Samyang 16 T2,2 VDSLR II ED AS UMC CS
Vidvinkelobjektiv med ljusstyrka T2,2 anpassad för videofilmning kameror med APS-C sensorer, men fungerar förstås även för stillbildsfoto. Brännvidden motsvarar 24-25,6mm på 35mm-fullformatskamera. För Micro 4/3 motsvarar brännvidden 32 mm.
Optiken är försedd med UMC antireflexbehandling, ED glas och asfäriska linser, vilket bäddar för bra bildkvalité.
Finns med fattning för Canon EF & M, Nikon F, Pentax K, Sony A & E, Fujifilm X, Micro 4/3, Samsung NX.
Video
Detta är videovarianten av optiken, vilket innbär att fokus- och bländarreglage är tandade och placerade på standardiserat avstånd till varandra (som hos övriga VDSLR II-versioner från Samyang). Bländarinställningen är även steglös. Detta gör att optiken enkelt kan sättas i kamerarigg för fokusföljning och följsam bländarkontroll.
Korrigerad ljusstyrka T
På denna videoanpassade optik anges jusstyrkan 2,2 anges med beteckningen T istället för F, som annars alltid anges för objektiv till stillbildskameror. T-värdet är ett korrigerat värde på ljusstyrkan där man tar hänsyn till de ljusförluster som finns i objektivet. Det mer vanligt förekommande F-värdet är ett teoretiskt beräknat värde. T-värdet är alltså mer verklighetsnära och lämpligare i sammanhang där det är viktigt att ljusstyrkan anges så exakt som möjligt, t ex vid professionell filmning.
Test nedan avser stillbildsversionen av samma optik, som dock är identisk sett till grundkonstruktion och bildprestanda.
Allmänt
Objektivet är byggt mestadels i metall och ger en mycket robust upplevelse. Fokusringen känns lite som att skära i smör och bländaringen ger också en gedigen känsla. Som med alla Samyang är det manuell fokusering och exponering som gäller. Fokusskalan går inte att lita på till 100%, men som med alla objektiv som saknar autofokus rekommenderar jag att använda liveview med största möjliga förstoring (om funktionen finns i kameran förstås). Man blir inte så snabb men det ökar chansen för skarpa bilder.
Bildkvalité
Mittskärpan är förvånansvärt bra på största bländaröppning, och redan på f/2,8 är den skarp till största del av bilden. Kant/hörnskärpan är bäst vid f/8-11. Bländare f/16 och 22 bör man som alltid helst undvika pga diffraktion som uppstår. Tendens till svag tunnformig distorsion finns i måttlig mängd, men den vinjetterar ovanligt lite och någon kromatisk aberration har vi inte lyckats hitta. Helt okej motljusegenskaper också. För Micro 4/3 kameror får man räkna med att diffraktionsproblem uppstår ca ett bländarsteg tidigare än med APS-C, dvs redan på f/11. Detta beror på den mindre sensorn i Micro 4/3.
Slutsats
Samyang 16/2,0 ED AS UMC CS är ett bra objektiv för dig som är ute efter en fast vidvinkel med hög ljusstyrka, bildkvalitén är tillräckligt bra för vår Toppklass stämpel.




Klicka på bländartalen för att se bilden i full storlek: f/ 2 | 2,8 | 4 | 5,6 | 8 | 11 | 16 | 22
2013-08-16. Testad av Mats Ylinikka.
Bilderna är tagna med Nikon D800 i DX-läge.
Canon-specifikt
På Canons kameror fungerar det bra att använda AV-läget (=slutarautomatik), då ställer man bländaren manuellt på objektivet och kameran väljer automatiskt oftast 'rätt' slutartid. Fokusindikering i sökaren fungerar inte.
Nikon-specifikt
För Nikon har objektivet elektriska kontakter som möjliggör automatisk exponering (Ställ in bländare 22), även med Nikons enklare systemkameror (D40/x, D60, D5000, D50, D70, D80, D90 osv). Fokusindikering i sökaren fungerar, men går inte att lita på till 100%.
Pentax-specifikt
På Samyangs objektiv med Pentaxfattning finns ett låsbart A-läge på bländarringen som ger tillgång till slutarautomatik. Fokusindikering i sökaren fungerar, men går inte att lita på till 100%.
Sony-specifikt
För att kunna använda detta objektiv på en Sonykamera så måste funktionen 'utl. utan objektiv' finnas i kamerans meny. Den funktionen saknas i regel på de billigaste modellerna från Sony, som tex A290. Så länge den funktionen finns så fungerar på det på samma sätt som med Canons kameror, se text ovan.
Fujifilm, Micro 4/3, Samsung NX & Sony Nex-specifikt
För dessa spegelfria kameror överförs heller ingen information mellan optik och kamerahus. Autofokus fungerar därför självklart inte, men det fungerar bra att använda t.ex. slutarautomatik (A-läget), och då fungerar på samma sätt som med Canons kameror, se text ovan.