Olympus E-M5 Mark II kamerahus svart

Kampanj! Begränsat antal! (Ord.pris 9990kr)
Kampanj! Bonus till på denna produkt! 
Olympus E-M5 Mark II kamerahus svart

7 990 SEK
exkl. 6 392 SEK Finns i lager

DELBETALA FRÅN 369 SEK/mån
 

  Bästa spegelfria expertsystemkamera, enligt TIPA 2015

Olympus E-M5 OM-D Mark II

Här kommer efterföljaren till den utomordentligt populära E-M5 OM-D. Mark II är uppdaterad på bland annat dessa punkter:

 • Filmfunktionen har fått 60p, 50p, 30p, 25p och 24p
 • Uttag för extern mikrofon
 • Vridbar bildskärm på 1,04M pixel
 • Samma sökare som E-M1
 • Förbättrad bildstabilisering
 • Väderskyddad och ledbar extern blixt ingår
 • Möjlighet till 40M pixel genom pixelshift
 • Omplacerade funktionsknappar
 • Serietagning med 10 bilder/sek
 • Wifi inklusive funktion för trådlös fjärrkontroll från smartenhet

40 Mpixel
Nyheter är bland annat att man nu utnyttjar bildstabiliseringen till att flytta sensorn på ett sofistikerat sätt, så att man utifrån flera exponeringar kan bygga ihop en bild med högre totalupplösning. Med denna teknik kan kameran ge bildfiler med upplösning upp till 40 Mpixel, fastän bildsensorn är på 16 Mpixel.

Vinnande koncept
Kvar finns förstås alla egenskaper som gjorde föregångaren till en vinnare på marknaden. Lätt och stabilt hus i magnesiumlegering. Det kompakta formatet. Allvädersskyddet (damm, stänk, köld). Den avancerade 5-axliga bildstabiliseringen. Etc.

WiFi
Nytt är även att kameran nu har integrerad WiFi-funktion, som medger filöverföring och fjärrstyrning av kamerans huvudfunktioner från smartphone eller surfplatta. Till detta används gratisappen OI. Share.

Blixt ingår!
Med OM-D E-M5 Mark II ingår den väderskyddade blixten FL-LM3 med indirekt/vinklingsbar reflektor. 

Byggkvalité
E-M5 Mark II känns oerhört rejält byggd med fin känsla i samtliga knappar och reglage, ger också en stor portion av retro-känsla. Kamerahuset är vädertätat precis som föregångaren och E-M1:an. Den är givetvis inte helt vattentät, men lite vattenstänk eller lätt duggregn ska den klara så länge alla luckor i ordentligt stängda. Tänk dock på att objektivet 14-42/3,5-5,6 EZ ED MSC som ingår i kit med huset saknar väderskydd. 

Hastighet
Autofokuserar mycket snabbt för sin kategori, hittar fokus oftast på bara några tiondels sekunder beroende på optik, brännvidd, avstånd och kontrast. Upplever heller ingen nämnvärd fördröjning mellan bilderna. Sekvenstagningen är som snabbast 10 b/sek med låst fokus och exponering. Med icke låst fokus och exponering klarar den 5 b/s. Bufferten ligger på ca 14-15 bilder i bästa JPEG med högsta sekvenshastighet och mekanisk slutare, och 11 bilder i RAW (testat med flera olika SD-kort med varierande prestanda). I ljudlöst läge verkar det som att den klarar några bilder till per sekvens med bibehållen hastighet, men svårt att avgöra eftersom man inte hör när den drar ner på hastigheten.

Ljud & brus
Tack vare elektronisk slutare som används i "Silent mode" klarar kameran i det närmaste helt ljudlös bildtagning. Suveränt för dig som vill kunna fotografera utan att störa vid ljudkänsliga ceremonier, som t ex bröllop etc. Perfekt också för gatufotografering.

Föregångaren gav oavsett om stabiliseringen var aktiverad eller inte, alltid ifrån sig ett brusande ljud som hördes ganska tydligt. Klart märkbart även för mig som har relativt usel hörsel. Mark II:an är inte helt tyst i on-läge, men susar med betydligt lägre volym. Aktiverar man stabiliseringen så ökar ljudet en aning, vilket också är fullt normalt.

Skärm & Sökare
Oympus har förbättrat både sökare och skärm på E-M5 Mark II. Den 3 tum stora skärmen är nu tiltbar både i sidled och uppåt/neråt och har fått en klart högre upplösning på 1,04 Mpixel. Den ger en skarp och väldetaljerad bild och bilderna går att förstora upp till 14x. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns, men tyvärr inte alla samtidigt. Den har även touch-funktion där kameran fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen. Går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den funktionen.

Den elektroniska sökaren är av samma modell som sitter i den lite mer proffsiga E-M1:an med totalt 2,36 Mpixel, mot föregångarens 1,44 Mpixel. Både skärm och sökare får högsta betyg.

Funktioner
Det finns en hel del funktioner i denna lilla godbit och det är inte mycket som saknas ens för den avancerade användaren. Nedan nämner vi de kanske mest intressanta och användbara funktionerna:

 • Bländarförval (A)
 • Slutarförval (S)
 • Manuell exponering (M)
 • RAW-format
 • Inbyggd rå-konvertering till JPG
 • Exponeringskompensation
 • Exponeringslås (via FN-knapp)
 • Spotmätning
 • Trådlös blixtstyrning (med kompatibla blixtar)
 • Exponeringsvariation (gaffling/bracketing)
 • Bracketing för vitbalans, ISO, HDR m.fl
 • Programmerbara Fn-knappar och rattar
 • Auto-ISO med valbart lägsta och högsta känslighet mellan 200-25600
 • Bildstabilisering (med alla objektiv)
 • Sekvenstagning upp till 10 b/s
 • Anpassad självutlösare/intervalltagning (1-30s fördröjning, 1-10b, 0,5-3s intervall)
 • Multiexponering
 • HDR bilder
 • Panoramabilder
 • Live Bulb/Time (bilden visas live på skärmen vid långa exponeringstider)
 • Focus peaking (bra hjälpmedel vid manuell fokusering, se mer info nedan)
 • Skärpedjupskontroll
 • Programmerbara FN-knappar 
 • Brusreduceringsinställningar 
 • PC synk-uttag
 • 3,5mm kontakt för hörlurar
 • Pixelmapping för sensorn
 • Wifi

Focus Peaking
Kameran har något som kallas för Focus Peaking (aktiveras i menyn under MF Hjälp - Toppar), vilket är en suverän hjälpfunktion avsedd för manuell fokusering. Det fungerar som så att kameran ökar kontrasten markant där fokus ligger och man kan välja denna funktion med antingen vit, röd, gul eller svart färg. Man kan även välja om bilden ska förstoras på skärmen så fort man vrider manuellt på fokusringen. Mycket användbar även vid videofilmning. Längre ner på sidan hittar du en film som berättar mer allmänt om funktionen.

Video
Kameran spelar in som bäst i full HD 1920x1080 (60p, 50p, 30p, 25p & 24p). Den klarar även av att filma med lägre eller högre hastighet än normalt, för att skapa filmer i slow motion eller med "time lapse" känsla. Filmkvalitén får väl godkänt betyg och kontinuerlig autofokus fungerar bra. Det ser bra ut även vid sämre ljusförhållanden. Ljudet från stabilisering och autofokus hörs ganska tydligt så länge det är tyst i omgivningen. Med den lilla kit-zoomen 14-42 EZ så fungerar själva zoomningen mycket tyst tack vare inbyggd motorzoom i objektivet. HDMI kontakt finns av typ D-micro.

Wifi
Med Olympus Wifi-applikation går det snabbt och enkelt att koppla upp kameran mot smartenheten. Det första man måste göra är att ladda hem Olympus gratis app Image share till sin smartphone eller surfplatta, och sen hittar de igen varann direkt efter att man skannat av QR-koden som dyker upp på kamerans skärm.

Förutom att överföra och dela med sig av bilder till sociala medier etc, så kan man även använda telefonen som fjärrkontroll med live view-visning. Åtkomliga funktioner i appen är exponeringslägena P/A/S/M och Art, bländare/slutartid, exponeringskompensation, ISO och vitbalans. Man kan även välja om touch-funktionen på smartenhetens skärm bara ska fokusera, eller både fokusera och ta en bild. Räckvidden är ca 10-12 meter inomhus, vilket är fullt tillräckligt för de flesta användningsområden. Övriga funktioner i appen är bildöverföring, geotaggning och bildredigering. Olympus har skapat en mycket bra och användbar Wifi funktion.

Bildkvalité
E-M5 Mark II har liknande 16Mp sensor som bl a Olympus E-M1 och E-M10, vilket också ger mycket likvärdig bildkvalité. Brus och detaljåtergivning är minst lika bra som många kameror med större APS-C sensorer, och i vissa fall faktiskt snäppet bättre. Bruset är lågt upp till ISO 3200, och så länge man inte förstorar bilden för mycket duger även de högre ISO-lägena. Kameran exponerar och vitbalanserar också bra. Jag gillar speciellt färgåtergivningen i Olympus kameror.

Att kameran dessutom klarar av att ge högupplösta bilder i 40Mp trots sensor med "bara" 16Mp är rätt fascinerande och än så länge unikt, och det fungerar klart bättre än väntat. För att göra detta möjligt använder sig kameran av den rörliga bildstabiliserade sensorn, och genom att ta åtta exponeringar med sensorn i olika lägen så lyckas den bygga en bild med betydligt högre upplösning än det antal pixlar som finns på sensorn, genialt! Stativ är dock nödvändigt för denna typ av fotografering och rör man kameran det minsta under dessa exponeringar så blir det allt annat än skarpt. Bland testbilderna (klicka på testbildsfliken ovan) så hittar du flera bildexempel på samma motiv i både 16Mp och 40Mp. 

En annan viktig egenskap att tänka på när det gäller bildkvalité, är att många av objektiven i Micro 4/3 systemet är oerhört skarpa och bra. Panasonics Leica Nocticron DG 42,5/1,2 ASPH är t ex ett av de absolut skarpaste objektiven vi testat hittills, och då syftar jag på alla tillverkare. Flera av kit-zoomarna presterar också bättre än vanligt jämfört med övriga tillverkares likvärdiga zoomar. Sen måste jag också tillägga att vi som använder Micro 4/3 kameror här på Cyberphoto har i stort sett aldrig märkt av någon form av felfokus, alltså bak eller frontfokusering, vilket inte alls är ovanligt förekommande bland andra tillverkare. Olympus autofokus-funktion tillhör enligt vår erfarenhet den mest träffsäkra på marknaden, och snabbare än de flesta spegelfria kameror. Spegelreflexkameror klarar i regel bättre av att följa rörliga motiv än spegelfria, men de missar också oftare när det gäller att sätta fokus med millimeterprecision.

Plus
+ Mycket bra bildkvalité och fin färgåtergivning
+ Möjlighet till högupplösta bilder i 40Mp
+ RAW format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Oerhört kompetent för sin storlek
+ Kortast slutartid 1/8000 sek & 1/16 000 med elektronisk slutare
+ Möjlighet till i princip ljudlös fotografering i "tyst-läge"
+ Programmerbara Fn-knappar
+ Fantastiskt effektiv bildstabilisering
+ Ger stabilisering med alla objektiv
+ Suverän EVF-sökare
+ Mycket bra vinklingsbar skärm med touch-funktion
+ Känns oerhört gedigen och robust
+ Vädertätad
+ Relativt liten och smidig
+ Blixtsko för extern blixt
+ PC synk
+ Den medföljande blixten har vinklingsbart blixthuvud
+ Fokus peaking (hjälpmedel för manuell fokusering)
+ Snabb för att vara en spegelfri kamera
+ Gott om extra tillbehör, som t ex flera olika grepp, UV-hus, punktsikte m.m.
+ Bra och lätthanterlig Wifi-funktion med trådlös fjärrkontroll

Minus:
- Saknar inbyggd blixt (ingår dock extern blixt)
- Saknar uttag för hörlurar (men finns på vertikalgreppet HLD-8G, vilket är extra tillbehör)

Slutsats
Olympus E-M5 OM-D Mark II är en fantastiskt trevlig, kompetent och bra kamera på alla sätt. Rekommenderas varmt för dig som är ute efter en smidig systemkamera med suverän bildkvalité, gott om manuella inställningar och klart användbar Wifi funktion. Den lilla blixten med vinklingsbart blixthuvud gillar jag också skarpt.

  Testad av Mats Ylinikka 2015-03-03.

 

  
Rekommenderade tillbehör
  

Bildkvalitet
Ta en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. Bilderna är tagna i bästa JPEG. Vitbalans auto, slutarautomatik och ISO 200 om inte annat anges. 

Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40/2,8 PRO.

 

 

 

 

 

 

Samma motiv som ovan i 40Mp-läget ->> 

 

Samma motiv som ovan i 40Mp-läget ->>

Bilden nedan är ett utsnitt i 100% delförstoring av bilden ovan som visar skillnaden
mellan 40Mp-läget nedskalad till 16Mp, och 16Mp direkt från kameran.

 

Samma motiv som ovan i 40Mp-läget ->>

 

Samma motiv som ovan i 40Mp-läget ->> 

 

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:

Med brusreducering: ISO 200 | 400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 | 12800 | 25600

Utan brusreducering: ISO 400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 | 12800 | 25600 

  

Axelväska - mindre

Action Väska Black No. 0.7
199 SEK
Finns i lager
LowePro Adventura SH 100 II
249 SEK
Finns i lager
LowePro Adventura SH 120 II
349 SEK
Finns i lager
LowePro M-Trekker HP 120 grå
339 SEK
Finns i lager

Axelväska - större

Action Väska Black No. 4.5
399 SEK
Finns i lager
LowePro Format 160
379 SEK
Tillfälligt slut
LowePro ProTactic SH 120 AW
690 SEK
Finns i lager

Batteri - Litiumjon

Batterigrepp

Bärsystem

Peak Design Capture POV kit
579 SEK
Tillfälligt slut

Enbensstativ, monopoder

Extern hårddisk

Canon CS100 Connect Station 1 TB
1 990 SEK
Finns i lager

Fjärrkontroll / utlösare

Fotoskrivare - A4

Canon Pixma iP7250
690 SEK
Finns i lager

Handgrepp systemkameror

Hårda väskor

PELI 1200
599 SEK
Tillfälligt slut

Kamerablixt

Olympus FL-600R
2 990 SEK
Finns i lager

Minneskortsläsare

Lexar Kortläsare USB 3.0 25-i-1
349 SEK
Tillfälligt slut

Minnesmedia förvaring

Objektivadaptrar

Remmar

Joby 3-vägs kamerarem
369 SEK
Finns i lager

Rengöring

Camgloss Lenspen Mini Pro II
149 SEK
Finns i lager
Camgloss To Go-kit
149 SEK
Finns i lager
Genesis linsrengöringskit 5-1
99 SEK
Tillfälligt slut
Zeiss Linsrengöringskit
349 SEK
Finns i lager

Resestativ, ministativ och bordsstativ

Joby Gorillapod 3K Kit
890 SEK
Finns i lager
Joby Gorillapod Rig
2 090 SEK
Finns i lager
Sirui Bordsstativ 3T-35
749 SEK
Finns i lager

Ryggsäck

LowePro Fastpack 150 AW II
1 090 SEK
Finns i lager
LowePro Flipside 200 AW II svart
1 090 SEK
Finns i lager

SDHC, Secure Digital High Capacity

SDXC, Secure Digital eXtended Capacity

Stativ med kulled eller specialhuvud

Sökare och tillbehör

UV-hus systemkamera

Övriga stativlösningar

Övriga väskor

Antal: 81 st
Detta är ett urval av objektiv för att underlätta ditt val.
Det finns även andra objektiv som passar denna kamera, klicka här för komplett sortiment.

Macro

Normal

Normalzoom

Superzoom

Tele

Telezoom

Vidvinkel

Vidvinkelzoom

Antal: 38 st
   
Bildsensor storlek 4/3 (17,3 x 13,0 mm)
Upplösning bildsensor 16 100 000
Upplösning bild (effektiv) 4608 x 3456
Kompressionsstandard JPEG, RAW (12-bitars), MOV(MPEG‑4AVC/H.264), AVI(Motion JPEG)
Objektiv Micro 4:3
Filterdiameter Beror på val av objektiv
Fokusering Kontrastdetekterande AF, 81 punkter i normalläget, 800 punkter vid förstorad vy
Minnestyp SD/SDHC/SDXC, UHS-1. Minst Class 6 för filmning
Minne som ingår Uppgift saknas
Optisk sökare Elektronisk EVF med 2,36 Mpixels upplösning, 100% visning, 1,48x förstoring (motsv 0,74x i fullformat), dioptrijustering -4 - +2 dioptrier
Bildskärm 3,0-tums vinklingsbar touch-LCD med 1,037 Mpixels upplösning
Ljusmätning 324-fälts evaluerande mätning (ESP), centrumvägd, spotmätning.
Vitbalans Auto + 7 lägen + finjustering + Kelvin
Ljuskänslighet ISO 200-1600 (ISO 100-25600 i utökat läge)
Slutartider 30-1/8000s + Bulb (max 30 min bulb), 1/250s blixtsynk (+ fp-synk upp till 1/8000 s)
Exponering Programautomatik + bländarautomatik + tidsautomatik + manuell. Bulb (B) + Tid (T) + HDR + motivprogram
Exponeringskompensation +/-3 steg i 1/3-steg
Självutlösare 2 eller 10 s, samt egen inställning
Blixt Ingår en liten liten som man kan fästa i blixtskon + möjlighet till extern
Blixtinställningar Auto, på/av, synkronisering på långa slutartider, synkronisering på andra slutarridån,
Räckvidd blixt Blixt ledtal 12 (ISO 200/m) (Ingår en liten liten som man kan fästa i blixtskon)
Sekvenstagning Upp till 10 bilder/s, 16 RAW i följd eller obegränsat antal JPEG (beroende på minneskortets prestanda och kapacitet)
Film Full HD 1080/60p/50p//30p/25p/24p, HD 720/60p/50/30/25/24p, 640x480/30p
Ljudinspelning Inbyggd stereomikrofon. möjlighet till extern mikrofon via grepp HLD-8/HLD-8G (3,5 mm miniteleplugg)
Anslutningar USB 2.0 high speed, HDMI (micro D), A/V-ut (via USB-multikontakt), standardtillbehörssko/blixtsko
Batteri Li-jonbatteri BLN-1
Mått 123,7 x 85 x 38 mm
Vikt 417 g utan batteri
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara Olympus Viewer
Medföljande tillbehör Laddbart batteri BLN-1, batteriladdare BCN-1, blixt FL-LM3, USB-kabel CB-USB6, axelrem, kamerahuslock BC-2, bruksanvisning
Övrig kommentar WiFi med live preview för styrning av grundläggande kamerafunktioner vid stillbildsfoto och filmning
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
  
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018