Viltrox PFU RBMH 85mm F/1.8 MF
Det andra objektivet som Viltrox lanserat är en 85mm fast teleoptik med ljusstyrka f/1,8 och manuell fokusering. Till skillnad från deras helmanuella 20mm f/1,8-vidvinkelobjektiv har detta elektronisk bländarstyrning direkt från kamerahuset, vilket även ger EXIF-information i bilderna angående brännvidd och bländarinställning.
Egenskaper:
- Brännvidd 85mm
- Ljusstyrka f/1,8
- Sony EF-fattning (fullformat)
- Manuell fokus (saknar autofokus)
- Elektroniskt styrd bländare (från kamerahuset)
- 9 st rundade bländarlameller
- HD Nano antireflexbehandling
- Närgräns 0,8m
- 72mm filtergänga

Bländare f/11.
85mm
En kort ljusstark 85mm teleoptik är framförallt väldigt populär för porträtt, men lämpar sig även bra för inomhusfotografering eller andra situationer när man fotograferar vid sämre ljusförhållanden på medelavstånd (typ ~1,5-10 meter). Fungerar givetvis bra för andra sorters motiv också, som exempelvis landskap, djur, natur, arkitektur, detaljer, produktfotografering m.m.
Allmänt
Viltrox PFU RBMH 85mm F1.8 MF känns som en mycket rejäl konstruktion i metall, och med en fin känsla i fokusringen. Även bajonettfattningen är i metall, för stabil och säker infästning mot kamerahuset.
Objektivet saknar autofokus, men ger elektronisk bländarstyrning från kameran. Vid fokusering växer det inget på längden och frontlinsen snurrar ej. Gammaldags avstånd och bländarskala är alltid trevligt, och tyvärr rätt ovanligt bland moderna objektiv. Perfekt för dig som vill skapa maximalt skärpedjup via hyperfokusering. Motljusskydd ingår (dock inte i metall).

Bländare f/1,8.
Bildkvalitet
Nu har jag testat Viltrox två först-tillverkade objektiv på marknaden, och jag blev lika positivt överraskad även denna gång.
I mitten av bilden imponerar skärpan redan på största bländaröppning, dock rätt soft nära kanter och hörn. Men nedbländad på f/5,6 börjar kantskärpan komma och runt f/8 -f/11 ser det mycket bra ut över hela bilden.
Vinjettering får man som vanligt räkna med på större öppningar, dock inte mer än normalt och avtar som vanligt vid nedbländning. En tendens till tunnformig distorsion märks om man komponerar bilden med raka linjer nära kanterna, för övrig användning är det försumbart. Kromatisk aberration förekommer också, och verkar vara den svagaste punkten i Viltrox objektiv av det jag sett hittills. Men alla dessa tre egenskaper är barnsligt enkla att korrigera i efterhand så länge man tar bilderna i RAW-format (dessa bilder är dock ej korrigerade och precis som de kommer ur kameran i JPEG).
Objektivets bokeh är lugn och fin, och motljusegenskaperna bättre än hos många 85:or i betydligt högre prisklasser.
Betyg 1-10:
- Bildkvalitet 8,5
- Byggkvalitet 9
- Funktion 7
- Pris 10
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du som vanligt längst ner.

Bländare f/5,6.

Bländare f/1,8.

Bländare f/8.

Bländare f/5,6.

Bländare f/7,1.

Bländare f/11.

Bländare f/2,8.

Bländare f/8.

Bländare f/2,8.

Bländare f/1,8 i motljus.

Bländare f/4.

Bländare f/1,8.

Bländare f/1,8.

Bländare f/5,6.

Bländare f/1,8.
Samma motiv som ovan på f/11 - >>

Bländare f/1,8.
Plus
+ Mycket bra skärpa i centrum redan på f/1,8
+ Knivskarp till större del av bilden på f/4-f/5,6
+ Mycket bra skärpa över hela bilden på f/8-f/11
+ Förhållandevis bra motljusegenskaper
+ Lugn och fin bokeh
+ Elektronisk bländarstyrning från kamerahuset
+ Hyperfokal-skala
+ Bra känsla i fokusringen
+ Ger exif-info ang inställd bländare och brännvidd
+ Känns mycket robust byggd av metal
+ Motljusskydd ingår
+ Mycket prisvärt objektiv
Minus
- Påtaglig lateral kromatisk aberration (dock enkelt att korrigera i RAW)
- Saknar autofokus
- Ej väderskyddad konstruktion
Slutsats
Att Viltrox lyckats så här bra med sina två först-tillverkade objektiv var en mycket trevlig överraskning. Både deras nya 20mm f/1,8 och denna 85mm f/1,8 ger en bild- och byggkvalitet som imponerar. Men Viltrox PFU RBMH 85mm F/1.8 MF är självklart inte felfritt och tänk på att ta bilderna i RAW och korrigera för kromatisk aberration i rå-programmet om du vill få ut bästa möjliga bildkvalitet (vilket inte är gjort med bilderna ovan). Betyget landar på Toppklass för den höga skärpan, dess fina bokeh och bra egenskaper i motljus, samt för den robusta byggkvaliteten i metall.
Testad av Mats 2019-01-15.

Bilderna ovan tagna med en Sony A7R III, och exakt som bilderna kommer ur kameran utan optiska korrigeringar i JPEG.