Canon EOS 70D hus

Utgången modell som inte säljs längre
 

  Bästa avancerade DSLR enligt TIPA 2014

 

  Bästa innovation (Dual Pixel CMOS AF) enligt TIPA 2014

Canon EOS 70D

Canon EOS 70D är försedd med en nydesignad CMOS-sensor på 20,2Mpixel i APS-C storlek. Alla effektiva pixlar på sensorytan består av två individuella fotodioder som totalt skapar 40,3 miljoner fotodioder.

En stor nyhet är bla Dual Pixel CMOS AF som är en sensorbaserad fasförskjutningsteknik för autofokus som ger jämn, högpresterande motivföljande fokus för videofilmning och stillbildstagning i Liveview-läget.

 

Utmärkande egenskaper:

- 3 tums vinklingsbar skärm med touch-funktion, i 3:2-format & ca 1.04 Mpixel
- Filmning i Full HD 1920 x 1080p (24 eller 30 b/sek) med manuella kontroller
- Manuell ljudnivå
- 20,2 Mpixel
- Snabbare AF i Liveview och filmläge med ny AF teknik.
- 19 punkters AF korslagda varav mittersta med högre känslighet vid användande
av objektiv med f/2,8.
- 7 b/s seriebildstagning upp till 65 bilder i JPEG (large och fine) eller 16 bilder
för RAW-bilder, även tyst seriebildstagning
- Inbyggd sensorrengöring
- ISO upp till 25 600 i utökat läge
- SD-kortplats (SD/SDHC/SDXC)
- Digic 5+ processor
- Mikrojustering upp till 40 st objektiv, för zoomobjektiv kan justeras för både
vidvinkel och tele.
- HDMI-anslutning
- Trådlös blixtstyrning
- Inbyggd WiFI funktion

OBS! Test nedan avser endast kamerahuset, ej eventuella kitobjektiv.

 

 

Hastighet
Prestandamässigt är 70D givetvis bättre än föregångaren 60D på det mesta, men har också ett strå vassare sekvenstagning än både 6D och 5D Mk2 med sina 7 b/sek. Vilket gör 70D till en mer lämplig modell för bl.a. sportfotografering eller andra rörliga motiv, precis som den gamla EOS 7D var (eller är så länge den lever kvar). Mer angående vad som skiljer 70D, 60D och 7D kan du läsa längst ner på denna sida.

Autofokus
Autofokus med 19 korslagda punkter har den fått ärva från 7D, och det verkar ju lovande. 70D har också en hel del inställningar i menyn för att påverka hur autofokus ska jobba. Autofokus i liveview och video-läget sker numera med fasdetekterande fokusering, och det märks tydligt att den fokuserar mycket smidigare och snabbare än övriga DSLR som bara klarar kontrastdetekterande fokusering. Nu börjar det helt klart likna videokameror på den punkten, och videofunktionen känns mer användbart för gemene man än tidigare. AF-microjusteringen för objektiv som lider av fokuseringsproblem har kommit tillbaka, (togs bort på 60D), och klarar nu upp till 40st olika objektiv. plus att den klarar separata justeringar för zoomar i både vidvinkel och teleläge. En välkommen funktion.

Funktioner
EOS 70D kan egentligen allt som en kamera behöver kunna + mycket mer. Här nedan radar vi upp några utöver det vanligaste funktionerna:

- Multiexponering
- HDR bilder (endast i JPEG)
- Högdagerprioritet, för att jämna ut stora kontraster i bilderna
- Skärpedjupskontroll
- Spegeluppfällning
- Elektroniskt vattenpass
- Rutnät
- Korrigering av Vinjettering (översatt till periferibelysning)
- Korrigering av kromatisk aberration
- Manuell blixtinställning för den inbyggda blixten
- Exponeringskompensation i +/- 5 steg
- Manuellt valbart auto-ISO mellan 100-12800
- RAW konvertering till JPEG samt justeringar direkt i kameran

 

 

Trådlös blixt
Den inbyggda blixten fungerar även som master (trådlös sändare) till Canons EX blixtar med E-TTL slavfunktion. Man kan välja i menyn om den inbyggda blixten ska blixtra eller bara skicka en IR-signal till den externa slavblixten (OBS! Sänder alltid ut en förblixt för ljusmätningen oavsett läge).

Wifi
Inbyggd Wifi kommer garanterat att bli en standard i alla kameror inom närmaste tiden, och är en mycket angenäm funktion för dig som vill skicka bilder till smartphone eller surfplatta. Men kanske bäst av allt är att man kan fjärrstyra kameran via Wifi också, suveränt för dig som till exempel tar bilder med kameran monterad på en fotomast, eller kanske vill fotografera djur och människor utan att störa ditt objekt. Man laddar helt enkelt bara hem och installerar Canons gratis-App till sin smartphone eller surfplatta, och sedan är det bara att börja ta bilder alternativt titta på tagna bilder. Beroende på exponeringsval på kameran så kan man via appen ändra bländare, slutartid, ISO eller exponeringskompensation, helt suveränt. Se dock till att ha Wifi avstängd om du ska videofilma med kameran, för annars fungerar inte filmfunktionen.

GPS
Med extra tillbehöret GP-E2 kan man geo-tagga sina bilder med uppgifter om longitud, latitud och även altitud samt i vilken riktning bilden togs. All information läggs in i bildens exif-data.

Menyer
Upplägget av menyerna är i stort sett samma som tidigare i 6D och 650D, inget direkt nytt och inga konstigheter.

LCD-skärm
Kameran är försedd med en mycket bra vinklingsbar skärm på 3 tum. Den har även pek-funktion i liveviewläget, vilket enligt mitt tycke är speciellt användbart när man vill flytta fokuspunkten. Det är bara att trycka på skärmen i det område man vill lägga fokus, så fokuserar kameran och bilden tas automatisk. Smidigt. Men vill man inte använda touch-funktionen så är det inga problem att stänga av den i menyn. Visning av vattenpass och rutmönster på skärmen finns också.

Video
EOS 70D filmar i 1920 x 1080, 25 & 24 b/sek med två olika val av komprimeringar, samt 1280 x 720 50 b/sek, eller VGA med 25 b/sek. Autofokus fungerar betydligt bättre än tidigare eftersom det sker med fasdetekterande och motivföljande AF. 3,5mm ingång för extern mikrofon finns, men inget hörlursuttag tyvärr. Filmkvalitén blir bra och faktiskt bättre än vissa renodlade videokameror, och speciellt vid sämre ljusförhållanden. Canon har försett 70D med manuell reglering av ljudnivån samt tidskod, vilket kan vara intressant för avancerade videofotografer. En inbyggd digital konverter finns också för video, den ger 3-10 x förstoring och utnyttjar sensorns överblivna pixlar för att göra detta möjligt utan synbar förlust upp till 3x, sen tar den vanliga digitala zoomen över med en viss försämring som naturlig följd.

Kvalité
EOS 70D har kapacitet att ge mycket bra bildkvalité med låga brusnivåer upp till ISO 3200. Men en viktig punkt att tänka på om man vill ta vara på kamerans fulla potential, är nämligen att inget blir bättre än sämsta länken. Kitobjektiven som dessa kamerahus säljs tillsammans med tillhör sällan de bästa. De duger i regel gott och väl för normalt husbehov, men för dig med högre krav rekommenderar vi att du lägger till lite extra slantar på optik. Om du däremot tänkt använda den i första hand som videokamera och med autofokus, så fokuserar kitobjektiven med STM-AF motor bättre och smidigare än de som har USM-motor.

Slutsats
Canon EOS 70D är en lämplig uppgradering av EOS 60D, den har helt enkelt fått lite mer av i stort sett allt och känns modernare tack vare funktioner som Wifi, HDR, mulitexponering m.m. 70D landar prestandamässigt någonstans mitt emellan 60D och 7D. Ett mycket bra köp!

 

 2013-08-26. Testat av Mats Ylinikka

 

Vad skiljer föregångaren 60D mot nya 70D?
Vid första anblicken ser man inga stora skillnader, det är relativt marginell skillnad i design, storlek och vikt. Men så fort man tar i kameran så märker man att Canon bl.a. förbättrat greppet och flyttat om knapparna lite här och där. Tack och lov mer i likhet med EOS 6D, och på vissa punkter även mer likt 5D Mark III än 60D. Det är en klar fördel för alla som vill ha ett extra APS-C kamerahus som komplement till sin fullformatare 6D eller 5D Mk2, det blir liksom lite mer flyt i fotograferingen när de flesta funktioner sitter på samma plats. 70D är enligt mitt tycke en skönare kamera att jobba med än 60D, känns också överlag lite mer robust. Funktionsmässigt är 70D en mer avancerad kamera än 60D med bl.a. snabbare och träffsäkrare autofokus, samt sekvenstagning med fler bilder per sekund.

Vad skiljer nya 70D mot gamla 7D?
70D är uppdaterad på det mesta jämfört med 7D, men den är inte riktigt lika proffsig, robust och snabb som den 4 år gamla 7D. Nedan radar vi upp några av skillnaderna:

- 70D är lite mindre och lättare
- 70D har 25600 som högsta ISO, medan 7D har 12800
- 70D har skarpare skärm med touch-funktion, samt även vinklingsbar
- 70D har 2,2 miljoner fler pixlar på sensorn
- 70D tar SD-minneskort medan 7D tar CF-kort
- 70D sökare visar 98% medan 7D visar 100%
- 70D har Wifi vilket 7D saknar
- 70D klarar 7 b/sek medan 7D 8 b/sek
- 70D har fasdetekterande AF även i liveview och vid filmning
- 70D saknar PC-synk blixt-uttag
- 70D har E3 kontakt medan 7D har N3 kontakt för fjärrkontroll
- 70D har microjustering för dubbla antalet objektiv mot 7D, samt vidvinkel/tele för zoomar
- 70D har lägre brusnivåer på höga ISO än 7D 

Vad skiljer 70D från den billigare 700D? 

- 700D är framförallt mindre och lättare 
- 700D har en sämre autofokusfunktion med 9st punkter (19st på 70D)
- 700D har 1,5 miljoner färre pixlar på sensorn
- 700D 1/4000 sek som kortast slutartid (1/8000 sek på 70D) 
- 700D har en mindre sökare med 95% visning av bilden (98% på 70D)
- 700D har sekvenstagning med 5 b/sek (7 b/s i 70D)
- 700D saknar inbyggd Wifi-funktion
- 700D saknar informationsdisplay på ovansidan
- 700D saknar microjustering för autofokus
- 700D har färre inställningar och funktioner, helt enkelt en enklare modell

 

 

  
Rekommenderade tillbehör
  

Bildkvalitet
Ta en titt på bilderna och avgör om de räcker till dina ändamål. Då inte annat anges är bilderna tagna med ISO 100 och RAW-format (konverterade till jpg via Canon Digital Photo Professional). Objektiv: Canon EF 24-70/4L IS USM.

 

 

 

 

 

 

 

 

ISO 800 utan märkbart brus, mycket bra.

 

 

ISO/känslighet 
Tagna med dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans. 

Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:

ISO |  100  200  400  800  1600  3200  6400  | 12800

 

Samma motiv som ovan från ISO 400, men utan någon som helst brusreducering:

ISO | 400 | 800 | 1600 | 3200 | 6400 | 12800

 

 

  

Axelväska - mindre

Axelväska - större

Action Väska Black No. 4.5
399 SEK
Finns i lager
Adventure MAN 1 Professional
1 190 SEK
Finns i lager

Backup Foto & Video

Batteri - laddare litiumjonbatteri

Batteri - Litiumjon

Canon LP-E6N
790 SEK
Finns i lager
Dörr motsvarande LP-E6
399 SEK
Finns i lager

Batteri inkl. laddare - Litiumjon

Batterigrepp

Bärsystem

Extern hårddisk

Canon CS100 Connect Station 1 TB
1 990 SEK
Finns i lager

Fjärrkontroll / utlösare

Fotostativ, utan huvud

Manfrotto 055 XPRO3, tredelat
2 390 SEK
Finns i lager

Kamerablixt

Minneskortsläsare

Minnesmedia förvaring

Nätdelar & batteridummys

Portabel strömförsörjning

Regnskydd

Remmar

Rengöring

Camgloss Lenspen Mini Pro II
149 SEK
Tillfälligt slut
Camgloss To Go-kit
149 SEK
Finns i lager
Zeiss Linsrengöringskit
349 SEK
Finns i lager

Resestativ, ministativ och bordsstativ

Joby Gorillapod 5K Kit
2 190 SEK
Finns i lager
Joby Gorillapod Rig
2 090 SEK
Finns i lager

Ryggsäck

LowePro Fastpack 250 AW II
1 390 SEK
Finns i lager
LowePro Flipside 200 AW II svart
1 290 SEK
Finns i lager
LowePro Flipside 300 AW II svart
1 390 SEK
Finns i lager
LowePro Flipside 400 AW II svart
1 790 SEK
Finns i lager
LowePro Flipside 500 AW II svart
2 390 SEK
Finns i lager
LowePro Pro Trekker 450 AW
3 790 SEK
Beställningsvara
LowePro ProTactic 350 AW
1 790 SEK
Finns i lager

SDHC, Secure Digital High Capacity

SDXC, Secure Digital eXtended Capacity

Stativ med kulled eller specialhuvud

Stativ med panorama- eller videohuvud

Telekonverter systemkameror

UV-hus systemkamera

Övriga stativlösningar

Antal: 87 st
Detta är ett urval av objektiv för att underlätta ditt val.
Det finns även andra objektiv som passar denna kamera, klicka här för komplett sortiment.

Macro

Canon EF-S 60/2,8 USM Macro
4 490 SEK
Finns i lager

Normal

Canon EF 40/2,8 STM
2 490 SEK
Finns i lager

Normalzoom

Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS STM
2 690 SEK
Finns i lager

Superzoom

Canon EF-S 18-200/3,5-5,6 IS
5 990 SEK
Finns i lager

Tele

Canon EF 100/2,0 USM
5 390 SEK
Finns i lager
Canon EF 85/1,8 USM
3 990 SEK
Finns i lager

Telezoom

Canon EF 70-200/4,0 L USM
6 990 SEK
Finns i lager
Canon EF-S 55-250/4-5,6 IS STM
2 990 SEK
Finns i lager

Vidvinkel

Canon EF-S 24/2,8 STM
1 690 SEK
Finns i lager

Vidvinkelzoom

Canon EF-S 10-18/4,5-5,6 IS STM
2 390 SEK
Finns i lager
Canon EF-S 10-22/3,5-4,5 USM
6 990 SEK
Tillfälligt slut
Antal: 21 st
   
Bildsensor storlek 22,5 x 15,0 mm CMOS
Upplösning bildsensor 20 200 000
Upplösning bild (effektiv) 5472 x 3648
Kompressionsstandard RAW + JPEG, M-RAW + JPEG, S-RAW + JPEG
Objektiv Alla EOS-kompatibla objektiv samt EF-S passar, ger en beskärningsfaktor på 1,6x
Filterdiameter Beror på val av optik
Fokusering 19 AF-punkter korslagda (mittersta högre känslighet vid bl 2,8)
Minnestyp SD-kort, SDHC-kort eller SDXC-kort
Minne som ingår Nej
Optisk sökare Pentaprismasökare, 98% täckning, 0,95x förstoring, dioptrijustering
Bildskärm Vinklingsbar 7,7 cm (3,0 tum) 3:2 Clear View II TFT, cirka 1 040 000 punkter
Ljusmätning Evaluerande mätning + Utsnittsmätning 7,7 % + Spotmätning 3,0 % + Centrumvägd genomsnittsmätning
Vitbalans Auto + 6 lägen + manuell
Ljuskänslighet ISO 100 - 12800 (expanderbart till 25600), ISO Auto 100 - 6400
Slutartider 30-1/8 000s + bulb
Exponering Programautomatik + bländarautomatik + tidsautomatik + manuell
Exponeringskompensation +/-5 i 1/3 eller 1/2 steg (kan kombineras med automatisk exponeringsvariation).
Självutlösare 2 eller 10s
Blixt Inbyggd, möjlighet till extern blixt (E-TTL II med Speedlite serie EX, stöd för trådlöst multiblixtsystem)
Blixtinställningar Beror på val av blixt
Räckvidd blixt Inbyggd ledtal 12, möjlighet till extern blixt (E-TTL II med Speedlite serie EX, stöd för trådlöst multiblixtsystem)
Sekvenstagning Cirka 7,0 b/s. hastighet bibehålls i minst cirka 65 bilder JPEG, 16 bilder RAW
Film 1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 b/s)1280 x 720 (59,94, 50 b/s), Max varaktighet 29 min 59 sek, max filstorlek 4 GB640 x 480 (59,94, 50 b/s)
Ljudinspelning Ja
Anslutningar Hi-Speed USB, Videoutgång (PAL/ NTSC) (integrerad med USB-kontakt), HDMI-minikontakt (HDMI-CEC-kompatibel), extern mikrofon (3,5 mm stereominiuttag)
Batteri Uppladdningsbart Li-ion-batteri LP-E6
Mått 139 x 104,3 x 78,5 mm
Vikt Cirka 755 g (CIPA teststandard, med batteri och minneskort)
Programvaror - Medföljande eller nedladdningsbara ImageBrowser EX, Digital Photo Professional, PhotoStitch, EOS Utility, Picture Style Editor
Medföljande tillbehör Uppladdningsbart batteri (LP-E6), laddare (LC-E6), rem, usb-kabel.
Övrig kommentar Uppgift saknas
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
  
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018