Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH till Sony FE
Ett historiskt ögonblick! Detta är nämligen det första objektivet från Viltrox, som också visar sig vara en mycket skarp och välbyggd 20mm vidvinkeloptik med ljusstyrka f/1,8. Användningsområden för en ljusstark, raktecknande ultravidvinkel är bl a landskapsfoto, arkitektur- och interiörbilder samt t ex gatufotografi.
Egenskaper:
- Brännvidd 20mm
- Sony EF-fattning
- Objektivet tecknar ut för fullformat
- Manuell fokus- och bländarring (saknar autofokus)
- Närgräns 0,25m
- Bländare: f/1,8-f/16 (14 st runda bländarlameller)
- Storlek: 102x76mm
- Vikt:775

Bländare f/5,6 i direkt motljus.
Allmänt
Viltrox PFU RBMH 20mm F1.8 ASPH en rejäl konstruktion i metall, och med en bra känsla i fokus- och bländarreglagen. Men fokuseringen går inte alltid med samma jämna fina känsla hela vägen, vilket märktes speciellt efter några timmar i minusgrader (ca -10 °). Den började gå trögare och med ett varierande motstånd, vilket inte beror på något direkt fel, utan man får snarare det man betalar för i detta fall.
Även bajonettfattningen är i metall, för stabil och säker infästning mot kamerahuset. Bländarringen är steglös och saknar klickstopp, vilket gör den lämplig även för videofilmning. Men för stillbildsfotografering saknade jag klickstoppen, och speciellt när det var så pass mörkt ute att det inte gick att läsa bländarmarkeringarna. Jag fick istället gå efter slutartiderna för att hålla reda på vilken bländare jag använde. Man får alltså ingen information om inställd bländare i bildernas Exif-info, eftersom objektivet saknar elektronisk kommunikation med kamerahuset. Men kamerans ljusmätning och eventuell fokushjälp, såsom focus peaking och förstoring, fungerar som vanligt.
Optiken har en välvd frontlins och därför ingen filtergänga framtill på objektiv, men Viltrox skickar faktiskt med en filteradapter för 82mm filter. Enda nackdelen är att adaptern inkl filter ökar vinjetteringen en aning, och man bör i så fall använda de tunnaste filtren på marknaden (typ slim-variant). Ett blomformat motljusskydd i metall ingår, och motljusskyddet skulle också kunna fungera som försvarsvapen ifall någon försöker rycka av en kameran. Det är längre och vassare än vanligt, och känns väldigt stabilt.

Bländare f/11.
Bildkvalitet
Ärligt talat så hade jag inte särskilt stora förhoppningar på detta objektiv, men efter att ha testat det under flera dagar så måste jag säga att jag är både förvånad och väldigt imponerad över skärpan. Viltrox 20/1,8 levererar i stort sett lika bra skärpa som många andra fasta vidvinklar i betydligt högre prisklasser.
Optiken är knivskarp redan på full öppning i mitten av bilden, och nedbländad runt f/5,6 ner till f/11 är den rejält skarp från hörn till hörn. Jag jämförde den med den tre gånger dyrare Zeiss Loxia 21/2,8 (som har blivit min ständiga följeslagare), och jag såg faktiskt inga större skillnader i skärpa på samma bländare från f/2,8 och ner till f/11. I mitten av bilden på f/1,8 är Viltroxen också minst lika skarp som Loxian på f/2,8, men klart softare i övriga delar av bilden.
Nu kan man förstås inte räkna med att Viltrox optik ska vara lika bra som en tredubbelt så dyr optik från Zeiss, och Viltroxens nivåer av kromatisk aberration och vinjettering ligger på märkbart högre nivåer än Zeiss optik. Den är också mycket större och tyngre än Loxia 21:an, och ger heller inte samma kvalitetskänsla i övrigt. En tendens till kuddformig distorsion finns, men bara en aningen mer än Zeiss.
Motljusegenskaperna är också förvånansvärt bra, dock inte riktigt i samma nivå som Loxian Men då får man inte glömma att Zeiss Loxia-modeller tillhör de bästa objektiven på den fronten. Viltrox 20/1,8 är också försedd med en bländare med 14 st lameller, vilket ger en lugn och fin bokeh för sin brännvidd.
Betyg 1-10:
- Bildkvalitet 8,5
- Byggkvalitet 8,5
- Funktion 7
- Pris 10

Bländare f/11.

Bländare f/8.

Bländare f/8.

Bländare f/11.

Bländare f/8.

Bländare f/5,6.

Bländare f/11.

Bländare f/1,8.

Bländare f/11.

Bländare f/8.

Bländare f/1,8.
Samma motiv som ovan på f/8 ->>

Bländare f/8.

Bländare f/8.

Bländare f/5,6.

Bländare f/11.

Bländare f/5,6.
Samma motiv som ovan på f/1,8 ->>

Bländare f/5,6.
Plus
+ Mycket bra skärpa i centrum redan på f/1,8
+ Mycket bra skärpa över hela bilden på f/5,6-f/11
+ Mycket bra egenskaper vid direkt motljus
+ Lugn och fin bokeh tack vare 14 st bländarlameller och för att vara en vidvinkel
+ Kort närgräns på 25cm
+ Steglös bländarinställning för filmfotografer
+ Känns mycket robust byggd av metal
+ Ingår filteradapter för 82mm filter (ökar dock vinjetteringen en aning)
+ Ingår motljusskydd av metall
+ Prisvärt vidvinkelobjektiv
Minus
- Påtaglig lateral kromatisk aberration
- Överlag hög vinjettering
- Väldigt soft nära kanterna på större bländaröppningar
- Saknar elektronisk bländarstyrning från kamerahuset (bländaren regleras på objektivet)
- Saknar autofokus
- Fokuseringen kan gå trögare i minusgrader, och med ett varierande motstånd
- Bländarringen saknar möjlighet till klick-stopp (bra att ha vid användning i mörker)
- Ej väderskyddad konstruktion
Slutsats
Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH var en mycket trevlig överraskning, och denna höga skärpa kunde jag absolut inte tro om Viltrox första egentillverkade objektiv. Med tanke på pris och skärpa är detta ett litet fynd för dig som gillar helmanuella vidvinkelobjektiv. Men objektivet är självklart inte felfritt och tänk på att ta bilderna i RAW och korrigera för både vinjettering och kromatisk aberration i rå-programmet om du vill få ut bästa möjliga bildkvalitet (vilket inte är gjort med bilderna ovan). Toppklass-betyget får Viltrox 20/1,8 för den höga skärpan och rejäla byggkvaliteten.
Testad av Mats 2018-12-20.

Samtliga bilder ovan tagna med en Sony A7R III, och precis som bilderna kommer i kameran i JPEG utan optiska korrigeringar.