Sony E 10-18/4
Sonys första vidvinkelzoom för spegelfria kameramodeller. Inbyggd bildstabilisering, fast ljusstyrka f/4 över hela zoomomfånget och ED-glas är några intressanta egenskaper. Ger bildvinkel motsvarande ca 15-27mm på en 35mm-fullformatskamera.
Passar ej Sonys DSLR/SLT-kameror som DSLR-A290/330/380/390/450/500/550/580 m.fl.
Allmänt
Optiken känns hyfsat gedigen och välbyggd. Bra känsla i fokus- och zoomring. Den växer fysiskt sett ca 1 cm mellan brännvidderna 10 och 18 mm. Frontlinsen roterar ej vid fokusering/zoomning, vilket är en fördel vid användande av vridbara filter som t ex polfilter eller halvtonade gråfilter. Bildstabilisering kan upplevas lite lyxigt på en så pass kraftig vidvinkelzoom, men det fyller absolut sin funktion när slutartiderna blir i längsta laget för handhållen fotografering.
Bildkvalité
Bra mittskärpa på bländare f/4 och f/5,6. Mycket bra skärpa över hela bilden och hela zoomomfånget på f/8. Däremot på största öppning vid 18 mm är den lite väl soft. För att vara en zoomoptik så har Sony 10-18 ovanligt bra motljusegenskaper, och inte så pjåkig bakgrundsoskärpa heller.
Kromatisk aberration finns, men den är i stort sett bara märkbar i extrema fall nära kanter och hörn. De flesta spegelfria kameramodellerna har inbyggd korrigering av kromatisk aberration, vinjettering och distorsion, och vi rekommenderar att alltid ha dessa funktioner aktiverade. Det kan spara en hel del efterarbete. Efter att ha testat flera objektiv för Sonys spegelfria kameror anar vi att Sony ibland bryr sig mindre om att korrigera dessa optiska fel - eftersom de numera effektivt kan korrigeras digitalt i kamerorna. Observera att dessa funktioner inte var aktiverade för testbilderna nedan. Lite nördig som man är vill man ju ta reda på vad objektiven kan prestera rent optiskt utan elektroniskt hokuspokus. För dig som fotograferar i RAW är kromatisk aberration normalt enkelt att trolla bort i ett bra RAW-program. Distorsionskorrigeringen fungerar även för RAW-filer direkt i kameran.
Längst ner på denna sida kan du kika på en exempelbild mellan aktiverad och avaktiverad korrigering av kromatisk aberration.

Brännvidd 10mm, bländare f/11.

Brännvidd 18mm, bländare f/8.

Brännvidd 18mm. bländare f/10.

Brännvidd 10mm, bländare f/8.

Brännvidd 14mm, bländare f/8.

Brännvidd 18mm, bländare f/4.

Brännvidd 10mm, bländare f/11.

Brännvidd 10mm, bländare f/8.

Brännvidd 16mm, bländare f/5,6.

Brännvidd 10mm, bländare f/8.

Brännvidd 18mm, bländare f/8.

10mm. Klicka på bländartalen för att se bilden i full storlek: f/4 | 5,6 | 8 | 11 | 16 | 22
18mm. Klicka på bländartalen för att se bilden i full storlek: f/4 | 5,6 | 8 | 11 | 16 | 22
Slutsats
E 10-18/4 är en trevlig och bra vidvinkelzoom, och absolut inte sämre än Sonys fasta vidvinklar avsedda för de spegelfria modellerna, snarare tvärtom. Men jag är lite sur över att det förekommer lite väl mycket kromatisk aberation hos flertalet av Sonys objektiv för spegelfria kameramodellerna. Å andra sidan finns det ju inbyggd korrektion av detta i kamerorna och därmed är det i många fall inget problem i praktiken, så det är nog bara jag som är lite väl petig och gammaldags i det fallet. Jag ser en potential att kunna skapa enormt fina bilder med detta objektiv och det sammanlagda betyget blir... ja, faktiskt Toppklass.
Testad av Mats Ylinikka 2013-10-07.
Bilderna är tagna med en Sony Nex 6.
I bilden till vänster var kamerans korrektion av kromatisk aberration avstängd och i den högra aktiverad. Vi ser ingen anledning att ha denna funktion avstängd.
