Olympus E-PL7 Pen vit + M.Zuiko 14-42/3,5-5,6 EZ ED MSC

Utförsäljning! (Ord.pris 5299kr) 
Utgången modell som inte säljs längre
 

 

  
     

Olympus E-PL7 Pen

Olympus släpper nu E-PL7, där Olympus har jobbat med att lyfta fram stil och känsla hand i hand med en teknik som lyfter dina kreativa idéer. Pen E-PL7 är gjord av metall och förstärkt med en läderlook-finish som skapar en läcker retrodesign och ger en sofistikerad stil för den trendmedvetne. 

Med en praktisk vikbar LCD-skärm tar du enkelt snygga självporträtt och applicerar rätt filtereffekt. Dessutom har Olympus E-PL7 inbyggd WiFi vilket gör det lätt att dela bilderna direkt till vänner via sociala medier. Pen E-PL7 har 14 st Art filter och 9 st Art effects som ger dig möjlighet att vara kreativ och ge bilderna en speciell touch. 

Utmärkande egenskaper är bland annat:

 • 16,1 MPixels 4:3-Live MOS-sensor
 • 3" vinklingsbar skärm med touch-funktion (1,037,000 Pixel)
 • Programvred för snabb åtkomst av grundinställningar, utan att behöva gå via kameramenyerna
 • Inbyggd 3-axlig bildstabilisering (sensor shift), samma som E-M10 OM-D
 • ISO 200-25600
 • TruePic VII-processor
 • Seriebildtagning med upp till 8 bilder/s
 • 14 st inbyggda konstnärliga Art-filter
 • Tillbehörsport för t ex extern elektronisk sökare eller blixt

Olympus E-PL7 Pen finns i tre färgvarianter: svart, silver och vit.

 

Hastighet
Kameran startar under 1 sek och fokuserar mycket snabbt för sin kategori, i regel bara på några tiondels sekunder beroende på optik, brännvidd, avstånd och kontrast. Ingen nämnvärd fördröjning mellan bilderna. Sekvenstagningen är som snabbast 8 b/sek med låst fokus och exponering, med färre bilder per sekund fungerar motivföljande fokusering och exponeringen. Bufferten är större än vanligt och den klarar upp till ca 55 bilder i bästa JPEG (beroende på minneskortshastighet) innan den börjar dra ner på farten, i RAW gäller ca 15 bilder. E-PL7 är generellt en snabb kamera.

Blixt
Inbyggd blixt saknas, men Olympus skickar med en liten extern blixt som är klart bättre än vad inbyggda blixtar brukar vara på små kameror.

Känsla
E-PL7 är en mycket liten och behändig systemkamera. Den är lika liten, eller till och med mindre än många kompaktkameror. Kameran känns också mycket robust och välbyggd. Greppet på framsidan som tidigare gick att montera bort är nu fast integrerat i kameran. Det är relativt bra känsla i samtliga knappar och rattar. Jag gillar också att kameran har fått en separat och mer distinkt inställningsratt på ovansidan, istället för den sladdriga och svårkontrollerade ratten runt OK-knappen som förekommit på alla tidigare Pen-modeller.

LCD-skärm
Den 3 tum stora skärmen är vinklingsbar, vilket är suveränt vid fotografering på lägre nivåer än midjehöjd eller ovan huvudet. Jämfört med föregångaren E-PL5:ans skärm så ger denna betydligt större och skarpare bild, den är även mer vikbar i vertikal riktning, perfekt för dig som gillar att ta "selfies" (självporträtt). Visning av rutnät, histogram och vattenpass finns, samt numera även fokus peaking som är ett suveränt hjälpmedel för manuell fokusering. E-PL7 har också touch-funktion där kameran fokuserar och tar en bild så fort man pekar någonstans på skärmen (alternativt bara fokuserar). Touch-kontrollen går givetvis att stänga av om man inte vill använda sig av detta. Mycket bra skärm och en klar förbättring mot tidigare modeller.

Funktioner
Det ryms mycket kompetens i lilla E-PL7 och det är verkligen inte mycket som saknas. Av kamerans alla knappar är dessutom 7st programmerbara och det finns att välja mellan 24 olika favoritfunktioner. Nedan nämner vi de kanske mest användbara funktionerna i kameran:

-Bländarförval (A)
-Slutarförval (S)
-Manuell exponering (M)
-RAW-format
-Inbyggd rå-konvertering till JPG
-Exponeringskompensation
-Blixtexp. kompensation
-Manuell styrning av blixteffekten från kameran
-Exponeringslås (via FN-knapp)
-Spotmätning
-Trådlös blixtstyrning (med kompatibla blixtar)
-Exponeringsvariation (gaffling/bracketing)
-Bracketing för vitbalans, ISO, HDR m.fl
-Programmerbara Fn-knappar och rattar
-Auto-ISO med valbart lägsta och högsta känslighet mellan 200-25600
-Bildstabilisering (med alla objektiv)
-Sekvenstagning upp till 8 b/s
-Anpassad självutlösare/intervalltagning (1-30s fördröjning, 1-10b, 0,5-3s intervall)
-Multiexponering
-HDR bilder
-Live Time (bilden visas och byggs upp under bulbexponeringens gång)
-Fokus peaking
-Skärpedjupskontroll (via FN-knapp)
-7st programmerbara FN-knappar
-Brusreduceringsinställningar
-Pixelmapping för sensorn
-Wifi 

Wifi
Med Olympus Wifi-applikation går det snabbt och enkelt att koppla upp kameran mot smartenheten. Det första man måste göra är att ladda hem Olympus gratis app Image share till sin smartphone eller surfplatta, och sen hittar de igen varann direkt efter att man skannat av QR-koden som dyker upp på kamerans skärm.

Förutom att överföra och dela med sig av bilder till sociala medier etc, så kan man även använda telefonen som fjärrkontroll med live view-visning. Åtkomliga funktioner i appen är exponeringslägena P/A/S/M och Art, bländare/slutartid, exponeringskompensation, ISO och vitbalans. Man kan även välja om touch-funktionen på smartenhetens skärm bara ska fokusera, eller både fokusera och ta en bild. Räckvidden är ca 10-12 meter inomhus, vilket kanske inte är speciellt imponerande, men fullt tillräckligt för de flesta användningsområden. Övriga funktioner i appen är bildöverföring, geotaggning och bildredigering. En mycket bra och användbar Wifi funktion.

Video
Kameran filmar givetvis i full HD 1920 x 1080, samt flera val av komprimering och upplösning. Programautomatik, bländarförval, och slutarförval är möjligt även för filmläget. Kameran kan fokusera kontinuerligt under filmning och zooma går självklart bra så länge objektivet är ett zoomobjektiv. Ljudet är i stereo, och det finns tre fasta lägen av ljudnivån. Det går också att stänga av ljudet. HDMI kontakt finns och är av typ D (micro). Film och ljudkvalitén är bra. Den fokuserar i stort sett ljudlöst, och samma sak gäller zoomen på kitoptiken 12-50mm. Dock hörs alltid ett svagt bakgrundsbrus från kameran, vilket är fullt normalt.

Bildkvalité
E-PL7 har samma typ av 16Mp sensor som bl a Olympus E-M5 och E-M10, vilket bådar mycket gott. Brus och detaljåtergivning är minst lika bra som många kameror med större APS-C sensorer, och i vissa fall faktiskt snäppet bättre. Bruset är lågt upp till ISO 3200, och så länge man inte förstorar bilden för mycket duger även de högre ISO-lägena. Kameran exponerar och vitbalanserar också bra. Jag gillar speciellt färgåtergivningen i Olympus kameror.

En annan viktig egenskap att tänka på när det gäller bildkvalité, är att många av objektiven i Micro 4/3 systemet är oerhört skarpa och bra. Panasonics Leica Nocticron DG 42,5/1,2 ASPH är t ex ett av de absolut skarpaste objektiven vi testat hittills, och då syftar jag på alla tillverkare. Flera av kit-zoomarna presterar också bättre än vanligt jämfört med övriga tillverkares likvärdiga zoomar. Sen måste jag också tillägga att vi som använder Micro 4/3 kameror här på Cyberphoto har i stort sett aldrig märkt av någon form av felfokus, alltså bak eller frontfokusering, vilket inte alls är ovanligt förekommande hos andra tillverkare. Olympus autofokus-funktion tillhör enligt vår erfarenhet den mest träffsäkra på marknaden, och snabbare än de flesta spegelfria kameror. Spegelreflexkameror klarar i regel bättre av att följa rörliga motiv än spegelfria, men de missar också oftare när det gäller att sätta fokus med millimeterprecision.

Plus:

 • Mycket bra bildkvalité och fin färgåtergivning
 • RAW format + inbyggd konvertering till JPEG
 • Oerhört kompetent för sin storlek
 • Programmerbara Fn-knappar
 • Ger bildstabilisering med alla objektiv
 • Mycket bra vinklingsbar skärm med touch-funktion
 • Känns välbyggd
 • Liten och smidig
 • Blixtsko för extern blixt eller extern sökare
 • Fokus peaking (hjälpmedel för manuell fokusering)
 • Snabb för att vara en spegelfri kamera i sitt segment
 • Undervattenshus finns som extra tillbehör
 • Bra och lätthanterlig Wifi-funktion med trådlös fjärrkontroll

Minus:

 • Saknar inbyggd sökare (men det skulle också gjort kameran större)
 • Saknar inbyggd blixt (men medföljer en extern av mindre modell)
 • Endast vit eller svart för fokus peaking (röd eller gul syns tydligare)

Slutsats
Olympus har berikat E-PL7:an precis med de funktioner jag saknat på min E-PL5:a. Den har bland annat fått större och skarpare skärm, fokus peaking för manuell fokusering, elektroniskt vattenpass (både horisontal & vertikal lutning), Wifi med trådlös fjärrkontroll från smartenhet, samt förbättrad och flyttad inställningsratt på ovansidan av kameran. Jag gillar verkligen dessa små systemkameror från Olympus, bildkvalité och färgåtergivning är fantastiskt bra och 1st kamera med 2-3 objektiv tar nästan löjligt liten plats i fotoväskan, och väger i princip ingenting jämfört med t ex ett Canon eller Nikon-system med lika antal prylar. Sen att de ger betydligt bättre bildkvalité än de flesta kompaktkameror i ungefär samma storlek gör ju inte saken sämre.

Olympus E-PL7 är en given kandidat till Cyberphotos Toppklass betyg! Rekommenderas för dig som har höga krav på bildkvalitén men som vill undvika att släpa på tung och klumpig utrustning. Den perfekta följeslagaren på t ex fjällvandringar.

  Testad av Mats Ylinikka 2014-11-24.

 

 

 

 

 

 

  
     

Bildkvalitet
Ta en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. Bilderna är tagna i bästa JPG. Vitbalans auto, slutarautomatik och ISO 200 om inte annat anges.

Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital 14-42/3,5-5,6 II R & Panasonic Lumix G Vario 35-100/4-5,6 ASPH Mega OIS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:

ISO:  200  400  800  1600  3200  6400  | 12800 | 25600

 

 

 

  

Axelväska - mindre

Action Väska Black No. 0.7
199 SEK
Finns i lager
LowePro Adventura SH 100 II
249 SEK
Finns i lager
LowePro M-Trekker HP 120 grå
339 SEK
Tillfälligt slut

Axelväska - större

LowePro ProTactic SH 120 AW
690 SEK
Finns i lager

Batteri - Litiumjon

Extern hårddisk

Canon CS100 Connect Station 1 TB
1 990 SEK
Finns i lager

Hårda väskor

PELI 1200
599 SEK
Finns i lager

Kamerablixt

Olympus FL-300R
1 390 SEK
Beställningsvara
Olympus FL-600R
2 990 SEK
Finns i lager

Mikrofoner

Minneskortsläsare

Minnesmedia förvaring

Objektivadaptrar

Remmar

Olympus läderrem Be My Rockstar
349 SEK
Beställningsvara
Olympus läderrem Holy Goldie
349 SEK
Beställningsvara

Ryggsäck

SDHC, Secure Digital High Capacity

SDXC, Secure Digital eXtended Capacity

Sökare och tillbehör

Övriga väskor

Olympus axelväska Just Nude
999 SEK
Beställningsvara
Antal: 45 st
Detta är ett urval av objektiv för att underlätta ditt val.
Det finns även andra objektiv som passar denna kamera, klicka här för komplett sortiment.

Macro

Normal

Normalzoom

Superzoom

Tele

Telezoom

Vidvinkel

Vidvinkelzoom

Antal: 38 st
   
Bildsensor storlek 4/3 (17,3 x 13,0 mm)
Upplösning bildsensor 16 100 000
Upplösning bild (effektiv) 4608 x 3456
Kompressionsstandard JPEG, RAW, MOV (MPEG-4/AVCHD/H.264), AVI, Motion JPEG
Objektiv Micro 4:3
Filterdiameter Beror på val av objektiv
Fokusering Autofokus, kontrastdetekterande (81 st AF-punkter), manuell
Minnestyp SecureDigital, SDHC, SDXC, UHS-I
Minne som ingår Uppgift saknas
Optisk sökare Nej
Bildskärm 3,2'' (1 037.000pixel) vinklingsbar 80° (upp) 180° (ner), dvs kan även användas vid självporträtt (bild vänds då automatiskt) touch
Ljusmätning 324-fälts evaluerande flerfältsmätning, centrumvägd och spotmätning
Vitbalans Auto + 7 lägen + manuell + Kelvin. Finjustering och vitbalansgaffling
Ljuskänslighet Auto, Manuell ISO 200-1600 (upp till 25600 i utökat läge)
Slutartider 60-1/4000 s + bulb
Exponering Programautomatik, bländarprioritet, slutarprioritet, manuell
Exponeringskompensation +/- 5 EV ( 1, 1/2, 1/3 steg )
Självutlösare 2 eller 12 s / anpassa
Blixt Medföljande, FL-LM1
Blixtinställningar Auto, manuell, upplättning, ''röda ögon''-reduktion, synk på långa slutartider, synk på andra slutarridån, trådlös fjärrstyrning (Olympus RC-system): 4 kanaler/4 grupper via medföljande blixt och/eller andra kompatibla blixtar
Räckvidd blixt Nej
Sekvenstagning Upp till 8 bilder/s
Film Full HD 1920 x 1080 (16:9) 30p, 24Mbps (MOV)
Ljudinspelning Inbyggd mikrofon, möjlighet till extern. Stereo, PCM, 16-bit, 48 kHz (WAV)
Anslutningar USB, HDMI Micro D, Olympus tillbehörsport 2,
Batteri Laddningsbart Li-jonbatteri BLS-50
Mått 114,9 x 67 x 38,4 mm
Vikt 357 g (inklusive batteri och minneskort)
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara Olympus Viewer 2
Medföljande tillbehör Laddbart batteri BLS-50, laddare BCS-5, USB-kabel CB-USB6, A/V-kabel CB-AVC3, axelrem, kamerahuslock, Blixt FL-LM1
Övrig kommentar Uppgift saknas
Jämför med annan produkt
     
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018