Canon EOS 800D hus
 
Canon EOS 800D hus

7 290 SEK
exkl. 5 832 SEK Beräknas in
2018-10-24

DELBETALA FRÅN 336 SEK/mån

Bästa köpet
  Värdepaket:
Canon EOS 800D hus + minne + extra batteri
(visa detaljer om värdepaketet)

7 899 SEK
exkl. 6 319 SEK klicka för info

DELBETALA FRÅN 364 SEK/mån
 

Canon EOS 800D hus

Efterföljare till canons kameror i 700-serien och som bl.a har en hel nyutvecklad autofokus kallad 45-point All Cross-type AF system, detta ska tillsammans med Canons Dual Pixel CMOS AF enligt Canon själva ge en av världens snabbaste AF-hastigheter ned till 0,03 sekunder.

Vidare har 800D även Wi-Fi, NFC och Bluetooth-teknik för enkel överföring av bilder. Kameran har även fått nya menyval med bl.a en guide-funktion, vilket innebär att man lätt kan få fram förklaringar på skärmen över vad de olika funktionerna gör.

EOS 800D versus 77D
Skillnaderna mellan de nya modellerna EOS 800D och storebror EOS 77D finns på i första hand exteriört, där den lite enklare 800D bland annan saknar toppdisplay, knapplås på exponeringsratten och AF-ON-knapp. 800D saknar även Time lapse-funktion för stillbilder (intervalltagning).

Egenskaper:

 • 45-punkters All Cross-typ AF-system
 • Snabb och korrekt Dual Pixel CMOS AF med fas-detektering
 • 24,2 megapixels CMOS (APS-C) Sensor
 • DIGIC 7 bildprocessor, ISO 100 till 25.600
 • Inbyggd Wi-Fi, NFC och Bluetooth
 • 3,0-tums vikbar LCD-pekskärm
 • 5-axlig elektronisk stablisering (endast i videoläget)
 • Seriebildtagning med upp till 6 bilder per sekund 

5-axlig elektronisk stabilisering
Kameran har en inbyggd 5-axlig stabilisering (fungerar endast i videoläget), som hjälper dig att hålla kameran stadigt även när du rör dig, eller använder långa brännvidder.

Enkel trådlös delning eller fjärrkontroll
Anslut din smartphone eller surfplatta via ex.vis WiFi-funktionen, så kan du omedelbart dela bilder eller Remote Camera Control för att fjärrstyra kameran. Kameran har även NFC och Bluetooth-funktion.

Ökad kreativitet
Menyer med guidade användargränssnitt lär dig hur olika kamerainställningar fungerar, samtidigt som du tar dina bilder.

Hastighet & Autofokus
Kameran är redo för bildtagning i stort sett direkt efter påslagning, och med en seriebildtagning på 6 bilder per sekund och Dual Pixel CMOS AF (med fas-detektering) är det en snabb kamera även när det gäller att fånga snabba rörliga motiv. AF-hastigheten ska enligt tillverkaren ligga på ned till 0,03 sekunder vilket hör till allra snabbaste vad gäller DSLR-kameror just nu. Bufferten är enligt Canons uppgifter så länge minneskkortet räcker för JPEG-bilder, och i RAW går gränsen vid ca 27 bilder.

Autofokussensorn med 45 korslagda punkter är likvärdig den som sitter i den mer påkostade EOS 80D, och klarar därför av att autofokusera vid ljusstyrka f/8. Vilket i praktiken betyder att den ger fungerande AF i samband med t ex 1,4x konverter på f/5,6-objektiv, eller 2x konverter på f/4-objektiv.

Byggkvalitet och känsla
Kameran är byggd till störst del av plastmaterial, och fördelen med det är att plast väger lite. Greppet är dock väl urgröpt och man får ett stadigt och skönt grepp om kameran. Kamerans knappar och reglage känns helt okej.

Skärm & sökare
800D är försedd med en 3" skärm som är vinklingsbar, vilket är suveränt vid fotografering på låga/höga nivåer och perfekt för dig som gillar att ta selfies (självporträtt) i och med att den går att vinkla även framåt. Skärmen ger en mycket skarp och tydlig bild. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns också, dock inte alla samtidigt. Den har även touch-funktion där kameran bland annat fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen, även menyerna är numera touch-kontrollerade. Pek-funktionen går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den. Canon EOS 800D har en bra sökare och skärm.  

 

Funktioner
Canon EOS 800D har de mest nödvändiga funktionerna man normalt behöver för kreativ fotografering, men jämfört med många konkurrenter eller dyrare Canon-modeller så är den kanske inte särskilt funktionsrik. Den saknar funktioner som exempelvis time lapse (för stillbilder) flerexponering, focus peaking, RAW-behandling/konvertering samt microjustering för autofokus, och har med dagens mått väldigt få programmerbara funktioner och reglage.

Här nedan har vi radat upp de kanske mest intressanta funktionerna i 800D:

 • Bländarförval (AV)
 • Slutarförval (TV)
 • Manuell exponering (M)
 • Exponeringskompensation +/- 3 steg
 • Blixtexp. kompensation
 • Blixtsynk på första eller andra ridån
 • Trådlös blixtstyrning (via inbyggd eller extern blixt)
 • Auto-ISO med valbart högsta ISO
 • RAW format
 • Spotmätning
 • Bulb
 • HDR-funktion 
 • Brusreduceringsinställningar
 • Bildstabilisering (för filmläget)
 • Sekvenstagning 6 b/sek
 • Exponeringsvariation (AE gaffling/bracketing)
 • Elektroniskt vattenpass för skärmen
 • Rutnät för skärmen
 • Histogramvisning
 • Högdagervarning via Info-knappen (ger liten bildvisning)
 • Justering av digital skärpa (a lá oskarp mask)
 • Justering av kontrast
 • Justering av färgmättnad
 • Justering av färgton
 • Korrigering av vinjettering
 • Korrigering av kromatisk aberration 
 • Korrigering av distorsion
 • Korrigering av diffraktion
 • Time lapse i filmläget
 • Wifi, NFC & Bluetooth 

 

Trådlös blixt
Den inbyggda blixten fungerar även som master (trådlös sändare) till Canons EX blixtar med E-TTL slavfunktion. Man kan välja i menyn om den inbyggda blixten ska blixtra eller bara skicka en IR-signal till den externa slavblixten (OBS! Sänder alltid ut en förblixt för ljusmätningen oavsett läge).

WiFi, NFC & Bluetooth
Med Canons gratis-app Camera Connect kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone eller surfplatta. Trevligt också med NFC på kameran för snabbare och direkt uppkoppling till appen i smartenheten. Det ska vara enkelt och gå fort att koppla upp sig, annars tröttnar man ganska snabbt på att använda sig av Wifi. Det går även bra att ta bilder och styra kameran via appen. Åtkomliga funktioner är bländare och slutartid (beroende på inställt exponeringsval i kameran), zoom, exponeringskompensation, ISO, bildtagningsläge och AF-läge. Man kan även flytta fokuspunkten genom att trycka på smartenhetens skärm. Tack vare Bluetooth så kan du låta kameran vara ständigt uppkopplad för enklare överföring av bilder till din smartphone eller surfplatta.

GPS
Med extra tillbehöret GP-E2 kan man geo-tagga sina bilder med uppgifter om longitud, latitud och även altitud samt i vilken riktning bilden togs. All information läggs in i bildens exif-data. 

 

Video
Kameran filmar som bäst i full HD 1920x1080 med 50 eller 25 b/sek. För dig som vill komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar (i Europa). Det går att filma antingen med full automatik, eller med manuell exponering, där man även under pågående filmning kan justera, bländare, slutartid och ISO.

Kontinuerlig autofokus jobbar mjukt och följsamt med de flesta STM objektiven. USM motorn fokuserar i regel snabbare, men också ryckigare och inte alls lika smidigt och lämpligt för filmning, men bäst resultat får man som regel med manuell fokusering. Zooma får man som vanligt göra manuellt på objektivet. EOS 800D ger tillgång till en inbyggd 5-axlad bildstabilisering avsedd endast för filmläget, och som kan kombineras med IS-optik för ytterligare effektivare stabilisering.

EOS 800D saknar time lapse-funktion för stillbilder, men det finns för filmläget där kameran skapar färdiga time lapse-sekvenser i full HD 1920x1080 / 25p direkt i kameran. Fördelen med filmläget är att det går snabbt och enkelt att skapa en time lapse-film, samt att kameran jobbar i princip ljudlöst medan intervalltagningen pågår eftersom den inte använder sig av den mekaniska spegeln och slutaren. Nackdelen är att man inte kan korrigera materialet lika mycket som när man använt RAW för separata stillbilder. Kvaliteten i det automatiska läget blir riktigt bra med förhållandevis låg risk för flimrande sekvenser.

Kameran har ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), och det finns manuell nivåreglering av ljudet direkt i kameran, men den saknar uttag för hörlurar. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning som visas, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns inte. Filmkvaliteten får godkänt betyg och fungerar bra för normalt hobbybruk, personligen saknar jag 4K på en kamera av 2017-årsmodell.

 

Bildkvalitet
Med ett skarpt och bra objektiv kan man heller inte klaga nämnvärt på bildkvalitén. I JPEG-format direkt ur kameran ser det generellt bra ut och brusnivåer på höga ISO är förhållandevis låga, men för att optimera kvaliteten kan man som vanligt behöva ta bilderna i RAW eftersom det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Det går att få bättre resultat när det gäller digital skärpa, brusreducering och större dynamiskt omfång än vad kameran ger med standardinställningarna i JPEG.

Kitobjektiven som dessa kamerahus säljs tillsammans med tillhör heller inte de bästa. De duger i regel gott och väl för normalt husbehov, men för dig med höga krav rekommenderar vi att du lägger till lite extra slantar på optik. Om du däremot tänkt använda den i första hand som videokamera och med kontinuerlig autofokus, så fokuserar kitobjektiven med STM-AF motor bättre och smidigare än de dyrare och skarpare objektiven med standard USM-motor. 

DPP
Vill man ta vara på kamerans potential så ska man absolut ta bilderna i RAW format, det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Canon skickar med Digital Photo Professional (DPP) för RAW hantering till de flesta av sina kameror som kan ta bilder i rå-formatet. (Till vissa kameror medföljer ingen CD-skiva, utan man får ladda hem den gratis via Canons hemsida). Det är ett mycket kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv.

 

Plus
+ Bra bildkvalitet och färgåtergivning
+ Seriebildtagning med 6 b/sek så länge minneskortet räcker (i JPEG)
+ Större buffert än tidigare modeller
+ Snabb och träffsäker autofokus (samtliga punkter korslagda)
+ AF-känslighet ner till -2EV och ljusstyrka ner till f/8
+ Bra sökare
+ Trådlös blixtstyrning (via inbyggd eller extern blixt)
+ Bra ledbar skärm med touch-kontroller
+ Bra batteritid
+ Bra filmkvalitet i full HD
+ Ingång för extern mikrofon
+ Förbättrad AF för film och liveview 
+ Automatisk sensorrengöring för on/off av kameran
+ Wifi + NFC + Bluetooth

Minus
- Ingen 4K-filmning
- Saknar focus peaking i liveview & video (hjälpmedel för manuell fokus)
- Saknar PC-synk och hörlurs-uttag 
- Saknar möjlighet att ladda batteriet via USB-kontakten med ex.vis en "powerbank"

Slutsats
Canon EOS 800D är en förhållandevis liten och lätt systemkamera, den har även en snabb och avancerad autofokusfunktion som är väldigt sällsynt bland instegsmodeller som denna. På flera punkter tycker vi att 800D förtjänar ett högre betyg bland de enklaste modellerna. Men idag finns det väldigt många kameror med varierande prestanda i olika prisklasser som också är bra på väldigt mycket. Så bara för att skilja "agnarna från vetet" på ett tydligare sätt, samt för att videofunktionerna inte hängt med i utvecklingen enligt 2017 års krav, så landar betyget på Bra köp istället. Canon EOS 800D ger givetvis inte sämre bildkvalitet på något vis än tidigare modeller som vi gett ett högre betyg, vi har bara anpassat betyget efter den snabba kamerautvecklingen som pågår i skrivande stund, och där givetvis också kraven ökar i samma takt. Nu är det förstås långt ifrån alla användare som har behov av 4K, och det kan också bli en ganska dyr historia ifall man också behöver uppgradera alla prylar till 4K såsom dator, bildskärm, programvara, TV m.m.

 Testad av Mats 2017-05-10. 

 

  

  
Rekommenderade tillbehör
  

Ta gärna en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

ISO/känslighet

Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans.

ISO 100.

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:

ISO:  400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 | 12800  | 25600 

RAW ->> ISO 100

RAW ->> ISO 3200

  

Axelväska - mindre

LowePro Adventura SH 120 II
349 SEK
Finns i lager

Axelväska - större

Action Väska Black No. 4.5
399 SEK
Finns i lager
LowePro Format 160
379 SEK
Tillfälligt slut

Batteri - laddare litiumjonbatteri

Batteri - Litiumjon

Canon LP-E17
495 SEK
Finns i lager

Batteri inkl. laddare - Litiumjon

Batterigrepp

Bildskärms- & HDMI-kablar

Bärsystem

Enbensstativ, monopoder

Extern hårddisk

Canon CS100 Connect Station 1 TB
1 990 SEK
Finns i lager

Fjärrkontroll / utlösare

Fotoskrivare - A4

Canon Pixma iP7250
690 SEK
Finns i lager

Kamerablixt

Canon Speedlite 270EX II
1 790 SEK
Tillfälligt slut

Minneskortsläsare

Lexar Kortläsare USB 3.0 25-i-1
349 SEK
Tillfälligt slut

Minnesmedia förvaring

Remmar

Dörr Kamerarem Neoprene Lux Long
249 SEK
Tillfälligt slut
Joby 3-vägs kamerarem
369 SEK
Finns i lager

Rengöring

Camgloss Lenspen Mini Pro II
149 SEK
Finns i lager
Camgloss To Go-kit
149 SEK
Finns i lager
Genesis linsrengöringskit 5-1
99 SEK
Tillfälligt slut
Zeiss Linsrengöringskit
349 SEK
Finns i lager

Resestativ, ministativ och bordsstativ

Joby Gorillapod 3K Kit
890 SEK
Finns i lager
Joby Gorillapod Rig
2 090 SEK
Finns i lager
Sirui Bordsstativ 3T-35
749 SEK
Finns i lager

Ryggsäck

LowePro Fastpack 150 AW II
1 090 SEK
Finns i lager
LowePro Flipside 200 AW II svart
1 090 SEK
Finns i lager

SDHC, Secure Digital High Capacity

SDXC, Secure Digital eXtended Capacity

Stativ med kulled eller specialhuvud

Sökare och tillbehör

Telekonverter systemkameror

USB-kablar

Övriga stativlösningar

Övriga väskor

Canon Bag MS10 kameraväska
849 SEK
Finns i lager
Antal: 87 st
Detta är ett urval av objektiv för att underlätta ditt val.
Det finns även andra objektiv som passar denna kamera, klicka här för komplett sortiment.
   
Bildsensor storlek 22,5 x 15,0 mm CMOS
Upplösning bildsensor 24 200 000
Upplösning bild (effektiv) 6000 x 4000 pixels
Kompressionsstandard RAW, JPEG, RAW + JPEG, M-RAW + JPEG, S-RAW + JPEG
Objektiv Alla EF- och EF-S-kompatibla objektiv passar, sensorn ger en beskärningsfaktor på 1,6x jämfört med 35mm fullformat
Filterdiameter Beror på val av optik
Fokusering 45 st AF-punkter (alla korslagda, antalet aktiva punkter varierar beroende av objektiv och bildens sidförhållande). Centrumpunkten är dubbelt korslagd för extra bra prestanda med objektiv med ljusstyrka f/2,8.
Minnestyp Secure Digital, SDHC-kort eller SDXC-kort (Stöd för UHS-1)
Minne som ingår Nej
Optisk sökare Pentaspegel, cirka 95% täckning, 0,82x förstoring, dioptrijustering -3 - +1
Bildskärm Vinklingsbar 7,7 cm (3,0 tum) 3:2 Clear View II TFT, cirka 1 040 000 punkter (ca. 69 x 47 mm)
Ljusmätning Evaluerande mätning + utsnittsmätning 6 % + spotmätning 3,8 % + centrumvägd genomsnittsmätning
Vitbalans Auto + 6 lägen + manuell
Ljuskänslighet ISO 100 - 25600 (expanderbart till ISO 51200), Filmning ISO 100 - 12800
Slutartider 30-1/4000s + bulb. X-synk 1/250s
Exponering Programautomatik + bländarautomatik + tidsautomatik + manuellt val + färgtemperatur (K)
Exponeringskompensation +/-5 i 1/3- eller 1/2-steg + exponeringsgaffling. AE-Bracketing +/-3 (3 bilder med 1/3 EV, 1/2 EV steg)
Självutlösare 2 eller 10 s
Blixt Inbyggd, möjlighet till extern blixt (E-TTL II, stöd för trådlöst multiblixtsystem med extern kompatibel blixt/sändare)
Blixtinställningar Beror på val av blixt
Räckvidd blixt Inbyggd ledtal 12
Sekvenstagning Upp till 6,0 bilder/s. Upp till 25 st RAW-bilder i direkt följd
Film Full HD: 1080/50p/30p/25p/24p (50p: IFB, 30p/25p/24p ALL-I eller IPB), HD: 720/50p/30p/25p (50p: IPB, 30p/25p: IPB Lite). Max filmlängd (per klipp): 29 min 59 sek, max filstorlek 4 GB
Ljudinspelning Ja, intern stereomikrofon + möjlighet till extern stereo/monomikrofon via 3,5mm stereoteleplugg
Anslutningar Hi-Speed USB typ mini B, HDMI-minikontakt (HDMI-CEC-kompatibel), mikrofoningång (3,5 mm stereoteleplugg)
Batteri Uppladdningsbart Li-jonbatteri LP-E17
Mått 131 x 100 x 76 mm
Vikt Cirka 532 g (med batteri och minneskort)
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara Digital Photo Professional 4.4.0 (för RAW-bildhantering, EOS Utility, EOS registreringsverktyg för objektiv, EOS registreringsverktyg för webbtjänst, EOS Sample Music, Picture Style Editor
Medföljande tillbehör Uppladdningsbart batteri LP-E17, laddare LC-E17, nackrem, ögonmussla
Övrig kommentar Inbyggd WiFi med NFC-stöd för filöverföring och fjärrstyrning av kamera från smartphone/surfplatta, Bluetooth (BLE)
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
  
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
Vi är ONLINE
090 - 200 70 00
Handla före 16:30
så skickar vi idag
© CyberPhoto 1995 - 2018