Eizo ColorEdge CG2420, 1920 x 1200, inbyggd kalibrering
 
Eizo ColorEdge CG2420, 1920 x 1200, inbyggd kalibrering

14 190 SEK
exkl. 11 352 SEK Leveransinfo

DELBETALA FRÅN 654 SEK/mån
 
        

Eizo ColorEdge CG2420

Coloredge CG2420 är storebror till den lite enklare CS2420. På utsidan är de nära nog identiska, med samma panelstorlek och även samma nativa upplösning. Men på insidan av CG2420 finns en del ytterligare fördelar.


CG2420 främsta fördelar mot den enklare CS2420

  • CG2420 har en bättre panel med högre maximal kontrast (1500:1 mot 1000:1 (typvärden))
  • CG2420 har inbyggda sensorer som anpassar återgivningen bl a efter temperaturen - ger en stabilare återgivning efter kortare driftstid
  • CG2420 har inbyggd kalibreringsfunktion och kalibreringssensor
  • CG2420 har ett retardationsfilter som gör att svärtan bibehålls även i mörka miljöer och vid betraktning från sidan - där flertalet LCD-skärmar ger matta färger/låg kontrast
  • CG2420 levereras med bildskärmshuv, för att minska graden av reflexer från omgivande ljuskällor

ColorEdge CG2420 ger enastående färgåtergivning, stabilitet och prestanda för professionellt arbete med bild, retusch eller film. Den täcker 99% av Adobe RGB, men har totalt sett en större färgrymd än Adobe RGB (främst inom rött-violett). Maxupplösning är 1920x1200 pixel, och Eizo lämnar 5-års garanti på denna bildskärm.

Inbyggd sensor för att automatisera arbetsflöde
Automatisera din kalibrering med sensor som är inbyggd i frontpanelen. Sensorn kan svängas fram på skärmen endast vid kalibrering, vilket eliminerar behovet av en tredjeparts kalibreringsenhet. Det fungerar även när monitorn är i stående läge.

Colornavigator 6
För att korrekt hantera färg i ditt arbete, är det nödvändigt att se till bildskärmen upprätthåller konsekvent inställningar. Med den medföljande Colornavigator 6 programvaran, kan du enkelt utföra kalibreringen av skärmen. Välj bara önskad förinställd eller tilldela värden för ljusstyrka, vitpunkt och gamma. Den inbyggda sensorn direkt utnyttjar skärmens uppslagstabell och skapar en ICC-profil på några minuter.

Colornavigator NX Quality Control
ColorEdge CG2420 stöder programvaran Colornavigator NX kvalitetskontroll (QC). Programvaran klarar att hantera många olika skärmar och sköter kalibreringar, inbyggd sensor korrelation och färginställningar. Med Colornavigator NX sparas kalibreringsinformationen i bildskärmen i stället för hos datorns operativsystem, så att du inte behöver kalibrera om skärmen när du byter dator. Programvaran fungerar effektivast om den används tillsammans med EIZO´s Colornavigator Network lösning.

Colornavigator Network Quality Control
Colornavigator Network ger centraliserad kvalitetskontroll av ColorEdge bildskärmar som har Colornavigator NX installerat. Administratörer kan ställa in färglägen, schemalägga självkalibrering, registrera eller justera inställningar och andra uppgifter oavsett om bildskärmarna är lokala eller avlägsna. Colornavigator Network finns på en säker molnserver, så du slipper investeringarna och driftskostnaderna för en egen server.

Livfulla färger reproduceras till branschstandarder
Det breda färgomfånget på Color CG2420 återger nästan hela Adobe RGB-färgrymd så bilder som är tagna i Adobe RGB visas korrekt. Bilder från ex.vis en klarblå himmel och grönskande skog, återges på ett mycket naturtroget och på ett vis som t.ex den mer begränsade färgrymden sRGB inte klarar av. Den vida färgskalan visar också nästan hela det omfång som finns i standarden CMYK, som används vid tryckning. Color CG 2730 återger också 98% av den DCI-P3 färgrymd, som används i efterproduktionen.

10-bitars färgvisning
När man använder DisplayPort-ingången har skärmen stöd för 10-bitar per primärfärg från en 16-bitars LUT, detta innebär att den kan visa mer än 1 miljard färger samtidigt. Det är 64 gånger så många färger du får med 8-bitars visning. Resultatet är jämnare färgövergångar/toningar och lägre Delta-E mellan två intilliggande färger. (Grafikkort och programvara som stödjer 10-bitars färg krävs för 10-bitars visning.)

 

Stabil färg inom 3 minuter
En normal monitor tar 30 minuter eller mer för dess ljusstyrka, kromaticitet och tonegenskaper att stabiliseras. Color CG2730 tar bara 3 minuter. Så oavsett om du arbetar i en studio eller har skärmen med dig på plats, får du en tillförlitlig färgåtergivning inom ett par minuter efter bildskärmen startats.

Bred betraktningsvinkel med IPS-panel
Den 178° breda betraktningsvinkeln som ges av IPS-panel tekniken, gör det möjligt för två eller fler personer för att se skärmen samtidigt med mycket små färändringar i färg eller kontrast.

Justeras vid fabrik för mjuka färgtoner
Gammanivån för varje Color bildskärm justeras på fabriken genom att mäta R, G och B gammavärden 0-255, sedan används bildskärmens 16-bitars uppslagstabell (LUT) för att välja de 256 mest lämpliga tonerna och uppnå det önskade värdet. Detta säkerställer den jämnaste färgövergångar i bilderna.

 

En bra bildskärm är lika viktig som kamerautrustningen
Vanliga konsumentskärmar som ofta ingår vid köp av dator klarar inte av att återge färger och nyanser på samma sätt som en skärm som är speciellt framtagen för bildredigering. Ökar man exempelvis kontrasten för att man tycker standardskärmen är lite kontrastfattig, ja då förlorar man snabbt teckning i ljusa och mörka partier. Vita partier i bilden kan se fullständigt utfrätta ut, och mörka partier helt igensotade, fast de kanske egentligen inte alls är det. En annan fara är att man drar på för mycket färgmättnad för att man tycker bilderna ser bleka och trista ut, vilket kan innebära att bilderna egentligen blir överdrivet färgmättade och man förlorar teckning även i färgpartierna. För att inte tala om hur viktigt det är med en välkalibrerad skärm när man tänkt skriva ut sina bilder, så att färger och kontrast stämmer bättre överens med verkligheten. 

En annan viktig detalj är betraktningsvinkeln. Du har säkert sett när man tittar från lite olika vinklar på en standardskärm, att kan det skifta kraftigt mellan ljust och mörkt i förhållande till vinkeln, och i värsta fall kan det se ut som att bilden växlar mellan Dia och Negativ (analog film). En sådan skärm är absolut inte lämplig för bildredigering.

Kalibrering
Eizo ColorEdge CG2420 är försedd med inbyggd hårdvarukalibrering som sker direkt i skärmen, och det sitter en liten sensor i den övre kanten som fälls ner vid kalibrering. Det gör att det är väldigt enkelt och går jämförelsevis snabbt att kalibrera denna skärm, så man kan knappast skylla på att man inte haft tid att kalibrera och behöver heller inte känna dåligt samvete för att man inte haft tid att utföra det regelbundet. Med skärmar som kräver extern sensor och krånglig och långsam programvara så är det lätt hänt att det blir alldeles för sällan utfört (i alla fall enligt vår erfarenhet). Du kan dessutom programera så att kalibreringen utförs t ex på natten när du ligger och sover, och till och med när skärmen i Off-läge. Suveränt!

Ergonomi
Skärmen är höj/sänkbar ca 10cm. Den går även att vrida sidledes, samt vinkla för liggande eller stående bildformat. Tilt-funktionen framåt/bakåt är också mer tilltagen än vanligt. En skärm med bra ergonomiska inställningsmöjligheter och maximerad betraktningsvinkel är extra viktigt för dig som tillbringar mycket tid framför skärmen.

Plus
+ Suverän bildskärm för bildredigering
+ Täcker 99% av Adobe RGB
+ Mycket stort kontrastomfång
+ Möjlighet till 16-bitars visning (kräver kompatibel dator)
+ Maximal betraktningsvinkel
+ Inbyggd kalibreringsfunktion och kalibreringssensor
+ Jämförelsevis snabb och väldigt enkel kalibreringsfunktion
+ Kort uppvärmningstid
+ Stora ergonomiska inställningsmöjligheter
+ Tre USB 3 kontakter (samt HDMI, DVI-D & Port Display)
+ Ingår kablar får USB, DVI och 
+ Bildskärmshuv ingår
+ 5-års garanti

Minus
- Prisnivån kan säkert känns hög för många, men det är inte mer än ett lite bättre objektiv och lika viktig del i utrustningen för digitala fotografer

Slutsats
Ifall du jobbar seriöst med dina bilder så finns det inga genvägar, och proffs eller lekman spelar ingen roll. Det kan vara fullständigt förödande att redigera bilder på en skärm som inte klarar av att visa tillräckligt stort kontrastomfång och för lite färgnyanser. Många som fotograferar väljer att satsa allt på en bra kamera och dess optik, men en bra bildskärm är som sagt var minst lika viktig. Annars är det lite som att skaffa en stor och dyr bil och köra omkring i stadstrafik under värsta rusningstid och vara halvblind på båda ögonen. Nu är det ju självklart inte lika farligt att sitta framför en dator, men liknelsen är att det kommer att passera en hel del väsentlig information mitt framför näsan som man aldrig kommer att upptäcka. 

Eizo ColorEdge CG2420 är en mycket bra bildskärm och rekommenderas för dig som vill uppleva och redigera dina bilder med en potential som både du och bilder förtjänar.

Testad 2017-04-12.

 

  
     
  
Typ TFT-LCD-bildskärm med IPS-panel (LED-bakgrundsbelysning med stort färgomfång)
Skärmstorlek / aktiv bildyta 24 tum /  518,4 x 324 mm (611 mm diagonalt)
Max upplösning 1920 x 1200 pixel
Sidförhållande/ratio 16:10 wide
Max kontrast 1500:1
Betraktningsvinkel 178° vertikalt och horisontellt, vid kontrast 10:1
Responstid typisk/grårespons 10 ms (grå - grå)
Max ljusstyrka (typvärde) 400 cd/m2
Totalt nyansomfång 278 biljoner nyanser
Max antal samtidiga nyanser 16,7 miljoner (DVI) 1,07 miljarder (Display port/HDMI)
Färgomfång/färgrymd 99% av AdobeRGB, 98% av DCI-P3
Förval Custom, Adobe RGB, sRGB, kalibrering
Skärminställningar Ingångsfärgformat, ingångssignalområde, bildexpansion (auto, helskärm, sidförhållande, höjd x bredd)
Färginställningar Färgjustering (ljusstyrka, gamma, färgemperatur, färgrymd, färgmättnad, hy, gain, 6-färgskontroll, reset), brusreducering
Andra inställningar/menyval Ingångsväljare (+ autodetektion), OSD-menyinställningar, input skip, mode skip, USB-ingångsväljare, signalinfo, skärminfo, USB-laddningsport, strömsparinställning, indikering, ljudsignal, DP-strömsparläge, DUE-prioritet, knapplås, på/av-indikator, fabriksinställning (reset)
Anslutningar DVI-D (24-stifts med HDCP-stöd), Display Port (HDCP-stöd), HDMI (HDCP, Deep Color), 1 x USB-ingång (mot dator), 3 x USB-utgång.
Driftspänning/frekvens 100-240 V, 50/60 Hz
Strömförbrukning 79 W (max), 20 W (typisk användning), <0,6 W (standby)
Mått 554,4 x 362 x 64 mm (utan stativ)
554.,4 x 396 - 551 x 245 mm (med justerbart stativ i landskapsläge)
Vikt 5 kg (utan stativ)
7,8 kg (med justerbart stativ)
8,5 kg (med stativ och skärmhuv)
Medföljande tillbehör Nätkabel, bildskärmskablar (DVI-D till DVI-D, mini-DisplayPort till DisplayPort) , USB-kabel, startguide, LCD Utility-CD (ColorNavigator-mjukvara + pdf-manual), stativ/fot, monitorhuv, kabelhållare, monteringsskruv, garantikort

 

     
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018