Nikon 24mm F/3,5D ED PC-E
Nikons 24mm tilt och shift-optik med ljusstyrka f/3,5. Förställningsbar optik som denna är som gjort för dig som vill ha full koll på perspektivet och större möjligheter att påverka skärpedjupet än vad som annars är möjligt.
Tilt betyder att optikens skärpeplan går att luta/snedställa, och shift gör den höj och sänkbar, eller i sidled. Det innebär att man kan bl.a räta upp lutande perspektiv med shift, eller skapa större eller kortare skärpedjup än normalt genom att tilta skärpeplanet.
Manuell fokusering gäller som vanligt med alla Nikons tilt/shift-objektiv, och Nikons PC-E går inte tilta och shifta i samma led. Om man t ex tiltar i vertikal riktning, så kan man bara shifta horisontalt, eller tvärtom. Vid rotering följer alltså båda funktionerna med.
Vilket PC-E objektiv bör man välja och till vad?
Vidvinkelobjektivet 24/3,5D ED PC-E känns spontant mest lämpligt till landskap, arkitektur och inredning, men kan duga bra till exempelvis produktfoto också om man är ute efter lite djupare och mer udda perspektiv. Teleobjektivet 85/2,8D II PC-E Micro Nikkor lämpar sig bra till porträtt, naturfoto, panoramabilder, reklam, produkter m.m. 45mm räknas till normalobjektiv och är kanske den brännvidd som har störst användningsområde bland Nikons tre PC-E gluggar, det fungerar utmärkt för motiv som t ex landskap, panoramafotografering, natur, reklam, produktfoto och arkitektur. Alla tre PC-E objektiv håller en mycket hög nivå sett till både bygg- och bild-kvalitet.

Bländare f/11. Tiltad sidledes ca 1-2 grader.
Allmänt
Objektivet är till stor del byggt av metall, och ger en bra känsla i fokus och bländarring. Tilt /shift funktionerna utstrålar också mycket hög kvalitet och gedigen känsla.
Funktioner
Det sitter en separat nedbländningsknapp direkt på optiken, som bländar ned vid första trycket, och tillbaka till full öppning vid andra. Då slipper man nämligen hålla in kamerans nedbländningsknapp, och kan koncentrera sig på att studera skärpedjupet istället, med båda händerna fria för tex justering av tilten. Suveränt!
Ljusmätningen sätts ur spel så fort man tiltar eller shiftar åt något håll, och speciellt märkbart vid maximal shift. Men det löser man enkelt med lite exponeringskompensation, och man lär sig rätt snabbt åt vilket håll det drar, samt hur många steg det behövs per millimeter. Ett annat och i många fall säkrare alternativ är att använda M-läget och mäta exponeringen innan man förställer optiken.

Bländare f/11.
Skärpa
I mitten av bilden är skärpan bra redan på största öppning och nedbländad runt f/5,6-f/11 tecknar det mycket skarpt över hela bilden. Den stora fördelen med tilt är att man kan utnyttja objektivets skarpaste bländare f/5,6-f/11, och få skärpedjup som motsvarar betydligt mindre öppningar (bildexempel på detta finns längre ner på sidan). Mindre bländare än f/16 rekommenderar jag inte pga diffraktionsproblemen som alltid uppstår med små öppningar, men ner till 16 är skärpan fullt acceptabel, vilket också är fullständigt normalt.

Bländare f/11.
Övrig bildkvalitet
Finns en mycket svag tendens till tunnformig distorsion som sällan märks i praktiken. Vinjetterar mindre än normalt så länge man inte använder tilt/shift funktionerna. Kromatisk aberration kan förekomma vid stora kontraster, dock sällan på en störande nivå. Motljusegenskaperna är relativt bra och får godkänt betyg, men några små reflexer får man räkna med att det kan uppstå i vissa lägen.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du längst ner på denna sida.

Bländare f/5,6.
Samma motiv och bländare som ovan i tiltad läge ->>

Bländare f/11.

Här är optiken tiltad ca 3 grader på bländare f/11, som ger större skärpedjup än normalt och tecknar skarpt hela vägen från förgrund till bakgrund.

Bländare f/11.

Bländare f/16.

Bländare f/11.

Bländare f/8.

Bländare f/11.
Samma motiv som ovan på bländare f/3,5 ->>

Bländare f/11, shiftad ca 2mm.
Plus
+ Tilt/shift-möjligheterna och allt vad det innebär
+ Bra skärpa till stor del av bilden på full öppning
+ Mycket bra skärpa över hela bilden runt f/5,6 - f/11
+ Låg vinjettering
+ Försumbar distorsion
+ Sällan märkbar kromatisk aberration
+ Godkända motljusegenskaper
+ Separat nedbländningsknapp på objektivet
+ Robust byggd och gedigen känsla
Minus
- Objektivet saknar separata rotationsriktningar för tilt/shift och funktionerna kan inte användas oberoende av varann
Slutsats
Nikon 24/3,5D PC-E är en mycket bra vidvinkeloptik och ett suveränt verktyg för fotografer som önskar större kontroll över skärpedjup och perspektiv.
Testad av Mats 2016-05-18.
Samtliga bilder ovan tagna med en Nikon D810.