Samyang 12/2,0 NCS CS
Vidvinkeloptik speciellt framtagen för spegelfria systemkameror. Brännvidden på 12mm motsvarar ca 18mm på kameramodeller med sensor i APS-C-storlek och 24mm på Micro 4/3-systemet (jämfört med 35mm-format). I båda fallen alltså en relativt kraftig vidvinkeloptik.
Testad nedan med Sony-fattning:
Allmänt
Objektivet känns robust med bra känsla i bländarringen som går med halva bländarsteg. När det gäller fokuseringen brukar jag klaga när ringen snurrar för lätt, men i detta fall är det faktiskt tvärtom, den går kanske lite väl tungt och skulle inte skada om det hade gått lite lättare. Storleksmässigt är optiken förhållandevis liten och lätt, perfekt för små spegelfria kameramodeller. Löstagbart motljusskydd ingår.
Fokus
Som med alla Samyangs objektiv är det manuell fokusering som gäller, och säkrast är att alltid ställa in fokus på största bländaröppning, och sedan blända ner om så önskas innan exponering sker. Om man bländar ner före fokusering så är det nästan hopplöst att avgöra var fokus ligger pga det ökade skärpedjupet, plus att man inte riktigt kan lita på avståndsskalan. Men efter ett tag lär man sig var på skalan t ex oändligt ligger. Live view, focus peaking och gärna förstoringsfunktion för skärmen (alternativt EVF-sökaren) är alla tre mycket bra och näst intill nödvändiga hjälpmedel för att vara säker på att fokus hamnar där man vill.
Bildkvalité
På full öppning är skärpan relativt bra i mitten av bilden, och nedbländad från f/2,8 till f/8 är den rejält krispig och skarp, men rätt mjuk i kanterna upp till f/4, vilket är inte alls ovanligt. Från f/5,6 till f/11 ökar kantskärpan och det ser mycket bra ut över hela bilden. Vinjetterar märkbart på största öppning men avtar som vanligt vid nedbländning och i stort sett borta på mindre bländare än f/5,6. Finns en svag tendens till tunnformig distorsion, men ovanligt lite för att vara en vidvinkel från Samyang och inte särskilt störande annat än i extremfall då raka linjer ligger alldeles längs efter bildkanterna. Fungerar bra i starkt motljus.
Hittills rätt goda resultat, men det finns en svaghet som jag stör mig lite på, nämligen kromatisk aberration. Sonys kameror har en inbyggd reducering av kromatisk aberration, men den fungerar bara med Sonys egna objektiv. Om du som jag är smått allergisk mot kromatisk aberration så rekommenderar jag att du tar alla bilder i RAW och avlägsnar det i RAW-programmet, det är faktiskt extemt enkelt och görs vanligtvis bara med ett knapptryck. I testbilderna nedan märks inga större mängder av det problemet eftersom det är automatiskt reducerat i RAW-hanteraren, men i den lilla bilden här nedan ser du exempel på hur det kan te sig mellan ljusa och mörka partier. Kromatisk aberration synbar i den vänstra bilden, och reducerad i den högra.

Jämfört med Samyang 10/2,8 NCS SC så ger den lägre nivåer av vinjettering och kromatisk aberration, samt bättre kantskärpa på större bländaröppningar. Men sämre resultat vid direkt motljus pga mer välvd frontlins. Jämfört med Zeiss 12/2,8 Touit (även den för Sonys och Fujifilms spegelfria modeller), så vinner Zeiss på i stort sett alla plan, men den är också betydligt dyrare än båda dessa Samyang.

Bländare f/11.

Bländare f/5,6.

Bländare f/8.

Bländare f/2,0.

Bländare f/8.

Bländare f/11.

Bländare f/11.

Bländare f/8.

Bländare f/11.

Bländare f/11.

Bländare f/8.

Klicka på bländartalen för att se bilden i full storlek: f/2,0 | 2,8 | 4 | 5,6 | 8 | 11 | 16
Slutsats
Samyang har i det stora hela lyckats rätt bra med sin 12/2,0 NCS CS. Objektivet känns välbyggt och ger stora möjligheter att skapa väldigt fina och skarpa bilder. På flera punkter ligger det nära toppklassbetyg, men det är långt ifrån felfritt och på grund av sina nivåer av kromatisk aberration, samt svagare kantskärpa på större öppningar än f/5,6 så landar betyget på Bra köp istället. Kromatisk aberration är dock väldigt enkelt att korrigera digitalt i efterhand och troligtvis något vi får lära oss leva med i framtiden. Det är betydligt smidigare och billigare för tillverkarna att reducera kromatiskt aberration mjukvarumässigt, än att skapa linser som är befriade från detta optiska fenomen. Kantskärpan på större bländaröppningar kan man däremot inte göra så mycket åt, men det är knappast heller något större bekymmer i praktiken. Motiv som kräver bra kantskärpa, kräver i regel även stort skärpedjup, och bländar man ner för större skärpedjup så ökar också kantskärpan markant. Det ena ger det andra.
Testad av Mats 2014-05-08.
Bilderna tagna med en Sony A7R i APS-C läge.
Här nedan hittar du lite allmän info angående funktioner med Samyangs optik till olika objektivfattningar.
Canon-specifikt
På Canons kameror fungerar det bra att använda AV-läget (=slutarautomatik), då ställer man bländaren manuellt på objektivet och kameran väljer automatiskt oftast rätt slutartid. Fokusindikering i sökaren fungerar inte.
Sony, Fujifilm & Samsung-specifikt
För att kunna använda detta objektiv på en Sonykamera måste funktionen utl. utan objektiv finnas i kamerans meny. Liknande funktion gäller även för Fujifilm och Samsung. Så länge den funktionen finns så fungerar på det på ungefär samma sätt som med Canons kameror, se text ovan.
Micro 4/3-specifikt
Eftersom Micro 4/3 (Olympus och Panasonic) har mindre sensor än APS-C, så ger den självklart snävare bildvinkel på en Micro 4/3-kamera än övriga kameramärken. Motsvarar 24mm på en Micro 4/3-kamera.