Samyang MF 20/1,8 ED AS UMC
Ljusstark 20mm-optik för fullformatskameror (men passar även modeller med sensor i APS-C-format respektive Micro 4:3-systemet). Optiken kompletterar Samyangs serie av ljusstarka, manuellt fokuserade objektiv och fyller en lucka som tidigare funnits kring just 20 mm brännvidd.
En ljusstark och raktecknande 20mm-optik passar bra för landskapsfoto, arkitektur, interiör, gruppbilder och kanske även för udda sportbilder och porträtt. I Micro 4:3-systemet motsvarar brännvidden en kort normaloptik, lämplig som allround-optik på kortare avstånd, såsom porträtt och produktfoto etc.
Finns med fattningar för Canon EOS och EOS M, Nikon F, Fujifilm X, Micro 4/3, Pentax K och Sony E och A.

Bländare f/8.
Manuell fokusering och exponering
Liksom de flesta andra Samyang-objektiv till dags dato är objektivet manuellt fokuserat och även exponeringen blir manuell i många fall. På kameramodeller som stöder stopdown metering (nedbländad ljusmätning) kan man dock använda slutarautomatik (A- eller Av-läget på de flesta kameramodeller).
Allmänt
Samyang MF 20/1,8 ED AS UMC känns mycket gediget och ungefär som objektiv gjorde förr i tiden, det är byggt till stor del av metall och tyngre än många av dagens objektiv som är gjorda mestadels i plast. Påminner faktiskt lite om vissa av Canons L-zoomar i både storlek och tyngd. Ger en bra känsla i fokus och bländarring. Blomformat motljusskydd ingår.

Bländare f/16.
Bildkvalitet
I mitten av bilden är skärpan bra redan på största bländaröppning, och vid nedbländning ökar det som brukligt några steg till över större del av bilden. Men nära kanter och hörn i nedbländat läge runt f/8 -f/16 är skärpan inte så bra som det kanske borde varit med tanke på den kvalitet som Samyangs objektiv oftast brukar leverera. Det förekommer också mer kromatisk aberration än vad vi blivit vana vid med Samyang, men KA är i regel också väldigt enkelt att korrigera i efterhand i de flesta RAW-redigeringsprogram. Även färgskiftningar i hörnen är något som påträffas i vissa lägen, och vinjetteringen är rätt markant på större bländaröppningar. Motljusegenskaperna är också långt ifrån bäst i klassen då det lätt bildas reflexer och spökbilder vid direkt motljus. Däremot bokeh och distorsion kan jag inte klaga på, optiken är förhållandevis raktecknande och ger en jämförelsevis lugn och fin bakgrundsoskärpa på f/1,8.
Jämfört med liknande objektiv
Jämfört med de bästa vidvinkelobjektiven med fast brännvidd runt 20mm som t ex Zeiss Loxia 21/2,8 (för Sony E), Sigma 20/1,4 DG HSM Art (för Canon & Nikon) Zeiss Milvus 21/2,8 (för Canon & Nikon) så ger alla dessa tre klart bättre skärpa över hela bilden och mindre kromatisk aberration, men de kostar också mer, och Zeiss oerhört mycket mer. Samyang MF 20/1,8 ED AS UMC klarar sig bättre i konkurrensen mot Nikon AF-S 20/1,8 G ED, Sigma EX 20/1,8 DG, Canon EF 20/2,8 USM, Nikon AF 20/2,8D samt Sony AF 20/2,8, och mot dessa fem är det på de flesta punkter relativt små skillnader.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du längst ner på denna sida.

Bländare f/1,8.

Bländare f/10.

Bländare f/14.

Bländare f/10.

Bländare f/5,6.

Bländare f/1,8.

Bländare f/1,8.

Bländare f/2,8.

Bländare f/16.

Bländare f/8.

Bländare f/1,8.

Bländare f/1,8.
Samma motiv som ovan på bländare f/4 ->>
Samma motiv som ovan på bländare f/11 ->>

Bländare f/1,8.

Bländare f/8.
Plus
+ Bra centrumskärpa på största bländaröppning
+ Mycket bra skärpa till stor del av bilden i nedbländat läge
+ Låg distorsion
+ Hög ljusstyrka f/1,8
+ Känns välbyggt med bra känsla i fokus- och bländarring
+ Motljusskydd medföljer
Minus
- Kant/hörnskärpan hade kunnat vara bättre i nedbländat läge
- Påtaglig kromatisk aberration på f/1,8
- Kraftig vinjettering på större bländaröppningar
- Motljusegenskaperna är föga imponerande
- Saknar autofokus (vilket kan vara bra att ha ibland)
Slutsats
Nu blev det nästan lika många minus som plus, men det behöver inte betyda att det är ett dåligt objektiv för det. Skärpan är överlag mycket bra till större del av bilden och räcker förmodligen gott och väl för de flesta hobbyanvändare som fotograferar lite allt möjligt för eget nöjes skull, men för en yrkesutövande fotograf med höga krav räcker det optiska inte riktigt till. Värt att tänka på: Ifall du använder en kamera med APS-C-eller 4/3-sensor så märks inte bristerna i kanter och hörn lika tydligt som med en fullformatskamera.
Testad av Mats 2016-12-14.
Bilderna ovan tagna med en Nikon D810, och några enstaka med Sony A7R II.