Samyang 12/2,8 ED AS NCS fisheye (fullformat)
Samyangs 180 graders fisheye med 12mm brännvidd och ljusstyrka f/2,8 passar de flesta kameror på marknaden. Objektivet tecknar ut för fullformat-sensorer, men passar även kameror med mindre sensorer. 12mm motsvarar ca 18mm på kameramodeller med sensor i APS-S-storlek och 24mm till Micro 4/3-systemet. Ger självklart fisheye-effekten med samtliga kameror, dock inte en bildvinkel på 180 grader med mindre sensorer än 24x36mm. Vi har testat den på en Nikon D810 som har en fullformatsensor (24x36mm), och vad vi kom fram till kan du läsa lite längre ner på sidan.
Samyang 12/2,8 ED AS NCS fisheye finns med totalt 10 st olika fattningar:
Canon EF, Canon EF M, Micro 4/3 (+ gamla 4/3), Nikon F, Sony A, Sony E, Pentax K, Samsung NX och Fujifilm X.
Egenskaper:
- 3 st linselement av extra lågspridande glas (ED)
- 2 st asfäriska linser (ASP)
- Nano Coating System - antireflexbehandling (NCS)
- Manuell fokusering
- Cirkulär bländare med 7 blad
Allmänt
Objektivet är byggt i metall och ger en mycket gedigen känsla i fokus och bländarring. Liksom alla övriga Samyang-objektiv till dags dato är även detta manuellt fokuserat. Exponeringen blir också manuell i många fall. På kameramodeller som stöder stopdown metering (nedbländad ljusmätning) kan man dock använda slutarautomatik (A- eller Av-läget). Hyperfokal-skala finns, och är ett bra hjälpmedel eftersom det många gånger kan vara svårt att avgöra i sökaren var man fokuserat med kraftiga vidvinklar som denna, och gäller i första hand kameror som saknar Focus Peaking-funktion. På kameror som har live view funktion med förstoring av bilden så underlättar det också vid fokusering. Men ställer man in fokus strax före oändlighets-tecknet på skalan och bländar ner några steg så räcker skärpedjupet från några decimeter till oändligt, vilket gör att autofokus känns mindre nödvändigt. Blomformat motljusskydd ingår.
Bildkvalité
Hoppsan, det här ser ju riktigt bra ut och Samyang har lyckats ännu en gång! Redan på full öppning är det knivskarpt till stor del av bilden, och syns ingen större skillnad i mitten med mindre bländare. Kantskärpan börjar komma på f/4 och nedbländad omkring f/5,6 till f/11 är resultatet fantastiskt bra.
Kromatisk aberration finns, men ligger på en acceptabel nivå och mest bara märkbart i kanter och hörn vid känsliga motiv. Givetvis inte helt fri från vinjettering på vidöppen bländare heller, men det är ovanligt lite med tanke på bildvinkel och ljusstyrka, och på en kamera med mindre sensor än fullformat är det knappt märkbart överhuvudtaget. Distorsion då? Jo då, det är ju liksom tanken med ett Fisheye-objektiv! Imponerande egenskaper vid direkt motljus också. Till och med bakgrundsoskärpan är förvånansvärt bra.

Bländare f/8.

Bländare f/10.

Bländare f/5,6.

Bländare f/16. OBS! Fokuserat på de små gula ankorna i förgrunden (ca 20cm avstånd).
Samma motiv som ovan på bländare f/2,8 ->>
Samma motiv som ovan på bländare f/8 ->>

Bländare f/8.

Bländare f/8.

Bländare f/6,3.

Bländare f/11.

Bländare f/11. Stolpen till vänster i bild är så nära frontlinsen att de nästan nuddar i varann.

Klicka på bländartalen för att se bilden i full storlek: f/2,8 | 4 | 5,6 | 8 | 11 | 16
Plus
+ Otroligt bra skärpa till större del av bilden
+ Godkänd kantskärpa från f/5,6 till f/16
+ Relativt låg vinjettering
+ Acceptabel nivå av kromatisk aberration
+ Ljusstyrka f/2,8
+ 12mm brännvidd som tecknar ut för fullformat
+ Oerhört prisvärd
+ Rolig och enkel att fotografera med
+ Finns med 10 olika bajonettfattningar och passar därmed de flesta kameror
Minus
- Saknar autofokus (dock inte särskilt nödvändigt på dessa brännvidder)
- Saknar bildstabilisering (har sina fördelar men knappast nödvändigt)
Slutsats
Att Samyang kan bygga bra gluggar vet vi sedan tidigare, och de har några riktigt fina guldkorn i sitt objektiv-sortiment. Ett exempel är deras MF 135/2,0 ED UMC som tillhör de skarpaste objektiven vi testat. Nu är det förstås inte riktigt rättvist att jämföra en 135mm tele med en 12mm fisheye-vidvinkel som denna, men jämfört med andra fisheye och kraftiga vidvinklar så hamnar Samyang återigen bland de absolut bästa optiskt sett. Samyang 12/2,8 ED AS NCS fisheye rekommenderar vi varmt för dig som gillar bilder med fisheye-perspektiv.
Testad av Mats 2015-02-27.
Samtliga bilder ovan tagna med en Nikon D810.
Allmän info om Samyangs objektiv:
Canon-specifikt
På Canons kameror fungerar det bra att använda AV-läget (=slutarautomatik), då ställer man bländaren manuellt på objektivet och kameran väljer automatiskt oftast "rätt" slutartid. Fokusindikering i sökaren fungerar inte.
Nikon-specifikt
Samyangs optik med tillägget AE har elektriska kontakter som möjliggör automatisk exponering (men ej autofokus), även med Nikons enklare systemkameror (D40/x, D60, D5000, D50, D70, D80, D90 osv).
Pentax-specifikt
På Samyangs objektiv med Pentaxfattning finns ett låsbart A-läge på bländarringen som ger tillgång till slutar/bländar-automatik. Fokusindikering i sökaren fungerar.
Sony DSLR/SLT-specifikt
För att kunna använda detta objektiv på en Sonykamera så måste funktionen "utl. utan objektiv" finnas i kamerans meny. Den funktionen saknas i regel på de billigaste modellerna från Sony, som tex A290. Så länge den funktionen finns så fungerar på det på samma sätt som med Canons kameror, se text ovan.
Micro 4/3 & Fujifilm -specifikt
Fungerar bra att använda A-läget (=slutarautomatik), då ställer man bländaren manuellt på objektivet och kameran väljer automatiskt oftast "rätt" slutartid. Focus Peaking fungerar oavsett objektiv. I vissa kameror måste man ställa in i menyn att kameran skall fungera utan objektiv.
Fokus
Det är manuell fokusering som gäller. På Canons kameror får man ingen fokusindikering i sökaren, men på Nikon D200/D300 och uppåt indikerar kameran var fokus ligger. Fokusera bör man alltid göra på största öppning f/2,8, annars blir det väldigt mörkt i sökaren (gäller för Canon). Live view med Focus Peaking eller förstorings-funktion är en klar fördel, annars är det mycket svårt att avgöra i sökaren var skärpan ligger.