Samyang 35/1,2 ED AS UMC CS
Mycket ljusstark, manuellt fokuserad normaloptik för spegelfria system med sensor i APS-C-format och Micro 4:3-systemet. På Micro 4:3-systemet är optiken en kort tele.
En 35mm optik på en kamera med APS-C-sensor motsvarande ~50mm är en normaloptik lämplig för allmän användning på kortare avstånd, såsom inomhusbilder, porträttfoto, produktfoto och även vissa gatu- och landskapsbilder. På en Micro 4:3-kamera motsvarar den 70mm och där sensorstorleken gör att optiken är lämplig även för t ex sportbilder eller naturfoto på korta till medellånga avstånd.
Finns med fattningar för Canon EOS M, Fujifilm X, Micro 4/3 och Sony E.

Bländare f/4.
Högpresterande
Asfäriska linselement och element av ED-glas (extra lågspridande glas) bidrar till hög bildkvalitet även ut mot bildens ytterkanter. Samyangs UMC-antireflexbehandlig ger lägre grad av reflexer och ströljusproblematik i kameran. Den fina ljusstyrkan i kombination med en bländare med 9 st avrundade lameller ska bidra till mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh) och naturligt utseende hos reflexer.
Allmänt
Objektivet är relativt litet och behändigt men känns inte mindre rejält byggt för det, ger också en mycket fin känsla i fokus och bländarring. Liksom (nästan) alla övriga Samyang-objektiv till dags dato är även detta manuellt fokuserat. Exponeringen blir också manuell i många fall. På kameramodeller som stöder stopdown metering (nedbländad ljusmätning) kan man dock använda slutarautomatik (A- eller Av-läget). Motljusskydd medföljer.

Bländare f/5,6.
Samma motiv som ovan på bländare f/2 ->>
Bildkvalitet
På f/1,2 blir det oftast ganska soft, kan dock fungera för vissa motiv som befinner sig inte på alltför stora avstånd. Men det fina i kråksången är att redan på f/1,4 ökar skärpan markant, och efter ytterligare ett steg till på f/2 är det skarpare än vanligt över stor del av bilden. Bäst skärpa från kant till kant får man redan på f/4 och ner till f/8 (lite beroende på motiv och fokusavstånd).
Någon kromatisk aberration har vi inte lyckats hitta, och det tillhör ovanligheterna. Distorsionen är också försumbar. Vinjetterar dock som brukligt på största öppning, men det är faktiskt i mindre utsträckning än väntat med tanke på ljusstyrkan. Bakgrundsoskärpan (bokeh) och motljusegenskaperna är generellt bra och får klart godkända betyg.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du som vanligt längst ner.

Bländare f/8.

Bländare f/5,6.
Bländare f/8.
Bländare f/11.
Bländare f/1,4.
Bländare f/8.
Bländare f/8.
Bländare f/8.

Bländare f/5,6.

Bländare f/2.
Bländare f/5,6.

Bländare f/5,6.
Samma motiv som ovan på bländare f/1,4 ->>

Bländare f/1,2.

Bländare f/8.

Bländare f/2.
Samma motiv som ovan på bländare f/5,6 ->>

Bländare f/2.

Bländare f/5,6.
Plus
+ Utmärkt skärpa och kontrast på f/2-f/8 över i stort sett hela bilden
+ Bra skärpa i mitten på f/1,4
+ Hög ljusstyrka f/1,2
+ Försumbar kromatisk aberration
+ Förhållandevis låg distorsion
+ Jämförelsevis lite vinjettering
+ Bra egenskaper vid direkt motljus
+ Mjuk och fin bokeh, och speciellt på f/1,2
+ Gedigen känsla och byggkvalitet
+ Behändig storlek
+ Motljusskydd medföljer
+ Mycket skärpa och ljusstyrka för pengarna
Minus
- Märkbart softare på f/1,2
- Saknar hyperfokalskala
- Saknar autofokus (kan vara bra att ha ibland)
- Saknar bildstabilisering (men knappast nödvändigt tack vare f/1,2)
Slutsats
Skärpan på största bländaröppning är kanske inte direkt imponerande, men bara efter inte ens ett helt steg (f/1,4) så presterar denna lilla ljusstarka godbit markant bättre, och rent ut sagt fantastiskt redan på f/2 (ner till f/8). Rekommenderas helt klart!
Testad av Mats 2016-10-18.
Samtliga bilder tagna med en Sony A7R II i JPEG, och precis som bilderna kommer ur kameran utan efterbehandling eller optiska korrigeringar (i APS-C läget, vilket ger en effektiv upplösning på 17,8 MP).