Micro 4/3 och fullformat är ca 2 bländarsteg. Man får alltså en suddigare för- och bakgrund på bländare f/1,4 med t ex 50mm på fullformat än vad man får med samma objektiv och bländare på en Micro 4/3 och APS-C kamera. Men detta gäller alltså bara så länge bilden har samma utsnitt, och för att få samma utsnitt med en mindre sensor behöver man öka avståndet mellan kamera och motiv och därmed ökar även skärpedjupet. Ifall man däremot står kvar på samma punkt och fotograferar med 50mm brännvidd på samma fokusavstånd och bländare med båda kamerorna, så kommer inte skärpedjupet att skilja nämnvärt mellan Micro 4/3 respektive fullformat. Det som istället händer är som tidigare nämnt att bildutsnittet förändras till en snävare bildvinkel och det ger upplevelsen av att brännvidden ökar.

4: Diffraktion! Är en effekt som uppstår i objektiven på små och riktigt stora bländaröppningar, och som oftast resulterar i synbart försämrad skärpa och detaljåtergivning (kan dock variera kraftigt beroende på hur skarpt objektivet är på respektive bländare, vilket också varierar mellan olika objektiv). Diffraktion påverkas också precis som skärpedjupet till viss del av sensorstorleken, och ungefär i samma skala som brännvidden, dvs 2 bländarsteg mellan Micro 4/3 och fullformat där f/8 motsvarar f/16 i diffraktion, men till skillnad från skärpedjupet så är diffraktion mer konstant och varierar inte mellan olika brännvidder och fokusavstånd på samma sätt.

5: Närgräns! En annan fördel som automatisk uppstår med ett mindre sensorformat är att närgränsen minskar och förstoringsgraden ökar. Som exempel kan vi ta en 300/4 optik till Micro 4/3 och jämföra det med en 600/4 för fullformat som båda ger samma bildutsnitt på respektive format. Närgränsen på fasta 300mm objektiv ligger vanligtvis runt 1,5m, medan 600mm-objektiv har en närgräns på närmare 4,5m. Det går alltså att få små motiv som t ex småfåglar att täcka upp en större del av bilden tack vare kortare närgräns och mindre brännvidd.

6: Brusegenskaper! Att bildbruset ökar i takt med högre ISO-tal och små sensorer med en högre pixeltäthet är nog knappast någon nyhet idag, så är det och kommer förmodligen mer eller mindre alltid att vara. Men den digitala tekniken går hela tiden framåt med stormsteg och skillnaderna i brusnivåer mellan olika sensorstorlekar har faktiskt minskat senaste åren rätt rejält, särskilt så länge man inte går upp på allt för höga ISO. På låga ISO runt 100-200 kan det det idag vara betydligt svårare att avgöra vilken sensorstorlek som använts genom att bara titta på bilderna, och i vissa fall ända upp till ISO 1600-3200 eller ännu högre. Men detta skiljer också väldigt mycket mellan olika kameramodeller och tillverkare, det finns liksom ingen direkt regel att gå efter och brusnivåerna följer heller inte "cropfaktorerna" i lika hög grad som gäller för objektiven och dess brännvidder.

Allt det här kan säkert kännas lite krångligt och svårt att ta in för den som inte redan är insatt, men vi tycker att detta är viktigt att känna till och att dessa egenskaper heller inte är några problem i praktiken. Det handlar snarare om att tänka rätt och utnyttja de egenskaper som påverkar skärpedjupet på bästa sätt. Många har t ex fått för sig att man inte kan fotografera porträtt med kort skärpedjup med en Micro 4/3 kamera, vilket ju inte stämmer alls med verkligheten, och tänker man tvärtom så skulle man inte ju kunna fotografera t ex landskap med stort skärpedjup med större sensorer heller, vilket också är en felaktig uppfattning.  

  
     

Ta gärna en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. 

Objektiv: Olympus M. Zuiko Digital ED 30/3,5 Macro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

ISO 200.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:

ISO:  400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 | 12800  | 25600

 

  

Axelväska - mindre

Action Väska Black No. 0.7
199 SEK
Finns i lager
LowePro Adventura SH 100 II
249 SEK
Finns i lager
LowePro M-Trekker HP 120 grå
339 SEK
Finns i lager

Axelväska - större

LowePro ProTactic SH 120 AW
690 SEK
Finns i lager

Batteri - Litiumjon

Olympus PS-BLS50, litiumjonbatteri
595 SEK
Tillfälligt slut

Extern hårddisk

Canon CS100 Connect Station 1 TB
1 990 SEK
Finns i lager

Hårda väskor

PELI 1200
599 SEK
Tillfälligt slut

Kamerablixt

Olympus FL-300R
1 390 SEK
Beställningsvara
Olympus FL-600R
2 990 SEK
Finns i lager

Mikrofoner

Minneskortsläsare

Lexar Kortläsare USB 3.0 25-i-1
349 SEK
Tillfälligt slut

Minnesmedia förvaring

Objektivadaptrar

Remmar

Olympus läderrem Be My Rockstar
349 SEK
Beställningsvara
Olympus läderrem Holy Goldie
349 SEK
Beställningsvara

Ryggsäck

SDHC, Secure Digital High Capacity

SDXC, Secure Digital eXtended Capacity

Sökare och tillbehör

Övriga väskor

Olympus axelväska Just Nude
999 SEK
Beställningsvara
Antal: 45 st
Detta är ett urval av objektiv för att underlätta ditt val.
Det finns även andra objektiv som passar denna kamera, klicka här för komplett sortiment.

Macro

Normal

Normalzoom

Superzoom

Tele

Telezoom

Vidvinkel

Vidvinkelzoom

Antal: 38 st
   
Bildsensor storlek 4/3 (17,3 x 13,0 mm) Live MOS sensor
Upplösning bildsensor 16 100 000
Upplösning bild (effektiv) 4608 x 3456
Kompressionsstandard JPEG, RAW, MOV (MPEG-4/AVCHD/H.264), AVI, Motion JPEG
Objektiv Micro 4:3
Filterdiameter Beror på val av objektiv
Fokusering Autofokus, kontrastdetekterande (81 st AF-punkter), manuell
Minnestyp SecureDigital, SDHC, SDXC, UHS-I
Minne som ingår Uppgift saknas
Optisk sökare Nej
Bildskärm 3'' (1 037.000pixel) vinklingsbar 80° (upp) 180° (ner), dvs kan även användas vid självporträtt (bild vänds då automatiskt) touch
Ljusmätning 324-fälts evaluerande flerfältsmätning, centrumvägd och spotmätning
Vitbalans Auto + 7 lägen + manuell + Kelvin. Finjustering och vitbalansgaffling
Ljuskänslighet Auto, Manuell ISO 200-1600 (upp till 25600 i utökat läge)
Slutartider 60-1/4000 s + bulb
Exponering Programautomatik, bländarprioritet, slutarprioritet, manuell
Exponeringskompensation +/- 5 EV ( 1, 1/2, 1/3 steg )
Självutlösare 2 eller 12 s / anpassa
Blixt Medföljande, FL-LM1
Blixtinställningar Auto, manuell, upplättning, ''röda ögon''-reduktion, synk på långa slutartider, synk på andra slutarridån, trådlös fjärrstyrning (Olympus RC-system): 4 kanaler/4 grupper via medföljande blixt och/eller andra kompatibla blixtar
Räckvidd blixt Nej
Sekvenstagning Upp till 8,5 bilder/s
Film Full HD 1920 x 1080 (16:9) 30p, 24Mbps (MOV)
Ljudinspelning Inbyggd mikrofon, möjlighet till extern (via tillbehörsport). Stereo, PCM, 16-bit, 48 kHz (WAV)
Anslutningar USB, HDMI Micro D, Olympus tillbehörsport 2,
Batteri Laddningsbart Li-jonbatteri BLS-50
Mått 117,1 x 68,3 x 38,4 mm
Vikt 374 g (inklusive batteri och minneskort)
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara Olympus Viewer
Medföljande tillbehör Laddbart batteri BLS-50, laddare BCS-5, USB-kabel CB-USB6, axelrem, kamerahuslock, blixt FL-LM2
Övrig kommentar Uppgift saknas
Jämför med annan produkt
     
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
Vi är ONLINE
090 - 200 70 00
Handla före 16:30
så skickar vi idag
© CyberPhoto 1995 - 2018